• Nem Talált Eredményt

Alapító okiratok

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 147-155)

A Kormány irányítása alatt álló költségvetési szerv alapító okirata

A Magyar Energia Hivatal Alapító Okirata (a módosításokkal egységes szerkezetben)

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint a központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény rendelkezései alapján a Magyar Energia Hivatal Alapító Okiratát a következõk szerint adom ki.

1. A költségvetési szerv elnevezése:

Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Rövidített neve: MEH

Idegen nyelvû neve: Hungarian Energy Office (angol nyelven) Ungarisches Energieamt (német nyelven) Office National de l’Energie (francia nyelven) 2. A költségvetési szerv székhelye:

1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 7.

3. A költségvetési szerv alapító szerve és az alapítás dátuma:

A Hivatal alapító szerve az Országgyûlés, alapítási dátuma 1994. július 25.

4. A költségvetési szerv létrehozásáról rendelkezõ jogszabály megnevezése:

A Hivatalt az Országgyûlés a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvénnyel hozta létre.

5. A költségvetési szerv irányító szervének neve, székhelye:

A Hivatal a Kormány (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1–3.) irányítása alatt álló kormányhivatal, felügyeletét a nemzeti fejlesztési miniszter látja el. Szervezeti és Mûködési Szabályzatát a nemzeti fejlesztési miniszter – a közigazgatási és igazságügyi miniszter jóváhagyását követõen – normatív utasításban adja ki.

6. A költségvetési szerv vezetõje és kinevezési rendje:

A Hivatal vezetõje az elnök, akit a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki és ment fel.

A munkáltatói jogokat – a kinevezés és a felmentés kivételével – a nemzeti fejlesztési miniszter gyakorolja.

7. A költségvetési szerv illetékessége:

A Hivatal országos illetékességgel rendelkezik.

8. A költségvetési szerv gazdálkodási besorolása:

Önállóan mûködõ és gazdálkodó központi költségvetési szerv.

9. A költségvetési szerv jogszabályban meghatározott közfeladata:

9.1. A Hivatal kiadja, jogszabályokban meghatározott esetekben módosítja, illetõleg visszavonja az engedélyköteles tevékenységek gyakorlásához szükséges engedélyeket, nevezetesen:

9.1.1. a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (Vet.) hatálya alá tartozó esetekben a villamos energia termelésére, átvitelére, átviteli rendszerirányítására, elosztására, kereskedelmére, egyetemes szolgáltatásra, szervezett villamos energia piac mûködtetésére, magánvezeték létesítésére, mûködtetésére, a vezeték kapacitásának megváltoztatására, valamint mûködésének szüneteltetésére, a közvetlen vezeték létesítésére és megszüntetésére, erõmû létesítésére és üzembe helyezésére;

9.1.2. a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (Get.) hatálya alá tartozó esetekben földgázszállítási, tárolási, elosztási, kereskedelmi, egyetemes szolgáltatási, rendszerirányítási, szervezett földgázpiac mûködtetési, a vezetékes PB-gáz szolgáltatási, telephelyi szolgáltatási, célvezeték létesítéséhez való elõzetes hozzájárulási engedélyeket;

9.1.3. a távhõszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (Tszt.) hatálya alá tartozó esetekben a távhõtermelõ létesítmény létesítésére és mûködésére vonatkozó engedélyeket, továbbá a távhõszolgáltatói mûködési engedélyeket;

9.1.4. a víziközmû-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) hatálya alá tartozó esetekben a víziközmû-szolgáltatói mûködési és más engedélyeket.

9.2. Törvényi felhatalmazás alapján jóváhagyja – jogszabályi elõírás esetén a fogyasztók érdekképviseleti szervezetei véleményének kikérése mellett – az engedélyesek által kidolgozott szabályzatokat.

9.3. Döntésre elõkészíti a nemzeti fejlesztési miniszter árhatósági jogkörébe tartozó hatósági árakat (díjakat) és az ár-és díjalkalmazási feltételeket a földgáz, a villamos energia, a távhõ, valamint a víziközmû-szolgáltatás területén.

Elõkészíti a csatlakozási díjakra és az egyetemes szolgáltatás, és a víziközmû-szolgáltatás árképzésére vonatkozó szabályokat. Ellenõrzi a csatlakozási díj, a gázhálózat-, a villamoshálózat-fejlesztési, valamint a víziközmû-fejlesztési hozzájárulás felhasználását.

9.4. Határozatban megállapítja a földgáz és villamos energia rendszerhasználati díjakat.

9.5. Jóváhagyja az engedélyesek átalakulását, jogutód nélküli megszûnését, valamint az engedélyesekben történõ befolyásszerzés, illetõleg a jegyzett tõke értékének változtatását, továbbá az engedélyköteles tevékenységek más személy részére történõ kiszervezését és a tevékenység folytatásához szükséges alapvetõ eszközökkel való rendelkezést.

9.6. Fogyasztóvédelmi hatáskörében a törvényben meghatározott lakossági fogyasztói panaszok kivételével eljár a földgázkereskedõvel, a villamosenergia kereskedelmi engedélyessel a víziközmû-szolgáltatóval szemben felmerülõ felhasználói panaszok ügyében. Ellátja a felhasználók villamos hálózatokhoz való hozzáférésével és a földgázhálózatokhoz csatlakozással kapcsolatos fogyasztóvédelmi feladatokat.

9.7. Szankciót alkalmazhat a távhõ, gáz-, a villamosenergia-ipari, és víziközmû-szolgáltató engedélyessel szemben a jogszabályokban foglalt rendelkezések, a mûködési engedélyben, az üzemi és kereskedelmi, valamint az üzletszabályzatban és a hivatal által kiadott egyéb határozatokban foglalt elõírások megszegése esetén.

9.8. Ellátja a Get., a Vet., a Tszt. és a Vksztv. végrehajtására kiadott kormányrendeletekben és miniszteri rendeletekben részére elõírt feladatokat.

9.9. Piacfelügyeleti tevékenysége során figyelemmel kíséri a földgáz- és a villamosenergia-piaci verseny jellemzõit, piacelemzést és hatósági ellenõrzést végez, elõsegíti a verseny kialakulását és fenntartását, ellátja a jelentõs piaci erõvel rendelkezõ engedélyes azonosításával, illetve az ilyen jellegû piac szabályozásával kapcsolatosan a törvény által hatáskörébe utalt teendõket.

9.10. Ellátja a távhõszolgáltató által – a távhõszolgáltatás csatlakozási díjának megváltoztatásával összefüggésben – beadott kérelemmel kapcsolatos feladatokat.

9.11. Jóváhagyja a víziközmû-szolgáltatók esetén a fúziókat, szétválásokat, a befolyásszerzéseket, a tõkeleszállításokat.

9.12. Ellátja a villamos energiával összefüggõ egyes kérdésekrõl szóló 2008. évi LXX. törvényben az átállási költségekre vonatkozóan meghatározott feladatait.

9.13. Kiadja a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelezõ átvételérõl és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII. 23.) Korm.

rendeletben meghatározott eredetigazolást.

9.14. Ellátja valamennyi, a víziközmû-szolgáltatással kapcsolatos, jogszabályban elõírt feladatokat.

9.15. Figyelemmel kíséri, elemzi az általános gazdasági folyamatok energiaszektorra gyakorolt hatásait, az energiaszektor szerepét a magyar gazdaságban, közép- és hosszú távú változásait, környezeti hatásait.

9.16. Közremûködik a villamos energia-, a gázipar, a távhõtermelés és a víziközmû-szolgáltatás jogi-hatósági szabályozási környezetének idõszerû módosításában, a minisztérium jogalkotási programjába felvett alsóbb szintû jogszabályok kidolgozásában.

9.17. Eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek, különösen az Európai Unió vonatkozó irányelveiben meghatározott értesítés- és jelentésadási kötelezettségeinek.

9.18. A Get., a Vet., a Tszt., a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.), a Vksztv. és az egyéb vonatkozó jogszabályok alapján ellátja a Hivatal hatáskörébe tartozó statisztikai, adatgyûjtési, adat-ellenõrzési és adatszolgáltatási feladatokat.

9348 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ2012. évi 51. szám

Az Alapító Okiratban meg nem határozott tevékenységeket a hivatkozott törvények, a végrehajtásukra kiadott jogszabályok és a Hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzata tartalmazza.

10. A költségvetési szerv alaptevékenysége:

A Hivatal ellátja:

10.1. a földgáz- és villamos energia-ellátással;

10.2. a földgáz- és villamos energia-ellátás biztonságának és a földgáz- és villamosenergia-piac hatékony mûködésének felügyeletével;

10.3. a földgáz biztonsági készletezésével;

10.4. az egyenlõ bánásmód követelményének érvényesítésével és a hatásos verseny elõsegítésével kapcsolatos feladatait;

10.5. a törvényben meghatározott esetekben a távhõtermelõ létesítmény létesítésének és a távhõ termelésének engedélyezését, a távhõszolgáltatás csatlakozási díjának jóváhagyásával és a távhõszolgáltatónak értékesített távhõ árát, valamint a lakossági felhasználónak és külön kezelt intézménynek nyújtott távhõszolgáltatás díjára vonatkozó javaslat elkészítésével, továbbá a távhõszolgáltatási támogatások ellenõrzésével összefüggõ feladatokat;

10.6. a földgáz és a villamos energia rendszerhasználati díjra, csatlakozási díjra és az egyetemes szolgáltatás, a földgáz felajánlás és hazai termelés árára és árképzésére vonatkozó, valamint a külön díj ellenében végezhetõ szolgáltatások körére és díjaira vonatkozó szabályok elõkészítését, valamint a földgáz- és villamos energia-ellátás, valamint a víziközmû-szolgáltatás területén az ágazati jogszabályokban foglalt fogyasztóvédelmi feladatokat;

10.7. a víziközmû-szolgáltatással kapcsolatos jogszabályban elõírt feladatokat;

10.8. kiadja a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia eredetére vonatkozó bizonyítványt;

10.9. az energia statisztikai feladatatok ellátása során

10.9.1. az Országos Statisztikai Adatgyûjtési Program keretében gyûjti és kezeli a külön jogszabályban meghatározott energetikai tárgyú adatokat;

10.9.2. létrehozza és fenntartja a nyilvánosság tájékoztatását szolgáló nemzeti energia statisztikai tájékoztatási rendszert;

10.9.3. adatokat szolgáltat az Európai Uniónak, nemzetközi szervezeteknek, és a hivatalos statisztikai szolgálathoz tartozó szerveknek a Vet., az Stt. és az egyéb vonatkozó jogszabályok alapján.

A Hivatal alaptevékenységének államháztartási szakfeladatrendi besorolása:

841314 Energia- és ásványi erõforrások központi igazgatása és szabályozása 841216 Vízügy központi igazgatása és szabályozása

Államháztartási szakágazati besorolás:

841312 Energia, üzemanyag-ellátás igazgatása

11. A költségvetési szervnél foglalkoztatottak foglalkoztatási jogviszonya

- elnök és elnökhelyettesek: a központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény és a Vet. alapján,

- kormánytisztviselõk, kormányzati ügykezelõk: a közszolgálati tisztviselõkrõl szóló 2011. évi CXCIX. törvény és a Vet.

rendelkezései alapján,

- munkavállalók: a munka törvénykönyvérõl szóló 2012. évi I. törvény alapján.

12. A költségvetési szerv jogelõdje A Hivatalnak nincs jogelõdje.

13. A Hivatal vállalkozási tevékenységének köre és mértéke A Hivatal vállalkozási tevékenységet nem végezhet.

14. Záró rendelkezések

14.1. Az Alapító Okiratban nem szabályozott kérdéseket a Hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzata szabályozza.

14.2. Jelen Alapító Okirat a törzskönyvi bejegyzés napján lép hatályba, és egyidejûleg hatályát veszti a Hivatal 2011. január 6. napján kelt, NFM/42/42/2011. számú, módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okirata.

Budapest, 2012. november 12.

Iktatószám: NFM/15924/10/2012.

Orbán Viktors. k.,

miniszterelnök

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma irányítása alá tartozó költségvetési szervek alapító okiratai A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Alapító Okirata

(a módosításokkal egységes szerkezetben)

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. §-ában foglaltak végrehajtására, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat- és hatáskörérõl szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 44. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva, valamint az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény 155. § (3) és (4) bekezdése, és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézetrõl szóló 59/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet 2/A. §-a alapján az alábbi Alapító Okiratot adom ki:

1. A költségvetési szerv:

a) Neve: Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak b) Székhelye: 1125 Budapest, Diós árok 1–3.

c) Telephelyei: 1028 Budapest, Hidegkúti út 19.

1125 Budapest, Kútvölgyi út 16.

1122 Budapest, Határõr utca hrsz. 10119/6.

1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 18.

1122 Budapest, Városmajor utca 33.

1012 Budapest, Lovas út 4/C 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

1023 Budapest, Bolyai u. 5–9.

1025 Budapest, Ferenchegyi lépcsõ 1.

1025 Budapest, Baba utca 12.

1025 Budapest, Baba utca 14.

1025 Budapest, Baba utca 16.

1025 Budapest, Ali utca 14.

1013 Budapest, Feszty Árpád utca 2.

1012 Budapest, Logodi utca 3.

d) Alapítói jogok gyakorlója:

Emberi erõforrások minisztere 1055 Budapest, Szalay u. 10–14.

e) A költségvetési szerv irányító szervének neve és székhelye:

Emberi Erõforrások Minisztériuma 1055 Budapest, Szalay u. 10–14.

9350 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ2012. évi 51. szám

f) A költségvetési szerv középirányító szervének neve és székhelye:

Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet 1125 Budapest, Diós árok 3.

A középirányító szerv az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény szerint az egészségügyért felelõs miniszter hatáskörébe nem tartozó fenntartói jogokat, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézetrõl szóló 59/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet 2/A. §-ában meghatározott jogokat gyakorolja.

g) A költségvetési szerv jogelõd szerve:

Fõvárosi Önkormányzat Szent Margit Kórház, 1032 Budapest, Bécsi út 132.

2. A költségvetési szerv mûködési köre:

Mûködési engedélyében meghatározott ellátási terület.

3. A költségvetési szerv gazdálkodási besorolása:

Önállóan mûködõ és gazdálkodó költségvetési szerv.

4. A költségvetési szerv közfeladata:

Az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján, az ellátási területére kiterjedõen a járó és fekvõbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása, rehabilitációja és követéses gondozása.

5. A költségvetési szerv alaptevékenysége:

Ellátási területén feladata a járó és fekvõbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása, rehabilitációja és követéses gondozása, ennek keretében fekvõbetegek aktív és krónikus ellátása, rehabilitációja, járóbetegek gyógyító és rehabilitációs szakellátása és egynapos ellátása, az egyén gyógykezelése, életveszély elhárítása, a megbetegedés következtében kialakult állapot javítása vagy a további állapotromlás megelõzése céljából.

Alaptevékenységébe tartozik a gyógyszer és gyógyászati termék kiskereskedelme, orvostudományi kutatások végzése, szakmai gyakorlati oktatás és felsõfokú szakképzés végzése.

a) A költségvetési szerv alaptevékenységének államháztartási szakágazat száma és megnevezése:

861000 Fekvõbeteg-ellátás

b) A költségvetési szerv alaptevékenységének államháztartási szakfeladatrend szerinti besorolása:

861001 Fekvõbetegek aktív ellátása 861002 Fekvõbetegek krónikus ellátása

861003 Bentlakásos egészségügyi rehabilitációs ellátás 862211 Járó betegek gyógyító szakellátása

862212 Járó betegek rehabilitációs szakellátása 862213 Járó betegek gyógyító gondozása

862214 Járó betegek egynapos ellátása (pl. mûvesekezelés) 862231 Foglalkozás-egészségügyi alapellátás

562917 Munkahelyi étkeztetés

721922 Orvostudományi alkalmazott kutatás

853221 Szakképzés megszerzésére felkészítõ nappali rendszerû szakmai gyakorlati oktatás a szakképzési évfolyamokon

854211 Felsõfokú szakképzés 470003 Gyógyszer-kiskereskedelem

470004 Gyógyászati termék kiskereskedelme

6. Vállalkozási tevékenysége arányának felsõ határa a költségvetési szerv kiadásaiban:

A vállalkozási tevékenység mértéke nem haladhatja meg a költségvetési szerv módosított kiadási elõirányzatának 30%-át.

7. A költségvetési szerv vezetõjének kinevezési rendje:

A költségvetési szerv fõigazgatóját és gazdasági igazgatóját pályáztatás útján kell kiválasztani. A fõigazgató és gazdasági igazgató kinevezését vagy megbízását, valamint felmentését vagy a megbízásának visszavonását a

középirányító szerv készíti elõ és küldi meg jóváhagyásra az egészségügyért felelõs miniszternek. A fõigazgatót és a gazdasági igazgatót az egészségügyért felelõs miniszter nevezi ki vagy bízza meg, menti fel vagy vonja vissza a megbízását. A fõigazgató felett az egyéb munkáltatói jogokat a középirányító szerv fõigazgatója, a gazdasági igazgató felett az egyéb munkáltatói jogokat a költségvetési szerv fõigazgatója gyakorolja.

A pályáztatásra és foglakoztatásra a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, a munka törvénykönyvérõl szóló 2012. évi I. törvény, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egészségügyi intézményekben történõ végrehajtásáról szóló 356/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet elõírásai az irányadóak.

8. A költségvetési szerv foglalkoztatottjainak foglalkoztatási jogviszonya:

A költségvetési szerv foglalkoztatottjai a) szabadfoglalkozás keretében, b) egyéni egészségügyi vállalkozóként, c) társas vállalkozás tagjaként, d) közalkalmazotti jogviszonyban, e) munkaviszonyban,

f) önkéntes segítõként foglalkoztathatóak.

9. A közfeladatok jövõbeni ellátása a jogutódlás során:

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházakból kiválással létrejött a Szent Margit Kórház (székhelye:

1032 Budapest, Bécsi út 132.).

Az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján, a Szent Margit Kórház ellátási területére kiterjedõen a járó és fekvõbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátásához, rehabilitációjához és követéses gondozásához szükséges ingó és ingatlan vagyon térítésmentesen átadásra kerül.

A feladatellátáshoz kapcsolódóan a feladatot ellátó foglalkoztatottak is a Szent Margit Kórháznál munkáltatói jogutódlással kerülnek továbbfoglalkoztatásra.

10. Záró rendelkezések

Jelen Alapító Okirat a 2012. október 15-én lép hatályba, és ezzel egyidejûleg a költségvetési szerv 2012. január 25-én kelt, a módosító Alapító Okirattal közös 2446/2012/JOGI számú, egységes szerkezetû Alapító Okirata hatályát veszti.

Budapest, 2012. október 4.

Iktatószám: 2446-10/2012/JOGI

Balog Zoltáns. k.,

emberi erõforrások minisztere

9352 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ2012. évi 51. szám

A Szent Margit Kórház Alapító Okirata

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. §-ában foglaltak végrehajtására, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat- és hatáskörérõl szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 44. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva, valamint az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény 155. § (3) és (4) bekezdése, és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézetrõl szóló 59/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet 2/A. §-a alapján, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházakból kiválással létrejövõ új költségvetési szerv alapítására az alábbi Alapító Okiratot adom ki:

1. A költségvetési szerv:

a) Neve: Szent Margit Kórház

b) Székhelye: 1032 Budapest, Bécsi út 132.

c) Telephelyei: 1032 Budapest, Tégla u. 10.

1035 Budapest, Szentendrei út 375.

d) Alapítói jogok gyakorlója:

Emberi erõforrások minisztere 1055 Budapest, Szalay u. 10–14.

e) A költségvetési szerv irányító szervének neve és székhelye:

Emberi Erõforrások Minisztériuma 1055 Budapest, Szalay u. 10–14.

f) A költségvetési szerv középirányító szervének neve és székhelye:

Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet 1125 Budapest, Diós árok 3.

A középirányító szerv az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény szerint az egészségügyért felelõs miniszter hatáskörébe nem tartozó fenntartói jogokat, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézetrõl szóló 59/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet 2/A. §-ában meghatározott jogokat gyakorolja.

g) A költségvetési szerv jogelõd szerve:

Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak (1125 Budapest, Diós árok 1–3.) 2. A költségvetési szerv mûködési köre:

Mûködési engedélyében meghatározott ellátási terület.

3. A költségvetési szerv gazdálkodási besorolása:

Önállóan mûködõ és gazdálkodó költségvetési szerv.

4. A költségvetési szerv közfeladata:

Az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján, ellátási területére kiterjedõen a járó- és fekvõbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása, rehabilitációja és követéses gondozása.

5. A költségvetési szerv alaptevékenysége:

Ellátási területén feladata a járó- és fekvõbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása, rehabilitációja és követéses gondozása, ennek keretében fekvõbetegek aktív és krónikus ellátása, rehabilitációja, járóbetegek gyógyító és rehabilitációs szakellátása és egynapos ellátása az egyén gyógykezelése, életveszély elhárítása, a megbetegedés következtében kialakult állapot javítása vagy a további állapotromlás megelõzése céljából.

Alaptevékenységébe tartozik a gyógyszer és gyógyászati termék kiskereskedelme, orvostudományi kutatások végzése, szakmai gyakorlati oktatás és felsõfokú szakképzés végzése.

a) A költségvetési szerv alaptevékenységének államháztartási szakágazat száma és megnevezése:

861000 Fekvõbetegellátás

b) A költségvetési szerv alaptevékenységének államháztartási szakfeladatrend szerinti besorolása:

861001 Fekvõbetegek aktív ellátása 861002 Fekvõbetegek krónikus ellátása

861003 Bentlakásos egészségügyi rehabilitációs ellátás 862211 Járó betegek gyógyító szakellátása

862212 Járó betegek rehabilitációs szakellátása 862213 Járó betegek gyógyító gondozása

862214 Járó betegek egynapos ellátása (pl. mûvesekezelés) 862231 Foglalkozás-egészségügyi alapellátás

562917 Munkahelyi étkeztetés

721922 Orvostudományi alkalmazott kutatás

853221 Szakképzés megszerzésére felkészítõ nappali rendszerû szakmai gyakorlati oktatás a szakképzési évfolyamokon

854211 Felsõfokú szakképzés 470003 Gyógyszer-kiskereskedelem

470004 Gyógyászati termék kiskereskedelme

6. Vállalkozási tevékenysége arányának felsõ határa a költségvetési szerv kiadásaiban:

A vállalkozási tevékenység mértéke nem haladhatja meg a költségvetési szerv módosított kiadási elõirányzatának 30%-át.

7. A költségvetési szerv vezetõjének kinevezési rendje:

A költségvetési szerv fõigazgatóját és gazdasági igazgatóját pályáztatás útján kell kiválasztani. A fõigazgató és gazdasági igazgató kinevezését vagy megbízását, valamint felmentését vagy a megbízásának visszavonását a középirányító szerv készíti elõ és küldi meg jóváhagyásra az egészségügyért felelõs miniszternek. A fõigazgatót és a gazdasági igazgatót az egészségügyért felelõs miniszter nevezi ki vagy bízza meg, menti fel vagy vonja vissza a megbízását. A fõigazgató felett az egyéb munkáltatói jogokat a középirányító szerv fõigazgatója, a gazdasági igazgató felett az egyéb munkáltatói jogokat a költségvetési szerv fõigazgatója gyakorolja.

A pályáztatásra és foglalkoztatásra a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, a munka törvénykönyvérõl szóló 2012. évi I. törvény, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egészségügyi intézményekben történõ végrehajtásáról szóló 356/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet elõírásai az irányadóak.

8. A költségvetési szerv foglalkoztatottjainak foglalkoztatási jogviszonya:

A költségvetési szerv foglalkoztatottjai a) szabadfoglalkozás keretében, b) egyéni egészségügyi vállalkozóként, c) társas vállalkozás tagjaként, d) közalkalmazotti jogviszonyban, e) munkaviszonyban,

f) önkéntes segítõként foglalkoztathatóak.

9. Záró rendelkezések

Jelen Alapító Okirat 2012. október 15-én lép hatályba.

Budapest, 2012. október 4.

Iktatószám: 23713-1/2012/JOGI

Balog Zoltáns. k.,

emberi erõforrások minisztere

9354 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ2012. évi 51. szám

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 147-155)