• Nem Talált Eredményt

A CAFETÉRIARENDSZERBE TARTOZÓ JUTTATÁSOKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK 1. Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 50-54)

A más tárcák által elõkészített, és egyeztetésre küldött elõterjesztések véleményezése

III. A CAFETÉRIARENDSZERBE TARTOZÓ JUTTATÁSOKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK 1. Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás

1.1. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás keretében a GVH munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a munkatársnak, aki

a) önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja, b) ezt a juttatási formát választja, valamint

c) leadja a Humánpolitikai Csoportnál a záradékolt önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatának másolatát.

1.2. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-hozzájárulás havonta azonos összegben, maximum a mindenkori minimálbér 50%-áig terjedhet. A juttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre. A juttatást 19,04%-os mértékû személyi jövedelemadó terheli.

1.3. A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba történõ átutalásáról havonta a Költségvetési Iroda intézkedik.

1.4. Amennyiben a munkatárs olyan önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja, amellyel a GVH még nem kötött együttmûködési megállapodást, a Költségvetési Iroda intézkedik a megállapodás megkötésérõl.

1.5. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-hozzájárulás esetén önmagában az igénybejelentõ formanyomtatvány kitöltésével nem létesül pénztári tagsági jogviszony.

1.6. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárban az egységes havi tagdíj befizetése minden tag számára kötelezõ.

A munkáltató a pénztárral kötött szerzõdés alapján munkatársának tagdíjfizetési kötelezettségét részben vagy egészben átvállalhatja. A pénztártag jogait és kötelezettségeit, a pénztár által nyújtott juttatások körét, fajtáit részletesen az adott pénztár alapszabálya határozza meg.

2. Önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás

2.1. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás keretében a GVH munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a munkatársnak, aki

a) önkéntes kölcsönös egészségpénztár tagja, b) ezt a juttatási formát választja, valamint

c) leadja a Humánpolitikai Csoport részére a záradékolt önkéntes kölcsönös egészségpénztári belépési nyilatkozatát.

2.2. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári munkáltatói tagdíj-hozzájárulás havonta azonos összegben, maximum a mindenkori minimálbér 30%-áig terjedhet. A juttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre. A juttatást 19,04%-os mértékû személyi jövedelemadó terheli.

2.3. A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes kölcsönös egészségpénztárba történõ átutalásáról havonta a Költségvetési Iroda intézkedik.

2.4 Amennyiben a munkatárs olyan önkéntes kölcsönös egészségpénztár tagja, amellyel a GVH még nem kötött együttmûködési megállapodást, a Költségvetési Iroda intézkedik a megállapodás megkötésérõl.

2.5. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári munkáltatói tagdíj-hozzájárulás esetén önmagában az igénybejelentõ formanyomtatvány kitöltésével nem létesül pénztári tagsági jogviszony.

2.6. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárban az egységes havi tagdíj befizetése minden tag számára kötelezõ.

A munkáltató a pénztárral kötött szerzõdés alapján munkatársának tagdíjfizetési kötelezettségét részben vagy egészben átvállalhatja. Az adott egészségpénztár által nyújtott szolgáltatásokról részletes információk az egészségpénztáraknál szerezhetõek be. Az egyes pénztárak a számlára utalt összegbõl eltérõ százalékos mértékû jutalékot levonhatnak.

3. Üdülési hozzájárulás üdülési csekk formájában

3.1. A GVH munkatársának és közeli hozzátartozójának [közeli hozzátartozónak minõsülnek a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény 685. §-ának b) pontjában felsorolt személyek] az üdülési hozzájárulást a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, névre szóló üdülési csekk formájában biztosítja.

3.2. E juttatási formában a munkatárs és közeli hozzátartozója akkor részesülhet, ha a) ezt a juttatási formát választja, valamint

b) a rendelkezésére bocsátott nyomtatványon a munkatárs és/vagy közeli hozzátartozója nyilatkozik az Szja tv.-ben meghatározott adatokról.

3.3. Az üdülési hozzájárulás igénybe vehetõ maximális mértéke – a más kifizetõtõl kapott üdülési hozzájárulással együtt – évente és személyenként a mindenkori minimálbérnek megfelelõ összeg. A juttatást 19,04%-os mértékû személyi jövedelemadó terheli.

3.4. Az üdülési csekkek beszerzését és átadását a Költségvetési Iroda végzi. Az üdülési csekkek kiosztására legkésõbb június elején (június 5. napjáig) kerül sor.

3.5. Üdülési csekk csak 1000 forinttal osztható címletben igényelhetõ.

4. Otthoni internet használat támogatása

4.1. A GVH – e juttatási forma választása esetén – támogatja a munkatársak otthoni internet- (vezetékes internet, mobilinternet vagy mindkettõ) használatának költségeit (ideértve a munkatárs házastársa vagy bejegyzett élettársa által kötött egyedi szolgáltatási szerzõdés költségeinek finanszírozását is).

4.2. A munkatárs által igényelt juttatás választható havi összegének felsõ határa nem lehet több a névre szóló szolgáltatási szerzõdésben foglalt havi elõfizetési díjnál, illetve nem haladhatja meg a havi 5000 forintot. A munkatárs által igényelt juttatásnak minden hónapban azonos összegûnek kell lennie. Ez alól kivételt képez az elõfizetési díj évközbeni módosulása. A juttatást 19,04%-os mértékû személyi jövedelemadó terheli.

4.3. A juttatás a havi elõfizetési díjhoz való pénzbeli hozzájárulás formájában nyújtható.

4.4. A juttatás folyósításának feltétele

a) a munkatárs vagy házastársa/bejegyzett élettársa nevére szóló, egyedi szolgáltatási szerzõdés másolatának benyújtása, valamint

b) havi, utólagos tételes elszámolás az internethasználat költségeit tartalmazó számla vagy számlamásolat benyújtásával.

4.5. A 4.4. pont szerinti elszámolást a munkatársnak minden hónap 15. napjáig, illetve – amennyiben jogviszonya tárgyév közben szûnik meg – az utolsó munkában töltött nap elõtt 5 munkanappal kell megtennie szervezeti egységének titkársága felé. Minden hónap 15. napját követõ elsõ munkanapon az adott szervezeti egység titkársága továbbítja az összegyûjtött internethasználat költségeit tartalmazó számlákat, illetve számlamásolatokat a Költségvetési Iroda felé.

4.6. Amennyiben a munkatárs a 4.4. pont szerinti elszámolást elmulasztja, a folyósított hozzájárulást köteles visszafizetni, illetve az összeg – elõzetes írásbeli nyilatkozata alapján – az illetményébõl (munkabérébõl) levonásra kerül.

5. Iskolakezdési támogatás utalvány formájában

5.1. A GVH – e juttatási forma választása esetén – utalvány formájában iskolakezdési támogatást nyújt a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényben vagy bármely EGT-államban ennek megfelelõ oktatásban részt vevõ gyermek, tanuló számára – rá tekintettel a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény, vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosult – a szülõ vagy a vele közös háztartásban élõ házastárs útján.

5.2. Az iskolakezdési támogatás mértéke tanévenként és – az 5.1. pontban foglalt feltételeknek megfelelõen – gyermekenként a mindenkori minimálbér 30%-áig terjedhet. A juttatást 19,04%-os mértékû személyi jövedelemadó terheli.

5.3. Az iskolakezdési támogatási utalvány kizárólag a tanév elsõ napját megelõzõ és az azt követõ hatvan napon belül vehetõ igénybe.

5.4. Az iskolakezdési támogatási utalvány kizárólag tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására jogosít.

5.5. A Költségvetési Iroda az iskolakezdési támogatások összegérõl az Szja tv. szerint analitikus nyilvántartást vezet.

5.6. Az 5.5. pont szerinti nyilvántartás vezetése érdekében a munkatárs köteles nyilatkozni az iskolakezdési támogatásban részesített gyermek (tanuló) adóazonosító jelérõl, ennek hiányában személyes adatairól.

5.7. Az utalványok beszerzését és átadását a Költségvetési Iroda biztosítja.

6. Melegétkezési utalvány

6.1. A munkatárs kizárólag a cafetériarendszer keretében jogosult melegétkezési utalványra, amennyiben ezt az elemet választja.

6.2. Az étkezési hozzájárulás (melegétkezési utalvány) havi összegét a munkatárs határozza meg a jelen utasítás 1. mellékletében meghatározott nettó összeg keretén belül, minden hónapra azonos összegben. A juttatást 19,04%-os mértékû személyi jövedelemadó terheli. Az utalvány melegétkezésre és fogyasztásra kész ételek vásárlására is felhasználható.

6.3. A melegétkezési utalványt a GVH munkatársai 500-zal osztható összegben igényelhetik.

6.4. A melegétkezési utalványokat havonta, január hónapra vonatkozóan utólag, az év többi hónapjában elõre a bérkifizetési jegyzék kiadásával egyidejûleg a Költségvetési Iroda biztosítja a munkatárs által leadott nyilatkozat alapján.

7. Széchenyi Pihenõ Kártya

7.1. A GVH munkatársának a Széchenyi Pihenõ Kártyát az alábbi esetben biztosítja:

a) ezt a juttatási formát választja, valamint

b) a rendelkezésére bocsátott nyomtatványon a munkatárs nyilatkozik az Szja tv.-ben meghatározott adatokról.

7.2. A Széchenyi Pihenõ Kártya igénybe vehetõ maximális mértéke – a más kifizetõtõl kapott hozzájárulással együtt – évente 300 000 forint. A juttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre. A juttatást 19,04%-os mértékû személyi jövedelemadó terheli.

7.3. A Széchenyi Pihenõ Kártya külön jogszabályban meghatározott célra használható fel.

7.4. A Széchenyi Pihenõ Kártya beszerzését és átadását a Költségvetési Iroda végzi.

8. Helyi utazásra szolgáló bérlet

8.1. A munkatárs kizárólag a cafetériarendszer keretében jogosult helyi utazásra szolgáló bérlet juttatásra, amennyiben ezt az elemet választja.

8.2. A juttatás feltétele a havi, tételes elszámolás a munkáltató nevére szóló számlával megvásárolt, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló kétheti, havi, negyedéves, illetve éves bérletrõl.

8.3. A 8.2. pont szerinti elszámolást a munkatársnak minden hónap 15. napjáig, illetve – amennyiben jogviszonya tárgyév közben szûnik meg – az utolsó munkában töltött nap elõtt 5 munkanappal kell megtennie szervezeti egységének titkársága felé. Minden hónap 20. napját követõ elsõ munkanapon az adott szervezeti egység titkársága továbbítja az összegyûjtött számlákat a Költségvetési Iroda felé.

9. Sporteseményre szóló belépõjegy, bérlet vásárlására jogosító utalvány

9.1. A sporteseményre szóló belépõjegy, bérlet igénybe vehetõ maximális mértéke – a más kifizetõtõl kapott hozzájárulással együtt – évi 50 000 forint. A juttatás adó- és járulékmentes.

9.2. Ez a juttatási elem utalvány formájában vehetõ igénybe. Az utalvány csak 300 forinttal osztható címletben igényelhetõ. Legkisebb igényelhetõ összeg: 300 forint.

9.3. Az utalványok beszerzését és átadását a Költségvetési Iroda végzi. Az utalványok kiosztására legkésõbb június elején (június 5. napjáig) kerül sor.

IV. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

1. Jelen utasítás 2011. január 10. napján lép hatályba. Ezzel egyidejûleg a 8/Eln./2010. számú belsõ utasítás hatályát veszti.

2. A cafetériarendszerre vonatkozó részletszabályokat – így különösen a juttatásokra igénybe vehetõ éves keretösszeget, az egyes juttatások mértékét, az igénybevétel feltételeit – a GVH költségvetési lehetõségeinek, az Szja tv. és egyéb irányadó jogszabályok figyelembevételével évente felül kell vizsgálni.

3. Jelen utasítás rendelkezéseit a hatálybalépés napján felmentési idejüket töltõ munkatársakra is alkalmazni kell.

Dr. Juhász Miklós s. k.,

elnök

1. melléklet az 1/2011. (III. 29.) GVH utasításhoz

Az egyéni juttatási csomag összeállításának menete, valamint az egyes juttatási elemekre

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 50-54)