• Nem Talált Eredményt

Az Új Köztársaságért Alapítvány 2017. évi beszámolója

In document III. Személyügyi közlemények (Pldal 133-138)

a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról szóló törvény szerint

A pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról szóló 2003. évi XLVII. törvény vonatkozó fejezete a következőképpen rendelkezik:

„3/A. § (1) Az alapítvány köteles az éves beszámoló jóváhagyásával egyidejűleg tevékenységéről jelentést készíteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jelentés elfogadása a kezelő szerv kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott jelentés tartalmazza:

a) a számviteli beszámolót;

b) a költségvetési támogatás felhasználására vonatkozó kimutatást;

c) a vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatást;

d) a cél szerinti juttatások kimutatását;

e) a központi költségvetési szervtől, az elkülönített állami pénzalaptól, a helyi önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértékét;

f) az alapítvány egyes vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értékét, illetve összegét;

g) az alapítvány tevékenységéről szóló rövid tartalmi beszámolót.

(4) Az alapítványnak az (1) bekezdésben meghatározott jelentésébe bárki betekinthet, illetve abból saját költségére másolatot készíthet.

(5) Az alapítvány köteles az (1) bekezdésben meghatározott jelentését a tárgyévet követő évben, legkésőbb június 30-áig a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben, továbbá saját honlapján közzétenni.”

Beszámolónkat a fentiek figyelembevételével készítettük el.

– Az a, b, c pontokat tartalmazza a csatolt mérleg- és eredménykimutatás, valamint azok kiegészítő melléklete.

– A b) pont szerinti éves költségvetési támogatása az Új Köztársaságért Alapítványnak 2017-ben 40 200 ezer Ft volt.

– A d) pontnak megfelelő cél szerinti juttatások kimutatását a beszámoló tartalmazza.

– Az e) pontra vonatkozóan: a központi költségvetési támogatáson túl más költségvetési eredetű forrás nem került az Új Köztársaságért Alapítványhoz.

– Az f) pontra vonatkozóan: az Alapítvány vezető tisztségviselői részére tiszteletdíj kifizetése nem történt.

– A g) pontnak megfelelő tartalmi beszámolót csatoljuk.

A Beszámolót az Új Köztársaságért Alapítvány Kuratóriuma 14/2018. számú ÚKA számú határozatával egyhangúlag elfogadta.

Budapest, 2018. május 25.

Dr. Kolber István s. k.,

elnök

Beszámoló

az Új Köztársaságért Alapítvány 2017. évi tartalmi tevékenységéről

A Demokratikus Koalíció pártalapítványát, az Új Köztársaságért Alapítványt a fővárosi törvényszék 2014. december 10-én jogerőre emelkedett végzésében 11.983. sorszám alatt vette nyilvántartásba.

2017-ben az Alapítvány Kuratóriuma 10 alkalommal ülésezett, minden alkalommal határozatképes volt, és összesen 34 határozatot hozott. Évközben a Kuratórium összetétele megváltozott. Arató Gergely kuratóriumi tag munkahelyi feladatainak megváltozása miatt tagságáról lemondott. Az alapító Demokratikus Koalíció Elnöksége Arató Gergely munkáját elismerve, az Alapító okirat módosításával Nemes Lászlót jelölte ki a Kuratórium tagjának.

A Kuratórium elfogadta az Alapítvány 2017. évi munkatervét, költségvetését, valamint képzési tervét, megtárgyalta a munkaszervezet tevékenységét. A Kuratórium több esetben döntött munkaszerződések és megbízási szerződések megkötéséről, módosításáról. Meghatározta a konferenciák tematikáját és esetenként döntött konferenciák megtartásáról és kiadványok megjelentetéséről. Döntött támogatások nyújtásáról, többek között a Mozgó Világnak, illetőleg több könyv megjelenését is támogatta. Az év folyamán a Kuratórium fontos feladatának tartotta az Állami Számvevőszék ellenőrzésére történő felkészülést, amely ellenőrzés az ÁSZ tájékoztatását követően 2017. október 18-án elindult, amely ez év májusában fejeződik be. Az Alapítvány módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatát, amely az Alapító okirat módosításával, valamint az éves beszámolókkal egyetemben az alapítvány honlapján folyamatosan elérhető volt. A Kuratórium figyelmet fordított az átláthatóság biztosítására, a Facebook oldalán, illetve a honlapján rendszeresen tájékoztatást adott tevékenységéről. Az alapító Demokratikus Koalíció Elnöksége az elmúlt évben az alapítvány tevékenységéről szóló 2016. évre vonatkozó tartalmi beszámolót és 2016. évi pénzügyi beszámolót megtárgyalta, elfogadta, és tájékozódott az alapítvány 2017. évi terveiről.

Az Alapítvány 2017-ben 40 200 ezer Ft állami támogatásból, valamint a pénzmaradványból gazdálkodott. 2017 végén az Új Köztársaságért Alapítvány záró bank- és pénztárkészlete 8 920 ezer Ft volt.

A pártalapítványok egyik fontos feladata az alapító párt politikájának a kialakításában történő közreműködés. Ennek érdekében az Alapítvány keretében szakpolitikai kabinetek működtek. A jogi és közigazgatási kabinet részletesen foglalkozott a választójoggal kapcsolatos programelképzelésekkel, és rendszeresen véleményezte az Országgyűlés elé kerülő fontosabb törvényjavaslatokat. A gazdaságpolitikai kabinet többek között Vértes András, a  GKI vezérigazgatójának előadásában áttekintette az aktuális gazdasági-politikai helyzetet, kihívásokat. A kabinet több alkalommal foglalkozott az önkormányzatokhoz kapcsolódó gazdasági kritériumok kidolgozásával. Javaslatot tett a devizahitelesek problémájának megoldására, és részt vett a lakáspolitika különböző elemeinek kimunkálásában.

Az agrár- és vidékfejlesztési kabinetben élénk vita alakult ki az EU-s agrártámogatások jövőjével kapcsolatosan, ahol Máhr András, a MOSZ főtitkárvezető-helyettese tartott vitaindító előadást. Az önkormányzati kabinet, egyben a  Demokrata Képviselők Közössége (DKK) keretében tömöríti a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőit, valamint az érdeklődő szakértőket. A kabinet elsődlegesen a mintegy 200 főt kitevő önkormányzati képviselő munkájának a segítését tekintette feladatának. A közös levelezési felületen szakpolitikai, jogi és kommunikációs segítséget adtak, de jelentős szerepe volt a felületnek a jó gyakorlatok elterjesztésében, a tapasztalatok kicserélésében is. A külügyi kabinetkeretében több volt nagykövet, diplomata, külügyi szakértő tevékenykedik. Az elmúlt évben a  nyitottság és e pártközi együttműködés jegyében az egyik meghívottjuk Bokros Lajos, a MOMA elnöke volt, aki Európa és Magyarország helyzetéről tartott vitaindítót. A kabinet emellett aktuális nemzetközi politikai kérdésekkel is foglalkozott, így többek között a hollandiai választások hátterével, a brexittel, a francia elnökválasztással, az  oroszországi helyzettel, illetve a katalán politikai válsággal és a német választásokkal. Az egyes témákat volt diplomaták, illetve külpolitikai szakértők, egyetemi oktatók prezentálták a kabinet tagjainak. A biztonságpolitikai kabinet döntően aktuális biztonságpolitikai ügyeket tűzött napirendre, többek között az iszlám elleni katonai hadműveletben való magyar erőfeszítés növelésére irányuló kormányzati javaslattal foglalkozott. Az oktatási és foglalkoztatási kabinet elsősorban a romák oktatási integrációjával és hazai bérekkel, illetve a formálódó európai uniós szociálpolitikai pillérrel kapcsolatos elképzeléseket vitatta meg. A társadalompolitikai kabinet ebben az évben elsősorban a Sokak Magyarországa program szakmai fejezeteinek véglegesítésével foglalkozott. Különösen fontos volt az a szakmai munka, ami a feltétel nélküli alapjövedelemmel/minimális jövedelemmel és a lakhatási politikával, különösen a hajléktalanság elkerülésével, a kilakoltatások elkerülésével foglalkozott. Az egészségügyi kabinet az egészségügy különböző területeire tekintettel széleskörű szakértői hálózatot épített ki. Folyamatosan figyelemmel kísérte az egészségügy aktuális helyzetét, különös tekintettel arra, hogy az egészségügy az egyik legsúlyosabb

társadalmi kérdéssé vált az elmúlt években Magyarországon. A fenntartható fejlődés kabinet együttes ülést tartott a  gazdaságpolitikai kabinettel és az agrár- és vidékfejlesztési kabinettel, ahol a fenntartható fejlődés fogalmának tartalmáról, annak területeiről, a klímaváltozás helyzetéről, valamint az atomenergiáról hallgattak meg előadást korábbi ENSZ, valamint NAÜ (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) szakértők előadásában. Az év második felében két új kabinetet hoztunk létre. Az egyik a politikai szervezetek, szervezetfejlesztési, működési kérdéseivel foglalkozik.

A másik pedig Budapestet érintő politikai, önkormányzati, fejlesztési ügyekkel Budapest kabinet néven. A kabinetek olykor kezdeményezői voltak, illetve részt vettek konferenciák, workshopok megtartásában, illetve szakpolitikai füzetek megjelenésében.

2017-ben az Új Köztársaságért Alapítvány kiadásában jelentek meg:

– Külpolitika

– Energiaforradalmat Magyarországon

– E-Magyarország program. A digitális rendszerváltás megteremtéséért.

– Agrárium

– Aki beteg, gyógyulhasson

– Igazságtétel, jóvátétel, felelősségre vonás

című szakpolitikai füzetek, amelyek elősegítették a részletesebb szakpolitikai elképzelések megismertetését.

Az Alapítvány kabinetjei folyamatosan foglalkoztak a Sokak Magyarországa program véglegesítésével, közreműködtek az alapító Demokratikus Koalíció választási programjának kidolgozásában, valamint a program népszerűsítésében.

Ennek érdekében hozott döntést a Kuratórium arról, hogy a sokakmagyarországa.hu microsite-on elérhetővé tegye a program különböző elemeit (ww w.so kakmagyarorszaga.h u). A kabinetekhez kapcsolódóan az alapítvány törekedett arra, hogy széleskörű szakismereteket teremtsen, hátteret biztosítson a programalkotáshoz, illetve figyelemmel kísérje a társadalmi-politikai folyamatokat. Ennek keretében az alapítvány közvéleménykutatásokat is végzett, végeztetett a politikai folyamatok jobb megértése érdekében.

A tájékoztatás szélesítését és az ismeretterjesztő tevékenységet is jól szolgálták az alapítvány által szervezett konferenciák. 2017-ben az Új Köztársaságért Alapítvány nyolc konferenciát szervezett. Az Új Köztársaságért Alapítvány konferenciasorozatának nyitó eseménye (immár hagyományosan) Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök évértékelője volt. A televíziók által is közvetített esemény az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó politikai esemény volt az év folyamán. A DK elnöke nem csak szokásos év- és országértékelés keretében fejtette ki álláspontját, hanem az egyes konferenciák nyitó előadásai keretében is rendszeresen felvázolta a Demokratikus Koalíció elképzeléseit, javaslatait az adott konferencia témájával kapcsolatosan.

2017-ben az alábbi konferenciákat szerveztük meg:

– Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök fentebb említett évértékelője – Választás 2018

– A IV. Magyar Köztársaság közjogi rendszere – Európa jövője – Perspektívák – Remények – Esélyek

– Az európai oktatási rendszer jó gyakorlatai és annak meghonosítása – Európai szemmel a romák oktatásáról

– Oroszország – szemben Európával?

– Progresszív baloldal Európában: remények és esélyek.

A konferenciákon 31 előadás hangzott el, több mint 1500 érdeklődő jelenlétében. A konferenciák egy részét a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjával közösen szerveztük.

A választások közeledte befolyásolta a konferenciák témaválasztását is. Így került megszervezésre a Választás 2018 című konferencia, amelynek keretében a Sokak Magyarországa program egy-egy fontos elemének a részletes kibontása szerepelt. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke „A IV. Köztársaság” címmel tartott nyitó előadást a demokrácia és a jogállam alapkérdéseinek a fókuszba állításával. Molnár Csaba, DK ügyvezető alelnöke, EP  képviselő a Tisztességes munkáért, tisztességes megélhetést, Niedermüller Péter, DK alelnöke, EP képviselő a Progresszió és szolidaritás: A másik Magyarország, míg Czinege Imre, egészségpolitikus Aki beteg, gyógyulhasson címmel tartott előadást. A Magyarország alulnézetből panel keretében felkért hozzászólóként Mezei Zsolt

(Dunaújváros választókerületi elnök), Ráczné Földi Judit (Székesfehérvár, DK elnökségi tag), Rónai Sándor (Dunakeszi, DK Országos Tanács tag), valamint Szarkándi Lajosné (Túrony/Villány, gyermekjóléti vezető) fűzött gazdag és színes észrevételeket.

A IV. Magyar Köztársaság közjogi rendszere konferencia nyitó előadását Majtényi László, az EKINT elnöke tartotta mint a demokratikus ellenzéki pártok volt államfő-jelöltje. A kerekasztal-beszélgetésen 5 ellenzéki párt politikusa, szakértője vett részt.

Niedermüller Péter koordinálásával, nagy figyelemmel készítette elő az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja az Európa jövője Perspektívák – Remények – Esélyek című, a Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát. A konferencián Andor László, az Európai Bizottság volt biztosa a szociális pillér fontosságáról beszélt. Göncz Kinga, volt külügyminiszter, EP képviselő a populizmussal szembeni fellépés európai dilemmáiról, Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár és volt ET, ALDE frakcióvezető pedig „Miért akarok Európai Egyesült Államokat” címmel tartott előadást. Niedermüller Péter, EP  képviselő által vezetett izgalmas kerekasztal-beszélgetésen Frank Engel, az Európai Néppárt, Ulriche Lunacek, a  Zöldek és Josef Weidenholzer, a szocialisták képviselői vettek részt. A konferencia amellett, hogy méltó módon megemlékezett a Római Szerződés 60 éves évfordulójáról, sok tekintetben az Európa jövőjét érintő fontos kérdéseket tekintette át, és markánsan jelezte az alapító Demokratikus Koalíció, továbbá az alapítvány erős európai elkötelezettségét.

Az egészségügy mellett az oktatási rendszer kérdései folyamatosan napirenden szerepeltek az Alapítvány tevékenységében. Az európai oktatási rendszer tapasztalatairól tartott konferencián Mendrey László, a PDSZ elnöke és dr. Szüdi János, jogász a közoktatás rendszerének újjáépítéséről beszélt az európai mintákra való figyelemmel.

Míg a „Mit és hogyan tanítson az iskola?” panel keretében Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform szóvivője, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom ügyvivője vett részt.

A programon Niedermüller Péter, kuratóriumi tag, európai parlamenti képviselő mondott bevezetőt, és moderálta a konferenciát. Az oktatás kapcsán az alapítvány kiemelt kérdésként kezeli a romák oktatásának ügyét. Erről a kérdésről ugyancsak európai kitekintetéssel tartottunk konferenciát, beszéltünk a lehetséges utakról, de a zsákutcákról is.

A  beszélgetésen kitűnő roma oktatási szakértők vettek részt. Így Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója, Orsós János, tanár, a dr. Ámbédkar Iskola alapítója és Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista. A programot Niedermüller Péter, EP képviselő és Arató Gergely, volt oktatási államtitkár moderálták.

Ororszország helyzete, politikája – nem utolsósorban a NER Putyinbarát politikája miatt – mindig élénk érdeklődést vált ki a demokratikus oldalon. Az Oroszország – szemben Európával? című konferencia keretében ezekre a kérdésekre kerestük a választ immáron nemzetközi szakértő bevonásával. Vlagyiszláv Leonyodovics Inozemcev, közgazdász, szociológus, a moszkvai Posztindusztrális Társadalom Kutatóintézetének igazgatója a gazdaság és belpolitika oroszországi helyzetét tekintette át az elnökválasztási időszak előtti és azt követő várható időszaka után. Bokros Lajos, a MOMA elnöke, volt pénzügyminiszter az orosz gazdaság távlatait, míg Sz. Bíró Zoltán, történész Oroszország-kutató az orosz bel- és külpolitika egymásra hatását boncolgatta. A rendezvényen, amelyen Gyurcsány Ferenc részletesen taglalta az Oroszországgal kapcsolatos politikai kérdéseket, és amelyet Molnár Csaba, EP képviselő vezetett, összegező zárszót mondott Balázs Péter egyetemi tanár, volt EU biztos és miniszter Oroszország perspektívája Európában és a világban címmel. A konferencia nagy érdeklődés mellett zajlott, amely egyben jelezte, hogy az Alapítvány azon törekvése, hogy nemzetközi előadókat is hívjunk meg a konferenciáinkra, valamint nagy globális témákat is tűzzünk napirendre, helyes volt, és követésre érdemes.

Az Új Köztársaságért Alapítvány kiemelt feladata a politikai kultúra fejlesztése érdekében történő politikai képzés és ismeretterjesztő tevékenység, így 2017. évben is többféle képzési tevékenységre is sor került. A képzések nagy része azért is volt kiemelt fontosságú, mert megfelelően fel kellett készíteni a politikusainkat és a helyi aktivistáinkat a 2018-as választási kampányidőszakra. Mivel 2019-ben európai parlamenti és önkormányzati választásokat is tartanak Magyarországon, a képzéseknek a 2018-as évben is kiemelt figyelmet kell szentelni.

A helyi politikai vezetők és aktivisták felkészítését kiemelt feladatnak tartottuk az év folyamán, amelyek keretében többek között a helyi politikai ügyek megtalálását, felépítését, kommunikációját, a Facebook alkalmazását, továbbá a politikai kampányok gyakorlati tudnivalóit oktattuk. A képzésekre általában hétvégén került sor, többször két napon,

hogy a résztvevők a számukra megfelelőbb időpontban vehessenek részt ezeken. A képzéseket a DK belső munkatársai tartották.

A helyi politikai aktivisták az év végén egy szűkebb körű külön gyakorlati Facebook-képzésben is részesültek, amelynek keretében arra oktattuk őket, hogyan tudnak megfelelően posztolni, élő videókat készíteni, profilt szerkeszteni, valamint csoportot és eseményt létrehozni. A képzést a DK egyik, online tevékenységekkel foglalkozó belső munkatársa tartotta.

Az év folyamán több alkalommal döntött a Kuratórium vezetői kommunikációs képzésről és tréningről. Ennek a képzési formának az volt a célja, hogy a DK politikusai megfelelően tudjanak helyt állni az olyan kommunikációs helyzetekben, mint a nyilvános beszéd, a sajtótájékoztató, az interjú vagy a televíziós műsorban való szereplés.

Ezt a képzést a korábbiakhoz hasonlóan egy külsős cég tartotta. A korábbi szereplők mellett ebbe bevontunk új fiatal politikusokat is. A tréning eredményeképpen nőtt a képzésben részt vevők nyilvános szerepléseinek sikeressége.

A gyakornoki program keretében tavasszal és ősszel is fogadtunk gyakornokokat közösen a Demokratikus Koalícióval és annak frakciójával. Ezek a fiatalok mintegy két hónapig ismerkedtek az Alapítvány és az említett szervezetek tevékenységével, találkoztak politikusokkal, és részt vettek közösségépítő találkozókon. A gyakornoki program sikerét jelzi, hogy a gyakornokok közül többen később bekapcsolódtak a párt, illetőleg az Alapítvány tevékenységébe is.

Második alkalommal szerveztük meg a Nyári Demokrata Szabadegyetemet a nyár végén, Csopakon. Több mint 100 résztvevő külpolitikai témákkal, kommunikációval, továbbá egy választójogi szakértő előadásában a választójoggal és a választásokkal kapcsolatosan hallgattak előadást. Mindezek mellett a többnapos eseményen tartalmas szabadidős programokra is sor került.

A nyáron sor került a belső munkatársak Excel-képzésére egy külső cég által több alkalommal megtartott tanfolyam keretében. Ennek köszönhetően javultak a kollégák felhasználói készségei.

Az Új Köztársaságért Alapítvány Kuratóriuma úgy határozott, hogy minden év február 1-jén megünnepli a Köztársaság Napját. Az Alapítvány döntést hozott arról is, hogy Új Köztársaságért Díj néven elismerést alapít. A díjat első alkalommal a Kuratórium 2015-ben a 90 éves Vitányi Ivánnak ítélte oda, amelyet „Egy politikusi életút a XX–XXI. századi Magyarországon” c. konferencia keretében adott át. 2016-ban a Kuratórium – elfogadva az erre létrehozott társadalmi bizottság javaslatát – a díjat Ungvári Tamásnak (Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító, irodalomtörténész, az  irodalomtudományok kandidátusa), illetve Vekerdy Tamásnak (pszichológus, író) adományozta. A kitüntetés átadási ünnepségén a laudációk mellett a kitüntetettek köszönőbeszédet és előadást tartottak társadalompolitikai kérdésekről. 2017-ben az Új Köztársaságért Díjat Haraszty István Édeske, festőművész és kinetikus szobrász, továbbá Orsós János, tanár a dr. Ámbédkar Iskola alapítója, a Dzsaj Bhin közösség elnöke kapta. A bensőséges ünnepség keretében a kitüntettek laudációja és művészi előadások mellett az érdeklődő közönség a kitüntettek közéleti, társadalmi ihletésű előadását hallgatta meg.

Az Alapítvány tevékenységét bemutató 2016-ban elindult honlap (w ww.ujko ztarsasagert.h u) lehetőséget biztosít – az Alapítvány Facebook oldalával egyetemben – az Alapítvány tevékenységéről történő folyamatos tájékozódásra.

Budapest, 2018. május 08.

Dr. Kolber István s. k.,

elnök

Új Köztársaságért Alapítvány

A szervezetet nyilvántartó bíróság megnevezése:

Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül)

Szervezet / Jogi személy szervezeti egység főbb adatainak megjelenítése (Elektronikus kitöltés esetén másolt - nem írható - mezők.)

PK-342

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített

éves beszámolója és közhasznúsági melléklet

In document III. Személyügyi közlemények (Pldal 133-138)