• Nem Talált Eredményt

Budapest ostroma után és azt követően, hogy a németek kivonultak Magyarországról, főként a progresszív, vagyis centrista-baloldali erők által vezetett nemzeti bizottságok vették át a hatalmat a helyi kormányzatban. A magyar állam jövőjéről a világháború győztesei közötti tárgyaláso-kon döntöttek: 1944 októberében Winston Churchill Kelet- és Délkelet-Európát a Szovjetunió befolyási övezetének minősítette és taktikai okokból átengedte azt, de a jaltai egyezményben (1945.02.11.) a nemzetek azon jogát hangsúlyozva, hogy szabad és korrekt választásokon dönt-hessék el, hogy milyen kormányzati és politikai formát akarnak elfogadni, a régióra vonatkozóan nem tettek említést szovjet dominanciáról. Mivel az egyezmény nem tartalmazott a betartatására vonatkozó szankciókat, a Szovjetunió által Magyarország vezetésére kiválasztott kommunista jenek.209 Világos számadatok mutatják a kommunisták előretörését: 1942-ben még mindig csak 400–450-en voltak, miközben 1945 októberére már mintegy fél millió tagsági kártyával ren-delkező tagja volt a pártnak.210 Más pártokhoz viszonyítva, helyzetük kedvező, ám ugyanakkor ellentmondásos is volt, mivel – Finnországtól eltérően – megszállt államként Magyarország szuverenitása egy jelentős részét elveszítette, s az oroszok ellenőrzése alatt álló Szövetséges El-lenőrző Bizottság szintén korlátozta a politikai tevékenységet.211 Mindazonáltal, azt hívén, hogy a politikai és a kulturális életben a pluralizmus lesz majd a jellemző, sok magyar felszabadítóként tekintett a Vörös Hadseregre és a szovjet megszállást ideiglenesnek tartotta. Mély felelősségér-zettől vezérelve, a különböző politikai pártokban és értelmiségi körökben egy nyugat-európai stílusú magyar demokrácia megvalósítását különböző formában és koncepciók mentén képzel-ték el.212 Bibó, közösségi moralistaként a Nemzeti Parasztpárt centrumában, a kommunistáktól jobbra, a szociáldemokratáktól balra az úgynevezett népfront oldalán pozicionálta magát.213

Sokan másokhoz hasonlóan, Bibó sem hitte, hogy a kommunisták diktatúrára törnek – hiszen senki sem kívánta a tanácsok 1919-es hatalmának visszatérését – és Magyarország demok-ratizálása szempontjából már régóta felelős, tárgyalóképes pártként tekintett rájuk. Politikájának alapvonala és kezdőpontja az antifasiszta erők összefogása volt, még akkor is, ha ez a kom-munisták vezetésével történik. A „népi demokrácia” eszméje valójában nem is állt olyan távol

„a demokráciától” vagy „a köztársaságtól” akkor, amikor a fasizmus és a „régi rendszerben”

betöltött pozícióihoz ragaszkodó közszolgálati alkalmazottak, a „reakció” és a nagyburzsoázia

209 Kontler, 1999. 388.; Bihari, 2005. 32.

210 Romsics, 1999. 224.; A kommunista hatalomátvételre és a diktatúra felé sodródásra és a szalámi taktika alkalmazására, lásd Huotari – Vehviläinen, 2004. 242–263.

211 A magyarországi Szövetséges Ellenőrző Bizottságra lásd Halmesvirta, 2011. 74–84.

212 Lásd Demokrácia, 1945. ahol a pártvezetők és az értelmiség képviselői mutatják be a „demokráciára” vonatkozó koncepcióikat. Az értelmiség nézetei többnyire az Európa szerte elterjedt pluralisztikus demokrácia felfogás vágyát tükrözték, amely az egyéni és a szociális jogok egyensúlyát hangsúlyozta, ellentétben a monolitikus ideológiákkal. Vö.

Bracher. 1984. 190–191.; Összehasonlító elemzésként a „népi demokráciák” kelet-európai építésére, lásd Mazower, 2000.

253–290.

213 Huszár, 2004. 496–498.

elleni harcról volt szó.214 A demokrácia belülről történő építése azt a lehetőséget kínálta Bibó számára, hogy tehetségét – legalábbis addig, amíg számára kedvezőek – felajánlja a hatalom új birtokosainak, de annak lehetőségét is megteremtette, hogy aktív szerepet vállaljon a Magyar-ország politikai irányáról és az Magyar-ország általános jövőjéről kibontakozó radikális közbeszédben.

Ehhez azonban a Szovjetunió bizalmának megszerzésére volt szükség, amire viszont csak a kom-munisták közvetítésével kínálkozott lehetőség.

1944 decemberében Szegeden megalakult az ötpárti Magyar Nemzeti Függetlenségi Front, amely Független Kisgazdákból, szociáldemokratákból, a Nemzeti Parasztpártból, a Polgári Demokratikus Pártból és a Kommunista Pártból állt. Programja erősen emlékeztetett a kommunisták programjára: a revíziós politika megszüntetése, baráti kapcsolat kiépítése a Szovjetunióval és a szomszédos országokkal, a szélsőjobboldali szervezetek feloszlatása, az antidemokratikus törvények és rendeletek felfüggesztése és a háborús bűnösök megbüntetése.

A megvalósítandó gazdasági reformok listája az alábbiakat foglalta magába: a földreform elindí-tását, a munkakörülmények javíelindí-tását, a bányák és olajmezők államosítását és a nagyobb bankok állami felügyelet alá vonását. Ugyanakkor, a termelőeszközöket nem sajátította ki az állam és a magán kezdeményezést és vállalkozást is bátorították.215 Hamarosan egy 230 fős ideiglenes tör-vényhozó testületet alakítottak, amely először 1944 december 21-én ült össze Debrecenben. A kommunistáknak 90, a kisgazdáknak 56, a szociáldemokratáknak 16 és a Nemzeti Parasztpártnak 13 helye volt. Erdeit nevezték ki belügyminiszternek, Miklós Béla ideiglenes kormányában, aki meghívta Bibót is, hogy csatlakozzon minisztériuma törvényelőkészítő bizottságához, hogy a helyi önkormányzat reformjára és a választási törvényekre vonatkozó javaslatokat dolgozzanak ki. Olyan munka volt ez, amelyet Bibó azt követően is lelkesen folytatott, hogy 1945. novemberi választások eredményeként Nagy Ferenc kormánya vette át a hatalmat. A javaslatok, amelyeket előterjesztett abban az értelemben tekinthetők radikálisnak, hogy megszüntették a Horthy-kor-szak örökletes és tiszteletbeli kormányzati tisztségeit. A Bibó korábbi eszméiből kifejlődő cél az volt, hogy a kontraszelekciót egy, a valódi érdemeken alapuló rendszerrel, valamint a demokra-tikusan megválasztott önkormányzatok hatalmával váltsák fel.216 A minisztériumban dolgozva észrevette, hogy Erdei támogatta a kommunistákat és segített nekik, hogy a rendőrségben po-zíciókat szerezzenek, de ebben nem tudta őt megakadályozni. Ennek alapvető következményei lettek, mivel a kommunisták kezébe adta az eszközöket, egyrészt, hogy levadásszák és meg-büntessék a „reakciósokat”, másrészt, hogy átvegyék az irányítást a belügyminisztérium felett.

Bibó felfogása szerint helytelen volt nem kompromittálódott emberek megbüntetése csak azért, mert a „régi rendszer” oldalán álltak, mivel az egyszerűen elidegenítette őket a dermokratikus reformok támogatásától.217

214 Lásd Rákosi, 1946. 3, 10–11. Rákosi korabeli írásaiban, melyek eredetileg nagy hallgatóság előtt elmondott beszédek voltak, tipikus volt, hogy a fasizmussal való fenyegetést használta megfélemlítésre, arra utalva, hogy a koalíció legnagyobb pártja felett átvehetik a hatalmat a fasiszták. Ez az utalás a „szalámitaktika” lényegét is magába foglalta.

215 Romsics, 1999. 225.

216 Életút dokumentumokban. 221–226, dok. 101, 271–276.

217 Uo. 226.

A DEMOKRÁCIÁBA VETETT HIT ÉS ANNAK ELVESZTÉSE (1945-1949)

A kommunisták azon feltételezése, hogy a Kisgazda Párt jobb szárnyába „reakciós erők”, köztük legitimisták, azaz a monarchia támogatói épültek be, nem volt teljesen megalapozatlan.218 Törvényelőkészítő munkája során Bibó maga is találkozott velük, amelyet arra hivatkozva próbáltak meg lelassítani és abba beavatkozni, hogy az ideiglenes kormány nem egy teljeskörű felhatalmazással rendelkező törvényhozó testület, s ezért a kormányzati formára vonatkozó-an nem hozhat döntést. Erre adott szenvedélyes válaszát az a cikke jelentette, amely az első volt azóta, hogy Magyarország felszabadult a német megszállás alól, amelyet 1945 júniusában a Szabad Szó nevű újságnak írt „Magyarország demokratikus kormányformájáról” címmel, s amelyben az egykamarás országgyűlést, mint a köztársaság törvényhozó testületét védelmezte.

Ekkoriban még mindig a Nemzeti Parasztpárt tagja volt, de annak ellenére sem vett részt annak találkozóin, hogy a párt vezető közösségi moralista szószólójává vált. Jellemző, hogy Bibó a Magyarország demokratizálása szempontjából lényeges témákkall foglalkozott, míg az európai egyensúllyal kapcsolatos problémákat mellőzhetőnek tartotta. Az egyik ilyen téma kétségtelenül Magyarország kormányzati formája volt, amelyet az ideiglenes kormánynak a felszabadulás és a fegyverszünet aláírása (1945.01.20.) után kellet megoldania. A probléma olyan kérdéseket foglalt magába, mint, hogy ki rendelkezzen a legnagyobb hatalommal, az államfő és az eljövendő kor-mányzati forma kérdése. Bibó a belügyminisztérium képviseletében részt vett annak a szakértői testületnek a munkájában, amelynek az volt a feladata, hogy az ügyben javaslatot terjesszen elő.

Heves viták után úgy döntöttek, hogy egyetlen államfő helyett egy öttagú államtanácsot hoznak létre, mely döntést Bibó ellenzett, de kisebbségben maradt.219 Eltérő véleményét egy cikkben kívánta nyilvánosságra hozni.

Bár az ideiglenes kormány elvileg nem volt legitimnek nevezhető, elért eredményeit, de-mokratikus összetételét és tevékenységét, a földreform törvénybe iktatását (1945.03.17.)220 és a fegyverszüneti egyezmény aláírását Bibó olyan értékesnek tekintette, hogy – miután magát a hatalom legitim birtokosának nyilvánította – valóban hozhat törvényeket és a demokratikus elveken alapuló legitimitásra tehetett szert. Az ideiglenes kormány sikerei alapján ezért Bibó úgy gondolta, hogy hatalmas hiba lenne egy, a francia forradalmat idéző diktatórikus hatalom megválasztása Magyarországon, minthogy az diktatúrához vezethetne. Bibó bátran a három hatalmi ág elválasztását, egy befolyásos elnököt, egykamarás országgyűlést és független igazságszolgáltatást javasolt a születőben lévő köztársaság számára.221 Véleménye szerint a hatal-mat Magyarországon mindig is megszemélyesítették, és a weimari köztársaságtól eltérően, ahol nem voltak megfelelő egyének (vö. Hindenburggal és Hitlerrel), még most is voltak elnöknek alkalmas személyek. A javaslat, ha bevezetik, akkor sem lett volna antidemokratikusabb, mint Bethlen vagy Gömbös rendszere. Olyan következtetés volt ez, amely megmutatta, hogy akkor,

218 Egy másik jó példa a kommunisták taktikájára, hogy 1946. október 18-án levelet küldtek a Kisgazdapártnak, amely-ben javasolták, hogy a párt tisztítsa meg magát a „reakciós”, jobboldali elemektől. A javaslatot határozottan elutasították.

Lásd VT II. 848 (10. lábjegyzet).

219 Uo. 813.

220 A földreform tartalmára, lásd Romsics, 1999. 228–229.; Kontler, 1999. 394–395.

221 Magyarország alkotmányának becikkelyezésére vonatkozóan Bibó kívánalma az volt, hogy mivel az csupán „egy 700 éves próbálkozás” (az Aranybullától számítva), azt nem támogatta egy teljes történelmi folyamatosság, mégis az 1848-as törvényeket becikkelyezték és egyfajta államot is felvázoltak, s ezek olyan próbálkozások voltak, amelyek támogathatják az európai példákat és az utóbbiakon alapulnak. A legfontosabb dolog egy regionális és egyesülési autonómiát biztosító

„tiszta és nyitott”, egykamarás országgyűléssel rendelkező köztársaság létrehozása volt. Magyarország alkotmánya. (1946).

BIM XI. 130 és 33–34.; VT II. 8–9.

amikor a kormányzat egy valódi ellenzékkel áll szemben és alapvetően működnek a politikai „fair play” szabályai, Bibó a demokrácia oldalára állna.222 Néhány évvel később azonban nyilvánvaló-vá nyilvánvaló-vált, hogy egy ilyesfajta demokráciának nincsen jövője Magyarországon. Papíron az 1949-es alkotmány megtartotta a három hatalmi ág szétválasztását, egyfajta korlátozott pluralizmust és a miniszterek parlamenti felelősséget, valójában azonban minden hatalom az egyetlen megmaradt párt a Magyar Dolgozók Pártja, leginkább pedig a párt Rákosi vezette Központi Vezetősége kezében volt.223

Bibó 1945-ös politikai kommentárjainak elemzéséhez visszatérve, fontos arra emlékez-tetni, hogy az őszi választásokat megelőzően szokatlanul nyílt politikai viták folytak Magyaror-szágon, még olyanok is, amelyekben nem pusztán a pártok politikai nézetei és diszpozíciói voltak a középpontban. Erre sem a két világháború között sem azt követően nem nyílott lehetőség, egészen az 1956-os népfelkelésig és az 1989-es rendszerváltásig (1990 márciusa). A központi téma kifejezetten a „demokrácia” volt és június végén, július elején a fogalom megfogalmazása céljából egy konferenciát rendeztek politikusok, politikatudósok és más szakértők számára a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen. A politikai helyzetre való tekintettel a papság nem képviseltette magát. A konferenciát összehívók vészkiáltása így hangzott: Magyarország anyagi és erkölcsi tekintetben is mélyponton van, és ahhoz, hogy ebből a helyzetből ki tudjon kerülni a politikusok és az értelmiség hatékony együttműködésére van szükség.224 Amit vártak tőlük a „demokrácia” olyan közös értelmezése volt, ami a közösségi erkölcsiség értelmében véve megnyugtatná és felbátorítaná a csüggedő nemzetet. Beszédek széles skálája hangzott el: pusztán információval szolgáló előadások, politikai agitáció, de elméleti, tudományos jellegű ajánlatok is megjelentek.225 Magyarország válságos helyzetében, amikor az országot katasztrófába vezető

„régi rendszer” diszkreditálódott, a „demokrácia” meghatározásában a baloldali árnyalatokra és eszmékre került a hangsúly, mivel az utóbbiak képviselői éles választóvonalat kívántak húzni a polgári-liberálisok és a szocialisták vagy népi demokraták demokrácia fogalma közé. Bibó ta-nára Horváth egyike volt azoknak, akik – a brit szocialista Harold Laski tanításait követve és azt hangoztatva, hogy mély válságban van – elítélték a liberális politikai (kiemelés a szerzőtől) demokráciát és a széles népi konszenzus alapján végrehajtott forradalom gondolatát támogatta, amely a gazdasági és a társadalmi tervezés segítségével gazdasági (kiemelés a szerzőtől) demok-ráciához vezet.226 Ez a javaslat a Nemzeti Parasztpárt őszi kiáltványában is szerepelt227 üzenete

222 Uo. 9–11.; Vö. Kovács, 2005.

223 Az egypártrendszer diktatórikus tevékenységére a továbbiakban, lásd Romsics, 1999. 268–272.

224 Demokrácia, 1945. 3.

225 Kovács, 2005. 9–10.

226 Horváth, 1945. 43. Horváth és Laski megegyeztek abban, hogy az állam nem garantálja a demokráciát, hanem feladata az intézmények kényszer alkalmazása nélküli kordinációja.

227 A kiáltvány (1945 szeptember) a kommunistáktól való elkülönülést hangsúlyozta, akiknek a „reakciósokat” emlegető propagandája a pártot „járulékos társaságnak” bélyegezte. Nem a kollektív gazdaságokat, hanem különböző méretű, szabad gazdaságok létrehozását támogatták, s ennek során a dán és a finn gazdaságokat is modellként említették.

A demokratikus kormányzat szempontjából decentralizációt és helyi autonómiát, illetve azt követelték, hogy az állam a kormányzat által támogatott felsőoktatási lehetőségeket biztosítson a népesség többségét (háromnegyedét) alkotó parasztoknak és gazdáknak (paraszt és munkás egyetemeke is beleértve). Az egy emberre (nemesek) szabott választókerületeket regionális és megyei listákkal kellene felváltani, és a választásoknak általánosaknak, titkosaknak és egyenlőknek kellene lenniük. A 20 évesnél idősebbeknek kellene választójoggal rendelkezni, de választójogot megvonnák a Volksbund tagjaitól és a náci szimpatizánsoktól. A felsőházat, a püspökök, a főnemesek és a grófok „kaszinóját” meg kellene szüntetni. A külpolitika tekintetében azt kívánták, hogy a szomszédok értsék meg Magyarország etnikai határokra vonatkozó igényét. MTSZ. 440–448.

A DEMOKRÁCIÁBA VETETT HIT ÉS ANNAK ELVESZTÉSE (1945-1949)

pedig Bibó szövegeiből is kihallatszott, például a „harcos demokrácia” fogalma formájában, amit már néhány évvel korábban megfogalmazott. Bizonyos, hogy nem osztotta Horváthnak a köz-vetlen demokráciára vonatkozó absztrakt, mi több anarchisztikus vízióját, amelyben például a választások helyett tudósok végeztek volna közvélemény-kutatásokat, valamint tömeglélektani és a statisztikai módszerek felhasználásával tettek volna jövendöléseket.228 Ezek, a tervgazdaság esz-közeiként alkalmazott „demokratikus” technológiai újítások túlmentek a realitáson, míg a helyi önkormányzati szervek és a vállalkozói bizottságok olyasfajta intézmények voltak, amelyekben az állampolgárok megtanulhatják a demokrácia gyakorlását, s amelyek Bibónak az autonómiák reformjára vonatkozó terveivel is egybevágtak.

Mindenesetre, erősen megingott a bizalom a 19. században oly sikeres szabad-kereskedel-mi kapitalizmusban, illetve abban, hogy a tömegtársadalom érdekkonfliktusait és hiányosságait meg lehet oldani annak jótéteményei segítségével a liberális és liberál-konzervatív politika támo-gatása által; egy olyan téma volt ez, amelyet a kommunisták kivételes erővel és hatással vetettek fel, amikor a választókat a képviselőik (ti. szabad-kereskedelmi kapitalizmusról van szó – a fordí-tó), a „reakciósok” visszatérésével riogatták. Bibót aggasztotta a közösségi moralitás kérdése és a tömegek viselkedése, mégis – legalábbis az általa adott interjú szerint – megpróbálta rávenni őket arra, hogy állítsák le a boszorkányüldözést és a „reakciósnak” bélyegzett emberek megfélemlíté-sét, fő ideológusukat Révai Józsefet229 pedig megkísérelte meggyőzni arról, hogy egy választások utáni koalíció által létrehozott népfront legalább annyira jó, mint a proletárdiktatúra. Valójában a történelem már megtanította Bibót arra, hogy a forradalmaknak ahhoz, hogy sikeresek legyenek, meg kell akadályozni a hisztéria kitörését, s így kell a forradalom által alkalmazott eszközök által keltett félelmet eloszlatni, ami valójában fontosabb, mint a „reakciós” köztisztviselők eltávolítása.

Ezt a tanácsot azonban a magyar kommunisták az elkövetkező események során nem fogadták meg, hiszen az erőszakos eszközök alkalmazása is arzenáljuk része volt, a koalíció pedig semmit sem tudott tenni ezzel kapcsolatban mivel a kommunisták vették át a rendőri erők ellenőrzését.

Rákosi „vérfagyasztó” humora: „A demokrácia vért kíván és a zsarnokok vérét ontották azért, hogy a demokrácia gyökereit megöntözhessék”230 Tildy Zoltán,231 a Kisgazda Párt vezetője „vul-gáris” bölcsességén is túltett.232 Ilyenformán, a kommunisták célja éles összeütközésbe került Bibó megközelítésével, amely egy mérsékelt és tisztességes választási kampányt igényelt: a kor-látozott pluralizmust – ami azt jelentette, hogy az oroszok által dominált Szövetséges Ellenőrző Bizottság hozzájárult ugyan a többpárti választásokhoz, de azt is megszabta, hogy a választások után létrejövő koalíciós kormányban a Kisgazda Párt a miniszteri tárcák maximum felét kaphatja meg – csak egy átmeneti fázisnak tekintették a szocializmus felé történő átmenet során, egyfajta

228 Horváth, 1945. 43.; Vö. Standeisky, 2005. 74 (67. lábjegyzet).

229 Révai József (1898–1959), a Magyar Kommunista Párt alapító tagja és jelentős ideológusa (Munkáshatalom és diktatúra, Marxizmus Magyarországon). 1928-ban megalapította a Kommunista című hetilapot Magyarországon, 1930-ban letartóztatták és 3 év börtönbüntetésre ítélték. 1934-es szabadulása után Csehszlovákiába ment és népfront politikus lett.

1944 őszén tért vissza Magyarországra és megalapította a Szabad Nép című kommunista újságot. 1949 és 1953 között oktatási miniszter volt. 1956-tól pártja központi bizottságának tagja volt.

230 Rákosi, 1945. 158.

231 Tildy Zoltán (1889–1961), református lelkésznek tanult, és sokáig volt a Kisgazdapárt vezető személyisége. A háború alatt a baloldallal egy antifasiszta és háborúellenes front létrehozásán dolgozott. 1945–1946-ban miniszterelnök volt, majd Magyarország első köztársasági elnöke lett 1948-ig. A kommunisták lemondásra kényszerítették és 1956 májusáig háziőrizetben tartották. Államminiszter volt Nagy Imre kormányában és 1958. június 15-én 6 év börtönbüntetésre ítél-ték. 1959-ban kegyelmet kapott.

232 Életút dokumentumokban. 231–233.

csatatérként tekintettek rá, amelyben szövetségeseik – vagyis eljövendő ellenfeleik – segítségével kibővítik befolyási övezetüket, miközben az utóbbiakat is megosztják és meggyengítik.233 Amint az Bibó interjújában elmondott szavaiból közvetve kikövetkeztethető, a választásokra vonatkozó megállapodások siettetésével Rákosi taktikája az volt, hogy a nyugati szövetségeseknek megmu-tassa, hogy a kommunisták is a „demokráciát” támogatják,234 ami a felfogásukban tökéletesen mást jelentett, mint a „burzsoá” demokrácia a maga egyenlőtlenségével és zsarnokságával, ha-nem inkább egy „népi demokrácia” járt a fejükben.235

Ezen a ponton érdemes megállni egy pillanatra és megvizsgálni a Pázmány Péter Egyetem konferenciáján elhangzott, nagyon különböző szintű és nagyon eltérő módon kifejtett releván-sabb236 „demokrácia” víziókat és meghatározásokat, mivel ezeket tekinthetjük annak a közvetlen intertextuális és koncepcionális környezetnek, amelyben Bibónak a magyar „demokrácia” válsá-gára vonatkozó, az év őszén megjelent cikke megfogalmazódott.

A Bibó barátja, Erdei által elmondott, a „Népi demokráciáról” szóló beszéd üzenete volt az, amelyikről azt gondolhatnánk, hogy a legközelebb állt Bibó demokrácia fogalmához, azonban a Nemzeti Parasztpárton belül ő már távolabbra került a Bibó, Veres és Farkas237 által megteste-sített centrista vonaltól és ideológiailag már közelebb került a kommunistákhoz – ahogyan az a szövegből ki is derült. Valójában, Erdei számára 1945 olyan jelszavai, mint „szabadság, autonómia, demokratikus változás” a francia forradalom jelszavait visszhangozták, mivel azok leleplezték a liberális „demokrácia” kapitalista elnyomó politikáját, a hozzáadott „népi” demokratikus tartalom pedig annak követelését jelentette, hogy ne legyen külföldi elnyomás, diktátor vagy a népen uralkodó szűk elit. A népnek magának kell kormányoznia önmagát, akaratát, illetve annak végrehajtását pedig saját szervein keresztül kell kifejeznie és megvalósítania. A „régi rendszer képviselői vonatkozásában Erdei a szabad gazdaság, a magántulajdon és vállalkozás, s különösen a szólás- és gyülekezési szabadság korlátozását kívánta.238 E vonatkozásokban egyetértett a kom-munistákkal, vagyis, hogy el kell nyomni a „reakciós”, vagyis a feudális-fasiszta erőket, a sora-ikban bujkáló vezetőket pedig meg kell büntetni. Ezek pontosan olyan erőszakos műveleteket jelentettek, amelyektől Bibó óvott: a „reakciós” erők egyszerűen újra rendeződnének és még nagyobb kárt okoznának a demokrácia fejlődésének, mint ha nyílt verseny lenne. Erdei számára azonban egy „harcos”, hadban álló demokráciáról volt szó, amikor még a politikai játékszabá-lyok sem érvényesek; a szocializmus keménykezű előkészítése volt ez, amikor a „nép” hatalmi

A Bibó barátja, Erdei által elmondott, a „Népi demokráciáról” szóló beszéd üzenete volt az, amelyikről azt gondolhatnánk, hogy a legközelebb állt Bibó demokrácia fogalmához, azonban a Nemzeti Parasztpárton belül ő már távolabbra került a Bibó, Veres és Farkas237 által megteste-sített centrista vonaltól és ideológiailag már közelebb került a kommunistákhoz – ahogyan az a szövegből ki is derült. Valójában, Erdei számára 1945 olyan jelszavai, mint „szabadság, autonómia, demokratikus változás” a francia forradalom jelszavait visszhangozták, mivel azok leleplezték a liberális „demokrácia” kapitalista elnyomó politikáját, a hozzáadott „népi” demokratikus tartalom pedig annak követelését jelentette, hogy ne legyen külföldi elnyomás, diktátor vagy a népen uralkodó szűk elit. A népnek magának kell kormányoznia önmagát, akaratát, illetve annak végrehajtását pedig saját szervein keresztül kell kifejeznie és megvalósítania. A „régi rendszer képviselői vonatkozásában Erdei a szabad gazdaság, a magántulajdon és vállalkozás, s különösen a szólás- és gyülekezési szabadság korlátozását kívánta.238 E vonatkozásokban egyetértett a kom-munistákkal, vagyis, hogy el kell nyomni a „reakciós”, vagyis a feudális-fasiszta erőket, a sora-ikban bujkáló vezetőket pedig meg kell büntetni. Ezek pontosan olyan erőszakos műveleteket jelentettek, amelyektől Bibó óvott: a „reakciós” erők egyszerűen újra rendeződnének és még nagyobb kárt okoznának a demokrácia fejlődésének, mint ha nyílt verseny lenne. Erdei számára azonban egy „harcos”, hadban álló demokráciáról volt szó, amikor még a politikai játékszabá-lyok sem érvényesek; a szocializmus keménykezű előkészítése volt ez, amikor a „nép” hatalmi