• Nem Talált Eredményt

DÖNTÉS PARTÍCIONÁLIS INFORMÁCIÓS STRUKTÚRÁVAL JELLEMEZHETŐ

INFORMÁCIÓS PROBLÉMA ESETÉN

Az információs probléma melletti döntési feladatban a döntéshozó célfüggvényének értéke a választott döntési alternatívától és a megvalósuló világállapottól egyaránt függ. Amikor döntését meghozza, a döntéshozó nem tudja, hogy mely világállapot valósult meg, de ismer egy valószínűségi mértéket az események halmazán, és megfigyel egy jelzést, amely a jelzőfüggvény által meghatározott módon a bekövetkezett világállapottól függ. A döntéshozó által a jelzés megfigyelése előtt ismert, az események halmazán értelmezett valószínűségi mérték – pontosabban a mögötte meghúzódó valószínűségi mező – a döntéshozó kezdeti vélekedése. A jelzés megfigyelését követően, de még a döntésének meghozatala előtt a döntéshozó módosítja vélekedését. A döntéshozó korrigált vélekedése egy feltételes valószínűségi mező, amely minden jelzés esetére magában foglalja a döntéshozó által a jelzés megfigyelését követően helyesnek tartott – az események halmazán értelmezett – valószínűségi mértéket. A döntéshozó azt a döntési alternatívát választja, amely célfüggvényének várható értékét maximalizálja azon valószínűségi mérték mellett, amelyet korrigált vélekedése a ténylegesen megfigyelt jelzéshez, mint feltételhez rendel. Így az információs probléma melletti döntési feladatot a döntéshozó kezdeti vélekedésén, a döntési alternatíváinak halmazán és a célfüggvényén kívül a döntéshozó jelzőfüggvénye határozza meg. A partícionális információs struktúrával rendelkező

döntéshozó információs probléma melletti döntési feladatának lényeges vonása, hogy a döntéshozó számára minden állapotban pontosan egy jelzés figyelhetőmeg.

Az információs függvény minden állapothoz azt az egyetlen jelzést rendeli, amely az adott állapotban megfigyelhető.

2.1.1. DEFINÍCIÓ: A partícionális információs struktúrával rendelkező döntéshozó információs probléma melletti döntési feladata az ,A,p,Y,,D,U rendezett ötös, ahol ,A,p a döntéshozó kezdeti vélekedése, Y a jelzések halmaza, :   Y a jelzőfüggvény, D a döntési alternatívák halmaza, U :  D   a döntéshozó célfüggvénye, melyre teljesül, hogy U|d

mérhetőfüggvény bármelydDesetén.

A fenti definícióban szereplőfeltevés, mely szerint bármelydD-reU|d

mérhető függvény, nagyjából azt jelenti, hogy bármely r valós szám, és a döntéshozó bármely dDdöntése esetén az, hogy a döntéshozó célfüggvényének értéke r, esemény. Sőt, az is esemény, hogy a célfüggvény értéke legalább r, és esemény az is, hogy a célfüggvény értéke legfeljebb r, ha a döntéshozó azdD alternatívát választja és r  . Ha a célfüggvény nem rendelkezne ezzel a tulajdonsággal, akkor nem lenne értelmezhető a várható értéke, amely fogalom a döntéshozatal leírása során megkerülhetetlennek tűnik.

Ha a döntéshozó az yY jelzést megfigyeli, akkor vélekedése az

,A,p1y valószínűségi mező. Választása arra a döntési alternatívára fog esni, amely célfüggvényének ezen valószínűségi mező alapján számított várható értékét maximalizálja. Így az y jelzést megfigyelő döntéshozó döntési feladata a következő:

dD

max EU,d  1y.

A döntéshozó által választott döntési alternatíva függ az általa megfigyelt jelzéstől. A döntéshozó stratégiája egy olyan hozzárendelés, amely minden jelzéshez egy döntési alternatívát rendel.

2.1.2. DEFINÍCIÓ: Az ,A,p,Y,,D,U információs probléma melletti döntési feladattal szembenálló döntéshozó stratégiája egys : YDfüggvény.

A döntéshozó, miután jelzését megfigyelte, azon stratégiájának megfelelően választ a döntési alternatívák közül, amely stratégiája bármely jelzésének megfigyelése esetén maximalizálja célfüggvényének várható értékét. Ez a stratégia a döntéshozó optimális stratégiája.

2.1.3. DEFINÍCIÓ: Az ,A,p,Y,,D,U információs probléma melletti döntési feladattal szemben álló döntéshozó optimális stratégiája az a s : YD stratégia, melyre

bármelyyYeseténsy

dD

arg max EU,d1y.

Az optimális stratégiának megfelelő módon viselkedő döntéshozó várható hasznossága, ha azyYjelzést figyelte meg,

dD

max EU,s  1y.

A döntéshozó ex ante várható célfüggvényértéke a célfüggvényének a jelzés megfigyelése előtti vélekedése és optimális stratégiája alapján számítható várható értéke. A továbbiakban az ex ante várható célfüggvényértéket időnként röviden ex ante célfüggvényértéknek nevezzük.

2.1.4. DEFINÍCIÓ: A D  ,A,p,Y,,D,U információs probléma melletti

döntési feladattal szemben álló döntéshozó ex ante (várható) célfüggvényértéke a VD  E

dD

max EU,d1y

várható érték.

MEGJEGYZÉS: Teljesül a VD  E

dD

max EU,  1y  EU,s

egyenlőség, aholsaz optimális stratégia.

Az információs probléma melletti döntési feladattal szemben álló döntéshozó ex ante (várható) célfüggvényértéke és a döntéshozó jelzőfüggvénye által definiált információs struktúra finomsága között fontos kapcsolat van. Ennek kifejtéséhez gondoljunk el két olyan jelzőfüggvényt, amelyek egyike olyan partícionális információs struktúrát definiál, amely gyenge finomítása a másik jelzőfüggvény által definiált partícionális információs struktúrának. Képzeljünk most el két olyan információs probléma melletti döntési feladatot, amelyek csak a jelzőfüggvényben és esetleg a jelzések halmazában különböznek egymástól: az egyik döntési feladatban az iménti két jelzőfüggvény egyike, a másik döntési feladatban a másik jelzőfüggvény – és az aktuális jelzőfüggvény értékkészlete, a jelzések halmaza – szerepel. Megmutatható, hogy ekkor a döntéshozó ex ante (várható) célfüggvényértéke nem lehet nagyobb abban az információs probléma melletti döntési feladatban, amelyben a gyengén durvább információs struktúrát definiáló jelzőfüggvény szerepel, mint a másikban. Erről szól a következőállítás.

2.1.1. ÁLLÍTÁS: (Laffont [1993] pp. 59-61) Legyen  tetszőleges halmaz.

Bármely I1P és I2P partíciók esetén a következő két állítás egyenértékű.

(1) I1  I2.

(2) Bármely ,A,p Kolmogorov-féle valószínűségi mező, D halmaz, U :  D   függvény, Y1 és Y2 halmazok, valamint 1 :   Y1, illetve

Először megmutatjuk, hogy (1)-ből következik (2). Ehhez legyenI1P

és I2P olyan partíció, hogy I1  I2. Legyen ,A,p tetszőleges Kolmogorov-féle valószínűségi mező, D tetszőleges halmaz, U :  D   tetszőleges függvény, Y1 és Y2 tetszőleges halmazok, és 1 :   Y1, illetve szemben álló döntéshozó optimális stratégiája. Ekkor mivel s1 optimális stratégia, azért

y1  

Y1 eseténEU,s1y1  11y1  EU,s2y2  11y1, amiből

E EU,s1y1  11y1  y1   Y1

E EU,s2y2  11y1  y1   Y1

következik. Mivel ez az egyenlőtlenség bármely y2Y2 és az y2-höz tartozó – a (6) feltételt kielégítő–

Y1Y1 esetén teljesül, azért az EU,s1  EU,s2

egyenlőtlenség is fennáll, amiből korábbi megjegyzésünk szerint VD1  VD2

következik.

Annak bizonyításához, hogy (2)-ből következik (1), elegendő megmutatni, hogy haI1PésI2Polyan partíció, melyekre

I1  I2ésI1  I2

egyszerre teljesül – azaz I1 és I2 közül egyik sem (gyenge) durvítása a másiknak –, akkor találhatóak olyan

D1  ,A,p,Y1,1,D,U1,D2  ,A,p,Y2,2,D,U1, D1  ,A,p,Y1,1,D,U2ésD2  ,A,p,Y2,2,D,U2 információs probléma melletti döntési feladatok, melyekre

I1  11y  yY1ésI2  21y  yY2, valamint

VD1  VD2ésVD1  VD2

teljesül.

A feltevés, hogy

I1  I2 ésI1  I2, azzal egyenértékű, hogy

3  , melyreI13  I23ésI13  I23. Ezért

1,2  , hogy1I13I23és2I23I13. Ekkor1,2 és3 nyilván különbözőelemei-nak.

Legyen D  d1,d2 tetszőleges kételemű halmaz, és legyen A tetszőleges olyan-algebra, melyre

A  Pés1,2,3  A

teljesül. Legyen ap : A  valószínűségi mérték a következőmódon adott:

p1  p2  p3  13,

A  P1,2,3A : pA  0, valamint legyen azU1 :  D  függvény a következő:

  1,2,3ésd  DeseténU1,d  0, U11,d1  U13,d2  1,

U12,d1  U13,d1  U11,d2  U12,d2  0.

Ekkor a D1  ,A,p,Y1,1,D,U1 információs probléma melletti döntési feladat döntéshozójának egy optimális stratégiája a következő:

yY1-res1y  d1, így a döntéshozó ex ante célfüggvényértéke:

VD1  13 .

A D2  ,A,p,Y2,2,D,U1 információs probléma melletti döntési feladat döntéshozójának egy optimális stratégiája a következő:

s221  d1,

y  Y2 21-res2y  d2, így a döntéshozó ex ante célfüggvényértéke:

VD2  23 . ÍgyVD1  VD2teljesül.

Legyen azU2 :  D  függvény a következőmódon adott:

  1,2,3ésd  DeseténU2,d  0,

U22,d1  U23,d2  1,

U21,d1  U23,d1  U21,d2  U22,d2  0.

Ekkor a D1  ,A,p,Y1,1,D,U2 információs probléma melletti döntési feladat döntéshozójának egy optimális stratégiája a következő:

s112  d1,

y  Y1 12-res1y  d2, így a döntéshozó ex ante célfüggvényértéke:

VD1  23.

A D2  ,A,p,Y2,2,D,U2 információs probléma melletti döntési feladat döntéshozójának egy optimális stratégiája a következő:

y  Y2-res2y  d1, így a döntéshozó ex ante célfüggvényértéke:

VD2  13. ÍgyVD1  VD2teljesül.

Ezzel áttekintettük partícionális információs struktúra esetén az információs problémával szembenéző döntéshozó döntési feladatának legfontosabb elemeit.

Mindezek az irodalomban jórészt ismertek. Eszközként szolgálnak majd ahhoz, hogy elemezzük egy játék döntéshozóinak – a játékosoknak – a viselkedését az egyensúlyban. Mivel a vizsgálandó játék egyensúlyában – a tökéletes bayesi egyensúlyban – az egyik játékos információs struktúrája nem feltétlenül partícionális, ezért következő lépésként röviden áttekintjük annak az információs problémával szembenéző döntéshozónak a döntési feladatát, akinek információs struktúrája nempartícionális.

2. FEJEZET

DÖNTÉS NEMPARTÍCIONÁLIS