• Nem Talált Eredményt

Bankok, biztosító társaságok, fogyasztóvédelem területén dolgozók munkahelyi jól-létéről

Szerzők: Folmegné Czirák Julianna, Folmeg Márta

A magyarországi bankrendszer többszintű bankrendszer, ami azt jelenti, hogy a központi bankon (MNB) kereskedelmi bankok működnek a vállalkozások és a lakosság szolgálatában. A rendszerváltást követően a kereskedelmi bankok már megalakulásukkor többségében külföldi tulajdonba kerültek. A legnagyobb magyarországi tulajdonú bank az OTP, amely főleg lakossági szolgáltatásokat végez.

A biztosító társaságok főként külföldi tulajdonú társaságok. A tőkeátcsoportosítás, kivásárlások, befektetések következtében a magyarországi részvételük állandóan változik.

Vannak biztosító társaságok, melyek teljes körű biztosítási szolgáltatást nyújtanak, mások szakosodtak egyes területekre.

A biztosításon belül ágazatok vannak, mint:

- lakossági szolgáltatások

(ezen belül: lakás-, vagyon-, gépjármű biztosítás, életbiztosítás, befektetéshez kötött biztosítások, stb.)

- vállalati szolgáltatások

(ezen belül: vagyon-, gépjármű biztosítás, stb.)

Fogyasztóvédelem a vállalkozások azon tevékenységével foglalkozik, amely a fogyasztókat érinti vagy érintheti. A magyar fogyasztóvédelem feladata az alapvető fogyasztói jogok fokozott, körültekintő védelme, érvényesülésük figyelemmel kísérése, sérülésük esetén a szükséges intézkedések megtétele.

A magyarországi szabályozás megfelelő garanciális hátteret ad a fogyasztói jogok érvényesüléséhez.

A vásárlók nagy (és a vállalkozók jelentős) hányada nem ismeri eléggé a fogyasztói jogait, emiatt aztán gyakran alakul ki vita a vevő és a vállalkozó között áruvásárlásnál, illetve szolgáltatás igénybevételekor.

A fogyasztóvédelmi hatóság jól körülhatárolt keretek között végzi munkáját, melyet törvény szabályoz.

64 A kutatással kapcsolatos hipotézisünk és észrevételeink:

Azt feltételeztük, hogy ezen a három területen a munkahelyi jól-lét és stressztényezők megközelítően azonos módon alakulnak.

A kutatás során nyilvánvalóvá vált, hogy míg a bankok, biztosító társaságok a versenyszféra részei és vegyes, jobbára külföldi tulajdonú társaságok, addig a fogyasztóvédelem nemzeti közigazgatási hatóságként működik és a kormányhivatalok szervezetében egy szakigazgatási szerv. Ennek következtében a munkahelyi jól-lét, stressztényezők kérdésének megítélésében is voltak véleménykülönbségek.

Kutatás módszerei:

A szektorális jól-lét szolgáltatások empirikus kutatását az alábbi módszerekkel végeztük:

- interjú, lehetőség szerint a vezetőkkel, elfoglaltságuk esetén a kijelölt munkatárssal, - kérdőív az alkalmazottaknak, ugyanazon zárt kérdések feltételével,

Az interjúk strukturált kérdések alapján történtek, amelyek három téma köré csoportosultak. A következő kérdéscsoportokat jártuk körbe:

- a szektor egészségi kockázatait, - a szektor szakmai kockázatait, - a szektor munkahelyi kockázatait.

A kérdőívek feldolgozását, a kutatás eredményeinek bemutatását diagramok segítségével szemléltetjük.

Kutatás körülményei:

Kutatás helyszínei budapesti és székesfehérvári, illetve környékbeli vállalkozások székhelyei, telephelyei. Az első megkeresés minden esetben a mintába kijelölt szervezet vezetőjével való telefonos egyeztetéssel kezdődött. A kutatási engedély alapján következett további egyeztetés a mintában résztvevőkkel a ráérésük időpontjáról. Előfordult, hogy az előzetesen meghatározott időpont háromszor is változott, vagy nem a vezető, hanem az általa kijelölt munkatársa adott interjút. Szinte minden esetben elvárták, hogy előzetesen email-ben küldjük meg a kérdéseket. Ez további egyeztetéseket követelt.

Volt néhány olyan eset, hogy az interjú alany nem járult hozzá hangfelvétel készítéséhez, ebben a szituációban jegyzetet készítettünk. Előfordult, hogy adatvédelmi okokra való hivatkozással, a teljes anonimitás érdekében még a jegyzeteléshez sem járultak hozzá, csak személyes beszélgetésre és kérdőív kitöltésére vállalkoztak a mintában részt vevők.

Közigazgatási területeken írásban kellett magasabb vezetőtől engedélyt kérni a kutatás lefolytatásához, aki még további feletteshez fordult engedélyezésért.

A hatósági területeken a személyes ismeretség sem segített, mivel a helyi vezetők nem dönthettek saját hatáskörükben, további engedélyt kellett kérni feletteseiktől, amelyet jellemzően nem kaptak meg. Ez esetben újabb mintát kellett keresni.

65 Több esetben előfordult, hogy a vezető csak kisszámú kérdőívet engedett kitölteni a kérdőív terjedelme miatt, azzal az indoklással, hogy a kollégáknak sok munkájuk van, nincs ennyi idejük. Volt olyan eset, hogy csak részben töltötték ki a kérdőívet, mert hosszúnak vagy nehezen értelmezhetőnek találták. A kérdőíveknél két lehetőségünk volt. Jó esetben, amíg az interjú készült a munkatársak kitöltötték a kérdőívet, másik eset az volt, hogy akkor nem értek rá, ezért egy későbbi egyeztetett időpontban vissza kellett menni érte.

Voltak azonban kellemes, jóízű beszélgetéseink is az interjúalanyokkal, főként felső vezetői körökből.

Leglényegesebb tapasztalatunk, hogy általában nem szeretnek a vállalkozások, cégek részt venni ilyen kutatásban és nagy a bizalmatlanság részükről. A személyes ismeretségek, kapcsolatok alapján kiválasztott minták esetében könnyebb, gyorsabb volt a kutatás elvégzése. Ezen túl nagyon meghatározta a kutatás eredményességét a résztvevők intelligencia szintje.

Mintavétel nagysága:

- 3 db interjú - 15 db kérdőív

Munkahelyi jól-lét kutatás eredményei a bank, biztosítótársaság, fogyasztóvédelem szektorban.

A válaszadók 40%-a férfi, 60%-a nő volt. Az iskolai végzettség szerinti megoszlás 40% egyetemet, 60% főiskolát végzett. Ebben a szektorban alapkövetelmény a munkaviszony létesítésekor a felsőfokú végzettség. A válaszadók 92,3%-a a szakképzettségének megfelelő munkakörben dolgozik, 93,3%

alkalmazott és 6,7 % vezető beosztásban van, átlagos életkoruk 38,4 év. A jelenlegi munkahelyen eltöltött éveiknek száma átlagosan 4,87 %.

A munkaadók számára fontos, hogy munkavállalóik egészségesek legyenek, minél kevesebbet maradjanak távol a munkából. Ez a kutatás során is egyértelműen kiderült. A megkérdezettek részben vagy egészben ismerik az egészségi állapotukat és tesznek is valamit egészségük megőrzéséért. Erre a munkahelyek is figyelnek valamilyen szinten.

1. számú diagram

66 Az egészségmegőrzést elősegíti a rendszeres mozgás, testedzés. A megkérdezettek 80,0%-a tesz is valamit, 20%-a részben tesz valamit egészsége megőrzéséért. A testedzést, rendszeres mozgást a munkahelyek is támogatják részben vagy egészben 73,7%-uk szerint. Ez általában munkahelyi testnevelés, kondi terem bérlet, fitnesz-bérlet formájában valósul meg.

2. számú diagram

Az egészséges táplálkozás hosszú távon az egyén egészségének garanciája. Az emberek általában tisztában vannak az egészséges táplálkozás fontosságával. A válaszadók 93,3%-a ismeri, 6,7%-a részben ismeri az egészséges táplálkozás egészségügyi kérdéseit.

A munkahelyek azonban jellemzően nem figyelnek a dolgozók egészséges táplálkozásra, melyet az alábbi diagram is jól szemléltet.

3. számú diagram

67 A szervezett sport, mozgás egészségügyi kérdéseit a válaszadók 71,4%-a ismeri, 21,4%-a részben ismeri és csak 7,1% válaszolt úgy, hogy nem ismeri.

A munkahelyek 42,9%-uk szerint nem figyelnek a munkavállalók szervezett sportolására, mozgására.

A munkaadók munkaidőben nem adnak lehetőséget aktív sportolásra, de munkaidőn túl a munkavállalók részt vehetnek ilyen tevékenységben.

4. számú diagram

A munkabiztonság szerepére a munkahelyen 87,6% szerint teljes mértékben figyelnek, 6,7% szerint részben figyelnek és 6,7% szerint nem figyelnek. A munkabiztonság az emberek számára általában fontos tényező. A munkabiztonság egészségre gyakorolt hatását 78,6 % ismeri, míg 21,4%

részben ismeri.

5. számú diagram

68 A munkaegészségügy szerepét 92,9% szerint a munkahely támogatja teljes mértékben, míg 7,1%

szerint csak részben. Jogszabály írja elő a foglalkozás egészségügyi szolgáltatások igénybevételét a foglalkoztatók számára. A munkavállalóknak meghatározott időközönként kötelező munka alkalmassági vizsgálatokon, szűrő vizsgálatokon kell részt venni.

A munkavállalók 93,3%-a tesz is valamit azért, hogy egészségét megőrizze. Hosszú távon fontos az egészség megőrzése, hiszen a munkavégző képesség nagymértékben függ a jó közérzettől.

6. számú diagram

A válaszadók 78,6%-a szerint a munkahelyén figyelnek az aktív gondolkodásra a munkavégzés során, és 21,4% szerint csak részben tartják ezt fontosnak. Az aktív gondolkodás nemcsak a munkavállaló számára fontos, hanem a munkavállaló számára is.

Ebben a szektorban nagy jelentősége van az önálló munkavégzésnek és aktív gondolkozásnak, hiszen sok esetben azonnal kell dönteni, nincs lehetőség a vezetővel való egyeztetésre.

69 7. számú diagram

Új dolgok kipróbálására ebben a szektorban nagyon korlátozott a lehetőség, mivel a működés szigorúan szabályozott. Új megoldásokat, termékeket központilag engedélyeztetni kell, ami hosszú folyamat, esetleg jogszabály módosítással is járhat. Ezt tükrözi vissza az alábbi diagram:

8. számú diagram

Az előre lépési lehetőség az egyes vállalkozásoknál, munkaterületeken különböző lehet. A vizsgált vállalkozásoknál általában korlátozott volt az előrelépés, mivel a létszámgazdálkodás, költségtakarékosság nem teszi lehetővé új státuszok létrehozását, a meg lévők pedig be vannak töltve.

Ez visszatükröződik a válaszokban is, melyet az alábbi diagram szemléltet.

9. számú diagram

70 Az önbizalom és önbecsülés szerepét 50%-uk szerint tartja fontosnak a munkaadó

10. számú diagram

Az életcél kialakítására vonatkozó kérdésre a válaszok nagyon megosztottak. 23,1% szerint a munkahely támogatja, 38,5% azt a választ adta, hogy részben támogatja és 38,5% szerint nem támogatja. Ebből arra lehet következtetni, hogy a munkaadónak nem igazán fontos, hogy dolgozóinak kialakult életcélja legyen.

11. számú diagram

71 A személyiség érvényesülésére a munkavégzés során a válaszadók 42,9%-a szerint figyelnek a munkahelyen, 35,7% szerint részben és 21,4% szerint egyáltalán nem figyelnek. A munka minőségét befolyásolja, ha valaki a személyiségének megfelelő munkát végez.

12. számú diagram

A megkérdezettek 64,3%-a szerint a munkahelyen támogatják az önállóságot a munkában, a saját munka ellenőrzését, 21,4% szerint azonban ezzel a munkahelyen nem foglalkoznak. Véleményem szerint ebben a szektorban minden munkában fontos az önállóság és ellenőrzés. A munkahelyen figyelnek a személyiség érvényesülésére a munkában 42,9% szerint és részben figyelnek 35,7%

szerint.

13. számú diagram

72 A stressz és kockázatok, bizonytalanságok kezelését a munkahelyen 57,1% szerint támogatják munkaidőben vagy azon kívül.

14. számú diagram

A megkérdezettek 78,6%-a tisztában van a személyes konfliktusok egészségre gyakorolt hatásával. A munkahelyeken 85,8%-uk szerint figyelnek részben vagy egészben erre a témára.

15. számú diagram

73 A munkavállalók 57,1%-a szerint a szervezethez tartozást, elfogadottságot a munkahely támogatja, 50%-uk szerint a bizalom és munkahelyi együttműködés, támogató kapcsolatok megléte is fontos a munkaadó számára.

Az itt elmondottakat az alábbi diagramok szemléltetik:

16. számú diagram

17. számú diagram

74 18. számú diagram

A cég sikeréhez való hozzájárulás minden munkavállaló számára fontos és ezt a munkahelyek is támogatják. A válaszadók 78,6%-a szerint a munkavállalónak és munkahelynek is egyaránt fontos, hogy társadalmilag hasznos tevékenységet folytassanak.

19. számú diagram

A megkérdezettek 64,3%-a úgy ítéli meg, hogy a munkahelyen figyelnek a vezetőkiránti bizalom erősítésére. 14,3% azonban úgy látja, hogy ez nem lényeges szempont.

75 20. számú diagram

A válaszadók több mint ¾-ed része, 76,9%-a szerint nagyon fontos, hogy ahol dolgozik, reális legyen a vízió, küldetés és értékrend, 15,4% szerint ezt nem támogatják a munkahelyén.

21. számú diagram

A megkérdezettek 57,1%-a szerint a munkaadó figyel a feladatok kiegyensúlyozott elosztására, míg 7,1%-a egyáltalán nem figyeli ezt, pedig a munkavállaló jó munkahelyi közérzetéhez ez nagyon is hozzá tartozik.

76 22. számú diagram

A munkavégzés és az otthon, szabadidő egyensúlyának megvalósulására a megkérdezettek 64,3%-a szerint figyel a munkaadó.

23. számú diagram

A munkavállalónak nagyon fontos a létbiztonság, a megtakarítási képesség, a jó pénzügyi döntések meghozatala, mivel ez növeli biztonságérzetét, ezzel növelve létbiztonságát.

Ha ezek a kérdések rendben vannak, akkor a munkavégzés hatékonysága is jobb lesz.

77 A megtakarítási képességre vonatkozó válaszokat az alábbi diagramok szemléltetik:

Arra, hogy mennyire képes a családi és személyes pénzügyei menedzselésére és ellenőrzésére a munkavállaló, már csak 42,9%-ban figyel a munkaadó.

Ezt az alábbi diagram mutatja:

24. számú diagram

A válaszadók szerint 57,1%-a szerint a munkaadók támogatják a munkavállalók jó pénzügyi döntésekre vonatkozó képességét.

25. számú diagram

78 A munkavállalók megtakarítási képességének, pénzügyi biztonságának legalább 3 hónapos alakulását a munkaadók 50%-a figyeli, 35,7%a részben, 14,3%-a pedig nem figyeli.

26. számú diagram

Arra, hogy a cég működése minden területen szabályos legyen 92,9% szerint figyelnek a témára, 7,1%

szerint részben figyelnek a témára.

Azt, hogy a belső szabályozás megfelelően átlátható és érthető legyen a megkérdezettek 71,4%-a fontosnak, 28,6 %-a pedig részben fontosnak tartja.

A megkérdezettek 93%-a nagyon fontosnak tartja, hogy munkáját etikailag megfelelően végezheti és minden munkavállaló, vezető és tulajdonos részéről is nagyon fontosnak tartják az etikus munkavégzést.

A megbecsült munkavállaló elégedett és teljesítménye, munkájának hatékonysága is jobb.

Erre vonatkozó kutatási eredményt az alábbi diagram szemlélteti:

79 27. számú diagram

A munkahelyek általában támogatják, hogy a munkavállaló számára a munkahelyi közösség megfelelő kiteljesedést biztosítson. Ezt a témát azért is fontos támogatni, mert jelentősen befolyásolhatja a jó munkahelyi közérzet a munkavégzés minőségét.

28. számú diagram

Az interjúk alapján a következő megállapításokat tesszük:

A kutatásban részt vevő interjú alanyok alkalmazottak és vezetői munkakört betöltő 35-45 év közötti nők.

Az interjúk a következő kérdéscsoportokra fókuszálnak:

- a szektor egészségi kockázatai,

80 - a szektor szakmai kockázatai,

- a szektor munkahelyi kockázatai.

Egészségügyi kockázatok:

Az interjú alanyok szerint a vezetői feladatoknak, a napi kihívásoknak nem egyszerű megfelelni.

Folyamatos készenlétet jelent és stressz helyzetet idéz elő a vezető kollégákkal, munkatársakkal és ügyfelekkel való napi kapcsolattartás, probléma megoldás.

Fertőzés veszélynek általában nincsenek kitéve. A banki és biztosítási ágazatban kétévente menedzserszűrésen vesznek részt és évente kötelező a foglalkozás egészségügyi vizsgálat. A foglalkozás egészségügyi vizsgálat minden foglalkoztatónál kötelező, jogszabály írja elő. Ez a fogyasztóvédelem területén is évente kötelező. Egyéb szűrővizsgálatokat, védőoltásokat általában nem vesznek igénybe. Mindhárom vezetőnek nagyon fontos saját egészsége, mégis úgy gondolják, hogy az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele nagyon időigényes, hosszú várakozási idők vannak és rutinszerűen történnek a vizsgálatok, ezért csak nagyon szükséges esetben veszik igénybe, ha nem kötelező.

Szakmai kockázatok:

A vizsgált ágazatokban általában kevés a női vezető, így a munkahelyi megfelelés is nehezebb, de mindegyik interjú alanyunk szakmailag elismert, egyedi kiválasztással került, több lépcsőben a jelenlegi munkakörébe. Ebből adódóan a napi munka nem okoz stressz forrást, de esetenként előfordul pl. a 2008-as válság idején nagyon rossz volt a bankok megítélése az ügyfelek körében, amely a munka során érvényesült és ez még ma is előjön időnként.

A megkérdezettek nem érzik a társadalmi megbecsülés hiányát, mivel a betöltött pozíciók társadalmi szempontból is fontosak. A munkájuk során nem éreznek kiszolgáltatottságot. Önálló döntéshelyzetekben elfogadják a döntéseiket a felsőbb vezetők és beosztottaik egyaránt.

A gyakori jogszabályváltozások miatt gyakran vesznek részt továbbképzéseken, lehetőség van önképzésre. A bank és biztosítás ágazatban ezen felül időszakonként, munkaköri csoportonként különböző tréningeket tartanak. Van vezetői, önismereti, értékesítési, stb. tréning, melyek célja a munkatársak határozottságának növelése. Az egyik, munkájára nagyon igényes, magas beosztásban dolgozó interjú alany pszichológushoz jár, hogy még könnyebben tudja kezelni a mindennapi feszültségeket.

Munkahelyi kockázatok:

A kollégákkal való együtt dolgozás nem okoz stresszt, a tulajdonos felé a megfelelés már inkább, van, amikor nehezen teljesíthető. Erről mindhárman egyformán nyilatkoztak.

A túlmunka esetenként előfordul, de ez általában tervezhető, rendkívüli esetekben lehetőség van otthonról is dolgozni, mert a technikai feltételek adottak. Ha szükség van túlmunkára, azt később szabadidőben megkapják. Általában nem fizetnek túlóra díjat. A javadalmazásukkal mindhárom interjú alany meg van elégedve. A banki szférában minden évben van teljesítményértékelés, melynek keretében készül önértékelés és vezetői személyes elbeszélgetés. Mindhárom interjú alany tapasztalt vezető, munkájuk során nem jellemző a stressz források növekedése, tudják kezelni a tisztázatlan helyzeteket. Az ember-pálya megfelelés nem okoz problémát, hiszen a kiválasztás pályázat útján

81 történik és csak olyan munkatársat alkalmaznak, aki megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkezik.

Munkatársak motiválására anyagi eszköz nem áll rendelkezésre, de a „dicsérettel fegyelmez” módszert alkalmazzák két munkahelyen is. Rávezeti a kollégát, hogy hol hibázott és legközelebb ne történjen meg.

A banki szférában a lojalitással nincs probléma, a motiválatlanság pedig elképzelhetetlen. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy elégedettek a munkájukkal, elismerik és megbecsülik a vezetők a beosztottak munkáját. Karrier sávok vannak és mindenki megtalálja, a lehetőségét, a vezető figyeli a munkatársakat és szükség esetén átcsoportosít. Ez a fogyasztóvédelmi területen nem érvényesül olyan szinten, mint a banki szférában. Kevés ember dolgozik egy területen, ezért összetartanak a munka minőségi teljesítése érdekében. A helyettesítést mindenütt megszervezik, kiépítették a helyettesítési rendszert. Nem szokott gondot okozni a szabadságolás, hiszen erre készülnek. A váratlan helyzeteket is megoldják átcsoportosítással, otthoni munkavégzéssel.

A külső és belső kapcsolattartás egyik vezető beosztásban lévő interjú alanynak sem okoz problémát, mivel végi járták a szakmai fokozatokat és ismerik a feladataikat.

A jogszabályi változások megszokottak, ez már nem okoz nehézséget, mivel a kutatott területeken fontos a napi jogszabályismeret. A szokásjog nem érvényesül, a változásokat azonnal oktatják, konferenciákat tartanak, sürgős esetekben telefonos konferenciákat alkalmaznak.

Az aktuálpolitikával nem foglalkoznak a munkahelyen, ezért nem nehéz távol tartani. A munkatársak szociális kompetencia szintjét mindhárom interjú alany jónak tartja. Magánéleti problémáikat a munkatársak megbeszélik zárt körben, segítik egymást tanácsokkal, de ez nem olyan szintű, hogy kihatna a munkavégzés minőségére. Elengedhetetlen, hogy hozzák a teljesítményt.

Kutatási összefoglaló a bankok, biztosító társaságok és fogyasztóvédelem területén.

Az emberek életminőségét a munkahelyi jól-lét nagymértékben befolyásolja, hiszen a munkahelyen eltöltött idő, megélt élmények jelentős hatást gyakorolhatnak az egyén egészségügyi, mentális és fizikai állapotára.

A kutatás célja az volt, hogy reális képet alkothassunk a munkahelyi jól-lét kérdéseiről a bankok, biztosító társaságok és fogyasztóvédelem területén. A kutatást Székesfehérvár és Budapest városokban működő munkaadóknál végeztük.

A kutatásban résztvevők számára az egészséges életmód egyaránt fontos és tesznek is érte, igaz a munkahelyek általában csak munkaidőn túl támogatják.

A munkabiztonság és munkaegészségügy mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára fontos. A cég sikeréhez való hozzájárulás, a társadalmi elismertség, a vezetők iránti bizalom kiemelt szerepet tölt be. A megtakarítási képességgel kapcsolatosan az derült ki, hogy az egyén számára meghatározó, míg a munkaadó kevéssé törődik ezzel.

A válaszadók nagyon lényegesnek tartják, hogy a munkaadójuk legális ész szabályszerű legyen minden területen, a belső szabályok érvényesüljenek és etikusan végezze a munkáját minden érintett.

82 A válaszadók több mint 90%-a nyilatkozott úgy, hogy a munkahelyen figyelnek arra és támogatják, hogy a munkahelyi közösség megbecsült személye legyen és a munkahelyi közösség megfelelő kiteljesedést nyújtson számára.

NAV, kormányablak, könyvelési szolgáltatások területén dolgozók