• Nem Talált Eredményt

Alapító okiratok

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 143-146)

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal alapító okirata (31653/2009.)

A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény 2. §-a, 44. §-a, az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-ában, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó költségvetési szervek besorolásáról szóló 25148/7/2009. számú határozatban, továbbá a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrehozásáról szóló 66/2003. (V. 15.) Korm. rendeletet módosító 333/2004. (XII. 11.) Korm. rendelet, az egységes élelmiszerbiztonságiszervezet-átalakítással összefüggõ kormányrendeletek módosításáról szóló 138/2007. (VI. 18.) Korm.

rendeletben foglaltakat figyelembe véve – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal alapító okiratát a következõk szerint adom ki:

1. A költségvetési szerve elnevezése: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

Rövidített neve: MÉBiH

2. A költségvetési szerv székhelye: 1097 Budapest, Gyáli út 2–6.

3. A MÉBiH létrehozásáról rendelkezõ jogszabály: 66/2003. (V. 15.) a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrehozásáról szóló kormányrendelet.

4. A hivatal alapításának idõpontja: 2003. július 1.

5. A MÉBiH illetékessége: országos

6. A MÉBiH jogszabályban meghatározott közfeladatai: A Hivatal a 2008. évi XLVI. törvény 31. §-a szerinti élelmiszerlánc-biztonsági tudományos szervként az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén szakmai döntés-elõkészítõ, véleményezõ, javaslattevõ, információs, koordináló, az Európai Unió központi szerveivel és a tagállamok élelmiszer-biztonsági szerveivel kapcsolattartást végzõ szervezet.

7. A költségvetési szerv irányítását ellátó szerv neve és székhelye: Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.

8. A költségvetési szerv besorolása:

A tevékenység jellege alapján: közhatalmi.

A feladatellátáshoz kapcsolódó funkciója alapján: önállóan mûködõ (meghatározott pénzügyi-gazdálkodási feladatait megállapodás alapján a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ látja el).

9. A MÉBiH mûködési rendje: A Hivatal feladatait és részletes felépítését a Szervezeti és Mûködési Szabályzat tartalmazza, amelyet a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hagy jóvá.

10. A MÉBiH vezetõjének kinevezési és felmentési rendje, valamint a kinevezés idõtartama: a MÉBiH fõigazgatóját a miniszter négyéves határozott idõre, pályázat útján nevezi ki, a fõigazgatót a miniszter menti fel, valamint a gyakorolja felette a további munkáltatói jogokat. A hivatal fõigazgató-helyettesét – a fõigazgató javaslatára – a miniszter nevezi ki, menti fel és gyakorolja felette a fegyelmi jogkört. A kinevezés határozatlan idõtartamra szól. A fõigazgató-helyettest érintõ egyéb munkáltatói jogokat a fõigazgató gyakorolja.

11. A MÉBiH foglalkoztatottjaira vonatkozó foglalkoztatási jogviszonya: A Hivatal dolgozóinak munkaviszonyára a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A Hivatal dolgozói felett a munkáltatói jogokat a fõigazgató gyakorolja. A munkáltatói jogok gyakorlásának részletes szabályait az SzMSz határozza meg.

12. A Hivatal alaptevékenysége:

Közremûködik a magyar nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika kialakításában az élelmiszer- és takarmánybiztonság vonatkozásában. Kapcsolatot tart az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósággal, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Igazgatóságával (DG SANCO) és egyéb, az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén érintett nemzetközi, tagállami és hazai szervezetekkel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság megbízására szakvéleményeket, szaktanulmányokat készít, tudományos és mûszaki segítséget nyújt, adatot gyûjt és elvégzi a felmerülõ kockázatazonosítássalkapcsolatos feladatokat. Részt vesz az uniós és nemzeti kutatási programokban és elõsegíti az eredmények hazai hasznosítását. Javaslatot tesz az élelmiszer- és takarmánybiztonságot veszélyeztetõ eseményekkel kapcsolatos kormányzati intézkedések kidolgozásához.

Véleményezi az élelmiszer- és takarmánybiztonságot érintõ jogszabályok tervezeteit, javaslatot tesz új jogszabályok megalkotására, hatályos jogszabályok módosítására. Azonosítja és jellemzi az élelmiszer- és takarmánybiztonságra kockázatot jelentõ területeket. Részt vesz az egységes kockázatbecslési módszerek kialakításában. Javaslatot tesz az élelmiszerek és takarmányok hatósági ellenõrzésében részt vevõ szerveknek a kiemelten vizsgálandó témákra, és az élelmiszerek és takarmányok hatósági ellenõrzéséhez szükséges mintavételi tervekre. Szakvéleményt, szaktanácsot ad, tudományos támogatást nyújt a közigazgatási szervek, intézmények felkérésére az élelmiszer- és takarmánybiztonsággal kapcsolatos kérdésekben. Az egyes hatóságoknál mûködõ információs rendszerekre épülve saját adatbázis létrehozásával gyors és átfogó tájékoztatást nyújt a fogyasztók számára az élelmiszer- és takarmánybiztonságot érintõ aktuális kérdésekrõl, problémákról, megelõzésük módjairól, az élelmiszer- és takarmánybiztonság eredményeirõl. Közremûködik, tudományos, technikai segítséget nyújt az emberi egészséget közvetlenül vagy közvetve veszélyeztetõ ártalmak azonosításában és felszámolásában. Koordinál az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén érintett minisztériumok, hatóságok, intézmények, szervezetek között. Az élelmiszer-és takarmánybiztonság érdekében végzett monitorvizsgálatok eredményeit a vizsgálatra jogosult laboratóriumoktól bekéri, elemzi, és indokolt esetben közzéteszi, illetve kockázatbecslési tevékenysége érdekében szükség szerint laboratóriumi vizsgálatot kezdeményez.

Államháztartási szakágazati besorolási száma:

841115 Igazgatási intézmények ellátó, kisegítõ szolgálatai Alaptevékenységének besorolása:

2009. december 31-ig érvényes államháztartási szakfeladatrendi besorolása:

751779 Szakmai tevékenységet irányító és kisegítõ szolgáltatás

2010. január 1-jétõl érvényes államháztartási szakfeladatrendi besorolása:

581400 Folyóirat, idõszaki kiadvány kiadása 581900 Egyéb kiadói tevékenység

749050 M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, mûszaki tevékenység 823000 Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése

841122 Központi általános végrehajtó igazgatási tevékenység 842151 Nemzetközi tudományos együttmûködés

855937 M.n.s. egyéb felnõttoktatás

13. A költségvetési szerv fõigazgatójának beszámolási kötelezettsége:

A MÉBiH fõigazgatója a hivatal mûködésérõl szükség szerint, de legalább évente egyszer beszámol a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek.

14. A MÉBiH tevékenységének ellenõrzése: a MÉBiH ellenõrzését a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium végzi. Ez az ellenõrzés nem érinti más, erre jogosult szervek ellenõrzési jogát.

15. A vagyonkezelés módja: Az intézmény kezeli a feladatainak ellátásához szükséges, a magyar állam tulajdonát képezõ ingatlan és ingó vagyont. A vagyonkezelõi jogosultságot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt., illetve annak jogelõdjeivel kötött szerzõdések rögzítik.

A költségvetési szerv a rendelkezésre álló vagyontárgyakkal feladatai ellátása érdekében önállóan gazdálkodik.

Az alapító okiratban nem szabályozott kérdéseket az MÉBiH Szervezeti és Mûködési Szabályzata szabályozza.

Ezen alapító okirat 2009. szeptember 30-án lép hatályba, ezzel egyidejûleg az 47900/5/2007 számú alapító okirat hatályát veszti.

Budapest, 2009. szeptember 23.

Gráf Józsefs. k.,

földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 143-146)