• Nem Talált Eredményt

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI Összefoglaló

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 45-51)

Szervezeti hírek K ÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI Összefoglaló

a közmunkaprogramok támogatására fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenõrzésérõl (0732) A kilencvenes évek végétõl a foglalkoztatáspolitika középpontjában a munkanélküliség csökkentése állt. Ez a koztatáspolitikai koncepció az átalakuló gazdasági szerkezet munkaerõ-piaci jellemzõivel párosulva a magyar foglal-koztatáspolitika legnagyobb kihívásához, a nemzetközi összehasonlításban alacsony foglalkoztatási rátával párosuló alacsony szintû gazdasági aktivitáshoz vezetett. A foglalkoztatáspolitika ezért az elmúlt években fokozottan törekedett arra, hogy különbözõ ösztönzõkkel az álláskeresési intenzitás növekedését, a munkanélküliség csökkentése helyett a munkavállalási korú népesség gazdasági aktivitásának növelését támogassa. A gazdasági aktivitás növelésére irányuló törekvésekben és a szociális feszültségek enyhítésében három közfoglalkoztatási forma – közhasznú, közcélú és köz-munkaprogram – tölt be szerepet. Az önkormányzatok e hármas támogatási eszközrendszer által biztosított lehetõségek-kel élve vesznek részt a helyi foglalkoztatási viszonyok aktív alakításában.

Az alacsony foglalkoztatással párosuló alacsony gazdasági aktivitás a helyi foglalkoztatáspolitika kialakításában az önkormányzatok fokozott felelõsségére irányította a figyelmet. Ennek ellenére a vizsgálat azt tapasztalta, hogy az önkor-mányzatok még mindig nem tekintik feladatuknak a helyi foglalkoztatási kérdések és feladatok koncepcionális megala-pozását, a közfoglalkoztatási lehetõségek rendszerszemléletû értékelését, továbbra is a munkaügyi szervezetektõl várták a beavatkozásra alkalmas lépéseket.

Az azonos jellegû, de eltérõ finanszírozási alapokra épült közfoglalkoztatási formákban a támogatáshoz való hozzáju-tás feltételei különbözõek. Tudatos, a közfoglalkoztahozzáju-tás valamennyi formáját áttekintõ és alkalmazó gyakorlat a vizsgált körben nem volt jellemzõ. Mindez azzal is összefügg, hogy – korábbi javaslataink, valamint a Kormány 100 lépés prog-ramjában megfogalmazott foglalkoztatáspolitikai célkitûzések ellenére – a közfoglalkoztatások rendszerének racionali-zálására, egyes elemeinek összehangolására nem került sor.

A központi költségvetés a közfoglalkoztatás különbözõ formáihoz 2003–2006 között összességében 125,6 milliárd Ft támogatást biztosított, melybõl átlagosan 103 ezer fõ részére tudtak átmeneti munkajövedelmet biztosítani. Közmunkára ebbõl a költségvetésen kívüli külsõ forrásokkal és a pályázók önrészével együtt 24,9 milliárd Ft állt rendelkezésre, ami a jelzett idõszakban évente átlagosan közel 15 000 fõ foglalkoztatására biztosított fedezetet.

Növekedett az igény a különbözõ társadalmi rétegek munkába történõ fokozottabb bevonására, a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetû térségek és a kellõ anyagi feltételek hiányában elhanyagolt közszolgáltatások megvaló-sításának egyidejûen programszerû keretet adó, a „segély helyett munkát” elvet érvényesítõ közmunkaprogramok szer-vezésére. A közmunkaprogramok szerepének, arányának növelése érdekében 2003. január 1-jével létrehozták a Köz-munka Tanácsot.

A közmunkaprogramok szervezésére biztosított költségvetési elõirányzatok az ellenõrzött idõszakban több miniszté-rium fejezeti kezelésû elõirányzataiban álltak rendelkezésre, a programok finanszírozásának különbözõ, az átláthatósá-got nehezítõ megoldásai alakultak ki. A finanszírozásban érintett fejezetek közötti együttmûködés elmaradása miatt nem történt intézkedés a 100 lépés programban a pályázóknál keletkezett maradványok elszámolásáról, melynek rendezését kezdeményeztük.

Az ellenõrzött idõszak négy éve alatt összesen 1861 db közmunkapályázatot nyújtottak be 34,6 milliárd Ft támogatási igénnyel. A kérelmek több mint 70 ezer fõ foglalkoztatására irányultak. A rendelkezésre álló források a pályázatok közel 57%-ának támogatását tették lehetõvé. A 23 milliárd Ft-ot meghaladó összértékben megítélt támogatások 15 tárgykör-ben 40 különbözõ közmunkaprogramot finanszíroztak, ezzel közel 60 ezer fõ átmeneti foglalkoztatásának lehetõségét teremtették meg.

A közmunkaprogramok pályázati rendszerét mûködtetõ Közmunka Tanács és annak Titkársága, valamint a pénzügyi ellenõrzés és a szakmai monitorizálás ellátásába bevont külsõ szakértõ szervezetek kompromisszumkészek voltak a pá-lyázók részérõl felmerülõ – szerzõdéses kötelezettséget érintõ – módosítási igények kezelésében, a pápá-lyázók érdekeit el-sõdlegesnek tekintve keresték azokat a jogszabályi elõírásoknak és szerzõdéses kötelezettségeknek megfelelõ megoldá-sokat, amelyek a projektek pénzügyi megvalósítását támogatták. Gyakoriak voltak az utólagosan tudomásul vett válto-zások alapján jóváhagyott szerzõdésmódosítások, elhúzódó, határidõn túli – esetenként a dokumentumok formális ellen-õrzésére hagyatkozó – pénzügyi elszámolások. A közmunkák pénzügyi és szakmai teljesítésének helyzetérõl a közremû-ködõ szervezetek adatszolgáltatása nem biztosította a közmunkapályázatok pénzügyi és szakmai mutatóinak egységes elvû, de számvitelben elkülönített kezelését, nem szolgálta a támogatási rendszer átláthatóságát. Az értékteremtõ munka teljesítménykövetelményeinek meghatározására, a vállalt továbbfoglalkoztatási kötelezettség teljesítésére, az eljárás-rendek számonkérésére és ellenõrzésére, az elszámolási kötelezettségek és a közremûködõ szervezetek tevékenységének egységesítésére, felügyeletére nem került sor. A rugalmas, pályázóbarát szervezési magatartást tanúsító szervezetek a foglalkoztatási és szociális feszültségek enyhítését, annak társadalmi és mentális hatásait tekintették elsõdleges célnak.

Elmaradt annak összegzése és értékelése is, hogy az átmeneti foglalkoztatás, valamint a közmunkaprogramok keretében vállalt felkészítõ tréningek és képzési programok hatékonyak és célszerûek voltak-e, és ezáltal mennyiben javították az érintett személyek munka világába való bekerülésének, visszajutásának esélyeit.

A közmunkaprogramok körében összegszerûségében kiemelkedett a 2005. év, amikor a Kormány „új, modellértékû közmunkaprogram indításáról” határozott az úgynevezett kormányzati 100 lépés program keretében. A közmunkaprog-ram modellértéke egyrészt a progközmunkaprog-ram kereteiben, méreteiben, másrészt annak finanszírozási megoldásában nyilvánult meg. A kormányzati 100 lépés program részeként a BM–ICSSZEM–FMM közösen kiírt, szakmai és megvalósítási felté-teleiben koordinált pályázata egy közmunkaprogram keretében vonta össze az elkülönült fejezeti kezelésû elõirányzatok közcélú és közmunka-forrásait. A pályázati eljárásban 352 pályázónak összesen 6479 millió Ft-ot ítéltek oda. Az ország minden harmadik (összesen 1024) települését érintõ program 7 hónapos foglalkoztatási idõkeretében 24 550 fõ számára biztosítottak keresõfoglalkozást. A pályázat keretében támogatható tevékenységeket rendkívül széles körben határozták meg, lényegében bármely önkormányzati közszolgáltatás megvalósításához igényelhetõ volt, melynek kedvezõ vissz-hangja volt az önkormányzatok körében. A legtöbb támogatott foglalkoztatással érintett létszámot Borsod-Abaúj-Zemp-lén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén regisztrálták, a helyszíni ellenõrzéssel érintett 11 megyében összesen 670 település közel 17 ezer fõs foglalkoztatását támogatták, mintegy 4,4 milliárd Ft összegben. A foglalkoztatottak 68,5%-a a rendszeres szociális segélyezettek körébõl került ki.

A közmunkaprogramok társadalmi hasznossága annak fõ célkitûzésében, a foglalkoztatást érintõ esély- és értékterem-tésben, valamint egyes közszolgáltatások ellátási feltételeinek javításában nyilvánul meg. Az önkormányzatoknál a munkákat jellemzõen a településüzemeltetés olyan területein – belvízelvezetõ rendszerek, járdák, parkok, közterek, köz-temetõk, önkormányzati intézmények karbantartása, napi rendszerességû tisztítása – szervezték, amelyek az anyagi for-rások szûkössége miatt kényszerûségbõl általánosan elhanyagoltak voltak. Az önkormányzati forfor-rásokat ezen a jogcí-men 12,7 milliárd Ft-tal egészítették ki. A cigánytelepek köztisztasági programja, az évenkénti parlagfû-jogcí-mentesítési és -védekezési, a vasúttisztasági, a kiemelt üdülõhelyek köztisztasági programjai közvetlen környezetvédelmi és népegész-ségügyi célok szolgálatában álltak, e feladatok támogatására 2,6 milliárd Ft-ot fordítottak. A természeti katasztrófák, környezeti károk, közegészségügyi veszélyhelyzetek, a megváltozott éghajlati tényezõk kedvezõtlen hatásainak meg-elõzését és elkerülésének támogatását szolgáló programokra mintegy 4 milliárd Ft támogatási forrás állt rendelkezésre.

Az ökológiai környezet megõrzésében, védelmében és fejlesztésében kaptak szerepet az erdõmûvelési és nemzeti parki programok, e célok támogatására 2,5 milliárd Ft, míg a közlekedési infrastruktúra-fejlesztés környezetében végzett köz-munkák forrásának kiegészítésére több mint 1,2 milliárd Ft irányult.

A helyszínen ellenõrzött szervezeteknél a közfoglalkoztatásokra vonatkozó önkormányzati koncepció megalkotásá-nak fontosságára, a kistérségi összefogásban rejlõ elõnyökre, a támogatási szerzõdésben vállalt kötelezettségek és szám-viteli elõírások betartására, valamint a 100 lépés közfoglalkoztatási programban többletként kiutalt támogatások marad-ványának rendezésére irányítottuk rá a figyelmet. A Kormánynak, a szociális, valamint az önkormányzati tárcának a közfoglalkoztatások egységes rendszerének kialakítására, a rendelkezésre álló források egységes kezelésére, a pályázati rendszernek a hatékonyság és eredményesség irányába történõ továbbfejlesztésére, a rendelkezésre álló szakmai és pénzügyi adatok összehasonlításra és elemzésre alkalmas adatbázissá alakítására tettünk javaslatot.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

P

ÁLYÁZATOK

Pályázati felhívás

a Dél-dunántúli Operatív Program keretében Helyi jelentõségû egészségturisztikai fejlesztések

ösztönzése c. pályázati felhíváshoz Kódszám:

DDOP-2007-2.1.1./S

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul-nak meg.

A. A támogatás célja, rendelkezésre álló forrás Alapvetõ cél

A Dél-dunántúli régió gyógy- és termálturisztikai adott-ságait és sajátosadott-ságait összefoglaló egészségturisztikai program mentén kisebb léptékû egészségturisztikai fejlesz-tések megvalósítása.

A pályázati kiírás célja hozzájárul az Dél-dunántúli Operatív Program 2. prioritási tengelyében (Turisztikai po-tenciál erõsítése a régióban) kitûzött célok eléréséhez, azaz a régióba látogató turisták számának, valamint a vendégek tartózkodási idejének növeléséhez.

Jelen pályázati útmutató a Dél-dunántúli Akcióterv 2. prioritása, a Komplex turisztikai termékcsomagok kiala-kítása konstrukció c. komponensét, azaz a „Helyi jelentõ-ségû egészségturisztikai fejlesztések ösztönzése” címû komponenst kezeli.

Részcélok

A „Gyógy- és termálturisztikai stratégia fejlesztési irá-nyainak meghatározása” címû dokumentum által helyi je-lentõségûnek ítélt, már meglévõ termálvízzel rendelkezõ fürdõk alapinfrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesz-tése, melynek révén kínálatukban máshol nem található hozzáadott értéket képviselhetnek. A javasolt fejlesztési irányokat, a specializáció lehetõségeit a Dél-dunántúli ré-gió „Gyógy- és termálturisztikai stratégia fejlesztési irá-nyainak meghatározása” címû dokumentuma (5.1-es feje-zet) tartalmazza.

További, kiegészítõ cél az egészségturisztikai marketing tevékenységének ösztönzése, továbbá az emberi erõforrás fejlesztése a turisztikai szolgáltatások magas szintû biztosí-tása érdekében.

Rendelkezésre álló forrás

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg várhatóan 0,525 milliárd forint.

B. Pályázók köre Jogi forma

Jelen pályázati kiírás keretében az alábbi szervezetek pályázhatnak

I. Költségvetési szervek és intézményeik (KSH 3):

1. központi költségvetési szervek és intézményeik (KSH 31)

2. önkormányzatok (1990. évi LXV. tv alapján) és in-tézményeik (1992. évi XXXVIII. tv. alapján)

– helyi és helyi kisebbségi önkormányzatok és in-tézményeik (KSH 32)

– megyei önkormányzatok és intézményeik (KSH besorolás nem ismert)

3. önkormányzati társulások (KSH 36), többcélú kis-térségi társulások (KSH 366), kis-térségi fejlesztési ta-nácsok (1996. évi XXI. tv. és a 2004. évi CVII. tv.

alapján; KSH 362) II. nonprofit szervezetek

1. egyesületek (KSH 52) 2. alapítványok (KSH 56)

3. egyéb jogi személyiséggel rendelkezõ nonprofit szervezetek (KSH 59)

4. 2009. január 1-jéig közhasznú társaságok (KSH 57) 5. egyházak, egyházi intézmények, egyházi jogi

sze-mélyek (1990. évi IV. tv. alapján) III. szövetkezetek (KSH 12)

IV. a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény vagy az Egyszerûsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII.

törvény hatálya alá tartozó belföldi, a Magyarországon be-jegyzett székhelyû vagy telephelyû gazdasági társaságok, vállalkozások (2006. évi IV. tv. Alapján; KSH 11, 21)

1. profitorientált gazdasági társaságok (KSH 11, 21) 2. átalakulással vagy alapítással 2007. július 1-je után

létrejövõ nonprofit gazdasági társaságok (KSH be-sorolás nem ismert)

V. Egyéni vállalkozó (1990. évi V. tv. alapján; KSH 23) VI. Szakmai szervezetek és felsõoktatási intézmények (ez utóbbi közül azok, amik nem az I.1. alá tartoznak) (2005. évi CXXXIX. törvény alapján)

Méret

A jelen pályázati felhívás esetére nem vonatkozik.

C. Pályázat tartalma

Támogatható tevékenységek köre

A „Gyógy- és termálturisztikai stratégia fejlesztési irá-nyainak meghatározása” címû dokumentum által már meglévõ, helyi jelentõségûnek ítélt egészségturisztikai helyszíneken történõ kisléptékû fejlesztések:

– termál- és gyógyfürdõk technológiai és infrastruk-turális fejlesztése

= medencék korszerûsítése, új medencék építése

= meglévõ élményelemek korszerûsítése, új él-ményelemek kialakítása

= a meglévõ kiszolgáló helyiségek korszerûsíté-se, új kiszolgáló helyiségek kialakítása (pl.: hi-giéniás helyiségek, öltözõk)

– termál- és gyógyfürdõk szolgáltatásainak fejlesz-tése és bõvífejlesz-tése

= a meglévõ szolgáltatásokhoz kapcsolódó fej-lesztések (pl.: kezelõ helyiségek korszerûsí-tése)

= új szolgáltatások kialakítása (a meglévõ szol-gáltatások körének bõvítéséhez szükséges fej-lesztések)

– Gyógytényezõre alapuló szolgáltatások fejlesztése (kivéve: szálláshelyfejlesztés)

Önállóan nem, csak a fentiekkel együtt támogatható te-vékenységek:

– A fürdõk technológiai korszerûsítése

– A fürdõk medencéinek vízforgatóval való ellátása vagy szükségszerû cseréje a vonatkozó jogszabályi elõírá-sok alapján

– Szakmai nyelvi képzések, szakmai továbbképzések az egészségturizmusban dolgozók számára

– Projekthez kapcsolódó marketingeszközök fejlesztése Kötelezõen megvalósítandó tevékenységek, beszer-zések:

A projekt kötelezõ eleme a teljeskörûen kivitelezett akadálymentesítés. (Fizikai és infokommunikációs hozzá-férés biztosítása, így pl. piktogramok, Braille-írásos és nagybetûs táblák, hangjelzések, vezetõsávok, speciális be-rendezések csatlakoztathatósága).

Az alapszolgáltatások akadálymentesítése kötelezõ, ezek: az épület körüli környezet, és az épület megközelíté-se, bejárata; mosdó; étkezõhelység; valamint biztosítani kell az épület/terület fõ funkciójának használatát (pl. a lá-togatóközpont szolgáltatásainak igénybe vétele; a kastély-meglátogatás; a fürdõ használata) és a mindezekhez vezetõ elérési és menekülési útvonalak.

Új építés esetén az akadálymentesítés a teljes területen kötelezõ, egyéb esetben a beruházás által érintett épü-let-/területrészre vonatkozóan, a fenti megszorításokkal (megközelítés, bejutás, fõfunkció használata, mosdó, me-nekülési útvonal) kötelezõ.

Az alapszolgáltatások akadálymentesítése keretében minden olyan tevékenység támogatható, aminek eredmé-nyeként teljesülnek a „Segédlet a komplex akadálymente-sítés megvalósításához” c. dokumentumban (Pályázati út-mutató IX. sz. melléklete) foglalt minimum-követelmé-nyek. Ennek értelmében a pályázók olyan tevékenységek-re kérhetnek támogatást, aminek etevékenységek-redményeként az épület meglevõ adottságaiból kiindulva az alapszolgáltatásokra vonatkozóan elérik a „minimumkövetelményekben” elõírt szintet.

Mûemlékvédelem alatt álló épületek esetében az aka-dálymentesítés szintjét a Kulturális Örökségvédelmi Hiva-tal álHiva-tal meghatározott mértékben kell megvalósítani, ugyanakkor törekedni kell a fent megfogalmazott elvárá-sok minél teljesebb körû betartására.

További követelmények:

A tervezés és megvalósítás során kötelezõ az országos településrendezési és építési követelményekrõl szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet (OTÉK) akadály-mentesítésre vonatkozó szakaszainak, valamint a jelen Pá-lyázati útmutatóhoz csatolt IX. számú mellékletben („Se-gédlet a komplex akadálymentesítés megvalósításához”) részletezett elõírások, biztonsági és kialakítási szabályok következetes és szakszerû alkalmazása, illetve betartása.

Az OTÉK-nak és a „Segédlet a komplex akadálymente-sítés megvalósításához” c. dokumentumnak való megfele-lést a tervdokumentációt készítõ tervezõ mérnök, vagy re-habilitációs környezettervezõ szakmérnök vagy rehabili-tációs környezettervezõ szakértõ1 által a pályázati doku-mentáció részét képezõ minta (XIV. sz. melléklet) szerint kiállított szakvéleménynek kell igazolnia.

A pályázóknak a meglévõ épületek akadálymentesítésé-re vonatkozó építészeti-mûszaki tervdokumentációkat az építészeti-mûszaki tervdokumentációk tartalmi követel-ményeirõl szóló 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet figye-lembevételével, az abban elõírt tartalmi részletezettséggel kell összeállítani függetlenül attól, hogy az akadálymente-sítési munkák építési engedélyköteles tevékenységek-e vagy sem.

Amennyiben a fejlesztés mûemlék épületben valósul meg, a pályázó felmentést kaphat a teljes körû akadály-mentesítés biztosítása alól a 2001. évi LXIV. törvény 63. § (3) bekezdése értelmében: „Mûemlékvédelmi érdekbõl a hatóság a mûemlék felújítási, helyreállítási munkáinak en-gedélyezése során az országos építésügyi szabályoktól és a kötelezõen alkalmazandó nemzeti szabványoktól eltérhet.

Az eltérés akkor engedélyezhetõ, ha az alkalmazandó megoldás az élet- és vagyonbiztonság követelményeinek megfelel, vagy mindkettõ más módon biztosítható,”

1A rehabilitációs környezettervezõ szakmérnökök/szakértõk aktuális névjegyzéke, elérhetõsége megtalálható a Szociális és Munkaügyi Miniszté-rium honlapján. (Elérhetõség: http://www.szmm.gov.hu, Fõoldal » Esély-egyenlõség » Fogyatékosságügy » Akadálymentesítés).

ugyanakkor törekedni kell a fent megfogalmazott elvárá-sok minél teljesebb körû betartására.

A támogatásból megvalósított beruházás és a beszerzett eszközök kizárólag a pályázatban megjelölt célra használ-hatóak fel, ezért ezeket végleges helyükön, tartósan és ren-deltetésszerû használatra alkalmas módon kell elhelyezni és/vagy beépíteni.

Projekt területi szûkítése

A „Gyógy- és termálturisztikai stratégia fejlesztési irá-nyainak meghatározása” címû dokumentum alapján a kö-vetkezõ településeken található helyi jelentõségûnek ítélt gyógy-, illetve termálfürdõk:

Tarany, Babócsa, Szulok, Magyarhertelend, Dunaföld-vár, Nagybajom.

Jelen pályázati kiírásban csak a felsorolt települések meglévõ gyógy- és termálfürdõinek, fejlesztéseire lehet pályázni.

D. Pénzügyi feltételek Támogatás formája

Vissza nem térítendõ támogatás.

Támogatás mértéke

A komponens esetében a támogatás maximális mértéke maximum az összes elszámolható költség 50%-a.

Támogatás összege

Minimum 20 millió Ft, de maximum 150 millió Ft lehet.

E. Kiválasztási kritériumok

A támogatásban részesülõ projektek kiválasztása a Pá-lyázati útmutató vonatkozó pontjaiban foglalt kritériumok alapján történik.

Valamennyi pályázó, aki ezen kritériumoknak megfe-lel, a rendelkezésre álló keret mértékéig az elért pontszám sorrendjében támogatásban részesül.

F. Adminisztrációs információk

A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje A pályázat magyar nyelven, kizárólag a Projekt adatla-pon nyújtható be, mind a papíralapú, mind az elektronikus formában való kitöltésnél. A Projekt adatlap sem tartalmá-ban, sem alakjában nem változtatható. A Projekt adatlap mellett kell szerepeltetni azokat az elõírt projektterveket és dokumentációkat, amelyek a pályázat megítéléséhez szük-ségesek.

Kézzel írott pályázatok feldolgozására nincs lehetõség.

A Projekt adatlapot hiánytalanul, minden kérdésére vá-laszt adva és az elõírt dokumentumok csatolásával kell be-nyújtani. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a Projekt adat-lap egy adott kérdése nem vonatkozik az Ön pályázatára, kérjük a Projekt adatlap megfelelõ helyén a „pályázatomra nem vonatkozik” megjegyzést bevezetni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a benyújtást követõen a pá-lyázat tartalmi elemeinek változtatására nincs lehetõség.

Az ilyen jellegû módosítási igények nem vehetõk figye-lembe.

A pályázatot 2 példányban (1 eredeti és 1 másolat), va-lamint további 1 elektronikus példányban (kizárólag CD lemezen), zárt csomagolásban, ajánlott küldeményként vagy gyorspostai szállítás igénybevételével a következõ címre kell beküldeni:

Dél-dunántúli Operatív Program Kódszám: DDOP-2007-2.1.1/S

Közremûködõ Szervezet:

Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Postacím: 7621 Pécs, Mária u. 3.

A pályázatok személyes leadására is lehetõséget biztosítunk az Ügynökség alábbi irodáin 2007. november 26-tól 2008. február 1-jéig munkanapokon hétfõtõl csütörtökig 8–16.30 óra között,

pénteken 8–14 óráig

Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség pécsi iroda: 7621 Pécs, Mária u. 3.

Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség kapos-vári iroda: 7400 Kaposvár, Szántó u. 5.

Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szek-szárdi iroda: 7100 Szekszárd, Szent István tér 11–13.

Amennyiben a pályázatot csomagként kívánja feladni, a csomagon a „DDOP-2007/2.1.1/S Pécs.” címzést kell fel-tüntetni.

Kérjük, hogy a CD lemez tokján jól láthatóan tüntesse fel a Pályázati felhívás kódszámát: DDOP-2007/2.1.1/S, a pályázó nevét és címét. Kérjük, ellenõrizze a kitöltött ada-tokat, illetve gyõzõdjön meg a kitöltés sikerességérõl, az adathordozó épségérõl!

A nyomtatott és elektronikus formában (kizárólag CD lemezen) benyújtott projekt adatlapban és a mellékletben található eltérés esetén a nyomtatott és cégszerûen aláírt példány tekintendõ hitelesnek, azzal, hogy a nyomtatott és az elektronikus formájú projekt adatlap és a melléklet megegyezõségérõl a pályázó köteles gondoskodni.

A pályázati feltételekkel, tudnivalókkal kapcsolatban információkat az NFÜ honlapján (http://www.nfu.hu) ta-lál, felvilágosítást pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség telefonos ügyfélszolgálata nyújt.

Az NFÜ telefonos ügyfélszolgálatának kék száma: 06 (40) 638-638.

A pályázatok benyújtása2007. november 26-tól 2008.

február 1-jéig lehetséges.

Postai feladás esetén a feladás dátumát (postai bélyeg-zõ) kell figyelembe venni.

A pályázatok benyújtása és elbírálása szakaszos.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a pályázat benyújtását kö-vetõen az ellenõrzésre feljogosított szervek megkezdhetik a projekt ellenõrzését!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a pályázat benyújtását kö-vetõen az ellenõrzésre feljogosított szervek megkezdhetik a projekt ellenõrzését!

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 45-51)