• Nem Talált Eredményt

2. Bevezetés

2.1. A kutatás szakirodalmi háttere

2.1.1. Cisztás fibrózis

2.1.1.2. CF tünettana

A genetikai betegség által érintett szerveket és azok megbetegedéseit az 5. Ábra foglalja össze.

CFTR gén defektus

CFTR fehérje működése elégtelen vagy működésképtelen

Csökkent kloridion szekréció

Fokozott vízvisszaszívás

Hörgő obstrukció

Bakteriális fertőzések, kolonizáció

Gyulladás

Bronchiectasia (hörgőtágulat)

17

5.Ábra: Jellegzetes tünetek cisztás fibrózisban. Forrás: Knowles MR, Durie PR [21]

Légzőszervi tünetek

CF-ben a betegség progresszióját a tüdőfolyamat határozza meg. A betegek közel 90%-ának vannak légúti tünetei. A tüdőben kialakuló fibrotikus-cisztikus elfajulás sematikus ábráját a 4. Ábra mutatja be.

A tüdőben termelődő sűrű, tapadós váladék ideális táptalajt jelent a jellegzetes baktériumok (Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa, Stenotrophomonas maltophilia, Burkholderia cepacia) megtelepedéséhez.

A tüdő állapotának romlását, ezen baktériumok kolonizációja segíti elő, melyek közül kiemelt szerepe van a mucoid fenotípusú Pseudomonas aerugionsa (PA) kórokozónak.

Ez a szaprofita, Gram-negatív baktérium, egészséges immunrendszerűekre veszélytelen kórokozó, azonban a rosszul szellőző CF-es hörgőrendszerben megtelepedve, gyulladásos folyamatot, exacerbációt és hosszú távon a tüdő destruktív átépülését okozza. A leggyakrabban előforduló tünet a kínzó, olykor görcsös produktív, köpetürítéssel járó köhögés, nehézlégzés, emelkedett légzésszám és a csökkent oxigénszaturáció. A krónikus hypoxia jeleként óraüvegkörmök, a csontos mellkasfal kötőszöveti átalakulásának következményeképpen hordó alakú mellkas alakul ki.

Eltérő lehet a légúti tünetek manifesztációja csecsemőkorban és serdülőknél.

CF TÜNETEI

Krónikus sinusitis, orrpolypositas

Bakteriális kolonizáció, bronchiectasia

Hasnyálmirigy exokrin funkció elégtelensége

Meconium ileus, DIOS Azospermia,

infertilitás Hepatobiliaris

érintettség

Magas verejték só-koncentráció

18

Csecsemőkorban gyakran a kezdeti enyhe pulmonalis eltérések még nem eredményeznek légúti tünetet, később pedig nehezen tanulják meg a megfelelő köpetürítési technikákat, gyakran köpetüket lenyelik, kisdedeknél előfordulhat - exacerbáció kapcsán - hogy olyannyira felszaporodik a légúti váladék mennyisége, hogy az hányást eredményez, másoknál sípoló légzéssel járó obstruktív bronchitishez hasonló epizódok jelentkezhetnek. A tartós hypoxia miatt gyakran fáradékonyak a betegek és ilyenkor csökken a fizikai teljesítőképességük is. A tüdőben zajló gyulladásos folyamat eredményeként bronchiectasia (hörgőtágulat), bronchialis artéria érintettsége esetén vérköpés (haemoptoe), atelectasia alakulhat ki. A tüdőparenchyma gyulladásos folyamata és pusztulása miatt subpleuralis bullák (levegővel telt hólyagok) jelenhetnek meg, amelyek súlyos szövődményhez, pneumothorax (légmell) kialakulásához vezetnek. Végül a megnövekedett jobb szívfélterhelés miatt, jobb kamra hypertrophia, cor pulmonale alakul ki. A végstádiumba került betegek, a tüdő légzőfelületének drasztikus csökkenése miatt tartós oxigénkezelésre szorulnak, hosszabb távú túlélést a tüdőtranszplantáció jelenthet számukra. A halál leggyakrabban a tüdő működésének elégtelensége, cardio-pulmonalis decompensatio miatt következik be.

A génmutáció következtében gyakran felső légúti panaszok, így otitis media, sinusitis és orrpolyposis is előfordulhat, melyek részletesen a 2.1.1.7. Szövődmények CF-ben fejezetben kerülnek tárgyalásra.

Emésztőrendszeri tünetek

Az emésztőrendszeri tünetek a pancreas exokrin mirigyműködésének elégtelensége miatt alakulnak ki. Becslések szerint, megszületéskor a CF-es újszülöttek 90%-ában nem működik megfelelelően a hasnyálmirigy külső elválasztású szigetcsoportja, mely 1-2 éves korra vezet teljes funkcióvesztéshez [22-28]. A génmutáció következtében, a pancreasban található CFTR fehérje defektusa miatt, szintén sűrű váladék termelődik, mely obstrukcióhoz vezet és megakadályozza az emésztőenzimek (amiláz, lipáz) kijutását a vékonybélbe, így a zsírtartalmú ételek és a bennük oldódó vitaminok nem szívódnak fel. Elsődleges tünet a zsírszéklet (steatorrhea), a malnutríció, csecsemőkorban a híg, gyakori, bűzös székletürítés, vontatott súlyfejlődés hívja fel leggyakrabban a figyelmet a betegségre. A vitaminok elégtelen felszívódása miatt hiányállapotok alakulhatnak ki. A tápanyagok nem megfelelő felszívódása miatt

19

hypoproteinaemia, hypalbuminaemia és ennek következtében oedema alakulhat ki.

Gyakori csecsemőkorban a perzisztáló anaemia. A hasnyálmirigy szerkezete az évek során átépül, a pangó váladék miatt teljes destrukció következik be a külső elválasztású mirigyekben és cystosus üregekké alakulnak át, melyeket fibroticus kötegek vesznek körül, a betegség innen kapta az elnevezését. A gyakori hasmenések következtében végbélelőesés (rectum prolapsus) a betegek 20%-ában fordul elő [29]. Az újszülöttek 10-20%-ában meconium ileus (újszülöttkori bélelzáródás) vagy elhúzódó sárgaság (icterus) lehet kórjelző. Emellett a mutáció típusától függően, a betegek 20-30%-ában epeúti érintettség, besűrűsödött epe (cholestatsis), epekövek és az obstrukció eredményeképpen fokális, biliaris cirrhosis alakulhat ki. Zsírmáj (steatosis hepatis) a betegek 35-70%-ban jelentkezik [30-31]. A májcirrhosis, portális hypertensio következtében májtranszplantációra kerülő CF-es betegek száma alacsony, az Európai Májtranszplantációs Regiszter adatai szerint 1997-2001 között összesen 32 betegnél történt májátültetés CF miatt, 15 májtranszplantációs és 62 CF centrum adatai alapján [32-33]. Az életkor előrehaladtával distalis intestinalis obstrukciós szindróma (DIOS) fordulhat elő, melynek mechanizmusát leginkább a meconium ileushoz hasonlítják.

Ilyenkor a nem megfelelő táplálás és hasnyálmirigy enzimpótlás következtében a bélrendszerben a bélsár székletrögöket képez, mely elzáródást idéz elő az alsóbb bélszakaszokon, ezáltal görcsös hasi fájdalmat, obstipatiót (székrekedés), hányingert esetleg hányást okozva. Gastrooesophagealis reflux (GOR) és coeliakia halmozott előfordulása a 2.1.1.7. Szövődmények CF-ben fejezetben kerül részletezésre.

Gyakori probléma CF-eseknél az étvágytalanság, mely több komponensből épül fel.

Egyfelől a felszaporodott légúti váladék, a krónikus gyulladásos folyamat okozza, másfelől a refluxos, emésztőrendszeri panaszok állhatnak a hátterében.

Ioneltérések

A CFTR gén mutáció következtében, csökkent a verejtékezési képesség ezeknél a betegeknél és jellegzetesen magas a verejték sókoncentrációja, amit a diagnosztikában ki is használunk. Jellegzetes a betegek sós ízű bőre. Csecsemő- és kisdedkorban ún.

sóvesztő szindróma alakulhat ki. A csatornafunkció elégtelensége miatt hyponatraemia, hypokalaemia, metabolikus alkalosis alakulhat ki. Súlyos esetben szívritmuszavart (bradycardia) és sokkos állapotot előidézve.

20 Endokrinológiai és reproduktív érintettség

Az életkor előrehaladtával, a pancreas kötőszövetes elfajulása, nemcsak a hasnyálmirigy exokrin, hanem idővel az endokrin mirigyállományának pusztulásához is vezet, következményes cisztás fibrózis-hoz kapcsolódó diabetes mellitus (CFRDM-Cystic Fibrosis-Related Diabetes Mellitus) kialakulását előidézve (bővebben a 2.1.1.7.

Szövődmények CF-ben fejezetben).

Fiúkban a vas deferens-ben található CFTR csatorna elégtelen működése, tapadós, sűrű váladék termelődéséhez, elzáródáshoz és következményes azospermiához, ezáltal infertilitáshoz vezet.

Lányokban késői szekunder amenorrhea az alultápláltság következtében alakul ki.

A pubertas tarda (késői pubertás), az elégtelen táplálékfelszívódás miatt kialakult endokrinológiai funkcióra gyakorolt gátlás következtében jön létre.