• Nem Talált Eredményt

Példa nyílt végű csoportfeladatokra (tudásban heterogén, Gardner- Gardner-féle intelligenciát tekintve homogén csoportra)

In document Több mint csoportmunka (Pldal 115-121)

Nyelvi intelligencia

Írjatok rövid újságcikket egy farsangi eseményről!

Logikai-matematikai intelligencia

Diagram segítségével szemléltessétek, hogy évről évre mannyien vesznek részt farsangi felvonuláson (vagy esznek kocsonyát Farsangon, vagy vesznek részt farsangi bálon vagy … stb.)!

vagy:

Állítsatok össze egy listát arról, hogy mit vennétek, mennyit költenétek Farsangra egy házi buliba.

Testi-mozgásos intelligencia

Pantomim segítségével játsszatok el egy Farsangi felvonulást (vagy jelmezkészítést vagy farsangi bált9. Vigyázzatok! A többi csoport tagjainak ki kell találniuk, hogy mi volt a feladatotok!

Térbeli intelligencia

Készítsetek Farsangi meghívót!

Zenei intelligencia

Reppeljetek vagy daloljatok a Farsangról.

Interperszonális intelligencia

Rendezzétek meg a nézőpontok csatáját a Farsangról!

Intraperszonális intelligencia Írj naplóbejegyzést a Farsangi bálról!

vagy:

Mondd el az érzéseidet a Farsanggal kapcsolatban!

Csapatépítő gyakorlat I.

Menekültek a bunkerban

Meteor csapódik a Földbe, amelynek tíz ember élt túl. A katasztrófahatásai ellen egy bunker nyújt menedéket, ahol azonban csak hét embernek van férőhely. A feladat az, hogy a tanulók válasszanak ki hét menekültet, az alábbi személyek közül. A csoport vita árán jusson döntésre, amely döntést meg kell indokolniuk.

Információk a menekültekről

1. 16 éves lány, intelligenciaszintje kétséges, a középiskolából eltanácsolták, jelenleg terhes.

2. Rendőrségtől erőszakos viselkedése miatt elbocsátott tiszthelyettes.

Fegyverrel rendelkezik.

3. 75 éves lelkész

4. 36 éves orvosnő, akinek nem lehet gyermeke.

5. 20 éves sorkatona, cigány, szakképzettség nélkül.

6. 46 éves férfi, hegedűművész, alkoholista.

7. 39 éves nő, volt prostituált, négy éve hagyott fel az üzletszerű kéjelgéssel.

8. Homoszexuális férfi, építészmérnök.

9. Egy korod béli fiú az iskolából.

10. 26 éves joghallgató.

11. Az előbbi joghallgató 25 éves felesége, aki az elmúlt 9 hónapot egy elmeosztályon töltötte, és aki még mindig erősen a nyugtatók hatása alatt áll.

A férj és a feleség bárhova követik egymást, nem akarnak elválni.

Csapatépítő gyakorlat 1I.

Hellotok és Lomárok

A cél felhívni a figyelmet különböző kultúrák, népcsoportok, korok kommunikációs szokásainak különbözőségeire, saját élmény megtapasztalásával. Az osztályközösségben kialakult séma átgondolása. Türelem, egymás elfogadásának gyakorlása.

A játékvezető két egyenlő létszámú csapatra osztja a csoportot. Mindkét csapatnak úgy mondja el a feladatot, szabályokat, hogy ezt a másik ne hallja. Miután a játékvezető a két csapatot betanította, összeereszti őket azzal az utasítással, hogy most próbáljanak egymással beszélgetni, barátkozni és jól figyeljenek a beszélgetés menetére. Megjegyzi, hogy ha nehézségek adódnak a beszélgetés közben, ne adják fel, és próbálkozzanak mindenképpen fenntartani a beszélgetést, ameddig lehet, mert a két nép hosszú háborúzás után most kötött békét, amely törékeny, és csak a két nép barátsága tarthatja életben.

Instrukciók:

A Hellotok számára: ti Hellotok vagytok, és a népeteknél az a szokás, hogy soha nem érintitek meg egymást, mert ez durvaságnak számít; ha beszélgetés közben bárki megérint benneteket, abbahagyjátok a beszélgetést és elmentek. Mindig egymás felé fordulva, egymás szemébe nézve beszéltek egymáshoz; ha valamivel egyetértetek, vagy ha nem, ezt soha nem fejezitek ki egyenesen, a választ körülírjátok, hogy ne kelljen válaszolni egyenesen „igen”, vagy „nem” szóval.

Válaszolni lehet pl.: „Bízunk abban, hogy ez a probléma hamarosan megoldódik”, vagy „Ez a válasz sok embert boldogtalanná tenne”. Soha nem beszéltek egyenesen önmagatokról és nyelvetekből egyszerűen hiányzik az „én”, és a „mi” szavak.

A Lomárok számára: ti Lomárok vagytok, és népeteknél az a szokás, hogy: a lomárok a barátság és egyetértés jeleként egymás karját megérintik; beszéd közben tilos egymás arcára nézni, tekintetedet a másik vállára kell szegezned. Ha egy férfi nőhöz beszél, a nő mellé lép, mivel tilos a nőkkel szemtől szembe fordulva beszélgetni; csak olyan kérdést szabad feltenni, amelyre igennel, vagy nemmel lehet csak válaszolni; egy lomár mindig egész népe képviselőjeként beszél az idegennel, ezért mindig azt mondja „én, mint lomár” vagy „mi, mint lomárok”.

Darabolt körök

A feladat célja a gyerekek figyelmének ráirányítás arra, hogy a csoportot alkotó tagoknak mire van szüksége.

A darabolt körök játék Bavelas darabolt négyzetek játékán alapul, amelyet Nancy és Ted Graves fejlesztett tovább, így használva fel a darabolt köröket a gyerekek ilyen irányú fejlesztésére (Bavelas, 1973; Graves és Graves, 1985).

Az osztály 3-6 fős csoportokra osztjuk. Mindegyik csoporttag kap egy borítékot, amelyben körök különböző szeleteit találja. A cél az, hogy minden egyes személy ki tudjon rakni a csoport rendelkezésére álló darabjaiból egy teljes kört. A csoport tagjai a feladat közben nem beszélhetnek, nem adhatnak jelzéseket és nem vehetnek el körcikkeket más elől. Arra van csak lehetőségük, hogy saját szeleteiket másoknak némán áttolják.

A gyereket figyelmeztetni kell arra, hogy addig senki nincs kész, amíg mindenki előtt nincs egy teljes kör kirakva. A feladat teljesítését kézfeltartással jelezzék.

KÖRÖK eltérő korosztálynak 1. Körök 5-7 éveseknek

2. Körök 8-10 éveseknek

3. Körök nagyobbaknak

A feladat befejezése után vitassuk meg az alábbi kérdéseket:

 Szerintetek mire jó ez a játék?

 Hogy éreztétek magad a játék közben?

 Mit csináltatok annak érdekében, hogy sikeres legyen a feladatmegoldás?

 Volt-e olyan tényező, amely hátráltatott benneteket?

 Mit csinálnátok másképp?

Előtérbe helyezett tevékenységek:

 Figyelj arra, hogy másnak mire van szüksége!

 Senki nincs kész, amíg mindenki kész nincs.

A játék során az a tanuló, aki nem veszi figyelembe a többiek szükségleteit, tulajdonképpen ugyanaz a tanuló, aki a csoportmunka alatt egyedül dolgozik és nem segít másoknak. a feladat megoldásában.

Feladat tanulóknak egymás megismerésére

Keress olyan tanulót, akire igaz az alábbi állítás!

Gyakran és szívesen

Szabály: Egy lapon egy tanuló aláírása csak egyszer szerepelhet

In document Több mint csoportmunka (Pldal 115-121)