• Nem Talált Eredményt

Ki akar magyar állampolgár lenni?

In document Bevándorlás és integráció (Pldal 178-182)

Első lépésben érdemes megnéznünk, hogyan vélekednek a megkérdezettek a hono-sítás lehetőségéről, és mekkora azoknak az aránya, akik már éltek vagy élni kívánnak ezzel a lehetőséggel. Mivel a kérdés mindhárom vizsgálatunkban – jóllehet nem tel-jesen azonos formában – szerepelt, érdemes összevetnünk az eredményeket. A 2012-es kutatás igyekezett az állampolgárság megszerzésének folyamatát a maga bonyolult-ságában megragadni. Sikerült információt szerezni arról, hogy a honosítási kérelem első beadásától mennyi idő telt el a kérdezés pillanatáig, és hogy a kérelem elfogadásra vagy elutasításra került-e már, vagy a kérelem még folyamatban van-e. Azok körében, akik nyújtottak be kérelmet, azt is megtudhattuk, hogy ha még nem nyerték el az ál-lampolgárságot, szeretnék-e azt megszerezni. Nem derül ki azonban az, hogy az állam-polgárságot már megszerzett bevándorlók estében milyen hosszú volt a procedúra.

2008 és 2012 között egyre nő azoknak az aránya, akik Magyarországot vándor-lásuk végállomásának tekintik, hiszen vagy megszerezték már a magyar állampol-gárságot, vagy komolyan fontolgatják a honosítási eljárás elindítását.5 2008-ban csak minden harmadik, 2012-ben már minden második bevándorló meg akarta szerezni a magyar állampolgárságot. Magyarország tehát egyre vonzóbb terepnek számít, akár a végső letelepedés szempontjából is.

4 A 2009-es kutatás hat migráns csoportja tette ki a Magyarországon élő bevándorlók 80 százalékát.

5 Mivel a 2009-es vizsgálatban csak olyan migránsok szerepeltek, akik még nem szereztek állampolgár-ságot, a másik két kutatásban viszont a magyar állampolgárságú bevándorlók is, a honosítással kapcso-latos kérdésben azonos kategóriába soroltuk azokat, akik már megszerezték a magyar állampolgárságot és azokat, akiknek szándékában áll megszerezni.

1. ábra: A migránsok honosítása és az ezzel kapcsolatos szándékok Magyarországon három időpontban, százalék6

A magyar állampolgárság megszerzése iránt megnyilvánuló egyre fokozódó igény azonban a határon túli magyaroknak köszönhető. Ezt bizonyítja a 2. ábránk, ame-lyen a határon túli magyarok nélkül tüntettük fel a Magyarországon élő migránso-kat. A nem magyar etnikumhoz tartozó migránsok között 2008-hoz képest 2009-ben nőtt az állampolgárságért folyamodók aránya, szinte ugyanolyan mértékben, mintha a határon túli magyarokat is számításba vesszük (lásd 1. ábra), 2012-re azonban meg-változik a helyzet. A nem magyar etnikumú bevándorlók sokkal kevésbé motiváltak a honosításra, mint 2009-ben voltak.

6 A 2009-es adatfi le-t átsúlyoztuk úgy, hogy az egyes etnikai csoportok aránya megegyezzen a 2012-es felvételben tapasztaltakkal. Ily módon minkét évben történt felvétel alkalmas a teljes magyar migráns népesség jellemzésére.

2. ábra: A migránsok honosítása és az ezzel kapcsolatos szándékok Magyarországon három időpontban, százalék (a határon túli magyar bevándorlók nélkül)7

2012-ben csak az ukrajnai (kárpátaljai), a szerbiai (vajdasági) és – elhanyagolható számban – a horvátországi magyarok törekedtek nagy számban a magyar állampol-gárság megszerzésére és ezzel olyan útlevél birtoklására, amely szabad mozgást biz-tosít az Unió országaiban. A 2010-es kedvezményes honosításról szóló törvény elfo-gadása a magyar országgyűlésben leegyszerűsítette az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos eljárást, lerövidítette az ehhez szükséges időt, ennek köszönhetően meg-nőtt a honosítottak aránya a határon túli magyarok csoportján belül. Ugyanakkor feltételezhető, hogy a kedvezményes honosítás magyar jogszabályainak köszönhetően azok a határon túli magyarok, akik nagyon is vágytak a magyar állampolgárságra, de ennek megszerzéséhez Magyarországra kellett volna települniük, nem fogják megva-lósítani eredeti céljukat, hiszen úgy is állampolgárrá válhattak, hogy nem kellett el-hagyniuk a szülőföldjüket. Mindent összevéve azt valószínűsítjük, hogy az állampol-gárságért folyamodó nem magyar etnikumú bevándorlók aránya tovább csökkenhet a jövőben, hacsak nem válunk vonzóbb célországgá, és a bevándorlási és honosítási jogszabályok nem változnak meg úgy, hogy megkönnyítsék a magyar állampolgárság megszerzését a nem magyar etnikumú külföldi állampolgárok számára is.

7 A 2009-es adatfi le-t átsúlyoztuk úgy, hogy az egyes etnikai csoportok aránya megegyezzen a 2012-es felvételben tapasztaltakkal. Ily módon minkét évben történt felvétel alkalmas a teljes magyar migráns népesség jellemzésére.

Amikor Magyarországot el akarjuk helyezni egy nemzetközi térben azt vizsgál-va, hogy mennyire jelentünk vonzerőt a különféle bevándorló csoportok számára, meg kell fontolnunk, hogy a határon túli magyarokat is számításba vegyük-e, vagy csak a nem magyar etnikumú bevándorlókkal számoljunk. Az első választás mellett szól, hogy mindenkit, aki másik országban szültetett, és új hazájában állampolgár-ságot akar, úgy kell tekinteni mint honosított vagy honosításra váró bevándorlót.

A másik választás mellett az szól, hogy azokban az országokban, amelyekkel Magyar-országot össze akarjuk hasonítani, nincsenek olyan bevándorló csoportok, amelyek tömegesen az adott ország politikai határain kívül élnének, ám etnikai származásu-kat tekintve az adott nemzeti közösséghez tartoznak. Végül úgy döntöttünk, hogy a 3. ábrán mindkét szempont szerint feltüntetjük Magyarországot.

3. ábra: A honosítottak és az állampolgárságért folyamodók aránya a migránsok körében 2012-ben, hét országban, százalék (Magyarországon a határon túli magyarok nélkül)

Szemmel látható, hogy Magyarország Olaszországgal és Németországgal együtt olyan csoportot képvisel, ahol a honosított vagy honosításra vágyó migránsok aránya rend-kívül alacsony. E tekintetben Belgium, Spanyolország és Franciaország jelenti a másik végpontot, ahol a honosított vagy állampolgárságért folyamodó bevándorlók aránya közel kétharmados. Ha azonban a határon túli magyarokat is fi gyelembe vesszük, Magyarország átkerül abba az országcsoportba, ahol a bevándorlás a végleges letele-pedés szándékával történik.

In document Bevándorlás és integráció (Pldal 178-182)