• Nem Talált Eredményt

Az SC helyzete Magyarországon

VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK

2. Az SC helyzete Magyarországon

A magyar ipart a modern multinacionális vállalatok, és a kevésbé fejlett magyar tulaj-donú kis - és középvállalatok (KKV) jellemzik. A magyar tulajtulaj-donú KKV-k számára fon-tos piaci lehetőséget jelent a multik ellátási láncaiba történő bekapcsolódás. A magyar iparvállalatok 99% - a 11 fő kisebb létszámú szervezet, számukra rendkívül nehéz a megfe-lelő piaci kapcsolatok létrehozása.

3. A Value Methodology (VIVI) és az SC lehetséges kapcsolata A VM-t alapvetően a következő területeken célszerű alkalmazni:

• Az anyag, alkatrész és termékfolyamon belül az anyagbeszerzés, az alapanyaggyár-tás, alkatrészgyártás és termékgyáralapanyaggyár-tás, valamint a technológiafejlesztés területén,

• a logisztika kialakítása és fejlesztése,

• raktározás kialakítása és fejlesztése,

• információs folyamatok kialakítása és fejlesztése

• stb.

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre Magyarországon elsősorban a „Direkt ellátási lánc" [l.a) ábra] típusú megoldást alkalmaztuk, bár nem SC-nek, hanem „Vertikális érték-elemzésnek" neveztük. Magyarországon a hadiipar nem mondható jelentősnek, ezért pro-jektjeink többsége piacorientált jellegű. További sajátosság, hogy a megoldások keresése-kor, gyakran a vállalaton belüli erőforrások nem voltak elégségesek az új megoldás megva-lósításához, az ellátási láncban találtuk meg a megoldást.

Magyarországon az SC kialakítása jelentős menedzsment szemléletváltozást igényel. A piacgazdaság csak most van kialakulóban Magyarországon, elemzéseink szerint jelentős elmaradásaink vannak a menedzsment területén. A vezetők elsősorban az általuk felügyelt folyamatszakasz hatékony működésében érdekeltek, és gyakran nem törődnek a megelőző és a következő folyamatszakaszok kapcsolódási problémáival. A problémát tovább súlyos-bítja az a tény, hogy az egyes vertikumok kapcsolódását a kereskedők vezérlik, ahol a szál-lítási határidő, az ár, a fizetés módja, és az egyes dokumentumokban (szabvány, vevő elő-írásai, állami előírások, nemzetközi egyezmények stb.) rögzített minőség garantálása, eljárási rend stb. a fo szempont. Kísérleti értékelemzési projektek (bőr cipőipar, bútoripar -építőipar, hídépítés - konzerválás stb.) azt bizonyítják, hogy fontos lenne a szállítási

szer-Az ellátási lánc versenyképességének növelése az értékelemzés alkalmazásával • 161

ződéseknél, sőt a K + F tevékenységnél, a beruházások tervezésénél stb. az egyes vertiku-mok hatékonyabb együttműködése. Kiemelt fontosságú az egyes vertikuvertiku-mok technológiai kapcsolódásának hatékony kialakítása. A kereskedelmi szerződések alkalmatlanok azon műszaki feltételek előírására, amelyek a hatékony továbbfeldolgozást elősegíthetnék. Min-den vertikumnál több alkatrész, részegység tervezésénél felmerül a „gyártás vagy beszer-zés" kérdése. A VM alkalmazása elősegíti a szakszerű döntést.

S Z A I . I I T O S Z E R V E Z E T FOGYASZTO

l.a) ábra. Direkt ellátási lánc

Szállító szállítója .«_> SZÁLLÍTÓ 4 — • SZERVEZET FOGYASZTÓ FOGYASZTÓ FOGYASZTÓJA 1. b) ábra. Kibővített ellátási lánc

HARMADIK OLDAL LOGISZTIKAI SZÁLLÍTÓ

; \

1ZERV!

/

VÉGSŐ SZÁLLÍTÓ + + SZÁLLÍTÓ SZERVEZET •»-» FOGYASZTÓ 4 — • VÉGSÓ FOGYASZTÓ

PÉNZÜGYI ELLATO

PIACKUTATÓ CÉG l.c) ábra. Végleges ellátási lioc

1. ábra. Kapcsolati csatornák típusai

(Forrás: Mentzer, John T., DeWitt William, Keebler, James S., Min, Soonhong, Nix, Nancy W., Smith, Carlo D., Zacharia, Zach G.: Defining Supply Chain Management. JOURNAL OF BUSINESS

LOGISTICS, Vol.22, No. 2, 2001.)

4. értékelemzési projektek tapasztalatai 4.1. Védőruha ellátás értékelemzése egy húsipari vállalatnál

A probléma feltárása: A cégen belüli védőruha ellátás egy érzékeny terület. A techno-lógia folyamatosan szennyezi a dolgozókat, ezért a jó minőségű munkaruha-ellátást folya-matosan kell biztosítani. A munkaruha a folyamatos mosástól hamar tönkrement, a költsé-gek folyamatosan növekedtek. A beszerzési részleg nem tudta a problémát megoldani, kijelentették, hogy ők a legolcsóbb munkaruhát szerzik be, valószínű, hogy a mosási tech-nológia okozza a problémát. A munkaruha ellátás hatékonysága növelése érdekében érték-elemzési projektet indítottunk. A projekt előkészítése során a következő lehetséges okozati tényezőket tártuk fel:

• munkaruha,

• gépek, berendezések,

• munkaerő,

• mosási technológia.

162 • Vezetés- és szervezéstudomânyok

Szakértők bevonásával a következőket állapítottuk meg:

• A gépek és berendezések megfelelően működnek, nincs szükség a cseréjükre,

• a munkaerő megfelelően képzett, létszámcsökkentés nem lehetséges,

• a mosási technológia megfelel az igényeknek, a hasonló technológiák nem javítanák a munkaruha ellátás színvonalát.

• a munkaruha elemzéséhez elkészítettük a FAST (Function Analysis System Technique = Funkcióelemzéses Rendszer Technika) diagramot

A FAST diagram elemzése bebizonyította, hogy az „olcsó" munkaruha a költségnöve-kedés fő okozója.

Részletes vizsgálatok szerint a jelenleg használt védőruháknál a magas selejtszám, több okra vezethető vissza:

• Az anyag nem forma és alaktartó (20-25 mosás után kb. 10-15 cm megy össze a kö-peny).

• A szövetben nagymértékben lerakódnak a vegyszerek egyes összetevői, melyek bőr-irritációt okozhatnak.

Az vállalat munkaruha ellátó részlegétől újabb lehetőségeket kértünk. Próbamosások alapján két újabb változatot javasoltunk bevezetni a munkaruha ellátáshoz.

A költségek alakulását az l. táblázat tartalmazza.

1. táblázat. Éves munkaruha ellátás költsége (Millió HUF) Alkalmazott

védőruha

Ajánlott

védőruha Eltérés

Mosási költség 26 26 0

Védőruha költség 24 10 -14

Összesen: 50 36 -14

Megjegyzés: Az ajánlott védőruha egységára 25%-kal magasabb az alkalmazott védőruhánál. A magasabb egységárat ellensúlyozza a selejtköltség lényeges csökkenése.

Említést kell tenni a költségekkel kapcsolatos téves „beidegződések"-ről is. Általános szemlélet: „Vásároljuk meg a legolcsóbb anyagokat, részegységeket stb." Vállalati anyag-beszerzés, illetve felhasználás során megállapítottuk, hogy nincs „olcsó" vagy „drága"

anyag, csak funkcióköltség, amely eldöntheti a hatékony erőforrás-felhasználás hatékony keretrendszerét.

5. Az érték (Value) szerepe a SC rendszerében

A legújabb kutatások felhívják a figyelmet az üzleti kapcsolatok értékének fontosságá-ra. Mandják és Simon (2000) szerint: „Az üzleti kapcsolatok értéke egy olyan fogalom, amely kifejezi a hasznosságot és a motivációt. A hasznosság azt jelenti, hogy a gazdasági oldal és a motiváció jelzi az érték szociális oldalát. Az üzleti kapcsolatok értéke mind a kettőt tartalmazza, és állandóan változik. A gazdasági és a szociális érték az üzleti kapcso-latok mindhárom szintjén létezik, ez a csere, a kapcsolat és a hálózat szintjei. A hasznossá-gi értékek az üzleti kapcsolatok értékének gazdasáhasznossá-gi összetevője. Az értéknek ez a két típusa közel van egymáshoz, és dialektikus kapcsolatban vannak egymással. A közeli kap-csolaton túlmenően ezek határozzák meg a gazdasági értéket."

Ha az SC rendszerében eredményes tevékenységet kívánunk folytatni, akkor célszerű-nek látszik az üzleti kapcsolatok értékével kapcsolatos ismeretek részletes megismerése, és összehangolása a VM tevékenységgel.

Az ellátási lánc versenyképességének növelése az értékelemzés alkalmazásával » 163

6. Összefoglalás

Kz SC egy új típusú „gazdasági képződmény" amely megváltoztatja a korábbi verseny-helyzetet. Jelenleg egyre inkább már nem az egyes termékek, hanem az egyes SC-k verse-nyeznek egymással. Elemzéseink szerint az SC hatékonysága jelentősen növelhető a VM alkalmazásával. Az eredményes K + F tevékenység egyik feltétele, hogy már a munka megkezdése előtt tisztázni kell az SC döntéshozóival az eredmények befogadását. Célsze-rűnek látszik az SC megismerése. Tapasztalataink szerint az egyes SC-k „zártsága" jelen-tősen eltér egymástól. Egyes SC-k, például az autóiparban magas szinten szervezettek, az alkatrészgyártók részletes előírások szerint működnek. Más SC-k résztvevői között csak laza kapcsolat működik. Az SC-k tanulmányozása során célszerűnek látszik az üzleti kap-csolatok értéke sajátosságainak tanulmányozása, amelyek jelentős mértékben befolyásolják a döntéshozókat. Több értékelemzési projekt tapasztalata azt mutatja, hogy a javasolt vál-toztatásokhoz szükséges erőforrások a cégen kívüli SC résztvevőktől volt beszerezhető.

Ezért is fontos, hogy az egyes cégek ismeijék az SC lehetőségeit és keretrendszerét.

Irodalomjegyzék

Bytheway, Charles W. (2007): FAST Creativity & Innovation. J. ROSS PUBLISING, USA.

Demeter Krisztina-Gelei Andrea-Jenei István (2004): A vállalati stratégia hatása az ellátási lánc menedzsment eszközeire. 43. sz. Műhelytanulmány. Budapest University of Economic Science Public Administration. Vállalatgazdaságtan Tanszék.

Kaufman, J. J. and Woodhead, R. (2006): Stimulating Innovation in Products and Services with Function Analysis and Mapping. WILEY INTERSCIENCE, USA.

Mandják, Tibor-Simon, Judit (2000): An Integrated Concept on the Value of Business Relation-ships. How could it be useful? 20th Annual IMP Conference, Copenhagen.

Mentzer, John T., DeWitt William, Keebler, James S., Min, Soonhong, Nix, Nancy W., Smith, Carlo D„ Zacharia, Zach G. (2001): Defining Supply Chain Management. JOURNAL OF BUSINESS LOGISTICS, Vol. 22, No. 2, 2001.

164 •

LÁSZLÓ TÉRJÉK:*

Contentment-analysis of work environment in ways of safety at agricultural companies leaders and workers in Hajdú-Bihar county

Summary

In this paper the author has collected together his examinations about work place envi-ronmental and psychosocial contentment in the circle of farm-leaders and labourers. The direct aim of his examinations was to survey the occupational safety and health (OSH) related contentment in the circle of agricultural enterprises of Hajdú-Bihar County. The used data collection methods were questionnaires and guided interviews. In the question-naire there is a seven-grade Likert-type scale (Malhotra 2005), to evaluate the questioned factors. The result of the examinations shows the similarity and the differences among the two groups regarding to their OSH complacency.

1. Introduction

The agriculture is a specific area of the OSH related researches mainly which connected to organizational safety climate and culture. Bagdy & Klein (2006) had formed three ap-proaches in relation to accident prevention. These are engineering, human resource and motivational approaches. In our days all of these three aspects are playing important roles in the accident prevention. The question is supposable, how can we improve the OSH per-formance? Approximately 10 million work related accidents happen in Europe annually.

The same data in Hungary is 20-30 thousand registered cases annually. From these cases in Hungary the number of fatal accidents is from 130 to 140 cases annually. At the agricul-tural area the number of fatal accidents is from 13 to 16 annually. With this result the agri-culture is on the second or third position among the economic sectors every year. Based on the examinations of Nagy & Dienesné (1997) the estimation of the work related safety factors are unfavourable for farm-workers. A significant part of our active lives we spend in the workplace. We are doing all this in order to satisfy our needs, and to achieve our personal goals and volitions. This moves on within the framework of complex rules, norms and laws. These are complex situations, employers are in connection with employees, leaders are in connection with workers, and vice versa, which generate many mutual and legal expectations. Achieving the aims and realizing the expectations floöd^peoplé-withf contentment. The contentment mainly has affective and strongly subjective character. For this reason it is very complicated to apply quantitative methods in the examinations. The contented person agrees with the organization in its aims, accepts the norms of the team and the organization can motivate him (Szabados 2006). By this means the person satisfies the organizational expectations much better then a discontented employee. The leaders' expectations are larger than the workers'. The leader owes allegiance to the organization and with this a larger vocation at the representation of interests. The organizational and leading expectations coincide in that case when the leader simultaneously the owner too.

The system of the organizational expectations distributed among the membership.

There-* Research assistant - Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Gazdálkodás-tudományi és Vidékfejlesztési Kar Vezetési és MunkaGazdálkodás-tudományi Tanszék.

\

Contentment-analysis of work environment in ways of safety at agricultural... « 165

fore, most of the expectations linked to the person. The focus points of the expectations and responsibilities are changing depending on the examined leading level (Berde 2006).

On the level of management so many expectation, purpose, and need summed up which fulfilment creates a leading contentment. Inside the organization the leaders have the larg-est possibility to make outsider connections and gather information about another organi-zations and by doing so they can compare the other organiorgani-zations with their own organiza-tion. According to Gályász (2006) this is necessary because the leaders are able to solve a new problem or activity most successfully when they build on the wisdom: Learn from the fault of others - naturally within the framework of their own organizational possibilities.

These possibilities were strongly influenced by economical environments of the area for example deficiency of capital and unsuitable financial and credit conditions (Oláh 2001).

The carrying of the managing expectation in the direction of subordinate posts is a very important factor. Dajnoki (2006) identified that the efficiency of the forms of communica-tion depends on many factors namely the organizacommunica-tional and managing features. In the given case the leaders always choose the most efficient form of the communication. Pa-kurár (2006), has verified the unity of the theory and practice when he established that the efficiency of the given communication form has positive correlation with the frequency of the application. According to Juhász, (2006) the expression of the opinions has strong in-fluence on contentment management. For this reason we have to interpret another level of the contentment of the leaders like the subordinate post or worker contentment (Klein et al.

2001, Vántus 2007). The OSH contentment is a special stage within the framework of the general contentment of leaders and workers, and also one dimension of safety culture and climate. In this matter become amalgamated the accomplishment level of the related OSH managing and worker expectation. In addition there are the expectation of law and ac-countability which often, like sword of Damocles, hangs above the heads of leaders. Natu-rally the accountability divided - through the help of law, organizational culture, order of values and norms - among the workers and employees.