• Nem Talált Eredményt

A) ÉS B) OSZTÁLY

In document ÉRTESITŐJE AZ (Pldal 53-73)

Előadott tananyag

A) Rendes tantárgyak

II. A) ÉS B) OSZTÁLY

Osztályfőnök: II. A) Stoiber Ottó, II. B) Veszprémi Dezső.

Vallástan, heti 2 óra. Tankönyv: Ó-szövetségi bibliai történetek. Kis Katekizmus. — A hitről és parancsokról szóló rész átismétlése. Oltáriszentség. Az ó-szövetség története.

Tanitotta: Szahó János.

Magyar nyolc, heti 5 óra. Tankönyv: Szinnyei József:

Magyar nyelvtan és Magyar olvasókönyv II. r. — Az egyszerű mondatok folytatása. Állandó határozók. A mellé- és aláren-delt mondatok. A szórend. A szóalkotás. Olvasmányok:

4*

1. Prózaiak: Rövid rajzok és elbeszélések. Tanitó mesék. A ma-gyar föld. Mondai és történeti elbeszélések a vegyes házak-ból való magyar királyok koráházak-ból s a görög és római világ-ból. 2. Költőiek: Lévay: Szüretünk. Gyulai: Éji látogatás.

Petőfi: A jó öreg korcsmáros. Vörösmarty: A szegény asz-szony könyve. Garay: Obsitos. Arany: Az ó-torony. Tompa:

Kenyérkő. Diósgyőr. A vámosujfalusi jegyző. A keresztútról.

Kéthetenként iskolai Írásbeli dolgozat. Tárgyuk: mondat-szerkesztések az olvasmányok alapján a nyelvtani anyag begyakorlására. Könnyebb versek átalakítása prózává. Tani-totta: Stoiber Ottó és Veszprémi Dezső.

Latin nyelv, heti 6 óra. Tankönyv: Szamosi János:

Latin nyelvtan és Latin olvasókönyv. — Az első osztály tan-anyagának átismétlése és a II. oszt. tananyaga. Olvasmányok:

Szemelvények: De erroribus Ulixi. De bello Troiano. De origine urbis Romae. De Septem Romanorum regibus. De rebus gestis Romanorum libera republica. De rebus gestis Hungarorum. De vita Sancti Stephani. Válogatott mondások.

Kéthetenként egy iskolai írásbeli dolgozat. Tanitotta: Stoiber Ottó és Veszprémi Dezső.

Földrajz, heti 3 óra. Tankönyv: Körösi Albin: Földrajz.

Lange—Cherven: Iskolai atlasz. — Európa fekvése, határai, éghajlata, hegy- és vízrajza, népei és országai. Kevésbbé részletesen ugyanígy Ázsia és Afrika, kiváló tekintettel az európai államok gyarmataira. Térkép-vázlatok készítése. Ta-nitotta: Dr. Dobos Ferenc.

Természetrajz, heti 2 óra. Tankönyv: Ormándy Miklós:

Természetrajz. — Majmok. Tengeri emlősök. Erszényes emlő-sök. Az ember lakása közelében, mezőn, erdőn és vizén tar-tózkodó madarak. Teknősbéka, krokodil, gyík, kigyó (csúszó-mászók). Vizi béka, szalamandra, gőte (kétéltűek). Halak, rovarok, pókok, százlábúak, rákok, férgek. (A helyi viszo-nyok tekintetbe vételével). Ősszel viritó néhány növény.

Feltűnőbb gyümölcstermő erdei fa és bokor s az embert közelebbről érdeklő termesztett és vadon termő növények ismertetése. Kirándulások rovar- és növénygyüjtésre. Tani-totta: Csató János.

Számtan, heti 4 óra. Tankönyv: U. az, mint az I. osz-tályban. — Az első osztály tananyagának ismétlése. Számolási

rövidítések. Rövidített szorzás és osztás. Arányok. Arány-párok és ezek alkalmazása. Százalék számítás. Havonként egy iskolai Írásbeli dolgozat. Tanitotta: Dr. Király Henrik és Jakab Antal.

Rajzoló geometria, heti 3 óra. Tankönyv: Fodor—Wag-ner. Rajzoló stereometria. — Szögletes és gömbölyű testek is-mertetése, felszíne, köbtartalma, hasonlósága, egybevágósága, szimetriája, ábrázolása és modelljeinek elkészítése. A tér-elemekről. Diszitményi rajzok készítése és színezése. Fa, növény, levél, virág vázolása, színezése lehetőleg hűen ter-mészet után. Tanitotta: Wolf Károly.

Szépírás, heti 1 óra. Első félévben a magyar, a máso-dik félévben a német folyóirás gyakorlása. Tanitotta: Mayer János és Veszprémi Dezső.

III. OSZTÁLY.

Osrlály főnök: Kassai Lajos.

Vallástan, heti 2 óra. Tankönyv: Pokorny Emánuel:

Új szövetségi bibliai történetek. Kis Katekizmus. — A paran-csokról és szentségekről szóló rész átismétlése. Az új-szö-vetség története. Tanitotta: Szabó János.

Magyar nyelv, heti 4 óra. Tankönyv: Szinnyei József:

Rendszeres magyar nyelvtan és Magyar olvasókönyv. III. r. — Olvasmányok: a) Prózaiak: Elbeszélések a magyar történe-lemnek a mohácsi vész utáni korából s a görög és római világból. Leírások és elbeszélések Gyulai Pál, Jókai Mór, Beöthy Zs. és Kisfaludy Károly műveiből, b) Költőiek: sze-melvények a vallásos és hazafias lira köréből. Könyv nélkül 7 költemény. Kéthetenkint egy iskolai Írásbeli dolgozat.

Tárgya: Leírások közvetlen szemlélet és megbeszélés alap-ján ; az olvasott kisebb elbeszélések tartalma feladott kérdé-sek szerint. Tanitotta: Kassai Lajos.

Német nyelv, heti 4 óra. Tankönyv: Endrei Ákos: Né-met nyelvkönyv. I. r. — A hangtan és alaktan ismertetése és ezek alapján megfelelő olvasmányok és beszélgetések. Ol-vasmányok: a) Prózaiak: Die Schule. Die Familie. Was die Menschen arbeiten. Die Teile des Körpers. Das Haus.

Die Jahreszeiten. Der Morgen. Der Abend. Die Sterntaler.

Der Garten. Das Vogelnest. Der Wald. Das Essen. Die

Getränke. Das Hirtenbliblein. Das Tränenkrtiglein. Der Fuchs und der Bock. Das Spielzeug der Riesen. Seltsamer Spazierritt. Der wohlthätige Graf. Das blinde Ross. Die Sonnenstrahlen. Die Geschöpfe der Erde. Die Zeit. Der Wolf und der Mensch. Die Elster und ihre Kinder. I) Köl-tőiek : Abendlied. Waldlied. Könyv nélkül a két vers. Két-hetenként egy iskolai Írásbeli dolgozat. Tanitotta: Mayer János.

Latin nyele, heti 6 óra. Tankönyv: Szamosi János:

Latin nyelvtan. Pirchala Imre: Latin gyakorlókönyv és Eli-scher I.: Latin olvasókönyv. — Az első és második osztály tananyagának ismétlése után az egyszerű mondat, a mondat részei, egyeztetés, az egyszerű mondat nemei, a beszédrészek, esetek, igemódok és idők használata a gyakorlókönyv meg-felelő fejezeteinek fordítása alapján. Olvasmányok: a) Pró-zaiak : Róma történetéből a köztársaság kezdete, a plebeiu-sok és patríciuplebeiu-sok egyenetlenkedése és a decemvirek. I) Köl-tőiek: 12 mese Phaedrustól. Könyv nélkül 6 mese. Kéthe-tenként egy iskolai Írásbeli dolgazat. Tárgya: a tárgyalt olvasmányokból szerkesztett magyar mondatok fordítása latinra a mondattan begyakorlására. Tanitotta: Kassai Lajos.

Történelem, heti 3 óra. Tankönyv: Ujházy László: A magyar nemzet történelme. I. r. — Történelmi előismeretek.

Hazánk története a honfoglalásig. A magyar nemzet törté-nete a mohácsi vészig, tekintettel művelődési viszonyaira.

Tanitotta : Erőss József.

Földrajz, heti 2 óra. Tankönyv: Körösi Albin : Földrajz és Vörös Cyrill: A fizikai és mathematikai földrajz elemei. — Földünk alakja, főbb mozgásai, az ezekből származó tüne-mények és az időszámítás. A hold alakja, járása, fényválto-zásai, hold- és napfogyatkozás. Naprendszer, bolygórendszer, központi mozgás, nehézkedés és az ár alaptüneményei. Ta-nitotta : Csató János.

Számtan, heti 3 óra. Tankönyv : U. az, mint az I. o.-ban.

— Összetett arányok s aránypárok. Összetett hármas szabály.

Kamat számolás. Arányos osztás. Középhatáridö számolás.

Lerovat számolás. Vegyítés- és lánc-szabály s a kamatos-kamat számítás. Havonként egy iskolai Írásbeli dolgozat.

Tanitotta: Jakab Antal.

Rajzoló geometria, heti 2 óra. Tankönyv: Fodor—Wagner:

Szerkesztő planimetria. — Az első osztályos tananyag tü-zetes tárgyalása és szerkesztése adatok alapján. Görög, arabs és más sikdiszitmények vázolása, rajzolása és színezése.

Bogarak és lepkék vázolása és színezése természet után.

Tanitotta: Wolf Károly.

IV. OSZTÁLY.

Osztályfőnök: Dr. Balló István.

Vallástan, heti 2 óra. Tankönyv: Pokorny Emánuel:

Katholikus szertartástan. — Szenthelyek, egyházi készletek.

Az istentisztelet szent cselekményei. Szent idők. Tanitotta:

SzaJtá János.

Magyar nyelv, heti 4 óra. Tankönyv: Bartha—Prónai:

Stilisztika. — A stilus érthetőségének és szépségének feltételei, a verstan elemei, a nemzeti, görög és nyugat-európai vers-formák, a polgári ügyiratok. Olvasmányok: a) Prózaiak:

leírások, elbeszélések, jellemzések és levelek, továbbá Kis-faludy Károly »Mátyás deák« cimü vígjátéka, b) Költőiek:

Toldi és kisebb költemények a verstannal kapcsolatban.

Magánolvasmányul szolgáltak Faludi Ferenc: Három elbe-szélés és a Téli éjszakákból, Heltai Gáspár meséi és Mikes Kelemen törökországi levelei. Havonkint két Írásbeli dolgo-zat (iskolai és házi). Könyv nélkül Toldi I., IV. és VI. éneke, továbbá még három költemény. Tanitotta: Dr. Balló István.

Németnyelv, heti 3 óra. Tankönyv: Endrei—Szele: Né-met nyelvkönyv. I. r. — Az alaktan tüzetes ismertetése és a szórend egyszerűbb alakjainak begyakorlása olvasmány és beszélgetés alapján. Olvasmányok: 1. Prózaiak: Frau Hütt.

Die Sage vom Balaton. Frau Holle. Das blinde Ross. Kan-nit verstan. Der Rattenfänger zu Hanecke. Dorf und Stadt.

Antigoné. Die Einnahme Trojas. Magyar szöveg fordítása németre. 2. Költőiek: In der Heimat ist es schön. Der Bauer und sein Sohn. Könyv nélkül egy vers. Kéthetenkint egy iskolai írásbeli dolgozat: az olvasmányok alapján készített magyar szöveg fordítása németre az alaktan és szórend gya-korlására. Tanitotta: Stoiber Ottó.

Latin nyelv. heti 6 óra. Tankönyv: Szamosi János:

Latin nyelvtan, C. Iulius Caesar: Commentarii de bello

Gal-lico, magyarázta Kempf József. Szemelvények P. Ovidius Naso müveiből, magyarázta Cserép József és Pirchala Imre:

Latin gyakorlókönyv. — Az igék és igei névszók használati, az összetett mondatok, a szórend, alakzatok és szóképek, prozodia és metrika, a római mértékek és pénzek, a naptár.

Olvasmányok C. Julius Caesartól: A gallok és germánok erkölcsei és szokásai (VI. 11—28), Gallia földrajza és a hel-vétek elleni háború (I. 29); P. Ovidius Naso Metamorpho-sisaiból: Az emberi nem négy korszaka, Phaéthon, Philemon és Baucis. Könyv nélküli. írásbeli dolgozat kéthetenkint a mondattani szabályok begyakorlására. Tanitotta: Dr. Ballá István.

Történelem, heti 3 óra. Tankönyv: Újházi László: A magyar nemzet történelme. II. r. — A magyar nemzet törté-nelme 1526—1867-ig, tekintettel a műveltségi viszonyokra.

Befejezésül Magyarország és Ausztria politikai földrajza s egymáshoz való viszonyuk. Tanitotta: Dr. Dolus- Ferenc.

Természetrajz, heti 3 óra. Tankönyv: Pintér Pál: Nö-vénytan. — A virágos növények belső tagjai néhány élő pél-dány leirása alapján. A biologiai anyag megértésére szük-séges kémiai ismeretek. A növények belső szerkezete, táp-lálkozása. A szövetek élettani szerepe. A növények szapo-rodása; a termés és mag alakulása a terjedésre való beren-dezéssel. A csírázás. A növekedés és a mozgás tüneményei.

Az osztályozás elvei. Linné rendszere és a természetes rendszer ismertetése. A virágtalan növények ismertetése kivá-lóbb jellemvonásaiak alapján. A virágos növények csoportjai kiváló tekintettel a helyi fajokra és elterjedésükre. Növény-gyűjtő kirándulások. Tanitotta: Csafó János.

Algebra, heti 3 óra. Tankönyv: Borosay Dávid: Algebra. — Alapfogalmak. A négy alapmüvelet egész algebrai számokkal.

Több tagnak négyzete és köbe. Tényezőkre bontás, legna-gyobb közös osztó, legkisebb közös többes. Alapmüveletek törtekkel. Elsőfokú egy ismeretlenü egyenlet. Havonként egy iskolai írásbeli dolgozat. Tanitotta: Jakab Antal.

Rajzoló geometria, heti 2 óra. Tankönyv: Fodor—Wagner:

Constructiv planimetria. — A különféle görbék származása, szerkesztése és tételei. Egyenes, szögletes és forgó testek egyszerű helyzeteinek ábrázolása az I. tér negyedben.

Re-naissancc és magyar sikdiszitmcny vázolása és színezése fali minta után. Renaissance ornament tervezés. Tanitotta:

11 Olf Károly.

V. OSZTÁLY.

Osztályfőnök: Ferencz Gyula.

Vall'tsfau. heti 2 óra. Tankönyv: Pokorny Emánuel: Ke-resztény katholikus hittan. — A vallás és a vallástan fogalma.

Az első isteni személyről és a teremtés müvéről. A második isteni személyről és a megváltás müvéről. A harmadik isteni személyről és a megszentelés müvéről. Utolsó dolgok. Tani-totta : Szabó János.

Magyar nyelv, heti 3 óra. Tankönyv: Bartha—Prónai:

Retorika. — A prózai műfajok és azok elmélete olvasmányok alapján. Olvasmányok: a) Prózaiak: leírások, jellemzések, elbeszélések, szónoki beszédek, értekezések és levelek. Jókai, Hermann Ottó, Kemény Zsigmond, Csengery Antal, Fraknói Vilmos, Istvánffy, Pauler Gyula, Pázmány Péter, Kölcsey, Eötvös József, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Gyulai Pál, Faludi Ferenc, Kazinczy Ferenc, Széchenyi István és Bartha Miklós müveiből, b) Költőiek: Czuczor Gergely: Hunyadi;

Petőfi Sándor: A király esküje; Arany János: V. László, Mátyás anyja; Vörösmarty: Jóslat, Élőszobor. Magánolvas-mányok: Pázmány Kalauzából szemelvények ; Kazinczy Fe-renc levelei; Gyulai Pál emlékbeszédei. Könyv nélkül tanul-tak 3 költeményt és részleteket Kölcsey, Deák és Kossuth beszédeiből. írásbeli dolgozat volt 9; 3 iskolai és 6 házi.

Tanitotta: Kassai Lajos.

Német nyelv, heti 3 óra. Tankönyv: Endrei Ákos: Né-met nyelvkönyv. II. r. — Az alaktan teljes átismétlése; szó-képzés, szórend, alany és állítmány viszonya, jelző, tárgy, határozó ismertetése beszélgetések és olvasmányok alapján.

Olvasmányok: a) Prózaiak: Die Bremer Stadtmusikanten.

Der brave Mann. Der Glockenguss zu Breslau. Die Heinzel-männchen. Die gute Mutter. Die Sage von Coriolanus.

Attilasagen. Das Ende des Polykrates. Der Verwalter.

Das Mittagessen im Hofe. Der kluge Richter. König Bauer.

Mut über Gut. Der Kyffhäuser. Die Schlicht bei Salamis.

b) Költőiek: Einkehr. Johanna Sebus. Das Erkennen. Klein

Roland. Der Alpenjäger. Der Fischer. Der Mönch zu Heister-bach. Der Ring des Polykrates. Erlkönig. Der Cid. Könyv nélkül: Einkehr. Das Erkennen. Der Fischer. Erlkönig. Két-hetenként egy iskolai Írásbeli dolgozat. Tanitotta: Mayer 'János.

Latin nyelv, heti 6 óra. Tankönyv: Cserép József:

Szemelvény P. Ovidius Naso müveiből. Köpesdi Sándor:

Ciceronis De imperio Cn. Pompei és Pro A. Licinio Archia.

Segédkönyv: Wagner—Horváth : Római régiségek. — Szemel-vények Ovidius Fasti-jából. Ciceronis De imperio Cn. Pom-pei és Pro A. Licinio Archia teljesen. Az olvasmányokkal kapcsolatban állami és hitéleti régiségek. Kéthetenként is-kolai Írásbeli dolgozat az olvasmányok alapján, időszakon-ként egy dolgozat latinból magyarra való fordítás. Tanitotta:

Ferenrz Gyula.

Göröy nyele, heti 5 óra. Tankönyv: Szamosi János: Gö-rög nyelvtan és GöGö-rög gyakorlókönyv. — Hangtan. Az alak-tan a mi végű igék ragozásáig. Egyes mondatok fordítása a névragozás begyakorlására. Összefüggő olvasmányok: Az anya-oroszlán. A medve és a róka. A két tarisznya. A nád és a tölgy. A hangyák és a tücsök. A kos és a farkas. A hálátlan utasok. Az atya és leányai. Adomák a szkolaszti-koszról. Művészek önérzete. Anakharsis. Szókratész. Dioge-nész. Adomák a lacedaemonokról. Ibykosz. Niobe. Kleobis és Bito. Akhilleus mint gyermek. Szolon törvényei. A gyer-meki szeretet. Szamosz nevezetességei. A polgári köteles-ségről. Az aggastyán és a halál. A farkas és a gém. Az oroszlán és a nyul. A szamár árnyéka. A három fejsze. Két-hetenként iskolai Írásbeli dolgozat. Tanitotta : Ferenrz Gyula.

Görögpótló irodalom, heti 3 óra. Tankönyv: Homeros Iliasa, ford. Csengeri János. Homeros Odysseiája, ford.

Gyomlay Gyula. Jancsó Benedek: Görögpótló magyar iro-dalmi olvasmányok. I. k. Szemelvények Herodotos történeti müvéből, magyarázta Geréb József. — Szemelvények: a) Ho-meros- és Herodotosból. h) Tinódiból, a kuruc kor költé-szetéből, Gyöngyösi (Murányi Venus), Mindszenthi Gábor, Szalárdi, Kemény János, gróf Bethlen Miklós, Cserei Mihály és báró Apor Péter müveiből. Félévenként egy házi dolgo-zat. Tanitotta: Dr. Balló István.

Görögpótló raji, heti 2 óra. Mértani testek és mértani testformákkal biró tárgyak vázolása és árnyalása természet után különböző technikákban. Egy néhány órán át vázolás a szabadban. Ó-kori műemlékek ismertetése 6 órában. Ta-nitotta: Wolf Káróli/.

Történelem, heti 3 óra. Tankönyv: Vaszary Kolos: Világ-történelem. I. r. — Az ó-kor történelme a nyugat-római csá-szárság bukásáig, tekintettel a földrajzi viszonyokra. Tani-totta : Krőss József.

Mennyiségtan, heti 3 óra. Tankönyv: Borosay Dávid:

Algebra és Geometria. — A több ismeretlenü határozott egyen-letek megfejtési módjai. Gyökmennyiségek, négyzetgyök, köbgyök. Másodfokú egyenlet. Egyenesek, szögek, összeillő-ség, hasonlóság és az ezen alapuló tételek. Havonkint egy iskolai Írásbeli dolgozat. Tanitotta: lh\ Király Henriic.

Természetrajz, heti 3 óra. Tankönyv: Krisch I. Állattan. — Az állati test fejlődése és szervei élettani vonatkozásokkal.

Az emberi test egyes részeinek ismertetése. Az állattipusok, osztályok, rendek és családok ismertetése, nemek és fajok felemlitése. Rovargyüjtö kirándulások. Tanitotta: Csató János.

VI. OSZTÁLY.

Osztályfőnök: leányi Antal.

Vallástan, heti 2 óra. Tankönyv: Matuszka Mihály:

Kath. keresztény erkölcstan. — Az erkölcs és az erkölcsi tör-vények általában. Erények és bűnök. Erkölcsi kötelességek Isten, önmagunk és felebarátunk iránt. Tanitotta : Szabó János.

Magyar nyelv, heti 3 óra. Tankönyv: Bartha—Prónai:

Poétika. — Az epikai, lírai és drámai műfajok elmélete és tör-ténete, kapcsolatban az eszthetikai és müvészettani alapfo-galmak rövid fejtegetésével. Iskolai olvasmányok a kisebb epikai és lirai költeményeken kívül: Zrinyi: Szigeti vesze-delem. Vörösmarty: Zalán futása. Shakspere: Coriolanus.

Szofoclesz: Elektra. Kisfaludy Károly: A kérők. I lázi olvas-mányok: Vörösmarty: A két szomszédvár. Katona: Bánk bán. Kisfaludy Károly: Iréné. Szigligeti: Liliomfi. Tóth Ede:

A falu rossza. Havonkint egy írásbeli dolgozat, összesen 9, (6 házi és 3 iskolai). Tanitotta: Stoibe» <t"'>.

Sémet nyelv, heti 3 óra. Tankönyv: Endrei Ákos: Német

nyelvkönyv. II. r. — Az alaktan ismétlése, különös tekintettel a két nyelv eltérő sajátosságára, szóképzés, szórend, mon-dattan. Olvasmányok: a) Prózaiak: Der Notpfennig. Die Posaune des Gerichts. Der treue Knecht. Attila. Die Schlacht bei Nicopolis. Die Erfindung des Schiesspulvers, des Buch-druckes und der Uhren. Die Alpen. Heinrich der Finkler.

Der Seiler von Fürfeld. Der Sängerkrieg auf der Wartburg.

Das deutsche Volk befreit sich von der Herrschaft der Rö-mer. Die heilige Elisabet. Herrmann Billings Berufung. Der dritte Kreuzzug. Der Dom zu Köln. Die Oberfläche der Erde.

b) Költőiek: Die Sonne bringt es an den Tag. Der Zauber-lehrling. Attilas Schwert. Das Grab im Busento. Der Graf von Habsburg. Der Sänger. Gelimer. Die Bürgschaft. Wo wohnt der liebe Gott? Der Taucher. Könyv nélkül 5 vers.

Kéthetenként egy iskola. Írásbeli dolgozat. Tanitotta: Mayer .János.

Jjutin nyelv, heti 5 óra. Tankönyv: Szemelvények Titus Livius római történetéből, magyarázta Kalmár Elek. Szemel-vények Publius Vergilius Maro Aeneiséből, magyarázta Cserép József. — Olvasmányok: Liviusból: tartalmilag összetartozó szemelvények a pún háborúk történetéből (XXI. és XXII. k.).

Szemelvények Vergilius Aeneisének I., II. és IV. énekéből.

Az olvasmány alapján vallási, hadi és magánrégiségek. A nyelvtanból a fontosabb részek átismétlése. Könyv nélkül:

Livius XXI. könyvéből egy pár fejezet és az Aeneis II. éne-kéből 50 sor. Kéthetenként iskolai Írásbeli dolgozat magyar-ról latinra (kettő latinból magyarra). Tanitotta: leányi Antal.

(jöröy nyelv, heti 5 óra. Tankönyv: Szamosi János:

Görög nyelvtan. Elischer: Xenophon Anabasisa, Kyropai-deiája és Apologiája. Boros Gábor: Szemelvények a gö-rög lantos költészet remekeiből. — Az V. osztály nyelvtani anyagának ismétlése. A mi végű igék ragozása. A rendhagyó igék. A mondattan fontosabb részei. A görög történetírás és a görög philosophia ismertetése. Olvasmányok: 1. Xenophon Anabasisából: Készülődés a háborúhoz. Vonulás a király ellen. A künaxai csata. Xenophon a hadsereg élére lép.

2. Hyropaideiából: Kyros származása. Kyros és Astyages.

Az első vadászat. 3. Apologiából: Sokrates védelme vád-lóival szemben. Az istenek lényegéről és a világ rendére

való hatásáról. 4. A lantos költészetből: Szemelvények Kal-linostól, Tyrtaiostól, Mimnermostól, Solontól, Xenophanestöl és Theognistól. Időszakonkint egy-egy szakasz könyv nélkül.

Kéthetenkint iskolai Írásbeli dolgozat. Tanitotta: Iványi Antal.

Görögpótló irodalom. heti 3 óra. Tankönyv: Kincs Gyula: Szemelvények a görög lira és a vele kapcsolatos magyar klasszikus költészet termékeiből. Szofoclesz Antigo-néja, ford. Csiky Gergely. Schill Salamon: Görög irodalom-történet. — A Kincs-féle szemelvények. Szofoclesz Antigonéja.

Aiszkhylosz, Szofoclesz és Euripidész fennmaradt tragédiáinak tartalmi ismertetése. Időszakonként egy házi Írásbeli dolgo-zat. Tanitotta: Ferencz Gyula.

Görögpótló rajz, heti 2 óra. Használati tárgyak vázolása, árnyalása és színezése természet után. Egynehány órán át vázolás a szabadban. Árnyalás gipsz-minták után a külön-böző technikák felhasználásával. Középkori műemlékek is-mertetése 6 órában. Tanitotta : Wolf Károly.

Történelem, heti 3 óra. Tankönyv: Vaszary Kolos:

Világtörténelem. II. 'r. — Egyetemes történet a nyugat-római császárság bukásától a harminc éves háborút befejező west-faleni békéig (476—1648), tekintettel a műveltségi viszo-nyokra és a földrajzi helyzetre. Tanitotta: Dr. Dobos Ferenc.

Mennyiségtan, heti 4 óra. Tankönyv: Borosay Dávid:

Algebra és Geometria. — Hatványozás általánosítása, negativ és tört kitevők. Számrendszerek. Logarithmus és alkalma-mazása. Véges arithmetikai és geometriai haladvány. A kör-tan és a trigonometria. Havonkint egy iskolai írásbeli dol-gozat. Tanitotta: Jakab Antal.

Természetrajz, heti 3 óra. Tankönyv: Szterényi Hugó:

Ásványtan és kémia. — Az ásványok alaki, fizikai és kémiai tulajdonságai. Kristályrendszerek. Vegyület, keverék, basisok, savak és sók. A szerves vegyületek. A föld felszínének vál-tozásait előidéző tényezők. Kövületek és jelentőségük. Föld-tani kirándulások. Tanitotta: Csató János.

VII. OSZTÁLY.

Osztályfőnök: Dr. Király Henrik.

Vallástan, heti 2 óra. Tankönyv: Titz Antal: Egyház-történelem. — A kath. egyház története annak alapttáSatöl napjainkig. Tanitotta: Szabó János.

In document ÉRTESITŐJE AZ (Pldal 53-73)