• Nem Talált Eredményt

A valószínűség és a vélemény jelölésmódjai a mai magyar nyelvhasználatban *

2. Anyag és módszer

A kutatásban kétféle módszerrel (korpuszelemzés, kérdőíves vizsgálat) igyekszem feltárni, hogy a metapragmatikai funkciókkal bíró magyar vél, illetve vélekedik mentális igéknek milyen főbb konstrukciói léteznek, illetve ezeket az adatközlők elsősorban milyen olvasatokkal társítják.

Korpuszelemzésem alapján a Magyar nemzeti szövegtár (MNSz2) képezte, amelyben a kijelentő mód jelen idejű, egyes szám első személyű vélem és vé-lekedem~vélekedek formákra fókuszáltam. Vizsgálati kérdéseim a következők voltak:

• Mely stílusrétegekben és milyen mértékben jelentkeznek az elem-zésbe bevont formák (szépirodalmi, hivatalos, sajtó, beszélt nyelvi, személyes-közösségi, személyes-fórum, tudományos)?

• Milyen konstrukciókat alkotnak más nyelvi elemekkel? Ezen belül pedig:

o Milyen vonzatok jelennek meg mellettük?

o Milyen mértékben jelentkezik az E/1-es hangsúlyos sze-mélyes névmási alak?

o Milyen mutató névmások realizálódnak az igealak mel-lett?

3. Eredmények

Az MNSz2 esetében az alábbi formákra vonatkozóan végeztem kereséseket (2018. február 18. és 21. között), a találati eredményeket és a kiválasztott min-tákat egyenként részletezem:

vélem: az összes találat 11 515 előfordulás, csak igealakokra (hogy a velem személyes névmás régebbi alakjaival ne fedjen át), ebből egy 100-as random mintát elemeztem;

vélekedem: az összes találat 103 előfordulás, mindet elemeztem;

vélekedek: az összes találat 55 előfordulás, mindet elemeztem.

Látható, hogy a rövidebb forma több nagyságrenddel gyakoribb a mai ma-gyar nyelvhasználatban, mint a hosszabb. Elsőként a vizsgálatba bevont pre-dikátumok stílusrétegbeli eltéréseit vettem szemügyre (a pontos arányokat l. az 1. mellékletben, forrás: MNSz2).

A vélem az MNSz2-ben minden stílusrétegben előfordul, de a személyes-fó-rum alkorpuszban a leggyakoribb, itt található az összes előfordulás egyharmada.

Ezt követi kis lemaradással a hivatalos, majd a sajtó, és körülbelül azonos arány-ban a beszélt nyelvi (mivel rádiós interjúk átiratait tartalmazza, ez is a sajtónyelvet reprezentáló regiszterek egyike az adatbázisban).

A vélekedem esetében ugyancsak toronymagasan vezet a személyes-fórum alkorpusz, jóval csekélyebb mértékben – nyolcadannyi találattal – követi a sze-mélyes-közösségi, amelyet hasonló aránnyal követ a beszélt nyelvi, a sajtó, a hi-vatalos és a szépirodalmi alkorpusz.

A vélekedek: mint fentebb láttuk, összesen csak 55-ször fordul elő az MNSz2-ben, ebből a személyes-fórum rétegben a leginkább, amelyet a személyes kö-zösségi követ. Jóval kisebb mennyiségben jelentkezik a sajtó és a beszélt nyelvi alkorpuszban.

A fenti gyakorisági eltérések jól magyarázhatók stílusbeli sajátosságokkal:

az E/1-es alakok a saját vélemények, álláspontok közlését kifejező regiszterek-ben jelentkeznek a leginkább, ezt az MNSz-regiszterek-ben elsősorban a személyes, kisebb mértékben pedig a sajtónyelvi stílusrétegek jelenítik meg. A vélem megjelenése a hivatalos szövegek esetében a parlamenti vitákban számottevő, ahol a kép-viselők saját pártjuk álláspontját ismertetik.

A következőkben a vizsgált igealakok (vélem, vélekedem, vélekedek) formai variációit mutatom be gyakorisági sorrendben, az áttekinthetőség kedvéért felsorolás formájában (az egynél többször megjelenő konstrukciókra hozok csak példákat).2

vélem (random 100-as minta):

o úgy vélem (45%) önállóan: Úgy vélem, másodmagammal heverészek a napon, a kockás kövek fölött (#11135011, doc#288, lit)

o de úgy vélem (8%): De úgy vélem, elég idős már ahhoz, hogy egyedül meghozza a döntéseit" – mondta (…) (#671155245, doc#2447, press) o mert úgy vélem (4%): Én mégis megpróbálom saját életemet egyrészt

empirikus tapasztalatok alapján, másrészt igen-nem-hez, fekete-fe-hér-hez hasonló szélsőséges gondolatok mentén pragmatikusan leélni, mert úgy vélem, hogy könnyebb és tisztább játszani, ahol szabályok vannak . (#113594282, doc#1007, pers, fórum)

o én úgy vélem (3%): Én úgy vélem, hogy ez a része a jogszabálynak teljesen felesleges (…) (#354802110, doc#2145, off )

2 Az egyes korpuszpéldákat betűhűen, az eredeti írásmódot tükrözve említem.

o és úgy vélem (3%): És úgy vélem, nem is lett volna jó, ha erre számítunk. (#484264913, doc#2262, press)

o így úgy vélem (2%): Érdekes, mióta bevezették, azóta nálunk so-kat javult a színvonal, így úgy vélem, talán van is összefüggés!

(#1229486320, doc#2929, pers, szemkoz)

o érteni vélem (2%): Köszönöm szépen, érteni vélem amit elmondott (…) (#909439521, doc#2634, spok)

Az előbbiek közös vonása, hogy – az utolsó konstrukció kivételével – mindegyik-ben szerepel az úgy mutató névmási utalószó. Ez az alábbiakban ábécérendmindegyik-ben felsorolt, egyszer megjelenő konstrukciók esetében is tipikus volt (l. a félkövér kiemeléseket), ezek az úgy vélem tovább bővített variációinak tekinthetők:

a fentiek figyelembevételével úgy vélem, a problémát több szintűnek vélem, adó-szakértőként úgy vélem, ám úgy vélem, amiről úgy vélem, amúgy úgy vélem, az ölés erkölcsi tilalmán – mint általános irányelven – túl úgy vélem, azonban én úgy vélem, azonban úgy vélem, de a következmények ismeretében úgy vélem, de úgy vélem, de vélem, én mint egyszemélyes vállalkozó úgy vélem, én azt a harcos hozzáállást olyan erénynek vélem; én ezt a tüzes erőt érzem, vélem érezni kisu-gárzásként; ennek szükségességét én fontosnak vélem, érteni vélem, és a látottak alapján úgy vélem, és én úgy vélem, és látni vélem olykor a katedrális hajójában is, ezért is vélem úgy, ezért szükségesnek vélem foglalkozni akár deklaráció szintjén az euro-atlanti integráció e fontos kérdésével, ezzel szemben nagyrészt közhelyes-nek vélem az ún. pártcsatározások veszélyéközhelyes-nek huhogását és valamiféle párttalan neutralitás követelését a helyi politikában, hatmilliárd párosuló magányunk közé belelátni vélem azt az acélsodronyhálót, hogy ezt nagyon fontos elvnek vélem; jó jelnek vélem, mégis úgy vélem, mint vélem, nos úgy vélem, női szemmel így vélem, sőt azt is tudni vélem, túlságosan is saját létem problémáit vélem felfedezni, úgy vélem tehát, vélem én, viszont úgy vélem.

vélekedem (teljes minta): A vélem-hez képest sokkal nagyobb szórást találunk a szerkezetek változatait tekintve. Esetében nincs olyan kiemelt szerkezet, mint az önállóan is megálló úgy vélem, az így~úgy vélekedem számos bővítménnyel variálódik. A mögöttes jellegzetes konstrukció az én vélekedem vhogyan vmiről/

vkiről, tagjait tekintve változatos szórenddel, illetve kötőszókkal/diskurzusjelö-lőkkel bővülve (pl. pedig, is). A két-háromszoros találatok oka szinte mindig a sze-mélyes-közösségi alkorpuszra jellemző beidézések miatt előálló ismétlődés.

o vélekedem (5 db): el lehetnének kerítve ott tulajdonképpen véleke-dem... de nem, odarohant (#310093414, doc#2029, lit)

o vajon én is így vélekedem (3 db): Hirtelen elhallgatnak bizalmatla-nul: vajon én is így vélekedem? (#28723631, doc#523, lit)

o én is hasonlóan vélekedem (2 db): Én is hasonlóan vélekedem!

(#92719998, doc#988, pers, fórum)

o én is úgy vélekedem (2 db): Én is úgy vélekedem, hogy az író lehetőleg mégis maradjon távol a gyakorlati politikától. (#45027514, doc#735, lit) o én meg úgy vélekedem (2 db): Én meg úgy vélekedem, hogy amennyiben

Magyarország miniszterelnökét megfi gyelik esetleg az állampolgárokat az nagyon nincs rendben (…) (#1141795785, doc#2844, pers)

o én pedig bölcsen így vélekedem (2 db): Éva óbégat, és tiltakozik a rongálás ellen. Én pedig bölcsen így vélekedem: "Ha kint van, bent is lennie kell." (#39894461, doc#672, lit)

o ha jól vélekedem (2 db): NÉMETH ZOLTÁN (Fidesz-MDF-MKDSZ):

Öt percem van, ha jól vélekedem. ELNÖK: Összesen. (#55614266, doc#901, off )

o ha nem szád íze szerint vélekedem (2 db): Már a Bencsik cikkre írt reagálásod olyan volt, hogy előre vetítette, mi vár rám, ha nem szád íze szerint vélekedem. (#107801375, doc#1002, pers, fórum)

o hasonló képen vélekedem FranciaLányról (2 db): 2013-08-20 pink-pussy @ Playman123: Hasonló képen vélekedem FranciaLányról!

(#1022783496, doc#2725, pers, közösségi)

o hogy a színházról miképpen vélekedem (2 db): (…) engemet komoly formák között soha senki meg nem kérdezett arról, hogy a színházról miképpen vélekedem (#308215096, doc#2008, lit)

o hogy miként vélekedem a kisebbségi helyzetről és egyebekről (2 db):

Mint mondja, tájékozódnia kell arról, hogy miként vélekedem a ki-sebbségi helyzetről és egyebekről. (#39902626, doc#672, lit)

o így vélekedem (2 db): A regény az - mondja Hamvas -, hogy egy-szer, egyetlenegyszer és soha többé". De a befogadás folyamata - így vélekedem - sokszor, százezerszer és örökkön-örökké (#282276658, doc#1564, lit)

o legalább is én így vélekedem (2 db): Amennyiben folyamatosan fó-kusz gondjaid vannak lehet nem árt megnézetni a vázat és/vagy obit.

Készíts egy tesztet, hogy megfelelően fókuszál e az AF. Legalábbis én így vélekedem. (#967303413, doc#2675, pers, közösségi)

o magam is másképp vélekedem az élsportnak nevezett bizniszről és cirkuszról (2 db): Magam is másképp vélekedem az élsportnak

nevezett bizniszről és cirkuszról, mint a "sportszeretők" tömege, mégis csupán választási fogásnak, kemény demagógiának tartom az eff éle akciókat. (#1161324070, doc#2863, pers)

o nem Istenről vélekedem így (2 db): Istennél jobbat nem tudok elkép-zelni. Nem Istenről vélekedem így, hanem amit a leg-leg-leg-leget el tu-dok képzelni, azt hívom magamban Istennek (#115477640, doc#1008, pers)

o Raskó Györgyről pedig, azt hiszem, nem én vélekedem egyedül úgy (2 db): Raskó Györgyről pedig, azt hiszem, nem én vélekedem egye-dül úgy, hogy ő a magyar mezőgazdaság tönkretevője. (#188731849, doc#1083, press)

o úgy vélekedem (2 db): Kovács Lajos: - Most már, ha így alakult, hogy a média kényszerítő hatására szóba került, úgy vélekedem, in-kább használ a nyomozásnak, mint árt az, hogy erről beszélünk (#900021444, doc#2627, spok)

Egyszer megjelenő szerkezetek: ahogyan a többször feltűnő formai variációk esetében, ezeknél is feltűnő az E/1-es személyes névmás (l. félkövér kiemelések), illetve a magam forma megjelenése.

a kegyeletről némileg a magam módján vélekedem, a megelőlegezésről azért más-ként vélekedem, ahogy én vélekedem, ahogyan én vélekedem, ahogyan én véleke-dem a kérdésről, akként vélekevéleke-dem, amiért máshogy vélekevéleke-dem bizonyos dolgokról, amiről szerényen vélekedem előtte, amiről vélekedem, az emberi klónozásról viszont hasonlóan vélekedem, az outsider pózról talán magam is hasonlóképpen véleke-dem, azért vélekedem így, de ugyanígy vélekedem; az albánok megtorlásairól is, ebben pedig úgy vélekedem, én azonban másként vélekedem efelől, én azonban úgy vélekedem, én erről határozottan másképp vélekedem, én így vélekedem, én kissé másként vélekedem, én legalábbis így vélekedem erről, én most nem véle-kedem, én úgy vélevéle-kedem, én viszont fordítva vélevéle-kedem, éppen úgy vélekedem dolgokról ma is, erről a szellemiségről megnyugvással vélekedem, és ahogy én vélekedem róluk, és másképpen vélekedem erről, és úgy vélekedem, és vélekedem, és vélekedem róla, ezek után szerinted hogy vélekedem, ha így vélekedem, hanem egyenesen úgy vélekedem, hasonlóan vélekedem egyébként az 1956-os forrada-lom során elhunytakról is, helyeslőleg vélekedem, hogy a közös gazdálkodásról én miképpen vélekedem, hogy én is pont így vélekedem a dologról, hogy ma már mint vélekedem erről, hogy magam is atyám szerint vélekedem, hogy miként vé-lekedem, hogy miképpen vélekedem a dologról, hogy mint vévé-lekedem, hogy vajon én miképpen vélekedem, hogyan vélekedem gyermek, tanár, szülő kapcsolatáról

az ön által felvetett kontextusban is, hogyan vélekedem, hogyan vélekedem az ef-fajta férfiártatlanságról, hogyan vélekedem én erről a témáról, közemberként vélekedem, magam is így vélekedem, magamban tán igazságtalanul vélekedem a lelkészről, manapság már máshogy vélekedem arról, mert hasonlóan vélekedem közös dolgainkról, mert magam is így vélekedem, miként vélekedem a díjazásról, miként vélekedem az egészről, mint vélekedem különböző dolgokról , személyekről, miről hogy vélekedem, na most hasonlóképp vélekedem én is, nem így vélekedem, nem vélekedem sem így, sem úgy, pontosan úgy vélekedem a divatról, s hogy miért vélekedem így, sehogy sem vélekedem, tudod, én mindenféle éjszakai élmény, vagy látomás nélkül is hasonlóképpen vélekedem az életről-halálról, ugyanígy vélekedem az MSZP azon politikusairól is

A fent a vélekedem-ről leírtak a vélekedek-re is igazak: az ismétlődés – egy-két kivételtől eltekintve – alapvetően a személyes-közösségi alkorpusz jellemzői-ből fakad.

vélekedek (teljes minta):

miként vélekedek dolgokról (5 db, 9,1%): csak azért linkelem ki hogy aki esetleg kíváncsi..hogy látom én a világot ..miként vélekedek dol-gokról vagy hogy milyen vagyok nem tudná az itt mindent megtud.

(#1115878171, doc#2818, pers, közösségi)

hogy hogyan vélekedek bizonyos dolgokról (4 db, 7,3%): 2013-07-29 Ármin Schellenberg Szeretni annyi, mint egyutt nezni ugyanabba az iranyba vannak az életemben fontos fogalmak.... ezek hozzám tar-toznak, az életszemléletemhez , tükrözik az értékrendemet, azt, hogy hogyan vélekedek bizonyos dolgokról, vagy csak egyszerűen szeretem ezeket.... (#966686735, doc#2674, pers, közösségi)

én is hasonlóképpen vélekedek (2 db, 3,6%): Flame 11/18/98 23:54:00 Cecil ! én is hasonlóképpen vélekedek. Egyszer egy lány azt mondta nekem mikor a felvázolt szituban ezt a kérdést kezdtem neki feszeget-ni (.. Naa ! Miért oltod le?...), hogy ezt nem látfeszeget-ni kell , hanem érezfeszeget-ni...

Most mit mondjak? Személyes véleményem szerint a látvány IGENIS 1/3-ad élvezet. (#81235673, doc#978, pers, fórum)

én magam is hasonlóan vélekedek (2 db, 3,6%): 2013-12-29 Régi ol-vasó Megértelek, Kotta, a bevezetőben írt fájdalmad miatt, én magam is hasonlóan vélekedek. De csak ha a konzervatív énem kerekedik ép-pen felül. (#1243226471, doc#2941, pers, közösségi)

ha minden reggel így vélekedek (2 db, 3,6%): 2013-09-23 Kovács István Ezzel csak akkor van baj, ha minden reggel így vélekedek!!

(#1088513066, doc#2790, pers, közösségi)

hogy én személy szerint hogyan vélekedek Őrsy Mátyásról (2 db, 3,6%): 07/24/99 20:59:31 Kedves sunrise, függetlenül attól, hogy én személy szerint hogyan vélekedek Őrsy Mátyásról, nem hagy nyugod-ni a kérdés: vajon miért zárnál ki a Magyar Országgyűlésből bárkit is, akit az állampolgárok a hatályos törvények szerint delegáltak a leg-főbb törvényhozói testületbe? (#89451930, doc#985, pers, fórum)

miként vélekedek azokról (2 db, 3,6%): Leírtam Pupu barátomnak, miként; vélekedek azokról akik a szükségletüknél nagyobb, erősebb, drágább... autót vesznek. (#1076232690, doc#2779, pers, közösségi) Egyszer fordultak elő a következő formák (ugyancsak kiemeltük az E/1-es sze-mélyes névmás előfordulásait):

a magam részéről úgy vélekedek, a Saussulo esetében pedig én is hasonlóan vé-lekedek, ahogyan én vélekedek a dolgokról, de így vévé-lekedek, de magam is így vélekedek, én – mintegy kísérleti anyagul nyújtva gondolataimat – így vélekedek, én egy kicsit másképp vélekedek a témáról, én így vélekedek a 100 Ft-os akcióról is, én így vélekedek, én is hasonlóan vélekedek ez ügyben, én is így vélekedek, én is pont így vélekedek, én is úgy vélekedek, én úgy vélekedek, ezzel együtt: vele kapcsolatban sem vélekedek máskép, felőle hogy vélekedek, hasonlóan vélekedek, hogy én hogy vélekedek az őket érdeklő dolgokról, hogy én így vélekedek, hogy hogyan vélekedek a csalókról, szélhámosokról, sikkasztókról, pedofilekről és garázs-bérlőkről, hogy így vélekedek önmagamról, magam is hasonlóképpen vélekedek, magam is hasonlóképpen vélekedek erről, magam is így vélekedek az unióról, még ha sok dologról másként is vélekedek, melyről másképpen vélekedek, mert én is így vélekedek róluk, miként vélekedek egy lehetséges ellenzéki mozgalomról, miként vélekedek magam a hazafiasságról, na azért én nem így vélekedek a dolgokról, nem vélekedek én, sajnálattal vegyes lenézéssel vélekedek azóta az „úriemberről”, sok mindenről másképp vélekedek, utolsó ellenvetésedben az Agbár legendáról ha-sonlóképp vélekedek én is, vagy miként vélekedek minderről

A vélekedek esetében a vélekedem konstrukcióihoz hasonló volt az én személyes névmás gyakori megjelenése, de eltért abban, hogy amellett az így mutató név-más (ritkábban a hasonlóképpen/hasonlóan formák) is sokszor feltűnt. A meg-nyilatkozók másik fele azonban különállását mutatta meg, és ezt az így helyett a másként/másképpen alakokkal hangsúlyozta.

A fentiekből látható, hogy a vélem esetében az úgy vélem konstrukció domi-nál, meghatározóbb, mint a vélekedem esetében az úgy vélekedem (vagy palatális párja, az így vélekedem, a kettő aránya: 13 a 18-hoz), az utóbbinál az (én) valaho-gyan vélekedem valamiről a tipikus szerkezet. A vélekedek viselkedése nagyjából megegyezik a vélekedem-ével, de láttunk különbségeket a megjelenő mutató névmások használatában. Mindezek az eltérések összefügghetnek a vélem vs.

vélekedem~vélekedek stilisztikai különbségeivel is: a két utóbbi alak egyértelműen periférikusabb, irodalmibbnak és archaikusabbnak hat.

4. Kérdőíves vizsgálat