• Nem Talált Eredményt

9. Radioakt´ıv sug´ arz´ as jellemz˝ oi 72

10.3. Alkatelemek

es egyszerre, egyid˝oben csak egy egys´eg hat´arozza meg a buszvonal ´allapot´at (lo-gikai 0 vagy 1 szintj´et), az ¨osszes t¨obbi csatlakoz´o kimenet ”magasimpedanci´as”

´

allapotban kell legyen. (l. 3 ´allapot´u kimenetek).

3 ´allapot´u (three-state) kimenet: olyan kimenetek, amelyek egy vez´erl˝ojelt˝ol f¨ugg˝oen vagy meghat´arozz´ak a hozz´ajuk csatlakoz´o vonal ´allapot´at (logikai 0 vagy 1 szintj´et), vagy pedig nem, ilyenkor ´ugynevezett magasimpedanci´as ´allapotba ke-r¨ulnek. Ez ut´obbi esetben a vonal ´allapot´at m´as csatlakoz´o kimenet szabja meg.

10.3. Alkatelemek

Adapter/Clock: kett˝os c´elt szolg´al:

1. kapcsolatot teremt a t´apegys´eg ´es az alaplap k¨oz¨ott (ezen kereszt¨ul jut el a t´ apfe-sz¨ults´eg az alaplaphoz),

2. ´orajelet szolg´altat az ezt ig´enyl˝o alkatelemek sz´am´ara. K´etf´elek´eppen tehetj¨uk ezt:

nyom´ogomb seg´ıts´eg´evel, vagy a be´ep´ıtett ´orajelgener´atorral 1Hz, 25Hz, 50/60-ad Hz. (Ezek a kimenetek k¨onnyen azonos´ıthat´oak!)

4-bit Input: egy kapcsol´osor seg´ıts´eg´evel tudunk el˝o´all´ıtani egy 4 bites sz´ot m´as alkatelemek bemenetei r´esz´ere.

4-bit Output: egy 4 bites sz´o megjelen´ıt´es´ere szolg´al. Ha vil´ag´ıt a LED az adott vonal logikai szintje magas, ha nem vil´ag´ıt, akkor 0.

4-bit Buffer: 3 ´allapot´u kimenetekkel rendelkez˝o ”logikai szint-ism´etl˝o”. Ha az alkat-elem enged´elyezett, a kimenetek logikai szintje egy az egyben megegyezik a bemenetek logikai szintj´evel, ellenkez˝o esetben a kimenetek magas impedanci´as ´allapotba ker¨ulnek, ilyenkor m´as kapcsol´od´o kimenetek fogj´ak meghat´arozni a logikai szinteket. Ezzel az alkatelemmel lehet buszvonalakat alkotni (l´asd: buszvonal fogalma). Az enged´elyez´es egy k¨ul¨on erre a c´elra szolg´al´o En (=enable) enged´elyez˝o bemeneten t¨ort´enik. A beme-net neg´alt, azaz 0-ra akt´ıv, vagyis ha En=0 a kimenetek enged´elyezettek, ha En=1 a kimenetek magas impedanci´asak.

10.2. ´abra. Az Adapter/Clock, 4-bit Input, 4-bit Output ´es 4-bit Buffer modulok jel¨ol´ese.

4 Inverter: 4 darab egybemenet˝u logikai neg´aci´ot megval´os´ıt´o kapuk.

4 AND, 4 NAND, 4 OR, 4 NOR, 4 XOR: ezek a blokkok 4 darab k´etbemenet˝u ka-put tartalmaznak, amelyek rendre az ´ES, NEM´ES, VAGY, NEMVAGY, KIZ ´AR ´OVAGy logikai f¨uggv´enyeket val´os´ıtj´ak meg.

2 AND/NAND, 2 OR/NOR: 2 darab n´egybemenet˝u ´ES, illetve VAGY kapuk. Ezen f¨uggv´enyek neg´alt kimenetei is rendelkez´esre ´allnak.

2 JK Flip-flop: 2 darab JK t´arol´o. Az ´orajel lefut´o ´el´en v´althat tartalmat a t´arol´o kimenete, a 10.5 igazs´agt´abl´azat szerint (m´asodik oszlop az ´orajel):

A t´arol´o aszinkron m´odon (´orajelt˝ol f¨uggetlen¨ul) is be´ırhat´o, ill. t¨or¨olhet˝o az S ´es R bemenetek seg´ıts´eg´evel. Figyelem: ez ut´obbi k´et bemenet 0-ra akt´ıv, azaz szabadon hagyva ˝oket (bek¨otetlen TTL bemenet logikai 1 szintnek felel meg, l. feljebb) hat´ astala-nok!

10.3. ´abra. A 4 Inverter, 4 AND, 4 NAND, 4 OR, 4 NOR ´es 4 XOR kapuk jel¨ol´ese.

10.4. ´abra. A 2 AND/NAND ´es 2 OR/NOR kapuk jel¨ol´ese.

10.5. ´abra. A JK kapu igazs´agt´abl´azata ´es a 2 JK modul jel¨ol´ese.

32x4-bit RAM: a mem´oria 32 darab n´egybites sz´o t´arol´as´ara alkalmas (l. 10.6´abra).

Az egys´eg A4A3A2A1A0 c´ımbemenetein v´alasztjuk ki a k´ıv´ant t´arol´ocell´at (5 biten 32 k¨ul¨onb¨oz˝o c´ım adhat´o meg). Az egyes cell´ak tartalmai n´egybitesek. A mem´oria adat

be-´es kimenetei k¨oz¨osek, a kimenetek h´arom´allapot´uak. Csatlakoztat´asuk egy ”minibuszvo-nal” ki´ep´ıt´es´et ig´enyli. A mem´oria k´et vez´erl˝obemenettel (ER ´es EW) is rendelkezik, ezek elnevez´esei az olvas´as, ill. ´ır´as enged´elyez´ese szavak r¨ovid´ıt´eseib˝ol sz´armazik. Ha ER=0 a mem´oria kimenete enged´elyezett ´es a c´ımbemenetek ´altal kiv´alasztott cella tartalma jele-nik meg rajtuk (a buszvonal ´allapot´at a mem´oria kimenetei hat´arozz´ak meg). Ha EW=0 a kimenetek magasimpedanci´as ´allapotba ker¨ulnek, ilyenkor a buszvonal ´allapot´at m´ a-sok, pl. egy bufferen kereszt¨ul kapcsol´od´o kapcsol´osor hat´arozza meg (a mem´ori´aba be´ırand´o sz´ammal). A buszvonalon lev˝o adat ilyenkor be´ır´odik a c´ımbemenetek ´altal meghat´arozott mem´oriacell´aba.

10.6. ´abra. A 32x4 RAM modul jel¨ol´ese.

4-bit Register: 4 bites l´eptet˝oregiszter, amely M vez´erl˝obemenett˝ol f¨ugg˝oen sorosan vagy p´arhuzamosan ´ırhat´o (l. 10.7´abra). Ha M=0 soros adatbemenetr˝ol (DS) ´ırhat´o, m´ıg M=1 eset´en, a p´arhuzamos bemeneteken lev˝o adatot olvassa be egy ´orajelciklus lefut´asa ut´an. 4-bit Latch: tulajdonk´eppen egy olyan 4 bites regiszter, amelyik csak p´arhuzamos be´ır´asi lehet˝os´eggel rendelkezik. Az E enged´elyez˝o bemenet´et le kell h´uznunk null´ara (null´ara akt´ıv bemenet) ahhoz, hogy a regiszterbe ´ırni tudjunk. Ha E=1 a regiszter tar-talma meg˝orz˝odik f¨uggetlen¨ul att´ol, hogy mi t¨ort´enik a p´arhuzamos be´ır´o bemeneteken.

4-bit Counter: 4 bites, m´as n´even modul´o 16 sz´aml´al´o (0..15). Az ´orajelbemeneten (>) megjelen˝o impulzusok hat´as´ara a sz´aml´al´o tartalma egyet-egyet l´ep f¨olfel´e. A sz´aml´al´o tartalma t¨or¨olhet˝o az R bemenetre adott alacsony logikai szinttel (R=0), vagy be´ırhat´o a p´arhuzamos be´ır´o bemeneteken, ha E=0-val enged´elyezz¨uk ezeket.

4-bit ALU: aritmetikai logikai egys´eg egy- ill. k´etoperandus´u m˝uveletek v´egz´es´ere alkalmas (l. 10.8). (Egyoperandus´u pl. az inkrement´al´as=´ert´ekl´eptet´es, k´etoperandus´u pl. az ¨osszead´as.) Az operandusok n´egybitesek. A m˝uvelet lehet aritmetikai ill. logikai.

(Aritmetikai pl. az ´ert´ekl´eptet´es, ¨osszead´as, logikai m˝uvelet az ´es, a kiz´ar´o vagy, stb.) Az operandusok fogad´as´ara k´et (X-el ´es Y-al jelzett) n´egybites regiszter ´all rendelkez´esre.

A regiszterekbe val´o p´arhuzamos be´ır´ast (az operandusok bevitel´et) egy-egy enged´elyez˝o bemenet (Ex ´es Ey) aktiv´al´as´aval (azaz 0 logikai szint ad´as´aval) v´egezhetj¨uk. A beme-neti regiszterek felt¨olt´ese ut´an k¨ovetkezhet a m˝uvelet k´odj´anak megad´asa az S2, S1, S0 bemeneteken, a 10.8 t´abl´azat szerint.

10.7. ´abra. A 4-bit Register, a 4-bit Latch ´es a 4-bit Counter modulok jel¨ol´ese.

10.8. ´abra. Az ALU m˝uk¨od´esi igazs´agt´abl´azata.

Az ALU kimenetei h´arom´allapot´uak (l. feljebb: 3 ´allapot´u kimenetek), enged´elyez´ e-s¨uk az En aktiv´al´as´aval (0 logikai szint ad´as´aval) v´egezhet˝o.

11. fejezet

Digit´ alis ´ aramk¨ or¨ ok vizsg´ alata

11.1. F´ el¨ osszead´ o ´ aramk¨ or vizsg´ alata

Az 11.1 ´abra egy ´un. f´el¨osszead´o-t ´abr´azol. A fel´ep´ıt´ese rendk´ıv¨ul egyszer˝u: egy XOR kapuval k´epez¨unk egy ¨osszeg–, m´ıg egy AND kapuval egy ´atvitel bitet. A 11.1 igazs´ ag-t´abl´azat foglalja ¨ossze a f´el¨osszead´o m˝uk¨od´es´et.

xi yi ci si

0 0 0 0

0 1 0 1

1 0 0 1

1 1 1 0

11.1. t´abl´azat. A f´el¨osszead´o igazs´agt´abl´azata

Aci si oszlopokat bin´aris sz´amk´ent ¨osszeolvasva l´athatjuk, hogy val´obanxi´esyi bitek

¨osszegeit kaptuk eredm´eny¨ul.

11.1. ´abra. A f´el¨osszead´o fel´ep´ıt´ese kapukb´ol.