• Nem Talált Eredményt

Az aukciók főbb típusai

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 57-0)

D) Az alkalmazott kutatási módszerek

4. A becsült forgalmi értékhez viszonyított megtérült érték rátát lerontó tényezők

4.2. A kényszerértékesítés módszere – az aukció

4.2.2. Az aukciók főbb típusai

A fentiekben már többször utaltam az aukciók főbb típusaira, most tekintsük át ezekeket röviden. A szakirodalom az aukciók négy alaptípusát különbözteti meg.56

a) Az angol, vagy növekvő licitű (ascending bid) aukción a kikiáltási ár folyamatosan emelkedik, a résztvevők nyomon követik a liciteket, és bármikor dönthetnek úgy, hogy egy adott ajánlatot elfogadnak. Az aukciót az nyeri, aki az utolsónak kikiáltott árra emelte a kezét.

b) A holland, vagy csökkenő licitű (descending bid) aukción a kikiáltó magas árral kezdi az árverést, majd ezt kezdi csökkenteni addig, amíg valaki egy adott árat el nem fogad. Itt az árverezők csak a győztes licitet tudják megfigyelni, amikor valaki elfogad egyet a folyamatosan csökkenő árak közül, az árverés befejeződik.

c) Az elsőáras (first-price) zárt borítékolású (saled bid) aukción az eladó minden potenciális vásárlótól zárt borítékba helyezett licitet kap. Ezeket a borítékokat egy meghatározott időpontban bontják fel, és a legmagasabb ajánlatot tevő személy nyer. A licitálók nem ismerhetik meg egymás ajánlatait, minden ajánlatra egy időben, a procedúra végén derül fény.

55 17/2014. (II. 3.) Korm. rendelet 20-26/A. §

56 Vö. Vijay Krishna: Auction Theory. Elsevier, 2010., 2. old., Paul R. Milgrom; Robert J. Weber: A Theory of Auctions and Competitive Bidding Econometrica, Vol. 50, No. 5. (Sep., 1982), 1089-1090. old., Pepall, Lynne – Richards, Daniel J. – Norman George: Piacelmélet. HVG Orac, Budapest, 2008., 853. old.

58

d) A másodáras (second-price) zárt borítékolású (saled bid) aukció annyiban különbözik a fent leírt elsőáras társától, hogy ugyan itt is a legmagasabb ajánlatot tevő személy nyer, de csak a második legnagyobb licit összegét kell kifizetnie az árverezett jószágért.

Annak alapján, hogy az aukción résztvevők miként formálnak értékítéletet az aukció tárgyáról, megkülönböztetjük az egyéni értékelésű-, illetve a közös értékelésű aukciókat. Az előbbinél a licitáló saját egyéni értékítélettel rendelkezik, ennek nyomán ajánlatát másoktól függetlenül alakítja ki. Az utóbbinál a potenciális vevők számára azonos tényleges értékkel bír az értékesíteni kívánt jószág, az ár pedig jelentősen függ attól, hogy a többiek mennyit hajlandóak fizetni érte.

A közgazdaság-tudomány az egyéni értékelésű aukciókra felállította a bevételek azonosságának tételét57, amely szerint az efféle árveréseken a négy fő aukciótípus, így az angol, a holland, az elsőáras-, és a másodáras zárt borítékolású – ugyanannyi bevételt eredményez: a győztes személye és a licit nagysága ugyanaz lesz, függetlenül attól, hogy melyik módszerrel szervezik meg az árverést.58 Ezzel szemben a közös értékelésű (illetve a majdnem közös értékelésű) aukciókon a bevételek különbözősége figyelhető meg, a győztes személye és az elért ár függ az aukció metódusától. A szakirodalom az elérhető bevételek nagyságára vonatkozóan sorrendet is állított fel a közös értékelésű aukciók alapesetére vonatkoztatva. Eszerint a legnagyobb bevételt az angol aukció adja, a második a másodáras zárt borítékolású, míg a legalacsonyabb bevételt a holland és az elsőáras zárt borítékolású aukció ígéri.59 Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ennek a tételnek a helytállóságát némiképpen megkérdőjelezi, ha az egyes aukciótípusok előnyeit és hátrányait külön-külön mérlegeljük.

Elég itt arra utalni, hogy a növekvő licitű, azaz angol aukciók alkalmazásakor – alapvetően a folyamat nyilvánossága miatt – könnyebbé válik a résztvevők összejátszása. Ugyanakkor a zárt borítékolású konstrukció szélesebb kört ösztönözhet ajánlattételre, ez pedig az erősebb piaci pozícióban lévő szereplőket is arra ösztönözhet, hogy magasabb összegű ajánlatot tegyenek.60 Megállapítható, hogy az elérhető bevétel nagysága jelentős mértékben függ attól,

57 Ezt először William Vickrey, Nobel díjas tudós vezette le 1961-ben. Ld. Vickrey, William:

Counterspeculation, Auctions, and Competitive Saled Tenders. In: Journal of Finance, Volume 16, Issue 1., (Mar., 1961) 8-37. old.

58 Pepall, Lynne – Richards, Daniel J. – Norman George: Piacelmélet. HVG Orac, Budapest, 2008., 870. old.

59 Paul R. Milgrom; Robert J. Weber: A Theory of Auctions and Competitive Bidding Econometrica, Vol. 50, No. 5. (Sep., 1982), 1089-1122. old., Pepall, Lynne – Richards, Daniel J. – Norman George: Piacelmélet. HVG Orac, Budapest, 2008., 863. old.

60 Vö. Pepall, Lynne – Richards, Daniel J. – Norman George: Piacelmélet. HVG Orac, Budapest, 2008., 866., 868-869. old.

59

hogy az egyes aukció-fajták milyen széles ajánlattevői kört tudnak megmozdítani, és mennyire képesek a licitálók közötti összejátszást megakadályozni.61

Megjegyzendő, hogy a szakirodalomban általánosan elterjedt a fentiek szerinti klasszifikáció, ugyanakkor találkozhatunk olyan szerzőkkel is, akik eltérő szempontok alapján képeznek csoportokat. Így például Lionel Bochurberg az alábbi árverés-típusok között tesz különbséget62:

- klasszikus árverések,

- vak árverések (ahol a lehetséges vevők nem ismerik az alapárat),

- rögzített fokozatokban történő árverések (ahol az eladó meghatározza a szakaszok összegét),

- kikötést alkalmazó árverések (ahol az eladó nem adja el az árut, ha nem érnek el egy minimális árat),

- automatikus árverések (ahol az árverést egy robot végzi a vevőnek).

4.2.3. Következtetések

A fent leírtak összegzéseként megállapítható, hogy Magyarországon a felszámolási eljárásokban alapvetően aukciók keretében kerül sor az eljárás alá vont vagyonelemek értékesítésére. Az itt alkalmazott aukciók közös értékelésű aukciók, hiszen a potenciális vevők a legritkább esetben rendelkeznek egyéni értékítélettel az aukció tárgyáról. Az e körben értékesített javak többnyire olyan használt, helyettesíthető eszközök, amelyek ára a piac közös értékelésétől függ. Az aukciók alaptípusai közül a felszámolási eljárásban a felszámoló kétféle metódus közül választhat: alkalmazhat árverést, amely az angol aukció mintájára szervezhető, illetve szervezhet nyilvános pályázatot, amely pedig elsőáras zárt borítékolású aukció.

Logikusnak tűnik, hogy a jogalkotó lehetővé teszi az elméletben legnagyobb bevételt ígérő, angol aukció megszervezését. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy éppen ez a metódus teszi lehetővé leginkább a szereplők összejátszását. Érdekes tény, hogy a

61 Az aukciók további közgazdasági vonatkozású összefüggéseit ld. még Eső Péter: Árverés és verseny a közbeszerzésben. In: Közgazdasági Szemle 1997/7-8., 597-611. old., Monostori Zoltán: Diszkriminatív áras és egyenáras aukciók. In: Közgazdasági Szemle 2013/10., 1048-1074. old.

62 Bochurberg, Lionel: Internet et commerce électronique. Delmas, 2001., 197. old.

60

felszámolási eljárásban a közös értékelésű aukciókon legalacsonyabb bevétellel kecsegtető, elsőáras zárt borítékolású aukcióra is van lehetőség, sőt a vizsgált időszak gyakorlatában szinte kizárólagossá vált ennek a módszernek az alkalmazása.

A magyarországi felszámolási eljárásokban alkalmazott módszerek körében kiemelendő, hogy ezek esetében mindig a forgalmi értéket tekintik becsértéknek, és a becsérték meghatározott hányadában határozzák meg az érvényes ajánlatként elfogadható minimál árat. Ez a felszámolási eljárásban általában a becsérték 50%-a.

A dolgozat 3.3.1. pontjában bemutatásra került, hogy a felszámolási eljárásokban a kényszerértékesítés során elért tényleges vételár a vizsgált időszakban az ingóságokra nézve az eredeti becsérték 51,1 %-a, az ingatlanokra nézve az eredeti becsérték 42,4 %-a volt. A részletes elemzések azt mutatják, hogy az eredményes kényszerértékesítések esetében az elért vételár az eredeti becsérték (forgalmi érték) alapján számított, törvényileg előírt minimál ár felé tendál. Mindebből kínálkozik az a következtetés, hogy a licitálókat, illetve az általuk adott ajánlatok nagyságát erősen befolyásolja a meghirdetett minimál ár, ennek nyomán pedig ajánlataikat messze a becsérték alatt teszik meg.

A magasabb vételár elérése érdekében célszerű lenne átgondolni a kényszereljárásokban alkalmazható érékesítési metódusokat. Itt érdemes visszautalni az empirikus kutatások során feltárt egyik eredményre. A 2008. és 2013 között valamint a 2015-ben megvalósult felszámolási vagyontárgy-értékesítések eredményeinek összehasonlításából megállapítottam, hogy az értékesítési eljárás elektronikus útra terelése nyomán javult a realizált vételár és az értékesített vagyontárgy becsült forgalmi értékének értékaránya. Ugyanakkor további újítások tovább javíthatnák a helyzetet. E körben megfontolandó, hogy a felszámolási eljárásban az elsőáras megoldás helyett vagy mellett másodáras zárt borítékolású aukció is szervezhető legyen. Szintén felvetődik a változtatás szüksége a kikiáltási ár, illetve a minimál ár területén.

Egyrészt megfontolandó, hogy – amennyiben fennmarad a kikiáltási ár alatti ajánlattétel lehetősége – akkor a kikiáltási árat a forgalmi érték felett határozzuk meg. Másrészt a bevétel növelését eredményezheti, ha a minimál ár az egyes aukciókon előre, egyedileg kerülne meghatározásra, annak mértékét azonban nem ismertetnék előre a potenciális ajánlattevőkkel, csak az ajánlattételi szakasz lezárása után. A fenti intézkedésekkel elkerülhető lenne, hogy az aukció tárgya már eleve a piaci ár meghatározott hányadáért kerüljön felkínálásra a potenciális vevők részére.

61 4.3. Irreális költségek

Amint azt a korábbiakban, a 3.4. pontban bemutattuk, a kényszereljárások igénybevétele jelentős költségekkel jár. Ezek a költségek gyakran irreálisan magasak, ami jelentősen csökkenti a megtérülés mértékét.

4.3.1. Az irreális költségek főbb megjelenési formái

Az jogalap nélkül felszámított vagy túlzó költségeket gyakran sérelmezik a hitelezők a felszámolási eljárásokban. Ismerünk például olyan esetet, amikor a felszámoló munkavállalókat alkalmazott a termelő tevékenységet már nem folytató adósnál, és az így felszámolási költségként elszámolt munkabérek jogtalanul csökkentették a felszámolási vagyont. A munkavállalók egyébként olyan tevékenységet végeztek, amelyek a felszámoló feladatkörébe tartoztak.63 Egy másik ügyben a felszámoló 6.000.000,- forint összeget számított fel az adós iratainak rendezéséért, megint másik esetben pedig több mint 3.000.000,- összeget költött ügyvédi munkadíjra, fénymásolásra, telefonhasználatra és újság-előfizetésre.64

A felszámolási eljárás készkiadásai körében egyébként a vagyon őrzése, védelme, állagmegóvása szokta a legnagyobb költségeket generálni. Maga a feladat amúgy alapvetően reális. A végrehajtási eljárásban a lefoglalt vagyontárgy általában az adós birtokában, őrizetében marad. Ezzel szemben a felszámolás során az adós gazdálkodó szervezet felelős vezetői egyszerűen kikerülnek az eljárásból. A felszámolás elrendelésének napjától az adós gazdálkodó szervezet vezetését, illetve a javak birtoklását teljes körben átveszi a felszámoló, így nem marad olyan személy, aki bármilyen módon, felelősen megőrizné a később értékesítendő vagyonelemeket. Márpedig a felszámolási eljárás rendszerint évekig tart, ezalatt viszont a vagyontárgyak megőrzésére, állaguk megóvására valakinek gondot kell fordítani.

Az igazi probléma az, hogy az egyébként valós feladatot különösebb kontroll nélkül szervezik meg a felszámolók, ebben a körben az adott szolgáltatást gyakran irreálisan nagy összegekért rendelik meg erre szakosodott cégektől. Itt pedig már nincs szükség nagy fantáziára ahhoz,

63 Ld. a Kúria 3/2010. (X.15.) Polgári Jogegységi Határozatának tényállását.

64 Ld. a Szegedi Ítélőtábla Fpkhf. I.30.017/2008. sz. határozatának alapjául szolgáló tényállást.

62

hogy elképzeljük, vajon miért éri meg a felszámolónak sokmilliós megrendeléseket adni egy másik vállalkozásnak.

Egy ügyben a felszámoló a 15.000.000,- forintért értékesített ingatlan kapcsán 30.526.105,- forint készkiadást érvényesített, amelyből 26.951.019,- forint az ingatlan őrzés-védelmének költsége volt. A készkiadások 88%-át tették ki tehát a vagyontárgy őrzésével kapcsolatos kiadások úgy, hogy az árbevétel ezt meg se közelítette.65 Egy másik ügyben a felszámoló a 17.500.000,- forintért értékesített ingatlan eljárásával összefüggésben 42.920.165,- forint készkiadást számított fel, amelyből 36.647.690,- forint az ingatlan őrzésével, védelmével és állagmegóvásával összefüggésben merült fel, ami a készkiadások 85,4%-a volt.66

4.3.2. Következtetések

A hivatkozott példákból jól látható, hogy a készkiadások, és azon belül különösen az őrzés, védelem, állagmegóvás jogcímén felszámított költségek esetlegesen, kontrollálatlanul merülnek fel úgy, hogy mértékük akár az értékesítésből befolyó vételárat is meghaladja.

Ebben a körben érdemes lenne megfontolni, hogy milyen módszerekkel, jogszabályi módosításokkal lehetne megteremteni a költségek racionalizálásának lehetőségét. Ilyen megoldás lehet például a vagyonőrzés feladatának és felelősségének az adós gazdálkodó szerv korábbi vezetőjére telepítése, vagy e körben a szélesebb körű hitelezői-, vagy bírói kontroll biztosítása. Ezáltal bizonyosan csökkenthető lenne a jelenlegi megdöbbentő számadat, amely szerint a felszámolási eljárásban az értékesítésből befolyó vételár 56,2 %-át emésztik fel az értékesítés készkiadásai. De talán a kényszereljárásokra vonatkozó teljes szervezeti-, díj- és költség revízió felvetése sem Ördögtől való.

4.4. A kényszerértékesítést lebonyolító szereplők működése

A kényszerértékesítést lebonyolító szereplők bevonása az eljárásba első ránézésre logikusnak, rendezettnek, egyértelműnek tűnik. A felszámoló és a végrehajtó „idegen vagyont díjért kezel, ebben a jóravaló családapa gondosságát köteles kifejteni. (…) Meggondolatlanságának kárát

65 A Fővárosi Bíróság 5.Fpk. tanácsa előtt folyamatban volt felszámolási eljárásban 2013. december 5. napján kiadott felszámolói tájékoztató alapján.

66 A Fővárosi Törvényszék előtt folyamatban volt felszámolási eljárásban 2014. február 5. napján kiadott felszámolói tájékoztató alapján.

63

saját erszényéből tartozik fedezni.”67 Ha azonban alaposabban megvizsgáljuk szerepüket, helyzetüket, működésüket többféle disszonanciára is bukkanhatunk.

4.4.1. A megtérülési rátát lerontó ténykedések

A kényszerértékesítés során elérhető megtérülés eredményességét már önmagában ronthatja az a körülmény, hogy a kényszerértékesítésben olyan, az adóstól és a hitelezőtől független, profitorientált harmadik személy (felszámoló illetve végrehajtó) dominálja az eljárást, aki/amely önálló érdekstruktúrával lép be a folyamatba. Ebben a körben két, egymással részben össze is függő, torzító tényezőt érdemes vizsgálni.

a) A kényszerértékesítés lebonyolítására felhatalmazott személyek kisebb-nagyobb mértékben maguk hozzák meg az eljárás irányát megszabó döntéseket. Ebben a körben a felszámolónak igencsak tág mozgástere van.

A felszámoló igen széleskörű felhatalmazással bír a kényszerértékesítéssel kapcsolatos döntések meghozatala körében. Maga dönt például arról, hogy mely vagyonelemeket, miként és milyen partnerrel őrizetet. A fent már többször hivatkozott esetben például a felszámoló saját elhatározásán alapult, hogy az adós tulajdonában lévő mindösszesen tíz darab társasházi lakást a kiírt pályázaton együttesen kívánta értékesíteni, külön-külön nem lehetett a lakásokra ajánlatot tenni. Könnyű belátni, hogy ezen döntés nyomán erősen szűkült a potenciális vevők száma. Itt érdemes visszautalni az empirikus kutatások során feltárt egyik eredményre. A 720 felszámolási értékesítésre kiterjedő vizsgálat során megállapítottam, hogy ha a felszámoló a vagyontárgyat egyedileg értékesítette, ingóságok esetén áltagosan az irányár 9%-ával, ingatlanok esetén átlagosan az irányár 1,5%-ával magasabb vételárat tudott elérni, mint amikor „csomagban” kínálta azokat eladásra, azaz az értékesített vagyonelemekre csak együttesen lehetett ajánlatot tenni. (Ld. a 3.3.3. pontban kifejtetteket.) Ebből jól látszik, hogy a jogszabály kifejezetten az eladási ár növelését tűzi célul azzal, hogy lehetővé teszi az

„árukapcsolással” illetve „csomagban” történő értékesítést, a gyakorlati tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az e körben a felszámoló által hozott üzleti döntések éppen ellentétes eredményre, alacsonyabb ár elérésére vezetnek.

67 Králik Lajos: Csődtörvény. Athenaeum, Budapest 1881., 17. old.

64

Megjegyzendő, hogy a felszámoló jogszabálysértő döntései ugyan támadhatók kifogással a bíróság előtt, azonban a kialakult bírói gyakorlat szerint a hitelező nem élhet eredményes jogorvoslattal a felszámolónak a gazdasági viszonyok mérlegelése körében hozott döntéseivel (például az ésszerűtlenül magas vagyonőrzési díjakkal vagy az ésszerűtlenül alacsony eladási árakkal) szemben. A legújabb bírói gyakorlatban ugyanakkor már megfigyelhető némi előrelépés a hitelezők érdekeinek hatékonyabb védelme irányába.68

b) A másik tényező, amelyre a felszámoló működése kapcsán fel kell hívni a figyelmet, hogy a kényszerértékesítések mechanizmusaiban eleve benne rejlik egy bizonyos mértékű korrupciós kockázat.69 A korrupció gazdasági hatásai igen sokrétűek, ezen belül könnyű belátni, hogy a kényszereljárásban elérhető eladási árra mindenképpen hatással lehet. A torzítás mértéke azonban nagyon nehezen mérhető. A korrupció széles körben ismert, rendelkezésre álló mérőszámai (pl. a korrupcióérzékelési index)70 sajnos nem alkalmasak arra, hogy konkrét, számszerűsíthető következetéseket vonjunk le a korrupciónak a kényszerértékesítések piacára gyakorolt torzító hatásairól. Tovább nehezíti az értékelést a látencia magas foka, illetve az ebből fakadó adatfelvételi nehézségek. Ugyanakkor a korrupció jellemzőinek71 a kényszereljárások piacára vetített vizsgálata, illetve a más területeken (pl. közbeszerzések) már elvégzett kutatások módszertana az ezirányú későbbi kutatások alapjául szolgálhat.

4.4.2. Következtetések

A kényszerértékesítést lebonyolító szereplők működésében rejlő kockázatok és negatívumok mérséklésére terén a hitelezői-, vagy bírói kontroll szélesítése, illetve a hitelezőknek a gazdasági típusú döntésekbe való bevonása jelenthetne legalább részleges megoldást.

68 Részletesebben ld. Fónagy Sándor: Hitelbiztosítékok érvényesíthetősége a felszámolásban II. In: Hitelintézeti Szemle 2013/2., 151. old.

69 Bővebben ld. Dietz-Blaskó Judit (szerk): Korrupciós kockázatok a felszámolási eljárásokban. Transparency International Magyarország, Budapest, 2011. (http://www.transparency.hu/uploads/docs/tanulm2_levil1.pdf) Szintén sajátos korrupciós elemek jelenlétére utal a kényszerértékesítések piacával rokon vonásokat mutató, a lejárt követelések piacán Naffa Helena – Kaliczka Nándor: Az állami szerepvállalás egy modellje a lejárt követelések piacán. In: Hitelintézeti Szemle 2011/2., 95. old.

70 A Transparency International 2014 decemberében nyilvánosságra hozott adatai alapján Magyarország 100-ból 54 elért ponttal a vizsgált 175 országból a 47. helyen áll a korrupció szempontjából tisztának érzékelt államok listáján.

71 Ld. pl. Báger Gusztáv: Korrupció – büntetés, integritás, kompetencia. Budapest, 2012.

65

5. A becsült forgalmi értékhez viszonyított megtérült érték rátát lerontó hatások becslése

A fent leírtakból egyértelműen látható, hogy a kényszerértékesítések során több tényező is lerontja a becsült forgalmi értékhez viszonyított megtérült érték rátát. De vajon mérhető-e, számszerűsíthető-e az egyes torzító hatások mértéke?

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy a pénzkövetelés megfizetésére vonatkozó kötelezettségeiknek eleget nem tévő adósok vagyontárgyainak kényszerértékesítését milyen gazdasági tényezők befolyásolják, és ezek hogyan mérhetők, igen komplex kép rajzolódik ki a szemünk előtt. Széles spektrumon vizsgálódva a gazdasági növekedés mértéke, a fizetési képesség vagy fizetési készség hiánya miatt meginduló kényszereljárások száma, az adósok tipizálása, különösen fogyasztók és az üzletszerű gazdasági tevékenységet folytató jogalanyok megkülönböztetése, a gazdálkodó szervezet adósok tevékenységének szektorális besorolása, a vállalkozások adóterhelése, a befektetések aktuális megtérülési rátája, a jegybanki alapkamat mértéke, az egyes áruknak a hagyományos árucsere fórumain megjelenő kereslete, árrugalmassága, stb. mind befolyásolják a kényszerértékesítés piacára lépő szereplőket, ezáltal hatnak a kényszereljárásban elérhető vételárakra. Ezen mutatószámoknak egyetlen képletbe integrálását ugyanakkor nem tartom sem reálisnak, sem szükségesnek.

A becsült forgalmi értékhez viszonyított megtérült érték rátát lerontó hatások méréséhez másként kívánok közelíteni. Az eljárásokban konkrétan mérhető elemeket (ilyenek elsősorban a költségek) ténylegesen mérni kívánom, míg az absztraktabb, közvetett hatásokra nézve inkább a piaci szereplők magatartásából próbálok számszerűsíthető következtetéseket levonni.

Ezt a megközelítést indokolhatóvá teszi az a körülmény, hogy az egyébként számítások alapjául felhasználható, komplex makro- és mikroökonómiai mutatószámok – részben tudatosan, részben tudattalanul – beépülnek a piaci döntéseket hozó egyének tudattartalmába, majd a szerzett ismeretek számos egyéb racionális és irracionális elemmel vegyülve vezetnek a piaci döntéshez. Erre is figyelemmel a kényszereljárások piacának sajátosságaiból fakadó ártorzító hatások mérésére elsősorban a potenciális vevők körében elvégzett, a dolgozat 4.1.3.

pontjában röviden bemutatott kérdőíves kutatás eredményeit használom fel.

Ahhoz, hogy a becsült forgalmi értékhez viszonyított megtérült érték rátát lerontó hatásokat mérhessük, azokkal kapcsolatban számításokat végezhessünk, rögzítenünk kell, hogy a kényszerértékesítés folyamatában a becsült forgalmi értékhez viszonyított megtérülés két

66

lépcsőben degradálódik. Először akkor, amikor az értékesítés során a becsült forgalmi értéknél alacsonyabb vételárat sikerül elérni, másodszor akkor, amikor a befolyt vételárból levonásra kerülnek a kényszereljárás költségei. A számítások során érdemes ezt a két lépést külön kezelni. Itt szükséges megemlíteni, hogy a dolgozatban korábban vázolt, a becsült forgalmi értékhez viszonyított megtérült érték rátát lerontó tényezők közül a kényszerértékesítést lebonyolító szereplők működésének sajátosságai mind az elérhető vételár, mind a költségek oldalán ronthatják a megtérülés mértékét.

5.1. A kényszerértékesítések piacának megtérülést rontó hatása

Amint arra már korábban utaltunk, a kényszerértékesítések piaca mind a kínálati, mind a keresleti oldalon rendelkezik olyan sajátosságokkal, amelyek negatív irányba módosítják a kínált javak értékesítése során elérhető vételárát. Ezeket a sajátosságokat a 4.1. fejezetben fel is lajstromoztuk. Az ott bemutatott tényezőket az ártorzító hatások mérése szempontjából három kategóriába sorolhatjuk. A kényszerértékesítések piacán elérhető vételárat ugyanis – a

Amint arra már korábban utaltunk, a kényszerértékesítések piaca mind a kínálati, mind a keresleti oldalon rendelkezik olyan sajátosságokkal, amelyek negatív irányba módosítják a kínált javak értékesítése során elérhető vételárát. Ezeket a sajátosságokat a 4.1. fejezetben fel is lajstromoztuk. Az ott bemutatott tényezőket az ártorzító hatások mérése szempontjából három kategóriába sorolhatjuk. A kényszerértékesítések piacán elérhető vételárat ugyanis – a

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 57-0)