• Nem Talált Eredményt

együttes rendelete

In document ren de le te (Pldal 61-64)

a Belügyminisztérium szolgálati titokkörének megállapításáról szóló

16/1995. (X. 20.) BM rendelet hatályon kívül helyezésérõl

Az egyes jog sza bá lyok és jog sza bá lyi ren del ke zé sek ha tá lyon kí vül he lye zé sé rõl szóló 2007. évi LXXXII. tör vény 6. §a (4) be kez désének c) pont já ban fog lalt fel ha tal ma zás alap ján, az ön kor mány za ti mi nisz ter fel adat és ha -tás kö ré rõl szóló 132/2008. (V. 14.) Korm. ren de let 1. §-ában, il let ve az igaz ság ügyi és ren dé sze ti mi nisz ter fel adat- és ha tás kö ré rõl szóló 164/2006. (VII. 28.) Korm.

ren de let 1. §-ában meg ha tá ro zott fel adat kör ben el jár va a kö vet ke zõ ket ren del jük el:

1. §

A Bel ügy mi nisz té ri um szol gá la ti ti tok kö ré nek meg ál la -pí tá sá ról szóló 16/1995. (X. 20.) BM ren de let ha tá lyát vesz ti.

2. §

Ez a ren de let a ki hir de té sét kö ve tõ na pon lép ha tály ba, és a hatályba lépését kö ve tõ na pon ha tá lyát veszti.

Dr. Gye ne sei Ist ván s. k., Dr. Dras ko vics Ti bor s. k.,

ön kor mány za ti mi nisz ter igaz ság ügyi és ren dé sze ti miniszter

VI. Az Al kot mány bí ró ság ha tá ro za tai és vég zé sei

Az Al kot mány bí ró ság 121/2008. (X. 8.) AB

ha tá ro za ta

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

Az Al kot mány bí ró ság az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság ál tal or szá gos nép sza va zás kez de mé nye zé sé re irá nyu ló alá írás gyûj tõ ív min ta pél dá nya és az azon sze rep lõ kér dés hi te le sí té se tár gyá ban ho zott ha tá ro zat el len be nyúj tott ki -fo gás alap ján meg hoz ta a kö vet ke zõ

ha tá ro za tot:

Az Al kot mány bí ró ság az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság 163/2008. (III. 18.) OVB ha tá ro za tát meg sem mi sí ti, és az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott sá got új el já rás ra uta sít ja.

Az Al kot mány bí ró ság ezt a ha tá ro za tát a Ma gyar Köz -löny ben köz zé te szi.

INDOKOLÁS

I.

Az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság (a to váb bi ak ban:

OVB) a 163/2008. (III. 18.) OVB ha tá ro za tá val úgy dön tött, hogy a ma gán sze mély ál tal be nyúj tott or szá gos nép -sza va zá si kez de mé nye zés alá írás gyûj tõ ív min ta pél dá nyát hi te le sí ti. Az alá írás gyûj tõ íven az aláb bi kér dés sze re pel:

„Egyet érte Ön az zal, hogy a 2008. évi I. tör vény alap -ján meg ala ku ló egész ség biz to sí tá si pénz tá rak ki zá ró lag egész ség biz to sí tá si szol gál ta tást nyújt sa nak?”

Az OVB meg ál la pí tot ta, hogy az alá írás gyûj tõ ív a tör -vény ben meg ha tá ro zott for mai, va la mint a nép sza va zás ra fel ten ni kí vánt kér dés re vo nat ko zó tar tal mi kö ve tel mé -nyek nek ele get tesz, a hi te le sí tés nek aka dá lya nincs.

A tör vé nyes ha tár idõn be lül ki fo gás ér ke zett az Al kot -mány bí ró ság hoz, mely ben a ki fo gás elõ ter jesz tõ je a 163/2008. (III. 18.) OVB ha tá ro zat meg sem mi sí té sét és az OVB új el já rás ra uta sí tá sát kér te. Ál lás pont ja sze rint a kér -dést nem le he tett vol na hi te le sí te ni, mert az nem fe lel meg az or szá gos nép sza va zás ról és népi kez de mé nye zés rõl szó ló 1998. évi III. tör vény (a to váb bi ak ban: Nsztv.) 13. § (1) be kez dé sé ben fog lalt egy ér tel mû ség kö ve tel mé nyé -nek. Ki fo gá sa in do ko lá sa ként elõ ad ta, hogy ki zá ró lag a tör vény szá má ra tett uta lás ön ma gá ban nem te szi be azo no -sít ha tó vá az ál lam pol gá rok szá má ra azt, hogy va ló já ban mi lyen tör vény rõl és ab ban mi lyen sza bá lyo zás ról van szó.

Hi vat ko zott a 26/2008. (III. 12.) AB ha tá ro zat ra, amely ben az Al kot mány bí ró ság ki fej tet te: „Az Al kot mány bí ró ság ál lás pont ja sze rint az zal, hogy a kez de mé nye zõ a kér dés -ben a T/4117. szá mú tör vény ja vas lat ra uta lás sal ha tá roz ta meg a kér dés tar tal mát, sé rül az Nsztv. 13. § (1) be kez dé sé ben fog lalt ál lam pol gá ri egy ér tel mû ség tör vé nyi kö ve -tel mé nye, mi vel ön ma gá ból a kér dés bõl nem ál la pít ha tó meg a kér dés tar tal ma. A vá lasz tó pol gár nem tud ja ugyan is, hogy mi a konk rét tar tal ma a kér dés ben sze rep lõ, az Or szág gyû lés elé be ter jesz tett T/4117. szá mú tör vény ja vas lat nak.” (ABK 2008. már ci us, 300, 301–302.) Az in dít vá nyo zó sze rint a fen ti meg ál la pí tást a je len ügy ben is meg -fe le lõ en al kal maz ni kell. Mi vel a kér dés ben a 2008. évi I. tör vény re való uta lás nem elé gí ti a vá lasz tó pol gá ri egy -ér tel mû ség kö ve tel mé nyét, a hi te le sí tést meg kel lett vol na ta gad ni.

II. ese té ben arra »igen«-nel vagy »nem«-mel le het-e fe lel ni.

Ah hoz azon ban, hogy a vá lasz tó pol gár a nép sza va zás ra

hi te le sí té se tár gyá ban ho zott ha tá ro zat el len be nyúj tott ki ese té ben arra »igen«-nel vagy »nem«-mel le het-e fe lel ni.

Ah hoz azon ban, hogy a vá lasz tó pol gár a nép sza va zás ra

uta lás sal fo gal maz ták meg. A 26/2008. (III. 12.) AB ha tá -ro zat tal el bí rált ügy ben a kér dés arra vo nat ko zott, hogy az Or szág gyû lés a be nyúj tott ja vas lat sze rint fo gad ja-e el az egyes va gyon nyi lat ko zat-té te li kö te le zett sé gek rõl szó ló T/4117. szá mú tör vény ja vas la tot. Je len eset ben vi szont az Or szág gyû lés ál tal már el fo ga dott és a Ma gyar Köz löny ben ki hir de tett jog sza bály ról van szó, a tör vény szá ma pe dig a kér dés egyik ele mé nek, az egész ség biz to sí tá si pénz -tá rak meg ha -tá ro zá sá nak pon to sí -tá sá ra szol gál. Az OVB te hát he lye sen járt el, ami kor ilyen ok ból a kér dés hi te le sí -té sét nem ta gad ta meg.

4. Az Al kot mány bí ró ság azon ban nem hagy hat ta fi gyel men kí vül a ha tá ro zat meg ho za ta lát kö ve tõ en a kö rül mé nyek ben be kö vet ke zett vál to zá so kat. Az egész ség biz to sí -tá si pénz -tá rak ról szó ló 2008. évi I. tör vényt ugyan is az egész ség biz to sí tá si pénz tá rak ról szó ló 2008. évi I. tör vény fe lül vizs gá la tá ról szó ló 2008. évi XXIV. tör vény 2008. jú -ni us 6. nap já val ha tá lyon kí vül he lyez te. A tör vény és az ab ban sza bá lyo zott (de lét re sem ho zott) egész ség biz to sí -tá si pénz -tá rak hi á nyá ban a kér dés már nem fe lel meg az egy ér tel mû ség kö ve tel mé nyé nek, ezért az alá írás gyûj tõ ív min ta pél dá nya nem hi te le sít he tõ.

A fen ti ek re te kin tet tel az Al kot mány bí ró ság a 161/2008. (III. 18.) OVB ha tá ro za tot a Ve. 130. § (3) be kez dé se alap ján ha tá lyon kí vül he lyez te, és az OVBt új el -já rás ra uta sí tot ta.

Az Al kot mány bí ró ság – fi gye lem mel az OVB ha tá ro za tá nak a Ma gyar Köz löny ben való meg je le né sé re – el ren del te e ha tá ro zat nak a Ma gyar Köz löny ben való közzé -tételét.

Dr. Pa czo lay Pé ter s. k.,

az Al kot mány bí ró ság el nö ke

Dr. Ba logh Ele mér s. k., Dr. Bra gyo va And rás s. k.,

al kot mány bí ró al kot mány bí ró

Dr. Hol ló And rás s. k., Dr. Kiss Lász ló s. k.,

al kot mány bí ró al kot mány bí ró

Dr. Ko vács Pé ter s. k., Dr. Len ko vics Bar na bás s. k.,

al kot mány bí ró al kot mány bí ró

D. Lé vay Mik lós s. k., Dr. Tró csá nyi Lász ló s. k.,

al kot mány bí ró elõ adó al kot mány bí ró

Al kot mány bí ró sá gi ügy szám: 396/H/2008.

Az Alkotmánybíróság

123/2008. (X. 8.) AB

In document ren de le te (Pldal 61-64)