• Nem Talált Eredményt

Az interaktív táblák típusai működési elv szerint

8. INTERAKTÍV TÁBLATÍPUSOK ÉS A TANULÁSI

8.4 Az interaktív táblák típusai működési elv szerint

8.4.1 Ultrahang/infravörös érzékelős rendszerek

Más néven E-beamer. Előnye hogy olcsó kiegészítőként az érzékelők bár-milyen fehértáblához használhatók. Működési elve szerint nem a tábla érzékel, hanem egy külön egység, amit a tábla egyik oldalára kell felszerelni. Működésé-hez egy speciális tollra van szükség (elemmel), amely jeleket küld az érzékelők-nek. Ma már kevésbé használatos eszköz, de nagyon sok funkciót – amit a digi-tális táblák tudnak – remekül megoldottak vele (pl.: a tábla tartalmának rögzítése és mentése).

51.ábra Ultrahangos érzékelő

8.4.2 Optikai érzékelők

Ezen táblatípusok az egyik leggyakoribb problémát küszöbölik ki, mégpedig azt, hogy egyszerre több személy is dolgozhat a táblán. Működésük bonyolult,

hiszen két optikai kamera, illetve infravörös érzékelők kellenek a rendszerhez, speciális felülettel. Kézzel és tollal is vezérelhetőek.

52.ábra Optikai érzékelős tábla

8.4.3 Ellenállás-változás elven működő táblák

53.ábra Az érintés érzékeny tábla sémája Jellemzők:

 Rugalmas műanyag előlap – vezető ellenállásréteggel borítva

 Kemény hátsó lemez – vezető ellenállásréteg

 Közöttük légréteg, távtartó gyöngyökkel (hajszálvékony)

Interaktív táblatípusok és a tanulási objektumok 111

Ezen táblák legfontosabb jellemzője, hogy nem igényelnek speciális tollat a vezérléshez, akár ujjal is működtethetők.

Kezelésüknél kellemetlen, hogy amint hozzáérünk a felülethez, az kicsit benyomódik, és főleg a kalibrálást gyakorolni kell. Hátrányuk, hogy a táblát gyakran nem lehet fehértáblaként használni, mert felületük porózus és nem törölhető le róluk a porfilc sem tökéletesen. Nagy előnyük az olcsó működtetés és az egyszerűség. Egyik legnagyobb hazai gyártója a SMART cég.

8.4.4 Elektromágneses táblák

A negyedik típust az elektromágneses táblák képviselik. A kialakítás során két kemény műanyag réteg közé egy érzékelő hálót sajtolnak. Írófelületük gya-korlatilag tönkretehetetlen üvegszerű zománcacélból készül. A fehértábla felü-lete mágnesezhető, írható, kemény és tartós, örökéletű garanciával rendelke-zik. Használatuk során a tábla csak akkor érzékel, ha elektronikus vagy mágneses tollal érünk hozzá. Egyik legismertebb gyártójuk a CLEVERBOARD.

54.ábra Elektromágneses tábla sémája

55.ábra Táblák jellemzőinek összehasonlítása

8.4.5 A táblák felbontása

Talán az egyik legjobban félreértett paraméter a felbontás. Mindenek előtt azt kell tisztázni, hogy érintési vagy vetítési felbontásra gondolunk. Az interaktív táblák érintési képfelbontása azt jelenti, hogy a tábla érintésekor a képernyő hány érintkezési pontot képes egymástól megkülönböztetni. Egy átlagos tábla 4096x4096-os felbontással rendelkezik, ami kb. 16 millió lehetséges érintési pontot jelent. A kivetítők ezzel szemben XGA felbontás esetén 1024x768 fel-bontást bírnak produkálni, ami 786432 képpontot jelent. Az adatokból megál-lapítható, hogy a táblák érintési képfelbontását a kivetítő képfelbontása nem akadályozza.

56.ábra A táblák és kijelzők felbontásának összehasonlítása

Interaktív táblatípusok és a tanulási objektumok 113

8.4.6 Ergonómiai szempontok

A táblák használatánál több ergonómiai szempontot érdemes figyelembe venni. Ha a telepítéskor nem vagyunk elég körültekintőek és nem vesszük figye-lembe az adott terem sajátságait, az később sok bosszúságot okozhat. Az első teendő a tábla és a vetítő elhelyezése. Ennek alapján négyféle elrendezés lehet-séges.

 Legjobb megoldás a fixen falra szerelt tábla fix vetítővel. A táblákat ugyanis kalibrálni kell, és eközben a vetítőt úgy beállítani, hogy a vetí-tett kép ne lógjon le a tábláról. Ez a megoldás biztosítja, hogy ne moz-dulhasson el a rendszer. A vetítők többsége ma speciális vetítőlencsével rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a vetítő és a tábla közötti távol-ság egy méteren belül legyen. Ezek már nem árnyékolnak és nem vetí-tenek a tanár szemébe.

 Mozgatható tábla fix vetítővel. Ennek a megoldásnak az előnye a moz-gathatóság, ilyenkor a tábla és a projektor egy közös konzolra van épít-ve.

 Fix tábla mozgatható vetítővel. Ennek a megoldásnak több buktatója is lehet, egyrészt ha a vetítőt egy kicsit elmozdítja valaki, azonnal pontat-lan lesz a tábla, másrészt a tanár a vetítő és a tábla között állva a sze-mébe kapja a vetítő fényét, miközben takarja a táblát.

 Mozgatható tábla mozgatható vetítővel. Ez a megoldás nem igazán használható.

A többi probléma a tábla elhelyezéséből adódik.

 A tábla túl alacsony, ezért nem látszik az alja…

 A tábla túl magas nem éri el a tanár és a gyerek sem…

 Nem fix beépített a számítógép helye, gyakran akadályozhatják a mun-kát a kábelek.

 Számítógép és a projektor eltérő felbontása

 Digitális tábla vs. krétás tábla

 Nem megfelelő a sötétítés

8.4.7 A táblák üzembe helyezése

Táblavezérlő telepítése. Első lépésként a számítógépre kell telepítenünk a táblához adott vezérlőprogramot, ami a tábla működését biztosítja.

Táblaszoftver telepítése, frissítése. A táblákhoz a gyártók különböző szoftvereket árulnak, amelyeket a felhasználók igényei alapján

tovább-fejlesztenek. Ez egy fontos momentum, mivel ez a szoftver teszi lehető-vé, hogy különböző feladatokat állítsunk össze a tanulók számára.

Projektor kábel csatlakoztatása. A számítógépet összekapcsoljuk a vetí-tővel.

USB kábel csatlakoztatása. A tábla és a számítógép összekapcsolására szolgál. A táblák gyakran ezen keresztül kapják a működésükhöz szük-séges energiát is.

Monitor üzemmód beállítása. Főleg laptopokon fontos beállítás, hogy a képet meg tudjuk osztani a vetítő és a display között.

Számítógép felbontásának beállítása a projektorhoz. Gyakori probléma, hogy a projektor felbontása nem egyezik a számítógépével. Ilyenkor életlen, torz képet is kaphatunk. Ebben az esetben az a teendő, hogy a számítógép monitorának a felbontását kisebb értékre vesszük.

Kalibrálás. A kalibrálás a legutolsó feladat a tábla használata előtt. Ez fogja biztosítani, hogy a kurzor azonos helyen legyen a számítógépével.

A számítógép megjelenít egy pontot a képernyőjén, ezt a pontot a pro-jektor kivetíti a táblára, amely pontra, ha a táblán rábökünk, a tábla a pont helyét leíró információkat visszaküldi a számítógépnek. Ha elég sok pont esetében megtörténik ugyanez a kör, akkor a számítógép a tábla minden pontjáról tudja, hogy az a monitor melyik pontjának felel meg. Ezt nevezzük kalibrálásnak. A művelet általában kilenc pont pon-tos megadásával történik a táblán.

8.4.8 A táblák üzemmódjai

 Fehértábla üzem (Cleverboard), ilyenkor a táblát hagyományos iskolai fehértáblaként használhatjuk

 Vetítő üzemmód. A táblák speciális csillogásmentes felületűek így al-kalmasak bármilyen vetítésre.

 Táblamásoló üzemmód. A táblaszoftver lehetővé teszi a táblán lévő tar-talom elmentését képként, így például alkalmas a tanári vázlatok el-mentésére.

 Interaktív tábla üzemmódban lehetőségünk van arra, hogy a számító-gép képét a táblára vetítsük, és úgy dolgozzunk a táblán, mintha azt a képernyőn tennénk.

Interaktív táblatípusok és a tanulási objektumok 115

8.5 A DIGITÁLIS TÁBLÁK DIDAKTIKAI