• Nem Talált Eredményt

Az elhelyezési anyagok csoportosítása 11. Az elhelyezési anyagok

ÁLLAMTITKÁRI INTÉZKEDÉSEK

3. Az elhelyezési anyagok csoportosítása 11. Az elhelyezési anyagok

a) a szakanyag-gazdálkodás rendje szerint

aa) központi beszerzés és természetbeni ellátás körébe tartozó,

ab) csapatbeszerzés körébe tartozó elhelyezési anya-gokra;

b) a HM Számlarendjében meghatározottak szerint tár-gyi eszközökre és készletekre csoportosíthatók.

12.A központi beszerzés és természetbeni ellátás köré-be tartoznak a honvédelmi szervezetek alaprendeltetés szerinti feladatainak végrehajtásához szükséges így külö-nösen a helyiségek egységes belrendjét biztosító nagy mennyiségben beszerzendõ elhelyezési anyagok:

a) a bútorok;

b) az épület-felszerelések közül a hûtõ-, fûtõ-, fõzõ-, sütõ- és melegvíztermelõ berendezések;

c) az épületgépészeti berendezések.

13.Csapatbeszerzés körébe tartoznak az ingatlanok így különösen épületek, építmények fenntartásához, üzemel-tetéséhez, a helyiségek és berendezéseinek folyamatos karbantartásához, javításához szükséges elhelyezési anya-gok, úgymint

a) a fogyóanyagok:

aa) a karbantartó- és javítóanyagok, alkatrészek;

ab) a tisztogató-anyagok és -eszközök;

ac) a világító és szükségvilágító anyagok és eszközök, alkatrészek;

ad) a fásítási és parkosítási anyagok és ae) a tüzelõanyagok és segédanyagok;

b) a fogyóeszközök:

ba) a berendezést kiegészítõ anyagok;

bb) a kéziszerszámok és mérõeszközök;

bc) a takarító kisgépek;

bd) a göngyölegek;

be) egyes, speciálisan elhelyezési szakanyagokhoz szükséges kenõ-, karbantartó anyagok

14.A tárgyi eszközök és készletek fogalom-meghatáro-zását a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továb-biakban: HM KPH) által kiadott HM Számlarend 1. és 2. számlaosztály fogalom-meghatározásai tartalmazza.

A HM Számlarend a központi beszerzés és természetbeni ellátás körébe tartozó elhelyezési anyagok tárgyi eszköz-ként, vagy készletként történõ besorolásának jogát az HM illetékes anyagnemfelelõs szerv, szakmai irányító hatás-körébe utalja.

15.A központi beszerzés és természetbeni ellátás köré-be tartozó elhelyezési anyagok tárgyi eszközként, vagy készletként történõ besorolását és termékazonosítását a központi beszerzés körébe tartozó elhelyezési tárgyi esz-közök és készletekrõl szóló 8/1056 MH ECSF számon kiadott „Szakanyag-jegyzék” tartalmazza.

16.A csapatbeszerzés körébe tartozó elhelyezési fogyó-anyagokat és fogyóeszközöket készletként kell kezelni, termékazonosításukra vonatkozó elõírásukat „Módszerta-ni segédlet a Honvédségi Egységes Termékkód (a továb-biakban: HETK) MH szintû összehangolt biztosításához és karbantartásához” címû MH ATIK 11/431. nyilvántar-tási számú kiadvány 5. számú melléklete tartalmazza.

4. Tervezés

17.Az elhelyezési anyagszükségletek tervezésének cél-ja, hogy a honvédelmi szervek részére a rendeltetésszerû

feladataik ellátásához szükséges anyagok megfelelõ idõ-ben, a szükséges mennyiségben és jó minõségben biztosí-tottak legyenek.

18. Az anyagszükségleti tervek a tárgyévet követõ év célkitûzéseit és konkrét anyagszükségleteit tartalmazzák.

19.Az anyagszükségleti tervek alapját:

a) a norma szerinti szükségletek felszámítási alapadatai a 383-12/1977. MN BFF szám alatt kiadott „Berendezési anyagtervezési norma” tervezet és az infrastrukturális fej-lesztések és az elhelyezési ellátás során alkalmazandó egyes normák közzétételérõl és alkalmazásáról szóló 45/2003. (HK. 12) HM utasítás (a továbbiakban: norma),

b) az állománytáblában meghatározott szervezetszerû állományi létszám, a tényleges létszám,

c) az ingatlan és berendezési állapotára jellemzõ adatok;

d) a használatban lévõ elhelyezési anyagok mennyisé-gére és használhatóságára vonatkozó adatok képezik.

20.Minden LESZ anyagszükségleti tervet készít:

a) a központi beszerzés és természetbeni ellátás körébe tartozó utánpótlásra, kiegészítésre szükséges bútorokról, berendezést kiegészítõ anyagokról,

b) a központi beszerzés és természetbeni ellátás körébe tartozó utánpótlásra, kiegészítésre szükséges épület-fel-szerelésekrõl és épületgépészeti berendezésekrõl.

21.Az anyagszükségleti tervek elkészítésének formátu-mát jóváhagyásra történõ felterjesztését MH ÖHP pa-rancsnok határozza meg.

22.Az MH LEK elkészíti az „MH összesített központi beszerzés és természetbeni ellátás körébe tartozó elhelye-zési anyagszükségleti terv”-ét, melyet jóváhagyás után egy példányban írásban a 20. pontban foglaltak szerint el-készített tervek egy-egy példányának csatolásával és mág-neses adathordozón elkészítve, a tárgyévet megelõzõ év szeptember hó 30-ig megküldi a MH ÖHP parancsnok ré-szére. Az MH ÖHP az összesített terv-ben szerepeltett esz-közök biztosíthatóságára vonatkozó javaslatát október 31-ig megküldi a HM FHH II részére.

23.A MH LEK az anyagszükségleti tervben feltünte-tett, elfogadott, jóváhagyott anyagmennyiségek biztosítá-sának várható idõpontjáról, helyérõl és módjáról az érin-tett honvédelmi szervezetet a tárgyév február hó 28-ig tájé-koztatja.

24.Ahol az ingatlan állomány fenntartási és üzemelteté-si feladatait szolgáltató látja el, a LESZ a 20. pontban meg-határozott terveken felül a Szolgáltatási Szerzõdés kereté-ben a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Zárt-körûen Mûködõ Részvénytársaság, mint Szolgáltató (a to-vábbiakban: Szolgáltató) helyi üzemeltetés-vezetõjé-vel együttmûködve, a HM vagyonkezelésû ingatlanok külsõ szolgáltatóval történõ mûködtetésével összefüggõ egyes feladatok szabályozásáról szóló 22/2002. HM IKH–

MH ÖLTP együttes intézkedésben (a továbbiakban:

együttes intézkedésben) meghatározottak szerint elkészíti

„A ………. LAKTANYA ÉS UTALT OBJEKTU-MAINAK …… ÉVI ELHELYEZÉSI BIZTOSÍTÁSI TERVÉ”-t (a továbbiakban: EBT), amelyet a

felhasznál-ható keretek megküldését követõ 30. napon belül ellenõr-zésre HM FHH II részére felterjeszt.

25.Az EBT elkészítésének szabályait, kitöltési útmuta-tóit, elkészítésének idõpontját, jóváhagyásának és felter-jesztésének rendjét az együttes intézkedés tartalmazza.

26.A biztosítási tervben tervezhetõ és a szolgáltató be-szerzési és ellátási feladatkörébe tartozó berendezést ki-egészítõ- és tisztogató anyagok, valamint kerti szerszámok jegyzékét a HM FHH II évente aktualizálja a tervezési ke-retszámokkal együtt megküldi a LESZ részére.

27. A honvédelmi szervezet állománytáblájában szak-munkás állománnyal rendelkezõ LESZ a tárgyévet meg-elõzõ év november hó 30-ig tervet készít:

a) az elhelyezési anyagok saját szakmunkás állo-mánnyal, vagy külsõ vállalkozóval történõ javítására;

b) a csapatbeszerzés körébe utalt elhelyezési fogyó-anyagok és fogyóeszközök beszerzésérõl. A terv elkészíté-sénél figyelembe kell venni az EBT szerint elvégezni ter-vezett feladatok elhelyezési anyagszükségletét és a meg-lévõ raktárkészletet.

28.A 19. és 20 pontok elõírásai szerint elkészített terve-ket a honvédelmi szervezet parancsnoka, vezetõje vagy az általa átruházott jogkörrel rendelkezõ helyettes hagyja jóvá.

29.A 28. pontban foglaltak szerint a jóváhagyott tervek módosítása válhat szükségessé

a) szervezeti változás;

b) feladatnövekedés;

c) feladat szükségszerû átütemezése, valamint a d) 19. pontban felsorolt felszámítási alapadatokban be-következett változás esetén.

5. Beszerzés

30.A beszerzési tevékenység magába foglalja az elhe-lyezési anyagok, eszközök tervben elõírt, jóváhagyott mennyiségben, minõségben és a szükséges határidõre a kereskedelmi-, a termelõ- és a szolgáltató szervezetektõl történõ megrendelését, átvételét és rendeltetési helyre történõ juttatását.

31.A beszerzési tevékenység alapja a központi- és csa-patgazdálkodási feladatokat ellátó honvédelmi szerveze-tek részére jóváhagyott éves költségvetési elõirányzati összeg és a jóváhagyott Éves Beszerzési Terv (a továb-biakban: ÉBT).

32.Beszerzéssel kapcsolatos alapvetõ feladatok:

a) az anyagoknak, eszközöknek a megkívánt minõség-ben, mennyiségben és határidõre történõ biztosítása érde-kében figyelembe kell venni a mindenkori piaci viszonyo-kat, a kereslet-kínálat alakulását;

b) rendszeres és széleskörû piackutató munkát, elõzetes tárgyalásokat és ártevékenységet kell folytatni, több lehe-tõség esetén a leggazdaságosabb megoldást kell válasz-tani;

c) az anyagok, eszközök szállítására szerzõdést kell kötni;

d) szükség esetén a termékeket elõállításuk folyamatá-ban, gyártás közben ellenõrizni kell;

e) biztosítani kell az elkészült termékek minõségi és mennyiségi átvételét;

f) gondoskodni kell a termékek vállalatoktól a felhasz-náló honvédelmi szervezethez történõ közvetlen szállítá-sának, vagy a MH LEK központi raktáraiba történõ szállí-tásának irányításáról, végrehajtásáról.

33.Az elhelyezési anyagok beszerzését a hatályos ren-delkezések elõírásai alapján kell elõkészíteni és végre-hajtani.

34.A „szakanyag-jegyzékben” feltüntetett tárgyi eszkö-zök központi beszerzését a 89/2011. (VIII. 4.) HM utasítás szerint az MH LEK hajtja végre. Csapatbeszerzési hatás-körben tárgyi eszköz csak írásbeli kérelem esetén a HM FHH Infrastrukturális Igazgató elõzetes engedélye alapján szerezhetõ be.

35.Az anyag- és eszközszükségletek folyamatos bizto-sítása és a gazdaságos beszerzés végrehajtása érdekében a megrendelésre történõ szállításokat negyedéves, féléves, vagy éves szállítási ütemezéssel célszerû megrendelni.

36. Az ésszerû, takarékos gazdálkodással össze nem egyeztethetõ, a hagyományostól, rendszeresítettõl eltérõ magas igényû, luxus-jellegû terméknek, így különösen az egyedi gyártású-, a koloniál-, az antik-, vagy antik jellegû bútorok, a kézi csomózású perzsaszõnyegek, a bársony-, a plüss-, vagy hasonló minõségû sötétítõ függönyök, a nem mûszálas csipkefüggönyök, kézi szõttes, vagy egyedi ké-szítésû népmûvészeti asztalterítõk és kiegészítõk, a magas minõségû porcelán és kristály berendezést kiegészítõk nem, vagy csak a honvédelmi miniszter engedélyével sze-rezhetõk be.

37.A jogérvényes szerzõdéseket, kiadott megrendelé-seket, elõirányzat lekötémegrendelé-seket, azok mennyiségi teljesíté-sét, valamint a termékre, anyagra, szolgáltatásra vonatko-zó, kifizetett számla külön-külön kimutatva az általános forgalmi adó alapjának és a mindenkor hatályban lévõ tör-vényi elõírásban meghatározott adókulcsnak megfelelõ összegét az 40-41. pontok elõírásai szerint nyilván kell tartani.

38.Az elhelyezési anyagok beszerzése, vásárlása, vagy igénybe vett szolgáltatás esetén a vállalatoktól, külsõ vál-lalkozóktól olyan számlát, egyszerûsített számlát, vagy nyugtát kell kérni, vagy lehet elfogadni, amely az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben meghatározott adatokat tartalmazza.

39.Amennyiben az utólagos ellenõrzés során megálla-pítást nyert, hogy a számlán a beszerzett, vásárolt anyag, vagy az igénybe vett szolgáltatás ellenértékét, az adó összegét, vámtarifa számot, tévesen tüntették fel, a számlát eredetben vissza kell küldeni és a számla kibocsátójától új számlát kell kérni.

40.A központi- és csapatgazdálkodási feladatkörbe tar-tozó anyagok, eszközök beszerzésérõl, kiadott

megrende-lésekrõl, igénybevett szolgáltatásokról megkötött szerzõ-désekrõl, lekötésekrõl, a vállalt, vagy elõírt kötelezettsé-gekrõl, valamint a tényleges felhasználásokról, kifizeté-sekrõl szabályszerûen kiállított bizonylat, számla alapján, hagyományos módon kézi vezetési módszerrel, vagy elektronikus ügyvitel-technikai eszközökkel folyamato-san, naprakész állapotban nyilvántartást kell vezetni.

41.A nyilvántartás vezetésének alapja:

a) az elõirányzatok jóváhagyására, módosítására, pót-elõirányzat biztosítására, pót-elõirányzat megvonására, vonat-kozó intézkedés;

b) az anyag, eszköz beszerzés, vásárlás, szolgáltatás igénybevétele, vagy szolgáltatás nyújtása esetén a sza-bályszerûen kiállított bizonylat, számla;

c) 53-2118 raktári számú nyomtatvány a szerzõdések egyedi nyilvántartásának adatai.