• Nem Talált Eredményt

AJÁNLOTT IRODALOM 50

In document Monetáris politika Magyarországon (Pldal 45-49)

Bernanke, Ben S.–Laubach, Thomas–Mishkin, Frederic S.–Posen, Adam S. (1999): Inflation Targeting – Lessons from the International Experience, Princeton University Press.

Blinder, Alan S. (2000): Central-Bank Credibility: Why Do We Care? How Do We Build It?, American Economic Review, v90(5,Dec), 1421-1431.

Mishkin, Frederic S. (2000): What Should Central Banks Do?, Reserve Bank of St. Louis Review, November/December 2000, pp. 1-14.,

http://research.stlouisfed.org/publications/review/00/11/0011fm.pdf.

Woodford, Michael (2004): Inflation Targeting and Optimal Monetary Policy, Federal Reserve Bank of St. Louis Review, July/August 2004, 86(4) pp. 15-41,

http://research.stlouisfed.org/publications/review/04/07/Woodford.pdf.

Canales-Kriljenko, Jorge Iván–Kisinbay, Turgut–Maino, Rodolfo–Parrado, Eric (2006): Setting the Operational Framework for Producing Inflation Forecasts, IMF Working Paper No. 06/122.

László F. (szerk.) (2002): Monetáris politika Magyarországon, MNB. 2002. augusztus.

Jegybankok írásai, jegybanki vezetõk beszédei Angol jegybank:

Bean, Charles (2005): Monetary Policy and Uncertainty, Speech to Oxonia, Oxford, 2005. feb-ruár 22., http://www.bankofengland.co.uk/publications/speeches/2005/speech238.pdf.

A rezsim jellemzõi: http://www.bankofengland.co.uk/monetarypolicy/framework.htm.

Cseh jegybank:

Kotlán, Viktor–Navrátil, David (2003): Inflation Targeting as a Stabilisation Tool: Its Design and Performance in the Czech Republic, Finance a úvìr – Czech Journal of Economics and Finance 5-6/2003, http://www.financeauver.org/pdf_eng/200305vk.pdf.

50A fejezet szövegében szereplõ hivatkozásokat lásd a kötet végén.

Chilei jegybank:

Monetary Policy of the Central Bank of Chile: Objectives and Transmission:

http://www.bcentral.cl/eng/stdpub/publications/policies/pdf/monetarypolicy.pdf.

Dél-afrikai jegybank:

A new monetary policy framework (2006), Statement issued by Mr T. T. Mboweni, Governor of the South African Reserve Bank,

http://www.reservebank.co.za/internet/publication.nsf/0/be269efff442e95542256b4400504bd d?OpenDocument&AutoFramed.

Európai Központi Bank:

Európai Központi Bank (2004): The Monetary Policy of the ECB, második kiadás, http://www.ecb.de/pub/pdf/other/monetarypolicy2004en.pdf.

Issing, Otmar (2005): Communication, Transparency, Accountability: Monetary Policy in the Twenty-First Century, Federal Reserve Bank of St. Louis Review 87(2, pt. 1), pp. 65-83, http://research.stlouisfed.org/publications/review/05/03/part1/Issing.pdf.

Kanadai jegybank:

The framework: Inflation-control target,

http://www.bankofcanada.ca/en/monetary/inflation_target.html.

Svéd jegybank:

Heikenstein, Lars–Vredin, Anders (2002): The Art of Targeting Inflation,

http://www.riksbank.com/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Artiklar_PV/pv02_4_artike l1.pdf.

Új-zélandi jegybank:

About monetary policy: http://www.rbnz.govt.nz/monpol/about/index.html.

A jegybankok számára – az árstabilitási céllal összhangban – a pénzügyi stabilitás fenntartá-sa alapfeladat. A pénzügyi stabilitás hiánya jelentõs reálgazdasági költségeket okozhat51, mi-vel a gazdaság erõforrásai egy instabil pénzügyi rendszerben nem jutnak el a legjobb teljesít-ményt nyújtó szereplõkhöz. Emellett egy stabil pénzügyi rendszer képes a sokkokkal szemben ellenállni, valamint a reálgazdaságot ért esetleges megrázkódtatásokat tompítani. Végül az ár-stabilitás elérését célzó monetáris politika hatékonysága sérülhet, ha a monetáris politikai lé-péseket a pénzügyi rendszer a stabilitás hiánya miatt nem képes megfelelõen közvetíteni a gazdaság szereplõi felé. Mindezen okok egy olyan mûködési keretrendszert tesznek szüksé-gessé, amiben a jegybankok a rendelkezésre álló eszközök hatékony használatával mind az ár-, mind a pénzügyi stabilitást képesek tartósan megóvni.

Az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás között szoros kapcsolat van. Az árstabilitás elérése bár nem garantálja, de nagyban elõsegíti a pénzügyi stabilitás fenntartását, hiszen az infláció az egyik legfontosabb pénzügyi instabilitást kiváltó tényezõ.52A magas infláció és az ehhez kap-csolódó nagyfokú áringadozás, fõleg a hitelezõ és a kölcsönfelvevõ közötti információs aszim-metriák, a megtérülések nehezebb kiszámíthatósága miatt megakadályozhatják a források ha-tékony allokációját. Emellett a monetáris politika az árstabilitást csak akkor képes tartósan biz-tosítani, ha az a gazdasági egyensúly megõrzése, a pénzügyi stabilitás fenntartása mellett tör-ténik. A piaci és intézményi pénzügyi közvetítõcsatornák elakadása, illetve a források nem megfelelõ allokálása például jelentõs deflációs hatásokkal és növekedési áldozattal járhat. Az ár- és pénzügyi stabilitás szoros kölcsönhatása miatt a jegybankok hosszú távon tehát mind-két cél egyidejû elérésére és fenntartására törekednek.53

A következõkben elsõként a pénzügyi stabilitás definíciójával foglalkozunk, majd bemutatjuk a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügyi stabilitás fenntartásával összefüggõ feladatait és eszkö-zeit.

51Az elmúlt harminc év nemzetközi tapasztalatai alapján a bankválságok átlagos idõtartama 3-4 év volt, az átlagos kibo-csátásveszteségre adott becslések pedig az összes bankválságra vonatkozóan a GDP-hez viszonyítva 12% és 17%, a valutaválságokkal nem együttjáró bankválságra 6% és 8%, az ikerválságokra pedig 14% és 30% között mozogtak.

Forrás: Aziz et al. (2000), Bordo et al. (2001), Hoggarth–Saporta (2001).

52Például Japánban a kilencvenes évek elején és Kelet-Ázsiában a kilencvenes évek végén az árstabilitás megteremté-se ellenére számos egyéb ok – mint például eszközárbuborékok, rögzített árfolyam mellett devizában történõ eladóso-dás, elégtelen szabályozási környezet – miatt a bankrendszer mégis az instabilitás jeleit hordozta.

53Abban az esetben, ha a pénzügyi rendszer megingásának várható reálgazdasági költségei messze meghaladják a ter-vezettõl eltérõ inflációból eredõ költségeket, akkor rövid távon a monetáris politika átmenetileg a pénzügyi rendszer egészségének megõrzését tekintheti fõ feladatának. Ebben a szituációban a jegybank a pénzügyi stabilitás helyreállí-tása érdekében akkor is beavatkozhat, ha rövid távon konfliktusba kerülnek a pénzügyi és árstabilitási célok. Termé-szetesen ez csak egy látszólagos konfliktus, hiszen a pénzügyi stabilitás megõrzése nélkül veszélybe kerülne az ár-stabilitás közép-hosszú távú fenntartása is.

In document Monetáris politika Magyarországon (Pldal 45-49)