• Nem Talált Eredményt

A Csongrád megyei rendőrfőkapitányt és a szegedi rendőrkapitányt Rudi Sova, a Jugoszláv SZSZK5 budapesti nagykövete meghívta a Jugoszlávia nemzeti ünnepe alkalmából a buda-pesti nagykövetségen (Budapest VI. ker. Dózsa Gy. u. 92/b.) 1989. november 29-én 12.00 órai kezdettel tartandó koktélra. Korábban nevezettek ilyen jellegű meghívást nem kaptak.

1989. november 24.

Titkos!

XII. 1989. november 24. (139) TA 12-14

A FIDESZ 1989. december 16-án konferenciát szervez „Politika és vallás, politika és lel-kiség” címmel. Erre valamennyi vallási ifjúsági kisközösséget – MEVISZ, REFISZ, Regnum, Bokor, ZSISZ stb. – meghívják. Egyik előadónak Bulányi Györgyöt kívánják fel-kérni. A tervezett helyszín Budapesten a József Attila Gimnázium lenne. A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket 1989. november 28-án 19.00 órakor a budapesti FIDESZ irodában pontosítják.

1989. november 30.

Titkos!

XII. 1989. november 30. (141) TA 12-12

5 Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság

415

414 415

414

Szegeden 1989. december 3-án a Bálint Sándor Művelődési Házban (feltehetően 10.00 órakor) négypárti nagygyűlést szervez az SZDSZ „Népszavazás után, választások előtt”

címmel.

1989. december 13.

Titkos!

XII. 1989. december 13. (143) ATA, HK 12-12

A Független Vasutas Szakszervezet kezdeményezésére a mozdonyvezetők 1989. december 18-án 05.00 és 08.00 között országos figyelmeztető sztrájkot akarnak tartani, mellyel a 45-60 %-os béremelési követelésüket kívánják alátámasztani. A sztrájkfelhíváshoz eddig 4200 mozdonyvezető csatlakozott. A MÁV és a szakszervezet illetékesei között december 15-én várhatóan egyeztető tárgyalás lesz.

1989. december 18.

(MTI OS) Nyílt levél a Magyar Köztársaság ideiglenes elnökének, Szűrös Mátyás úrnak 1989. december 18., hétfő – Tudomásunkra jutott, hogy a Hazafias Népfront pártszerű szer-vezetté kíván átalakulni. Tiltakozunk ellene.

Véleményünk szerint a teljesen más célra szerveződött intézmény felett túljárt az idő, és így próbálja átmenteni magát. A Hazafias Népfront költségvetésből gazdálkodó szervezet, mely 334 milliót kér az 1990. esztendőre. Ez nem pártalapításra és nem képviselők indítta-tására szolgáló összeg.

Az alkalmazottakból lesznek párttagok vagy a társadalmi aktivistákból, akiknek nem egy része valamely pártnak már így is tagja? Ha pártszerű tevékenységet kíván folytatni, akkor szűnjön meg és szerveződjön újra, mint az MSZP. Alulról szerveződjön, és tartsa be az esélyegyenlőség elvét.

A Hazafias Népfront jelenleg munkahely, és nem alkalmas pártszerű tevékenységre. Ha pedig igen, akkor miért volt a népszavazás?

Bízunk a köztársasági elnök úr igazságos és az esélyegyenlőségre lehetőséget adó vizs-gálatának eredményében.

Ha mégis olyan döntés születik, hogy a Hazafias Népfront a jelenlegi formájában önálló vagy társult formában részt vesz a választásokon, akkor követeljük mi is pártunk számára a 334 millió forint költségvetési támogatást induló tételként.

Szeged 1989. december 17.

Magyarországi Szociáldemokrata Párt Csongrád megyei pártvezetősége Titkos!

XII. 1989. december 18. (145) 1. TA 12-14

1989. december 18-án 18.30 órai kezdettel Szegeden az Aradi vértanúk terén – az orszá-gos felhíváshoz csatlakozva – az MDF helyi vezetőségének kezdeményezésére a temesvári események kapcsán gyertyagyújtással egybekötött szolidaritási megemlékezést tartanak.

A szervezők az idő rövidsége miatt jogszerű bejelentést a rendőrségen nem tettek.

2. ASZA 12-14

417

416 417

416

A Curtici [Kürtös] határállomáson dolgozó román állampolgárok az alábbiakról tájékoztat-ták az információforrást:

Romániában a fegyveres erőknél általános mozgósítást rendeltek el.

Temesvárt három hadosztállyal körülzárták.

Az egyetemek őrzését a Securitate tisztek végzik.

A középületeket megerősített külső őrség veszi körül.

December 18-ra virradó éjszaka Curtici községben felgyújtották a tanács és a RKP 6 épületét.

A határátkelőhelyen szigorú ellenőrzést vezettek be. December 18-án az Orient és a Pan-nónia expressz vonatok utasai közül 53, illetve 16 magyar és más nemzetiségű személytől megtagadták a beutazási engedélyt.

1989. december 20.

Titkos!

XII. 1989. december 20. (146) ASZA 12-14

A Romániából 1989. december 19-én Nagylak nemzetközi közúti határátkelőhelyen belé-pett utasok elmondták, hogy a temesvári tömegmegmozdulás7 hangadóira, illetve a hely-színre kirendelt, a parancsot megtagadó katonákra civil ruhás Securitate tisztek hangtom-pítóval ellátott marokfegyverrel lőttek.

HK 12-14

December 18-tól a román határőrizeti szervek részére – kötelező – fegyverhasználat van el-rendelve. Ugyanezen a napon észlelték Nagylak körzetében, hogy a román oldalon távcső-vel ellátott figyelőszolgálatot szerveztek, amely folyamatosan ellenőrzi a magyar oldalon tapasztalható mozgásokat.

HMB 12-14

Kötegyántól Lőkösháza irányába december 19-én délelőtt az államhatártól kb. 300 méterre egymástól 150 méter távolságban 3 db harckocsi állt a román oldalon. A lövegtornyok Ma-gyarország felé voltak irányítva.

1989. december 21.

(MTI OS) Lelkiismeretünk szerint tiltakozunk

1989. december 21., csütörtök – Egyházmegyém Szegedtől Debrecenig a román határ mel-lett terül el. A menekülők nagyon nagy része ezen a szakaszon szökik át, ezért a magyar katolikus püspöki kar engem bízott meg a menekültek segítésével, ügyeiknek intézésével.

Így módomban volt és van szemtanúktól hallani az ,,odaáti” eseményeket. Az eddigiek is minden emberi elképzelésen felüli elnyomásról beszéltek, az emberi jogok nyílt és tuda-tos megszegésének sorozatáról, a nemzetiségi érzésében meggyalázott magyarok, németek szomorú sorsáról, az európai értékek gyűlöletből fakadó kiírtásáról. De beszéltek

éhség-6 Román Kommunista Párt

7 1989. december 16-án Temesváron a felháborodott tömeg meg akarta akadályozni Tőkés László refor-mátus lelkész kilakoltatását. A következő napokban tömegmegmozdulások voltak az ország más vá-rosaiban is, melyek forradalommá terebélyesedve elsöpörték Nicolae Ceausescu uralmát.

417

416 417

416

ről, hideg lakásokról, alapvető gyógyszerek hiányáról. Beszéltek Tőkés László zaklatásáról, más ezrek és ezrek megfélemlítéséről, elhurcolásáról... És most Temesvár és Arad. Gép-fegyverek ropogása, felvonuló páncélosok védtelen emberekre irányított fegyvercsövek...

Kinek van joga a nép ellen védeni a ,,nép érdekeit”? Van-e lelkiismerete annak, akinek lel-kiismerete nem szólal meg a történtek miatt?

Mi katolikusok lelkiismeretünk szerint tiltakozunk és kérünk mindenkit, hogy a tőle tel-hetőt tegye meg e szomorú események ellen.

Mind az ENSZ, mind a nagyhatalmak vessék latba tekintélyüket és vessenek véget en-nek az elnyomó véres útnak. Mi, ha kell, bár ne kellene, szívesen segítjük a meen-nekülteket, bár tudjuk, hogy nem az otthon és a haza elhagyása a megoldás, amint nem ez volt a kelet-németeknél sem.

Mi hisszük, hogy a történelem igazi formálója az Isten, ezért imára szólítok minden hí-vőt, hogy kérjük segítségét: adja kegyelmét, hogy megszűnjön minden terror és karácsony békéje töltse be végre egész Európát, szomszédos, szenvedő, elnyomott testvéreinket is.

E hét végén és az ünnepek alatt minden templomban könyörögjünk értük, akik nem ünne-pelhetik a szív és a külső környezet békéjében a karácsonyt, jöjjön el végre hozzájuk is az igazságosság, a szeretet és a béke.

Szeged, 1989. december 19.

Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök

XII. 1989. 12. 21. (147) 1. 12-13

Romániából hazánkba beutazó két NSZK állampolgár a temesvári eseményekről szemta-núként elmondta, hogy a békésnek indult tüntetésen a tömeg első soraiban gyermekeket ve-zettek, bízva az erőszak elmaradásában. A katonák azonban a körülményekre való tekintet nélkül fegyverüket használták. Az eseményeket követően halottak és sebesültek tucatjai maradtak az utcán lőtt és roncsolásos sérülésekkel. December 20-án arról értesültek, hogy munkások foglalták el a temesvári vegyi üzemet, illetve Bukarestben egyetemisták tünte-tést kezdeményeztek.

2. HK 12-13

December 21-én délelőtt Aradra érkezett egy gyalogsági alakulatokat szállító katonai sze-relvény. A katonák kézifegyverekkel voltak felszerelve, egyéb technikai eszközt nem vittek.

A városban rendőrök, katonák, valamint népi gárdisták járőröznek és szórványosan ismétlő-dő zavargások, illetve lövöldözés tapasztalható. A vasútállomásokon katonai komendánsok ellenőrzik a forgalmi szolgálattevők tevékenységét.

(MTI OS) Nyilt levél a Temes Megyei Ügyvédi Kamara elnökének és tagjainak 1989. december 21., csütörtök – Tisztelt Elnök Úr! Kedves kollégák, barátaink!

A Csongrád Megyei Ügyvédi Kamara tagsága mély szomorúsággal és megdöbbenéssel értesült azokról a tragikus eseményekről, amelyek Temesváron és több romániai városban történtek. Még inkább megdöbbentünk, amikor tudomásunkra jutott, hogy a diktatúra elleni drámai küzdelem tömeges emberáldozatot is követelt.

Önök, tisztelt kollégák a történtek miatt nehéz feladat előtt állnak. Feltehetően sok ember lesz kénytelen vállalni a vele szemben meginduló büntetőeljárás procedúráját.