• Nem Talált Eredményt

Adatszolgáltatás módosítása

30.

21.

a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépĘ magánnyugdíjpénztár tag egyéni számláján jóváírt összeg átutalásáról

……….

Adatszolgáltatás módosítása

12.

Kitöltési útmutató

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépõ pénztártag

egyéni számláján jóváírt összeg átutalásáról teljesített adatszolgáltatás módosítására rendszeresített Adatszolgáltatás módosítása nyomtatvány kitöltéséhez

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérõl szóló 1997. évi LXXX. törvény 45. §-ának (4) bekezdése értelmében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe az Mpt. 123. § (6) bekezdés és (8) bekezdése szerinti visszalépés, valamint az Mpt. 24. § (8) bekezdése és a 29. § (9) bekezdésb)pontja szerinti átutalás esetén a magánnyugdíjpénztár – a pénztártag személyi adataira és TAJ számára hivatkozással – a nyug-díjbiztosítási igazgatási szerv értesítésének kézhezvétele után, a pénztártag egyéni számlán nyilvántartott, tagdíj-kiegé-szítéssel csökkentett követelését, ha a pénztár elszámolóegységre épülõ nyilvántartást nem vezet, a tagsági jogviszony megszûnése napját magában foglaló negyedév utolsó napján (fordulónap) fennálló értékben, a fordulónapot követõ 50 napon, vagy ha ez nem lehetséges, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv értesítését követõ 18 munkanapon belül, ha a pénztár elszámolóegységre épülõ nyilvántartást vezet, a tagsági jogviszony megszûnése napján fennálló értékben a meg-szûnés napját követõ 18 munkanapon, vagy ha ez nem lehetséges, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv értesítését követõ 18 munkanapon belül utalja át a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. Az adatszolgáltatás tartalmazza a biztosított egyéni számláján jóváírásra került összeget, tagdíjkiegészítés nélkül.

Ez a nyomtatvány a fentiek szerint teljesített Adatszolgáltatás módosítására szolgál (függõ tagdíj befizetési té-telek utólagos azonosítása miatti elszámolás, adatszolgáltatási hiba esetén).

Általános elõírások:

Az Adatszolgáltatást nyomtatott nagybetûvel kell kitölteni.

A dátum típusú rovatokat arab számokkal kell kitölteni az alábbiak szerint: a négyjegyû évszám, a hónap sorszáma, nap. A hónap és a nap mezõinek kitöltésekor egyszámjegyû sorszám esetén elõ kell azt nullázni.

Figyelem! Több kedvezményezett esetén – amennyiben szükséges – a módosítást is külön-külön, adatszolgálta-tásonként kell elkészíteni!

Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság adatai:

1. A Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság neve rovatban kell feltüntetni annak avisszalépõ pénztártag lakó-helye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatásiszerv nevét, ahová a magánnyugdíjpénztár az adatszolgáltatási és átutalási kötelezettségét teljesíti.

2. Az 1. pontban megjelölt nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv címe.

A visszalépõ pénztártag adatai:

3. A visszalépõ pénztártag neve.

4. A visszalépõ pénztártag Társadalombiztosítási Azono-sító Jele (TAJ szám).

5. A visszalépõ pénztártag leánykori neve.

6. A visszalépõ pénztártag elõzõ neve.

7. A visszalépõ pénztártag anyjának leánykori neve.

8. Annak a településnek a neve, ahol a visszalépõ született.

9. A visszalépõ pénztártag születési dátuma.

10. A visszalépõ pénztártag lakcíme (irányítószám, telepü-lés, út/utca, házszám).

11. A visszalépõ pénztártag (elsõ) tagsági jogviszonyának kezdete. Abban az esetben kell kitölteni, ha az eredeti adatszolgáltatás szerinti adatot módosítani kívánják!

12. A visszalépõ pénztártag tagsági jogviszonyának vége, amely lehet:

• A magánnyugdíjpénztárhoz való csatlakozás vissza-vonásáról szóló nyilatkozatban megjelölt idõpont, de legkorábban a nyilatkozat keltének napja.

• A rokkantnyugellátásra jogosulttá válás napját meg-elõzõ nap.

• A pénztártag elhalálozásának napja. Abban az eset-ben kell kitölteni, ha az eredeti adatszolgáltatás sze-rinti adatot módosítani kívánják!

A kedvezményezett adatai:

13. A kedvezményezett neve.

14. A kedvezményezett Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ szám).

15. A kedvezményezett leánykori neve.

16. A kedvezményezett anyjának leánykori neve.

17. Annak a településnek a neve, ahol a kedvezményezett született.

18. A kedvezményezett születési dátuma.

19. A kedvezményezett lakcíme (irányítószám, település, út/utca, házszám).

Az adatmódosítást végzõ magánnyugdíjpénztár adatai:

20. A pénztárnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügye-lete által kiadott négyjegyû azonosítója.

21. A magánnyugdíjpénztár rövid neve.

22. A magánnyugdíjpénztár címe (irányítószám, település, út/utca, házszám).

23. A pénztár pénzforgalmi jelzõszáma, amelyre a vissza-igényelt összeg visszautalását kéri.

24. Visszalépés (átutalás) jogcímkódja. A pénztártag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ visszalépésé-nek jogcímkódjai, a visszalépés jogcímeiként, ideértve a kedvezményezett rendelkezése szerint történõ átutalást is.

Jogcímkód Visszalépés (átutalás) jogcíme

TBL (2003. 12. 31-ig visszalépõ esetén!)

Visszalépõ pályakezdõ.A Mpt. 123. § 2007. június 30-ig hatályos (4) bekezdése szerint, akik 2001. 12. 31-ét követõen és 2003. 01. 01-je elõtt pályakezdõként beléptek pénztárba, és 2002. 12.

31-én tagjai pénztárnak, 2003. december 31. napjáig, egy alkalommal visszaléphet társadalombiz-tosítási nyugdíjrendszerbe.Utólagos elszámolás esetén alkalmazható!

TBK (2002. 12. 31-ig visszalépõ esetén!)

Önkéntes belépõként és pályakezdõként 2002. 12. 31-ig visszalépõ. Utólagos elszámolás esetén alkalmazható!

TBR Rokkantság miatt visszalépõ.Tagsági jogviszony megszûnése, az Mpt. 23. § (1) bek.d)pontja alapján, a tag Tny. szerint megállapított rokkant nyugellátásra jogosulttá válásával, a tag döntése szerint, az Mpt. 24. § (8) bekezdése szerinti átutalás esetén.

TBT Öregségi nyugdíjasként 2012. 12. 31-ig visszalépõ.Az Mpt. 123. § (6) bek. alá tartozó, saját jogú öregségi nyugellátásra jogosultságot szerzõ pénztártag – az elõírt feltételeknek való megfelelés esetén – 2012. 12. 31-ig történõ visszalépése (visszalépés kezdeményezése) esetén alkalmazható.

TBP 2008. 01. 01-tõl 2010. 12. 31-ig visszalépõ. Az Mpt. 123. § (8) bek. alá tartozó pénztártag – az elõírt feltételeknek való megfelelés esetén – 2010. 12. 31-ig történõ visszalépése (visszalépés kez-deményezése) esetén alkalmazható.

KED Kedvezményezett rendelkezése szerinti átutalás.Az Mpt. 29. § (9) bek.b)pontja alapján, a tag felhalmozási idõszakban bekövetkezett halála esetén a kedvezményezett választhat, hogy az egyé-ni számlán ráesõ részt a Tny. szerinti hozzátartozói nyugellátás megállapítása esetén átutaltatja a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

25. A pénztártag egyéni számláján jóváírt tagdíjkiegészítés nélküli összeg módosítása (Ft)

Az „Eredeti összeg” rovatban az Adatszolgáltatásban (korábban Bevallásban) szereplõ eredeti, módosítandó össze-get, a „Helyesbített összeg” rovatba a helyes összeget kell feltüntetni.Figyelem!A nyomtatvány a 2003. január 1-jét megelõzõen benyújtott „Bevallás” módosítására is használható! A 2003. január 1-jét megelõzõen teljesített, havi szintû adatot is tartalmazó „Bevallás” módosítása esetén is az összesített adatot kell módosítani!

Átutalásra vonatkozó adatok:

26. Az „Eredeti költség” rovatban az Adatszolgáltatásban szereplõ eredeti, módosítandó összeget, a „Helyesbített költség” rovatba a helyes összeget kell feltüntetni.

27. Az egyéni számlán jóváírt összeg kedvezményezettet megilletõ részaránya. Abban az esetben kell kitölteni, ha az eredeti Adatszolgáltatásban közölt százalékos mértéket javítani kívánják.

28. Átutalandó összeg. Abban az esetben, ha az Adatszolgáltatás módosítás során kimutatott összes átutalandó összeg meghaladja az összes visszaigényelendõ összeget, a Nyugdíjbiztosítási Alap részére ténylegesen átutalandó összeget kell feltüntetni, a „Visszaigényelt összeg” sor üresen hagyásával.

29. Átutalás dátuma. Az Adatszolgáltatás módosításban kimutatott átutalandó összeg tényleges átutalásának idõ-pontja.

30. Visszaigényelt összeg. Abban az esetben, ha az Adatszolgáltatás módosítás során kimutatott összes átutalandó összeg kevesebb, mint a kimutatott összes visszaigényelendõ összege, a Nyugdíjbiztosítási Alaptól visszaigényelt összeget kell feltüntetni, az „Átutalandó összeg” sor üresen hagyásával.

Keltezés, cégszerû aláírás

Az Adatszolgáltatás módosítást a magánnyugdíjpénztárnak cégbélyegzõvel és cégszerû aláírásával kell ellátnia.

A magánnyugdíjpénztár egyben nyilatkozik, hogy az Adatszolgáltatás módosításban szereplõ valamennyi adat hiteles-ségét igazolja azzal, hogy azok a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásában is közhitelesek.