• Nem Talált Eredményt

Egyéb közösségi programok 6. Szolidaritási programok

In document Az Alkotmánybíróság határozatai (Pldal 169-179)

Utasítások

HARMADIK RÉSZ VII. fejezet

5. Egyéb közösségi programok 6. Szolidaritási programok

7. Fejezeti tartalék

a)Fejezeti általános tartalék b)Fejezeti egyensúlyi tartalék

II.

Az elõirányzatok felhasználásának általános szabályai

1. A költségvetési törvényben az IRM fejezet fejezeti kezelésû elõirányzatai egy költségvetési címet (20. cím) alkotnak, felhasználásuk kizárólag a költségvetési tör-vényben meghatározott céloknak megfelelõen történhet.

A fejezeti kezelésû elõirányzatokat érintõ elõirány-zat-átcsoportosításokra az államháztartásról szóló 1992.

évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. §-ában elõírtak szerint kerülhet sor.

A fejezeti kezelésû elõirányzatok terhére történõ fejeze-ten kívüli, valamint a fejezet által közvetlenül teljesített ki-fizetések elõirányzat-finanszírozási terv alapján teljesítés-arányosan történnek. A feladatfinanszírozási körbe tartozó elõirányzatok finanszírozása teljesítményarányosan, a tényleges felmerüléskor történik. Az elõirányzat-finanszí-rozási terv alapul kell szolgáljon a teljesítményarányos fi-nanszírozáshoz (keretnyitáshoz) és összhangban kell len-nie a kötelezettségvállalásokkal.

Az elõirányzat-módosítási jogkört a fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetõje által átruházott hatáskörében, az SZMSZ felhatalmazása alapján, a Költségvetési és Gazda-sági Fõosztály vezetõje (a továbbiakban: gazdaGazda-sági veze-tõ) gyakorolja.

2. A felhasználással kapcsolatos pénzügyi-gazdasági jogkörök a kötelezettségvállalás, az érvényesítés, az utal-ványozás, az ellenjegyzés és szakmai teljesítésigazolás.

a)Kötelezettségvállalásraa fejezeti kezelésû elõirány-zatok tekintetében – a büntetõeljárásról szóló törvény alapján megállapított kártalanítás, a jogi segítségnyújtás és a bûncselekmények áldozatainak kárenyhítése elõirányza-tok kivételével – a költségvetési szerv vezetõje [az Igaz-ságügyi és Rendészeti Minisztérium (a továbbiakban:

IRM), mint költségvetési szervnél a továbbiakban: a mi-niszter] vagy az általa írásban megbízott személy jogosult (kötelezettségvállaló) a gazdasági vezetõ vagy az általa írásban kijelölt személy ellenjegyzése után. A tárgyévi elõirányzat terhére – ha jogszabály másként nem rendelke-zik – akkor vállalható kötelezettség, ha a pénzügyi teljesí-tés a tárgyévet követõ év június 30-áig megtörténik. A kö-telezettségvállalással terhelt fejezeti kezelésû elõirány-zat-maradvány jóváhagyása elõtti kifizetéskor, illetve a kötelezettségvállalás bejelentése elõtt elõirányzat-módo-sítást kell végrehajtani. Elõirányzat-maradványt terhelõ kifizetés tárgyévi elõirányzat terhére nem teljesíthetõ.

A kötelezettségvállalással terhelt elõirányzat maradvány terhére – ha a kötelezettség meghiúsul, vagy a felhasználás összege kisebb az elõirányzatnál – újabb kötelezettség csak a pénzügyminiszter engedélyével vállalható. A köte-lezettségvállalásnak elõirányzat-felhasználási terven kell alapulnia, és csak írásban történhet.

b) Éven túli kötelezettség a tárgyévet követõ év(ek) elõirányzata terhére történõ kifizetésre az Áht.

12/A–12/B. §-ában és a 22–23/A. §-ában foglaltakra fi-gyelemmel, illetve a Kormány határozatában megjelölt elõirányzatok mértékéig vállalható. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, jogerõs bírósági, il-letve közigazgatási döntésen alapuló kötelezettségválla-lást – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezett-ségvállalás idõpontjában ismert feltételek mellett, az ese-dékességkor a rendeltetésszerû mûködés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

c)Érvényesítésrea gazdasági vezetõ által írásban meg-bízott pénzügyi-számviteli szakképesítéssel rendelkezõ dolgozó jogosult.

d)Utalványozásraa miniszter által írásban felhatalma-zott személy jogosult.

e)Ellenjegyzésre– ott, ahol jelen szabályzat másként nem rendelkezik – a gazdasági vezetõ, illetõleg az általa írásban kijelölt személy jogosult.

f)Szakmai teljesítés igazolásáta miniszter által írás-ban felhatalmazott személyek végzik. A szakmai teljesí-tésigazolást „A kifizetés jogosságát és összegszerûségét szakmailag igazolom”szöveg ráírásával és megfelelõ alá-írással, dátummal ellátva kell elvégezni.

A felsorolt jogkörökre felhatalmazott személyek körét és azok aláírás mintáját a fejezeti kezelésû elõirányzatok számviteli politikájának 1–3. mellékletei tartalmazzák.

3. A fejezeti kezelésû elõirányzatok felhasználásáról történõ pénzügyi és szakmai beszámolási kötelezettség teljesítése érdekében:

a)az ágazati célfeladatokvonatkozásában:

– a fogvatartottakat foglalkoztató gazdálkodószerve-zetek támogatásáról a Büntetés-végrehajtás Országos Pa-rancsnoksága (a továbbiakban: BvOP),

– az Energiaracionalizálás elõirányzat teljesítésérõl a Rendészeti Igazgatási Fõosztály,

– a büntetõeljárásról szóló törvény alapján megállapí-tott kártalanításról az Igazságügyi Kodifikációs és Szol-gáltatási Fõosztály,

– a jogi segítségnyújtás teljesítésérõl az Igazságügyi Kodifikációs és Szolgáltatási Fõosztály,

– a bûncselekmények áldozatainak kárenyhítése telje-sítésérõl az Igazságügyi Kodifikációs és Szolgáltatási Fõ-osztály,

– a társadalmi bûnmegelõzéssel összefüggõ kiadások, támogatások teljesítésérõl a Büntetõpolitikai Fõosztály,

– az informatikai rendszerekkel összefüggõ kötelezett-ségek teljesítésérõl a Költségvetési és Gazdasági Fõosz-tály,

– a PPP-rendszerben épülõ börtön elõirányzat teljesíté-sérõl a BvOP,

– a közrendvédelmi bírság teljesítésérõl a Büntetõpoli-tikai Fõosztály,

– az Országos Baleset-megelõzési Bizottság elõirány-zat teljesítésérõl az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) és Országos Baleset-megelõzési Bizottság,

– a bûnmegelõzéssel összefüggõ feladatok támogatásá-ról a Büntetõpolitikai Fõosztály,

– a nemzetközi fizetési kötelezettség teljesítésérõl – szakterületi érintettségnek megfelelõen – a Rendészeti Felügyeleti és Tervezési Fõosztály és a Bel- és Igazság-ügyi Együttmûködési és Migrációs Fõosztály,

– az Európai Unió biztonság- és védelempolitikájából az IRM-re háruló fizetési kötelezettségek teljesítésérõl a Rendészeti Felügyeleti és Tervezési Fõosztály,

– az Európai Unió nyugat-balkáni polgári tevékenysé-gében való magyar részvétel, Rendészeti Felügyeleti és Tervezési Fõosztály

b)társadalmi önszervezõdések támogatásaalcímhez tartozó

– a Szabadságharcosokért Közalapítvány támogatása, – a rendészeti sportszervezetek támogatása,

– a szakszervezetek támogatása,

– a Fehér Gyûrû Közhasznú Egyesület támogatása, – az Országos Polgárõr Szövetség és

– a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány támogatása – a Magyar Jogász Egylet támogatása az V. Európai Jo-gász Fórum megrendezéséhez

fejezeti kezelésû elõirányzatok vonatkozásában az Áht.

13/A. § (2) bekezdése értelmében a minisztérium és a tá-mogatott között kötött támogatási szerzõdésben foglaltak szerint a támogatott szervezet;

c) az alapítványok támogatása (Emberi Jogok Ma-gyar Központja Közalapítvány)esetében az Áht. 13/A. § (2) bekezdése értelmében a minisztérium és a támogatott (köz)alapítvány között kötött támogatási szerzõdésben foglaltak szerint a támogatott szervezet,

d)az Egyéb közösségi programok és aSzolidaritási programokelõirányzat felhasználása vonatkozásában az

érintett szakmai fõosztályok közremûködésével a Támo-gatás-koordinációs Fõosztály

értékelést ad a Költségvetési és Gazdasági Fõosztály Fejezeti Költségvetési Osztálya (a továbbiakban: Feje-zeti Költségvetési Osztály) részére a szakmai feladatok teljesítésére vonatkozóan, valamint a pénzügyi teljesí-tés és a feladatmegvalósítás összhangjára tekintettel.

A feladatfinanszírozás körébe vont elõirányzatok, mint a központi beruházás elõirányzat esetében: a felhasz-nálásról történõ beszámolás az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a to-vábbiakban: Ámr.) 77. §-a alapján történik. A beszámoló elkészítéséért felelõsöket a III. fejezetben az egyes elõ-irányzatok leírása tartalmazza. A beszámolót a Fejezeti Költségvetési Osztály részére kell megküldeni.

4. Az elõirányzatok teljesítésérõl készített éves beszá-molókat (értékeléseket) a beszámolásra kötelezettek a számszaki költségvetési beszámolóval egyidejûleg kötele-sek megküldeni a Fejezeti Költségvetési Osztály részére.

A fogvatartottakat foglalkoztató gazdálkodószervezetek támogatásáról, továbbá a PPP-rendszerben épülõ börtön elõirányzat teljesítésérõl szóló beszámolókat a Bünte-tés-végrehajtási Felügyeleti és Tervezési Osztály és a Ren-dészeti Vagyongazdálkodási Osztály részére, az Országos Baleset-megelõzési Bizottság elõirányzat teljesítésérõl szóló beszámolót a Rendészeti Szakállamtitkárság részére is meg kell küldeni. Számszaki és tartalmi felülvizsgálatot követõen a Fejezeti Költségvetési Osztály az elõirányza-tok felhasználásáról az éves zárszámadás keretében szá-mol be.

5. A fejezeti kezelésû elõirányzatnak az éves beszámo-lóban szereplõ maradványa a következõ évben – a gazda-sági vezetõ hatáskörében elvégzett elõirányzat-módosítás után –, változatlan rendeltetéssel, elsõsorban az elõzõ ben keletkezett, de pénzforgalmilag csak a következõ év-ben teljesülõ kötelezettségek kiegyenlítésére a pénzügy-miniszter által jóváhagyott összeg erejéig használható fel.

Az elõirányzat-maradvány felhasználására vonatkozó el-járási szabályok megegyeznek az eredetileg megállapított elõirányzat felhasználására elõírtakkal.

6. Jelen Szabályzat I. fejezet 2. pontjában szereplõ ala-pítvány, továbbá a 4. pontjában felsorolt társadalmi ön-szervezõdések esetében a támogatott szervezetekkel az Áht. 13/A. §-ában és 15. §-ában foglaltaknak megfelelõ tá-mogatási szerzõdést kell kötni, melyben részletesen meg kell határozni a támogatás felhasználásával és az elszámo-lással összefüggõ valamennyi kötelezettséget, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ellenõrzési jogo-sítványait. Ennek megfelelõen a támogatási szerzõdésnek tartalmaznia kell a támogatás célját, az elszámolás határ-idejét, tartalmát, az elszámoláshoz csatolandó hitelesített dokumentumok megnevezését, a támogatás továbbadásá-nak feltételeit (amennyiben az továbbadható) és ezen

ese-tekben a kedvezményezettekkel való szerzõdéskötési kö-telezettséget, a szerzõdésszegés szankcióit és a támogatás felhasználására vonatkozó ellenõrzési jogosultságot.

7. A jóváhagyott fejezeti kezelésû elõirányzatok terhére visszatérítés mellett nyújtható támogatások (kölcsönök) folyósítása a jogi segítségnyújtás, a bûncselekmények ál-dozatainak kárenyhítése és az energiaracionalizálás elõ-irányzatok terhére történhet. A folyósítás, visszatérítés, behajthatatlan követelésekrõl való lemondás részletes sza-bályozását az egyes elõirányzatok leírása tartalmazza.

8. Azon jóváhagyott elõirányzatokra vonatkozóan, amelyek felhasználása nem közvetlenül a fejezetnél (a fe-jezet irányítása alá tartozó költségvetési szervnél) történik, hanem az a fejezet által meghirdetett pályázati úton kerül felhasználásra, e Szabályzaton felül a felhasználás részle-tes szabályait kormányrendelet és igazságügyi és rendé-szeti miniszteri rendelet szabályozza.

III.

Az elõirányzatok felhasználásának részletes szabályai

1. Ágazati célfeladatok

a)A fogvatartottakat foglalkoztató gazdálkodószer-vezetek támogatása

Az elõirányzat célja a fogvatartottakat foglalkoztató gazdálkodószervezetek támogatása, mely a fogvatartottak foglalkoztatására jóváhagyott költségvetési elõirányzat felhasználási rendjérõl szóló 2/1996. (III. 13.) IM–PM együttes rendelet (a továbbiakban: IM–PM együttes ren-delet) alapján történik.

Az elõirányzat felügyeleti szervi módosítást követõen – az IM–PM együttes rendeletben foglaltaknak megfele-lõen – pótelõirányzat formájában kerül átadásra a BvOP részére.

A BvOP-nál a finanszírozás idõarányos keretnyitással, az elõirányzat felhasználása az IM–PM együttes rendelet-ben foglaltak alapján történik.

A kötelezettségvállalás, az érvényesítés, az utalványo-zás és az ellenjegyzés, továbbá a támogatás odaítélésének, a szakmai teljesítésigazolás rendje, a támogatás felhaszná-lása, valamint az arról készült beszámoló ellenõrzése a BvOP belsõ szabályozásának megfelelõen történik. A sza-bályozásban rendelkezni kell arra vonatkozóan is, hogy a szakmai teljesítésigazolás során milyen feltételek teljesü-lését kell vizsgálni.

Az elõirányzat felhasználása során az elõirányzatot ke-zelési költség nem terheli.

Az elõirányzat évközi felhasználásáról a feladat végre-hajtásáért felelõs BvOP – az IM–PM együttes rendeletben elõírtaknak megfelelõen – a gazdálkodószervezetek által

jogcímenkénti bontásban elkészített jelentések alapján ne-gyedévente, illetve év végén a Fejezeti Költségvetési Osz-tály részére tájékoztatást nyújt. A tájékozatónak gazdasági társaságonként tartalmaznia kell az IM–PM együttes ren-deletben meghatározott adatokat. Az elszámolást a Fejeze-ti Költségvetési Osztály számszaki ellenõrzést követõen a Pénzügyminisztérium felé továbbítja.

b)Energiaracionalizálás

A bevételi elõirányzat a korábban ezen a címen kifize-tett támogatások visszatérítésébõl a fejezet felügyelete alá tartozó rendészeti szervek energiaracionalizálási rendsze-rének támogatására szolgál. Az évente meghirdetett pályá-zaton a fejezet irányítása alá tartozó rendészeti költségve-tési szervek üzemelteköltségve-tési költségeik mérséklését elõsegítõ fejlesztéseik finanszírozásához igényelhetnek visszatérí-tendõ támogatást.

A támogatás feltételrendszerét – a saját forrás mértéké-nek nagyságát, valamint a vonatkozó határidõket (a pályá-zat benyújtásának, illetve elbírálásának, valamint az arról történõ értesítésnek, az energetikai fejlesztés megvalósítá-sának, az arról történõ beszámolásnak, a támogatás vissza-fizetésének határidejét) tartalmazó pályázati kiírást – a Rendészeti Igazgatási Fõosztály készíti el. A pályázati fel-hívás az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlap-ján kerül közzétételre és ezzel egyidejûleg az érintett in-tézményi kör értesítése közvetlenül is megtörténik.

Az elbírálás értékelési szempontjait, illetve az abban történõ változásokat a rendészeti szakállamtitkár hagyja jóvá.

A pályázat szakmai értékelését a Rendészeti Felügyeleti és Ellenõrzési Fõosztály koordinálásával energetikus szakemberekbõl álló szakmai zsûri végzi. A pályázat ered-ményérõl a pályázók a pályázati felhívásban rögzített dá-tum szerint tájékoztatást kapnak.

A pályázat nyerteseivel a mûszaki, pénzügyi teljesítés-re, a visszafizetési kötelezettségekteljesítés-re, valamint a tényleges megtakarítások dokumentálására szerzõdést kell kötni, amely egyben kötelezettségvállalásnak minõsül. Kötele-zettségvállaló a miniszter által írásban felhatalmazott sze-mély (rendészeti szakállamtitkár, Rendészeti Felügyeleti és Ellenõrzési Fõosztály vezetõje).

A szerzõdéskötést és a Rendészeti Felügyeleti és Ellen-õrzési Fõosztály szakmai teljesítésigazolását követõen a Fejezeti Költségvetési Osztály gondoskodik a támogatási összegek átutalásáról.

Az elõirányzat felhasználása során az elõirányzatot ke-zelési költség nem terheli.

A szakmai teljesítésigazolásra, utalványozásra, ellen-jegyzésre és érvényesítésre a számviteli politikában meg-határozott személyek jogosultak.

c)A büntetõeljárásról szóló törvény alapján megál-lapított kártalanítás

Az elõirányzat célja a büntetõeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény alapján a magyar állam ellen indított

kártala-nítási perben a felperes részére a jogerõs bírósági határo-zatban megállapított kártalanítás kifizetése.

Az elõirányzat a központi költségvetés elõirányzat-mó-dosítási kötelezettség nélkül teljesülõ kiadásai közé tarto-zik. (Amennyiben a jóváhagyott elõirányzat nem fedezi a tényleges kiadásokat a többletigényt a Fejezeti Költségve-tési Osztály jóváhagyás céljából a Pénzügyminisztérium részére küldi meg, amely alapján a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: MÁK) megnyitja a kifizetéshez szüksé-ges keretet.)

Az Igazságügyi Kodifikációs és Szolgáltatási Fõosztály által készített feljegyzésben foglaltak alapján a Fejezeti Költségvetési Osztály munkatársa kiszámítja a felperes-nek járó kártalanítás összegét a perköltség, valamint a ka-mat figyelembevételével. Ezt követõen átutalja a felperes, illetve jogi képviselõje által megadott bankszámlára, vagy a jogosult kérésére intézkedik annak postai úton történõ teljesítésére a szakmai fejezeti kezelésû elõirányzat-cél-elõirányzat felhasználási keretszámláról.

Az elõirányzathoz kapcsolódóan keletkezõ maradvány az elõirányzat-maradvány elszámolás során a fejezet önre-víziója alapján a Pénzügyminisztérium által megjelölt számla javára befizetésre kerül.

Az elõirányzatot felhasználásakor kezelési költség nem terheli.

Kötelezettségvállalás a jogerõs bírósági határozat, pe-ren kívüli kötelezettségvállalás (igényelismerés) esetén a kártalanításra vonatkozó – a szakmai teljesítésigazolásra jogosult szervezeti egység vezetõjének aláírásával ellá-tott – „Megállapodás” elnevezésû okirata. Az elõirányzat terhére vállalt kötelezettségekre nem vonatkozik az Ámr.

162/A. §-ában elõírt adatszolgáltatás.

A szakmai teljesítés igazolását az Igazságügyi Kodifi-kációs és Szolgáltatási Fõosztály szakirányú végzettségû, a miniszter által ezen feladat elvégzésével felhatalmazott munkatársai látják el a jogerõs bírósági határozat alapján.

Utalványozó a miniszter által írásban megbízott sze-mély. Az érvényesítést, ellenjegyzést a gazdasági vezetõ által írásban megbízott végzi, a felperes, a jogi képviselõ és az Igazságügyi Kodifikációs és Szolgáltatási Fõosztály, továbbá perköltség esetén a Költségvetési és Gazdasági Fõosztály Gazdasági Osztálya egyidejû értesítése mellett.

d)Jogi segítségnyújtás

Az elõirányzat célja a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény alapján egyrészt a peren kívüli támogatások esetén a jogi szolgáltatást végzõ jogi segítõ díját az állam térítse, vagy elõlegezze meg, másrészt a pol-gári és büntetõperes eljárásokban a fél helyett az állam ál-tal kifizetendõ (elõlegezendõ) pártfogó ügyvéd díját fizes-se meg. Az elõirányzat célja továbbá, hogy az Európai Unió másik tagállamába irányuló jogi segítségnyújtás iránti kérelem lefordítására kirendelt szakfordító díját az állam térítse meg vagy elõlegezze; a kifizetésre – a külön jogszabályban foglaltak szerint – megfelelõen alkalmazni kell a jogi segítõi díj kifizetésére vonatkozó szabályokat.

A jogi segítségnyújtás igénybevételének részletes sza-bályait, valamint a jogi segítõ és a pártfogó ügyvéd díjazá-sát külön igazságügy, valamint igazságügyi és rendészeti miniszteri rendeletek szabályozzák.

A hatályos jogszabályi elõírások alapján a jogi segítõi névjegyzékben szereplõ jogi segítõ a peren kívüli szolgál-tatást igénybevevõ számára jogi tanácsot ad vagy bead-ványt készít, valamint erre vonatkozó meghatalmazás alapján betekint ügyének irataiba, amelynek jogszabály-ban meghatározott mértékû munkadíját és költségeit az ál-lam a fél helyett a jogi segítõ részére megfizeti, vagy meg-elõlegezi.

Polgári eljárásokban és büntetõeljárások bírósági szaka-szában a jogi segítõi névjegyzékben szereplõ jogi segítõ, vagy az Igazságügyi Hivatal által kirendelt más ügyvéd, ügyvédi iroda ellátja a támogatásban részesülõ fél pártfogó ügyvédi képviseletét. A támogatás engedélyezésérõl – a jogi szolgáltatás díjának állam általi viselésérõl, illetve az állam általi megelõlegezésérõl – az Igazságügyi Hivatal eljárásra illetékes területi hivatala (megyei hivatal) határo-zattal dönt. A határozat ellen a Központi Igazságügyi Hi-vatalhoz (a továbbiakban: KIH) lehet fellebbezést benyúj-tani, a jogerõs határozat pedig bíróság elõtt is megtámad-ható. A pártfogó ügyvédi díj megállapítása és kifizetése a per jogerõs befejezése után történik. Az állam által kifize-tett (megelõlegezett) pártfogó ügyvédi díjat – a bíróság pártfogó ügyvédi díj viselésérõl szóló döntésétõl függõen – a fél helyett vagy az állam viseli, vagy a félnek, illetve perbeli ellenfelének (büntetõeljárásban a terheltnek) azt vissza kell térítenie.

A peren kívüli jogi szolgáltatás teljesítését követõen a jogi segítõ az igazolt jogi szolgáltatás díjáról kiállítja a számlát vagy a tevékenységre vonatkozó jogszabályok szerinti egyéb okiratot (a továbbiakban együtt: számla), és a külön jogszabályban elõírt mellékletekkel együtt meg-küldi a megyei hivatalnak. A peres támogatások esetén a pártfogó ügyvéd díjigényét a megyei hivatal határozattal bírálja el, majd annak jogerõre emelkedését követõen (az abban foglalt összegre) nyújtja be a pártfogó ügyvéd szám-láját a megyei hivatalnak.

A megyei hivatalban az arra felhatalmazott személyek a számla beérkezését követõ 8 munkanapon belül elvégzik a szakmai teljesítésigazolást, a számlák és kötelezõ mellék-leteinek összevetésével. A szakmai teljesítésigazolás so-rán ellenõrizni kell, hogy a kiállított számla a számlával együtt megküldött peren kívüli támogatást engedélyezõ, jogerõs határozatban foglaltak elvégzésével kapcsolatosan készült-e, a felszámított jogi segítõi díj megfelel-e a jog-szabályokban elõírtaknak, illetve a számlát a pártfogó ügyvédi díjat megállapító jogerõs határozat alapján állítot-ták-e ki. Ezt követõen a megyei hivatal megkeresi a KIH Pénzügyi Osztályát a jogi segítõi díj, illetve a pártfogó ügyvédi díj (díjelõleg) kifizetése érdekében.

A jogi segítõi díj, illetve a pártfogó ügyvédi díj (díjelõ-leg) kifizetése és a díj (díjelõ(díjelõ-leg) visszatérítésére irányuló követelés elõírása érdekében a megyei hivatal az

Igazság-ügyi Hivatal belsõ eljárásrendjében foglaltak szerint, a kü-lön jogszabályban elõírt rendszerességgel küldi meg a kifi-zetendõ összegek listáját a Központi Igazságügyi Hivatal Pénzügyi Osztályának. A Pénzügyi Osztály a kifizetendõ összeget a jogi segítõ, illetõleg más ügyvéd, ügyvédi iroda részére a külön jogszabályban elõírt határidõn belül a „Jo-gi segítségnyújtás” elnevezésû célelõirányzat (a további-akban: célelõirányzat) terhére utalja át.

A visszatérítés terhe mellett nyújtott, illetõleg a megelõ-legezett és vissza nem térített peren kívüli és polgári peres

A visszatérítés terhe mellett nyújtott, illetõleg a megelõ-legezett és vissza nem térített peren kívüli és polgári peres

In document Az Alkotmánybíróság határozatai (Pldal 169-179)