• Nem Talált Eredményt

A HAZAI BIZONYÍTVÁNYOKRÓL, OKLEVELEKRÕL ÉS A HAZAI SZAKMAI GYAKORLATRÓL SZÓLÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY ÉS A MÁS EGT-ÁLLAMI HATÓSÁGOK ÁLTALI MEGKERESÉSEK TELJESÍTÉSE”

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 100-128)

(2) A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerésérõl szóló 2001. évi C. törvény a 60/C. §-t követõen a következõ 60/D. §-sal egészül ki:

„60/D. § (1) Az eljáró hatóság az Európai Unió más tagállama vagy az Európai Gazdasági Térségben részes más állam (a továbbiakban: EGT-állam) illetékes hatósága általi megkeresésben foglalt kérdések megválaszolása érdekében jogosult a másik EGT-állam illetékes hatósága által közölt, az elõtte folyó eljárásban az adott szakma gyakorlása feltételeinek fennállását igazoló adatok ellenõrzésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenõrzés érdekében az eljáró hatóság jogosult a bûnügyi nyilvántartó szervtõl arra a tényre vonatkozó adatot igényelni, hogy a bûntettesek nyilvántartásában vagy a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen elõéletû személyek nyilvántartásában kezel-e a más EGT-állam illetékes hatósága által közölt adatokkal egyezõ adatokat, és jogosult ezt az adatot az ellenõrzés idõtartamáig kezelni.

(3) Az eljáró hatóság az (1) bekezdésben meghatározott ellenõrzés érdekében jogosult más hatóságtól arra vonatkozó tényadatot igényelni, hogy az általa vezetett nyilvántartásokban kezel-e a más EGT-állam illetékes hatósága által közölt adatokkal egyezõ adatokat, és jogosult ezt az adatot az ellenõrzés idõtartamáig kezelni a következõk tekintetében:

a) engedélyhez vagy más feltételhez kötött tevékenység folytatása esetén az érintett személy rendelkezik-e a szükséges engedéllyel, feltételekkel, vagy

b) a kérelmezõ nem áll-e az adott szakma gyakorlását megtiltó vagy az adott szakma gyakorlását meghatározott ideig vagy mértékben korlátozó jogerõs hatósági határozat vagy jogszabályban kötelezõen elõírt valamely szervezethez tartozás esetén az ilyen szervezet által kiszabott jogerõs fegyelmi büntetés hatálya alatt.

(4) Az eljáró hatóság a (2) és a (3) bekezdés alapján, valamint a szakmai tevékenység ellenõrzése céljából általa kezelt más adatokból levont következtetéseirõl és az ezeket megalapozó adatokról a másik EGT-állam illetékes hatóságát a megkeresésben feltett kérdésekre válaszolva, az ahhoz szükséges körben és mértékben tájékoztatja.

(5) Az eljáró hatóság az e §-ban meghatározott adatokat más célra nem használhatja fel, adatállományban nem rögzítheti és más szervnek nem továbbíthatja.

(6) A szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szolgtv.) hatálya alá tartozó tevékenységek vonatkozásában az (1) bekezdés szerinti megkeresések tekintetében a Szolgtv. rendelkezéseit kell alkalmazni.”

A felnõttképzésrõl szóló 2001. évi CI. törvény módosítása

84. § (1) A felnõttképzésrõl szóló 2001. évi CI. törvény 4. § (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(4) Ha e törvény vagy a felhatalmazása alapján kiadott jogszabály a felnõttképzési szakterületen felnõttképzési szakértõ igénybevételét írja elõ, vagy az ilyen szakértõ igénybevételéhez jogkövetkezményt állapít meg, – az igazságügyi szakértõkrõl szóló törvény szerint igazságügyi szakértõi tevékenység végzésére jogosult szakértõ kivételével – szakértõként kizárólag az a személy vehetõ igénybe, valamint a jogszabályban meghatározott jogkövetkezmények csak annak a szakértõnek az igénybevételéhez fûzõdnek, aki büntetlen elõéletû, nem áll a felnõttképzési szakterületen szakértõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, valamint rendelkezik a miniszter rendeletében meghatározott szakmai képesítéssel, és megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek.”

(2) A felnõttképzésrõl szóló 2001. évi CI. törvény a 4. §-t követõen a következõ 4/A. §-sal egészül ki:

„4/A. § (1) A miniszter a felnõttképzési szakterületen szakértõi tevékenység gyakorlásának idõtartama alatt lefolytatott hatósági ellenõrzés keretében ellenõrzi azt is, hogy a szakértõ büntetlen elõéletû, és nem áll a felnõttképzési szakterületen szakértõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. A hatósági ellenõrzés céljából a miniszter adatot igényelhet a bûnügyi nyilvántartási rendszerbõl. Az adatigénylés kizárólag azon adatra irányulhat, hogy a szakértõ büntetlen elõéletû-e, valamint a felnõttképzési szakterületen szakértõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll-e.

(2) Az (1) bekezdés alapján megismert személyes adatokat a miniszter a szakértõ nyilvántartásból való törlésérõl szóló döntés jogerõre emelkedéséig kezeli.”

A bûnüldözõ szervek nemzetközi együttmûködésérõl szóló 2002. évi LIV. törvény módosítása

85. § A bûnüldözõ szervek nemzetközi együttmûködésérõl szóló 2002. évi LIV. törvény 15. § b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[Közvetlen információcsere különösen]

„b) a bûnügyi nyilvántartási rendszerben, valamint a bûnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásában szereplõ adatok szolgáltatására,”

[irányulhat.]

A közvetítõi tevékenységrõl szóló 2002. évi LV. törvény módosítása

86. § (1) A közvetítõi tevékenységrõl szóló 2002. évi LV. törvény 5. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A közvetítõi tevékenység folytatását a miniszter – a névjegyzékbe való felvétel útján – annak a természetes személynek engedélyezi, aki]

„c) büntetlen elõéletû, és nem áll a közvetítõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,”

(2) A közvetítõi tevékenységrõl szóló 2002. évi LV. törvény az 5. §-t követõen a következõ 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) Az 5. § (1) bekezdés szerinti közvetítõi tevékenység engedélyezése iránti kérelem benyújtásával egyidejûleg a kérelmezõ hatósági bizonyítvánnyal igazolja azt a tényt, hogy büntetlen elõéletû, valamint nem áll a közvetítõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, vagy kéri, hogy e tények fennállására vonatkozó adatokat a bûnügyi nyilvántartó szerv a miniszter részére – annak a közvetítõi tevékenység engedélyezése iránti kérelem elbírálása céljából benyújtott adatigénylése alapján – továbbítsa. Az adatigénylés során a miniszter a (2) bekezdésben meghatározott adatokat igényelheti a bûnügyi nyilvántartó szervtõl.

(2) A miniszter a közvetítõi tevékenység gyakorlásának idõtartama alatt lefolytatott hatósági ellenõrzés keretében ellenõrzi azt is, hogy a közvetítõ büntetlen elõéletû, és nem áll a közvetítõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. A miniszter adatot igényelhet a bûnügyi nyilvántartási rendszerbõl.

Az adatigénylés kizárólag azon adatra irányulhat, hogy a közvetítõ büntetlen elõéletû-e, valamint a közvetítõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll-e.

(3) Az (1) és (2) bekezdés alapján megismert személyes adatokat a miniszter a) a közvetítõi tevékenység engedélyezése iránti eljárás jogerõs befejezéséig vagy

b) a közvetítõ névjegyzékbe vétele esetén a hatósági ellenõrzés idõtartamára vagy a névjegyzékbõl való törlésre irányuló eljárásban az eljárás jogerõs befejezéséig

kezeli.”

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény módosítása

87. § (1) Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (16) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(16) Adótanácsadói, adószakértõi, illetve okleveles adószakértõi tevékenység az adópolitikáért felelõs miniszter engedélyével folytatható. E tevékenységek folytatását az adópolitikáért felelõs miniszter annak engedélyezi, aki büntetlen elõéletû, és nem áll gazdasági, pénzügyi-számviteli vagy jogi végzettséghez kötött munkakörnek megfelelõ foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, továbbá rendelkezik az e törvényben és a felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározott szakmai képesítéssel, szakképzettséggel és gyakorlattal, valamint megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek. Az adópolitikáért felelõs miniszter a tevékenység folytatására engedéllyel rendelkezõ személyekrõl nyilvántartást vezet. Az adópolitikáért felelõs miniszter az engedély megadásával egyidejûleg hivatalból igazolványt állít ki. Az engedély kiadásával, visszavonásával, valamint az igazolvány pótlásával, cseréjével, a nyilvántartásban szereplõ adatok módosításával összefüggõ eljárásért (e §-ban a továbbiakban együtt:

eljárás) külön jogszabály szerinti igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ egyéb szervezet adótanácsadói, adószakértõi, illetve okleveles adószakértõi tevékenységet akkor folytathat, ha legalább egy tagja vagy alkalmazottja az e bekezdés szerinti nyilvántartásban szerepel.”

(2) Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény a 175. §-t követõen a következõ 175/A. §-sal egészül ki:

„175/A. § (1) Az adótanácsadói, adószakértõi vagy az okleveles adószakértõi tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelem benyújtásával egyidejûleg a kérelmezõ hatósági bizonyítvánnyal igazolja azt a tényt, hogy büntetlen elõéletû, és nem áll gazdasági, pénzügy-számviteli vagy jogi végzettséghez kötött munkakör ellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, vagy kéri, hogy e tények fennállására

vonatkozó adatokat a bûnügyi nyilvántartó szerv az adópolitikáért felelõs miniszter részére – annak az adótanácsadói, adószakértõi, illetve okleveles adószakértõi tevékenység engedélyezése iránti kérelem elbírálása céljából benyújtott adatigénylése alapján – továbbítsa. Az adatigénylés során az adópolitikáért felelõs miniszter arra vonatkozóan igényelhet adatot a bûnügyi nyilvántartó szervtõl, hogy a kérelmezõ büntetlen elõéletû-e, valamint gazdasági, pénzügy-számviteli vagy jogi végzettséghez kötött munkakörellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll-e.

(2) Az adótanácsadói, adószakértõi vagy az okleveles adószakértõi tevékenység gyakorlásának idõtartama alatt lefolytatott hatósági ellenõrzés keretében az adópolitikáért felelõs miniszter ellenõrzi azt is, hogy az adótanácsadói, adószakértõi vagy az okleveles adószakértõi tevékenységet gyakorló személy büntetlen elõéletû-e, valamint nem áll-e gazdasági, pénzügy-számviteli vagy jogi végzettséghez kötött munkakör ellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. A hatósági ellenõrzés céljából az adópolitikáért felelõs miniszter adatot igényelhet a bûnügyi nyilvántartási rendszerbõl. Az adatigénylés kizárólag azon adatra irányulhat, hogy az adótanácsadói, adószakértõi vagy az okleveles adószakértõi tevékenységet gyakorló személy büntetlen elõéletû-e, valamint gazdasági, pénzügy-számviteli vagy jogi végzettséghez kötött munkakör ellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll-e.

(3) Ha az adópolitikáért felelõs miniszter a (2) bekezdés szerinti hatósági ellenõrzés során megállapítja, hogy az adótanácsadói, adószakértõi vagy okleveles adószakértõi tevékenységet gyakorló személy büntetett elõéletû vagy gazdasági, pénzügy-számviteli vagy jogi végzettséghez kötött munkakör ellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll, haladéktalanul intézkedik az adótanácsadói, adószakértõi vagy az okleveles adószakértõi tevékenység gyakorlásához szükséges engedély visszavonása érdekében.

(4) Az (1) és (2) bekezdés alapján megismert személyes adatokat az adópolitikáért felelõs miniszter

a) az adótanácsadói, adószakértõi vagy okleveles adószakértõi tevékenység engedélyezése iránti eljárás jogerõs befejezéséig vagy

b) adótanácsadói, adószakértõi vagy az okleveles adószakértõi tevékenység engedélyezése esetén a hatósági ellenõrzés idõtartamára vagy az engedély visszavonására irányuló eljárásban az eljárás jogerõs befejezéséig kezeli.”

A postáról szóló 2003. évi CI. törvény módosítása

88. § (1) A postáról szóló 2003. évi CI. törvény 9. § (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(4) A személyi feltételek akkor tekinthetõk biztosítottnak, ha a postai szolgáltató teljesítõképessége, továbbá a szolgáltató vezetõ tisztségviselõinek vagy a szakmai tevékenységért felelõs vezetõ állású munkavállalójának, illetve az egyéni vállalkozónak a szakmai alkalmassága – külön jogszabályban meghatározott módon – igazolt, és e személyek büntetlen elõéletûek, valamint nem állnak postai szolgáltatás nyújtását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.”

(2) A postáról szóló 2003. évi CI. törvény 9/A. § (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép, és a § következõ (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A 9. § (4) bekezdésében meghatározott személy a postai szolgáltatás engedélyezése iránti kérelem benyújtásával egyidejûleg

a) hatósági bizonyítvánnyal igazolja azt a tényt, hogy büntetlen elõéletû, valamint nem áll a postai szolgáltatás nyújtását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, vagy

b) kéri, hogy azon tények fennállására vonatkozó adatokat, hogy büntetlen elõéletû, valamint nem áll a postai szolgáltatás nyújtását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, a bûnügyi nyilvántartó szerv a hírközlési hatóság részére – annak a postai szolgáltatás nyújtásának engedélyezése iránti kérelem elbírálása céljából benyújtott adatigénylése alapján – továbbítsa. Az adatigénylés során a hírközlési hatóság a (4) bekezdésben meghatározott adatokat igényelheti a bûnügyi nyilvántartó szervtõl.

(4) A hírközlési hatóság a postai szolgáltatás nyújtásának idõtartama alatt folytatott hatósági ellenõrzés keretében ellenõrizheti azt is, hogy a 9. § (4) bekezdésében meghatározott személy büntetlen elõéletû-e, és nem áll-e a postai szolgáltatás nyújtását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. A hatósági ellenõrzés céljából a hírközlési hatóság adatot igényelhet a bûnügyi nyilvántartási rendszerbõl. Az adatigénylés kizárólag azon adatra irányulhat, hogy a 9. § (4) bekezdésében meghatározott személy büntetlen elõéletû-e, valamint a postai szolgáltatás nyújtását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll-e.

(5) A hírközlési hatóság a (3) és (4) bekezdés alapján megismert személyes adatokat a) a postai szolgáltatás nyújtásának engedélyezése iránti eljárás jogerõs befejezéséig vagy

b) a postai szolgáltatás nyújtásának engedélyezése esetén a hatósági ellenõrzés idõtartamára vagy az engedély visszavonására irányuló eljárásban az eljárás jogerõs befejezéséig

kezeli.”

(3) A postáról szóló 2003. évi CI. törvény 48/A. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(1) Ha e törvény vagy a felhatalmazása alapján kiadott jogszabály postai szakkérdésben szakértõ igénybevételét írja elõ, vagy szakértõ igénybevételéhez jogkövetkezményt állapít meg, – az igazságügyi szakértõkrõl szóló törvény szerint igazságügyi szakértõi tevékenység végzésére jogosult szakértõ kivételével – szakértõként kizárólag az a személy vehetõ igénybe, valamint a jogszabályban meghatározott jogkövetkezmények csak annak a szakértõnek az igénybevételéhez fûzõdnek, aki büntetlen elõéletû, nem áll a postai szakértõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, valamint rendelkezik a Kormány rendeletében meghatározott szakmai képesítéssel, és megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek.”

(4) A postáról szóló 2003. évi CI. törvény 48/A. §-a a következõ (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A hírközlési hatóság a postai szakértõi tevékenység gyakorlásának idõtartama alatt lefolytatott hatósági ellenõrzés keretében ellenõrzi azt is, hogy a nyilvántartásba vett postai szakértõ büntetlen elõéletû-e, és nem áll-e a postai szakértõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. Az adatigénylés kizárólag azon adatra irányulhat, hogy a nyilvántartásba vett postai szakértõ büntetlen elõéletû-e, valamint a postai szakértõi tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll-e.

(5) A (4) bekezdés alapján megismert személyes adatokat a hírközlési hatóság a hatósági ellenõrzés idõtartamára vagy a postai szakértõ nyilvántartásból való törlésérõl szóló döntés jogerõre emelkedéséig kezeli.”

(5) A postáról szóló 2003. évi CI. törvény 53. § (1) bekezdése a következõ k) ponttal egészül ki:

[Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy rendelettel állapítsa meg:]

„k) az e törvény szerinti szakértõi tevékenység folytatásának részletes feltételeit, a szakértõi tevékenység bejelentésének és a szakértõk nyilvántartásának személyes adatot nem tartalmazó adattartalmát, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes eljárási szabályokat, továbbá a szakértõi tevékenységre jogszabályban vagy hatósági határozatban elõírt kötelezettségek be nem tartása esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket.”

89. § Hatályát veszti a postáról szóló 2003. évi CI. törvény 53. § (2) bekezdés i) pontja.

Az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény módosítása

90. § (1) Az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 17/C. § (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(3) Nem kérhetõ fel a testület tagjává az, aki

a) a felkérés idõpontjában vagy az azt megelõzõ két évben országgyûlési képviselõ, a Kormány tagja, államtitkár, párt alkalmazottja vagy tisztségviselõje volt,

b) büntetett elõéletû.”

(2) Az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 17/D. §-át követõen a következõ 17/E. §-sal egészül ki:

„17/E. § (1) A testület tagjának felkért személy a felkérés elfogadásával egyidejûleg hatósági bizonyítvánnyal igazolja azt a tényt, hogy vele szemben nem áll fenn a 17/C. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott kizáró ok.

(2) A kinevezésre javaslatot tevõ miniszter a testület tagja megbízatásának idõtartama alatt írásban, a mulasztás jogkövetkezményének ismertetésével felhívhatja a testület tagját annak igazolására, hogy vele szemben nem áll fenn a 17/C. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott kizáró ok.

(3) Ha az (1) bekezdésben meghatározott felhívásra a testület tagja igazolja, hogy vele szemben nem áll fenn a 17/C. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott kizáró ok, a kinevezésre javaslatot tevõ miniszter által vezetett minisztérium az igazolás céljából a bûnügyi nyilvántartó szerv által kiállított hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárásért megfizetett igazgatási szolgáltatási díjat a testület tagja részére megtéríti.

(4) Az (1) és (2) bekezdés alapján megismert személyes adatokat a kinevezésre javaslatot tevõ miniszter a testület tagja megbízatásának megszûnéséig kezeli.”

91. § Hatályát veszti az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 17/C. § (6) bekezdés c) pontja, valamint 17/C. § (2) bekezdésében a „büntetlen elõéletû,” szövegrész.

A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény módosítása

92. § (1) A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény 1. § (3) bekezdés 3. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[E törvény alkalmazásában]

„3. megbízható vámadós:az a személy, aki, illetve amelynek vezetõje igazolja, hogy gazdasági tevékenységével összefüggõ súlyos bûncselekmény miatt nem minõsül büntetett elõéletûnek, valamint

a) akinek a kérelem elbírálása vagy a vámhatóság ellenõrzése idõpontjában nincs a magyar állami adóhatóságnál (a továbbiakban: állami adóhatóság), illetve vámhatóságnál – engedély nélkül – az elõírt vagy a fizetési felszólításban meghatározott idõtartamon túl meg nem fizetett tartozása (a továbbiakban: kintlévõség), továbbá valamely tagállam vámhatósága által végrehajtani kért vámtartozása, és

b) aki nyilatkozik arról, hogy nem áll csõd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt.

(2) A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény 1. §-a a következõ (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A (3) bekezdés 3. pont a) és b) pontjában meghatározott, az állami adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás adatait a vámhatóság közvetlenül kéri meg az állami adóhatóságtól, illetõleg az ügyfél cégjegyzékadatokról nyilvántartást vezetõ cégbíróságtól, amennyiben a megbízható vámadós feltételeinek igazolása során az ügyfél ezeket az adatokat nem igazolta. A felsorolt feltételek fennállását – a vámhatósági adatok és az ügyfél kérelmére más hatóságtól bekért adatok, illetve a vámkódex 5a. Cikke szerinti engedélyezett gazdálkodó státusszal rendelkezõk kivételével – az illetékes vámszervnél a kérelmezõnek évente igazolnia kell. A vámhatóság a feltételek meglétét folyamatosan, illetve bármikor vizsgálhatja. A megbízható vámadós személyre vonatkozó feltételeket az EK végrehajtási rendelet 14a. Cikk a) és c) pontjaiban meghatározott AEO-tanúsítvánnyal rendelkezõ személyeknél a tanúsítvány kiadása, illetve az EK végrehajtási rendelet 14q. Cikk (5) bekezdése szerinti újbóli értékelése során együtt vizsgálja a vámhatóság. A feltételek fennállását az AEO-tanúsítványra vonatkozó szabályok szerint kell igazolni.”

(3) A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény az 1. §-t követõen a következõ 1/A. §-sal egészül ki:

„1/A. § (1) Az ügyfél az arra vonatkozó igazolás kiadása iránti kérelem benyújtásával egyidejûleg, hogy megbízható vámadós, hatósági bizonyítvánnyal igazolja azt a tényt, hogy gazdasági tevékenységével összefüggõ súlyos bûncselekmény miatt nem minõsül büntetett elõéletûnek, vagy kéri, hogy e tények fennállására vonatkozó adatokat a bûnügyi nyilvántartó szerv a vámhatóság részére – annak a megbízható vámadós személyre vonatkozó feltételek fennállásának elbírálása céljából benyújtott adatigénylése alapján – továbbítsa. Az adatigénylés során a vámhatóság arra vonatkozóan igényelhet adatot a bûnügyi nyilvántartó szervtõl, hogy a megbízható vámadós gazdasági tevékenységével összefüggõ súlyos bûncselekmény miatt büntetett elõéletûnek minõsül-e.

(2) A vámhatóság a megbízható vámadós személyre vonatkozó feltételek fennállását igazoló bizonyítvány érvényességének idõtartama alatt lefolytatott hatósági ellenõrzés keretében ellenõrzi azt is, hogy a megbízható vámadós gazdasági tevékenységével összefüggõ súlyos bûncselekmény miatt nem minõsül-e büntetett elõéletûnek.

A vámhatóság adatot igényelhet a bûnügyi nyilvántartási rendszerbõl. Az adatigénylés kizárólag azon adatra irányulhat, hogy a megbízható vámadós gazdasági tevékenységével összefüggõ súlyos bûncselekmény miatt büntetett elõéletûnek minõsül-e.

(3) Az (1) és (2) bekezdés alapján megismert személyes adatokat a vámhatóság

a) a megbízható vámadós személyre vonatkozó feltételek fennállásának elbírálása iránti eljárás jogerõs befejezéséig, b) a megbízható vámadós személyre vonatkozó feltételek fennállásának igazolása esetén a hatósági ellenõrzés idõtartamára vagy a megbízható vámadós személyre vonatkozó feltételek fennállásának igazolása céljából kiadott hatósági bizonyítvány visszavonására irányuló eljárás jogerõs befejezéséig

kezeli.

(4) Ha a vámhatóság a (2) bekezdés szerinti hatósági ellenõrzés során megállapítja, hogy a megbízható vámadós gazdasági tevékenységével összefüggõ súlyos bûncselekmény miatt büntetett elõéletûnek minõsül, a megbízható vámadós személyre vonatkozó feltételek fennállását igazoló hatósági bizonyítványt visszavonja.”

(4) A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény 17. § (7) bekezdés c) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A vámhatóság feladatának ellátásához, valamint a birtokába került adatok ellenõrzéséhez, a személy és az áru azonosítása érdekében a következõ nyilvántartásokból igényelhet adatot:]

„c) a megbízható vámadós feltételeként elõírt, a gazdasági tevékenységgel összefüggõ súlyos bûncselekmény miatt büntetett elõélet vizsgálata céljából – az 1/A. § (2) bekezdésben meghatározott adatokat – a külön törvény szerinti bûnügyi nyilvántartási rendszerbõl.”

Az Európai Unió tagállamaival folytatott bûnügyi együttmûködésrõl szóló 2003. évi CXXX. törvény módosítása

93. § (1) Az Európai Unió tagállamaival folytatott bûnügyi együttmûködésrõl szóló 2003. évi CXXX. törvény 1. számú mellékletében a „321. § (3) bek. a) és c) pont és (4) bek. b)–c) pont” szövegrész helyébe a „321. § (3) bekezdés c) pont, (4) bekezdés a), c) és d) pont, valamint (5) bekezdés a) és b) pont,” szöveg lép.

93. § (1) Az Európai Unió tagállamaival folytatott bûnügyi együttmûködésrõl szóló 2003. évi CXXX. törvény 1. számú mellékletében a „321. § (3) bek. a) és c) pont és (4) bek. b)–c) pont” szövegrész helyébe a „321. § (3) bekezdés c) pont, (4) bekezdés a), c) és d) pont, valamint (5) bekezdés a) és b) pont,” szöveg lép.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 100-128)