• Nem Talált Eredményt

7. Az e-learning technológiák szabványosítása

7.1. Az e-learning szabványok szükségessége, értékei

Az ipari és információs korszak mőködését szabványok övezik. Ezek a szabványok teszik lehetıvé, pl.az informatikában, hogy adatokat továbbítsunk és kapjunk meg. A szabványok hallatán más reakció ébred bennünk amikor várjuk, hogy végre létrejöjjenek és más a hatása amikor az elıírások betartására tekintettel kell lenni. Az e-learning kialakuló állapotában a szabvány elıtti állapotból, már egy stabilabb, szabványok által szabályozott állapot felé halad, ahol a termékek tartalma és szolgáltatásai minıségi alapokon versenyezhetnek, a piacon.

A mai napig az új tanulási módszerek (technológiák) kidolgozása és bevezetése kisebb közösségekre volt bízva, melyek mérete ritkán haladta meg egy-egy iskolai körzet, egyetemi kar vagy vállalati oktatási osztály határait. Ma már a gazdasági fejlıdés és a világmérető kommunikációs háló a tanulási technológiát globálisan mérhetı megoldások felé hajtja. Az ilyen megoldások nem létezhetnek szabványok nélkül, mint ahogyan az Internet sem (TCP, IP, HTTP, HTML). Amint az e-learning szabványok széles körben elfogadottá válnak, gyorsítani fogják az alábbi piaci célkitőzések elérését:

- A fogyasztók szempontjából, a szabványok megakadályozzák, hogy egy fejlesztıhöz véglegesen kötıdjön, rá legyen utalva. A költségek csökkennek, mert az egyéni megoldásokat felcserélik a plug & play alkalmazások.

- Az eszközfejlesztık szempontjából a kompatibilitás (interoperabilitás) lehetıvé teszi a kifejlesztett rendszerek, tananyagok egymáshoz illeszthetıségét. Ez alacsonyabb fejlesztési költséget eredményez és megnöveli a lehetséges piac mértékét. A termékfejlesztık a minıségben és az értékben versenyezhetnek a megoldások formája helyett.

- A tanulási tartalomgyártók szempontjából a szabványok lehetıvé teszik, hogy a tartalmat egyetlen formában gyártsák, amit bármilyen keretrendszerben lehet használni.

- A tanulók szempontjából a szabványok nagyobb termékválasztékhoz vezetnek és a tanulás eredményét (kredit vagy bizonyítvány) hordozhatóvá teszik.

Ezáltal támogatja az élethosszig tanuló embert.

- A tervezık szempontjából a szabványok megkönnyítik a munkájukat azáltal, hogy hozzáférést biztosítanak az újra használható tartalmak óriási tárházához és lehetıvé teszi számukra, hogy moduláris tartalmakat hozzanak létre, amit könnyen lehet frissíteni és fenntartani.

- A Wall street-i elemzık szempontjából a szabványok jelentik a katalizátor szerepét, amelyek bármely iparág gyors fejlıdési fázisának a jele.

Az e-learning felhasználói környezet alkotóelemeinek funkcionális modellje

4.sz. ábra

A 4.sz. ábrán látható környezetnek az alkotó elemei több fejlesztı számos termékébıl áll össze és nem szükséges a részlet-határokra szőkíteni. Általában az e-learning szabványok legfontosabb célja, hogy szabványosított adatstruktúrát és kommunikációs protokollt írjanak elı, az e-learning tartalmaknak, hogy a felhasználók érdekeinek megfelelıen, a rendszerek közötti átjárhatóság (inteoperability) és az újrafelhasználhatóság (reusability) feltételeinek megfeleljenek.[100]

Ha az e-learning tartalom-elemek megfelelnek ezeknek a szabványoknak, a felhasználók, és a megrendelık több szolgáltatótól vásárolhatnak tartalmakat és a kívánt tudás megszerzéséhez, - a minıséget és használhatóságot szem elıtt tartava – a szolgáltatók is gyorsan adaptálhatják a kínálatot

Az e-learning szabványok az alábbi modellt használják.

7.1.1. Meta adatok

Az e-learning technológiák legfontosabb része az elemekre bontott, kodifikált tartalom. A képzési tartalomelemeket és az egységek katalógusait mint kínálatokat következetesen kell címkézni, kódolni, hogy a tárgymutatás, a tárolás, a keresés, a megtalálás és a tanulási egységek elıhívása többféle eszközzel minden tárterületrıl mőködhessen. Az erre a célra használt adatokat a LOM (Learning Object Metadata) mintájára, a tanulási egységhez tartozó meta adatoknak nevezzük. [51]

Néhány kezdeményezés a metaadat szabványok létrehozására:

Tanulói

- Az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers ) Learning Techologist Standart committee elfogadta a LOM-ra vonatkozó elıírásokat. Mint szabványt az IMS (IMS Global Learning Consortium), az ADL (Advanced Distributed Learning initiative), az ARIADNE (Alliance of Remote Instructional and Distribution Networks for Europe), és számos szervezet elfogadta és alkalmazza. [107]

- A Dublin Core Metadata Initiative egy másik szabványt ajánl, amit könyvtárak, kiadók, kormányügynökségek és más szervezetek alkalmaznak, ám ez is jelentıs mértékben konvergál az IEEE által elfogadott LOM szabványhoz.

7.1.2. A tartalom csomagolása

A tartalomcsomagolási elıírások és szabványok lehetıvé teszik, hogy a kurzusokat egyik tanulási rendszerbıl a másikba áthelyezzük. Kritikus pontja, hogy a tanulási tartalom elemeket létre lehet hozni egy eszközzel, módosítani egy másikkal, egy a szolgáltatók által fenntartott tárolóban el lehet helyezni, és használni lehet egy további szolgáltató által biztosított környezetben. A tartalomat kiegészítı csomagok hordozzák az információt arról, hogy hogyan lehet összerakni egy nagyobb tanulási egységgé, vagy többféle kurzussá és azt, hogy hogyan jut el a tartalom a szolgáltatótól a tanulókhoz.

7.1.3. A tanulói profilok

A tanulói profil szabványok lehetıvé teszik, hogy a különféle rendszerek alkotóelemei megosszák a tanulókról az információkat több keretrendszeren keresztül. A tanulói profil információ tartalmaz személyes adatokat, tanulási terveket, tanulási történetet, hozzáférhetıségi követelményeket, bizonyítványokat és diplomákat, a tudás felmérését (készség, kompetencia) és a jelenlegi tanulásban való elırehaladottságot.

7.1.4. Tanulói regisztráció

A tanulói regisztráció információi lehetıvé teszik, hogy a tananyag elemei és az adminisztráció elemei tudják, hogy milyen kínálatot kell a tanuló számára elérhetıvé tenni. A képzésszervezı környezet számára információt biztosít a résztvevı tanulókról: Az IMS Enterprise munkacsoport létrehozott egy ajánlást a kurzuskínálat és a beiratkozási adatok cseréjére az e-learning keretrendszerek között.

7.1.5. Tartalom kommunikáció

Amikor egy tartalmat létrehoznak, szükség van a tanulói adatok és a korábbi tevékenységek közlésére a tartalom szolgáltatói ill készítıi számára. Amint a tanulók kapcsolatba lépnek a tartalommal, egyfajta visszajelzést, eredményt, érdemjegyet kapnak. A kurzusok értékelései gyakran csak annyit jelentenek, hogy elvégezte a tanfolyamot. A tanulási elırehaladottság állapotai és az eredmények megosztása egy tanulási környezet több eleme között mindenképpen csak a szabványok révén teljesíthetık.

Ezen a területen fejlesztés alatt álló szabványok lehetıvé teszik, hogy az eredményeket olyan alacsony szinteken is meg lehessen osztani, mint egy egyéni felmérı kérdés, vagy olyan magas szinten, mint egy tanfolyami minısítés vagy a tanfolyam elvégzése. Ez úgy érhetı el, hogy szabványosított kommunikációs

protokollokat és adott modelleket hoznak létre, amelyek lehetıvé teszik, hogy a tanulási tartalom kommunikáljon a tartalmat szolgáltatóval.