• Nem Talált Eredményt

Beszámoló az Új Köztársaságért Alapítvány 2016. évi tartalmi tevékenységéről

A Demokratikus Koalíció pártalapítványát, az Új Köztársaságért Alapítványt a fővárosi törvényszék 2014. december 10-én jogerőre emelkedett végzésében 11.983. sorszám alatt vette nyilvántartásba.

2016-ban az Alapítvány Kuratóriuma 10 alkalommal ülésezett, minden alkalommal határozatképes volt, és összesen 38 határozatot hozott. A Kuratórium elfogadta az Alapítvány 2016. évi költségvetését. Döntött arról, hogy az Alapítvány keretében kidolgozott Sokak Magyarországa elnevezésű program megismertetése és a társadalmi konzultáció elősegítése érdekében tájékoztatási kampányt szervez. A Kuratórium döntött arról is, hogy a Demokratikus Koalíció megalakulásának 5. évfordulója alkalmából évkönyvet jelentet meg. Több alkalommal határozott kiadványok, rendezvények támogatásáról, illetve az Alapítvány működésével kapcsolatos kérdésekben. Az Alapítvány 2016-ban 40 200 E Ft állami támogatásból, valamint a 2015. évi pénzmaradványból és 2247 E Ft egyéb bevételből gazdálkodott.

2016. év végén pénzeszközeinek összege 13 471 E Ft, amelyet a következő évek célfeladataira kíván felhasználni.

A pártalapítványok egyik fontos feladata az alapító párt politikájának a kialakításában történő közreműködés. Ennek érdekében az Alapítvány keretében szakpolitikai kabinetek működtek az alábbi területeken:

– Jogi- és közigazgatási kabinet – Gazdaságpolitikai kabinet – Agrár- és vidékfejlesztési kabinet

– Önkormányzati kabinet, egyben a Demokrata Képviselők Közössége (DKK) – Külügyi kabinet

– Biztonságpolitikai kabinet – Oktatási- és foglalkoztatási kabinet – Társadalom- és szociálpolitikai kabinet – Egészségügyi kabinet

– Fenntartható fejlődés kabinet

A kabinetekben szakértők, illetve téma iránt érdeklődő tagok, szimpatizánsok vesznek részt a munkában.

Az  Önkormányzati Kabinet egyben Demokrata Képviselők Közössége néven tömöríti a Demokratikus Koalíció önkormányzatai tisztségviselőit, képviselőit, bizottsági tagjait. A szakpolitikai kabinetek egyik legfontosabb feladata a Demokratikus Koalícióval történő együttműködés keretében egy nyugatos, balközép politikai-szakpolitikai program

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő • 2017. évi 31. szám 3187 elkészítése volt. A program előkészítése során a kabinetek különböző szakmai konzultációkat, workshopokat tartottak, és szakpolitikai részanyagokat készítettek. Ezek alapján készült el a Sokak Magyarországa című politikai programjavaslat, vitaanyag, amelyet a Demokratikus Koalíció 2016. évi Kongresszusa is jóváhagyott vitaanyagként.

Az  Alapítvány az év elején széles körű tájékoztató kampányt folytatott a Sokak Magyarországa programmal kapcsolatban, majd ezt követően az év folyamán különböző társadalmi egyeztetéseken, konferenciákon, szakmai megbeszéléseken gazdagították a program egyes javaslatait.

A tájékoztatás szélesítését és az ismeretterjesztő tevékenységet is jól szolgálták az alapítvány által szervezett konferenciák. 2016-ban az Új Köztársaságért Alapítvány hét konferenciát szervezett:

– Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök évértékelője – Mindennapi kenyerünk – Kitörési pontok a magyar mezőgazdaságban

– Egy európai plebejus – Göncz Árpád konferencia – Erőszak családon innen és túl

– Büntetőjog, mint eszköz az illiberális állam kezében

– Hommage á’ 56 – Emlékkonferencia az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára – Egészségügy – működés-finanszírozás

A konferenciákon 26 előadás hangzott el, mintegy 1300 érdeklődő jelenlétében. A konferenciák felét a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjával közösen szerveztük. A konferenciákon túl a kabinetek keretében több workshop jellegű programra került sor, amelyek keretében külpolitikai témákat, az agráriummal kapcsolatos aktuális kérdéseket, illetőleg az adott kabinet profiljába tartozó kérdéseket tárgyaltak meg. Az Alapítvány keretében került sor szakszervezeti vezetők széles körű részvétele mellett egy szakszervezeti workshop megtartására is.

Az Alapítvány kiemelt feladata a politikai kultúra fejlesztése érdekében történő politikai képzés és ismeretterjesztő tevékenység. A 2016. évi képzési terv alapján került sor az önkéntes alapon szerveződő aktivisták képzésére, több alkalommal a helyi politikai vezetők felkészítésére, a helyi ügyek kezelése és a kampányfeladatok ellátásának módját illetően. Külön figyelmet fordítottunk az önkormányzati képviselők munkájának a segítésére, támogatására, a helyi politikai kérdések kezelésére, az önkormányzati politizálás lehetőségének bemutatására. Első ízben 2016-ban szerveztük meg a Nyári Demokrata Szabadegyetemet augusztus 26–28. között Csopakon. A több mint 100 résztvevő többnapos előadássorozaton vehetett részt. A Szabadegyetem szakmai programja mellett szervezett szabadidős programokkal egyetemben sikert aratott a résztvevő érdeklődők körében.

2016-ban tavasszal és ősszel gyakornoki programot szerveztünk, amelynek keretében a fiatalok több héten keresztül ismerkedhettek meg a Demokratikus Koalíció, a DK parlamenti képviselőcsoportja, valamint az Alapítvány tevékenységével. Ennek során találkoztak a Demokratikus Koalíció vezető politikusaival és vezető munkatársaival, betekintést nyerhettek a párt operatív működésébe, az Országgyűlés munkájába, a párt kommunikációs tevékenységébe, az Alapítvány kabinetjeinek munkájába, továbbá az önkéntesek feladataiba, munkamódszereibe.

Az őszi gyakornoki program keretében csapatépítő tréninget is szerveztünk. A gyakornoki program sikerét mutatja, hogy a gyakornokok közül többen bekapcsolódtak a párt, illetve az Alapítvány tevékenységébe. 2016-ban indítottunk vezető politikusok és a kommunikációban közreműködők számára kommunikációs képzést és tréningsorozatot.

Külön képzést szerveztünk a Facebook politikai munkában nyújtott lehetőségeinek a megismertetésére, alkalmazásának hatékonyabbá tétele érdekében. Tovább folyt a Demokrata Est rendezvényeinek a támogatása, amely lehetőséget teremtett arra, hogy színes, helyi, politikai rendezvényeket tudjanak szervezni civil szervezetek.

A Demokratikus Koalíció megalakulásának ötödik évfordulójának alkalmából jelent meg az Alapítvány gondozásában a Demokratikus Koalíció 2011–2016 Ötévkönyv című kiadvány, amelynek értékesítéséből származó bevétel – a csopaki nyári tábor részvételi díjbevételével egyetemben – az Alapítvány állami támogatáson túli bevételeinek a többségét adják. A Sokak Magyarországa programhoz kapcsolódóan az Alapítvány szakpolitikai füzeteket jelentetett meg a kabinetek közreműködésével. Így adtuk ki az Agrárium, az Energiaforradalmat Magyarországnak, az E-Magyarország program, valamint a Külpolitika című szakpolitikai füzeteket.

Az Új Köztársaságért Alapítvány Kuratóriuma úgy határozott, hogy minden év február 1-jén megünnepli a Köztársaság Napját. Az Alapítvány döntést hozott arról is, hogy Új Köztársaságért Díj néven elismerést alapít. A díjat első alkalommal

a Kuratórium 2015-ben a 90 éves Vitányi Ivánnak ítélte oda, amelyet „Egy politikusi életút a XX–XXI. századi Magyarországon” c. konferencia keretében adott át. 2016-ban a Kuratórium – elfogadva az erre létrehozott társadalmi bizottság javaslatát – a díjat Ungvári Tamásnak, (Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító, irodalomtörténész, az irodalomtudományok kandidátusa), illetve Vekerdy Tamásnak (pszichológus, író) adományozta. A kitüntetés átadási ünnepségén a laudációk mellett a kitüntetettek köszönőbeszédet és előadást tartottak társadalompolitikai kérdésekről.

2016-ban elindult az Alapítvány tevékenységét bemutató honlap (ww w. ujk oztarsasagert .h u), amely lehetőséget biztosít – az Alapítvány Facebook-oldalával egyetemben – az Alapítvány tevékenységéről történő folyamatos tájékozódásra.

Budapest, 2017. május 15.

Dr. Kolber István s. k.,

elnök

Új Köztársaságért Alapítvány

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő • 2017. évi 31. szám 3189

A szervezetet nyilvántartó bíróság megnevezése:

Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül)

Szervezet / Jogi személy szervezeti egység főbb adatainak megjelenítése (Elektronikus kitöltés esetén másolt - nem írható - mezők.)

PK-242