• Nem Talált Eredményt

A vizsgálatra vonatkozó eljárási szabályok

In document 2020. január 31. (Pldal 90-93)

a Magyar Honvédség Parancsnoksága működésével összefüggő integritási és korrupciós kockázatokra vonatkozó bejelentések fogadásának és kivizsgálásának rendjéről szóló szabályzat kiadásáról és az azzal

4. A vizsgálatra vonatkozó eljárási szabályok

33. Az MH PK által elrendelt vizsgálatot harminc napon belül kell lefolytatni.

34. A vizsgálati határidőt az MH PK egy esetben az MHP integritás felelős javaslata alapján sürgős intézkedést igénylő ügy esetén tizenöt nappal, más esetekben harminc nappal meghosszabbíthatja.

35. A vizsgálati határidőbe nem számít bele a 39. pontban írt – a 37. pont a) alpontja szerinti – adatszolgáltatás teljesítésére vonatkozó időtartam.

36. A vizsgálatot úgy kell lefolytatni, hogy a bejelentőnek, valamint az MHP-nak és más honvédségi szervezeteknek a legkevesebb költséget okozza, és az a 33. és 34. pontban meghatározott határidőn belül, a lehető leggyorsabban lezárható legyen.

37. Az MHP integritás felelős az MH PK döntésének megfelelően, a jóváhagyott vizsgálati tervben foglaltak szerint a) intézkedik az illetékes MHP szervezeti egység megkeresésére a vizsgálat lefolytatásához szükséges, illetve

a beadványban jelzett dokumentumok, információk beszerzésére, b) a tájékoztatja a vizsgálatról az abba bevonásra kerülő személyeket,

c) a tájékoztatja a vizsgálatról az abba bevonásra kerülő MHP szervezeti egységeket, valamint

d) a vizsgálat eredményes lefolytatását támogató személy kijelölése és delegálása érdekében megkeresi az illetékes MHP szervezeti egység vezetőjét.

38. A bejelentéssel összefüggő adatok rendelkezésre bocsátása érdekében a megkeresett MHP szervezeti egység vezetője

a) intézkedik a kért dokumentumok, információk vagy más adatok MHP integritás felelős részére történő megküldésére, vagy

b) tájékoztatja az MHP integritás felelőst a megküldés akadályáról, az akadály indokának egyidejű megjelölésével.

39. A megkeresett MHP szervezeti egység vezetője a 37. pont a) alpontja szerinti adatszolgáltatást az MH PK, vagy az MHP integritás felelős által meghatározottak szerint sürgős intézkedést igénylő ügy esetén három napon, más esetekben tíz napon belül köteles teljesíteni.

40. A megkeresett MHP szervezeti egység vezetője a 37. pont a) alpontja szerinti adatszolgáltatás teljesítésekor az  adatvédelemre és információbiztonságra, valamint a minősített adatok védelmére vonatkozó szabályok betartásával köteles eljárni.

41. A vizsgálat során tisztázni kell a döntéshozatalhoz, valamint az MH PK további intézkedései meghatározásához szükséges tényállást.

42. Azokat az adatokat, amelyek az általános katonai rezsimszabályok alapján hivatalosan ismertnek tekintendők, valamint a köztudomású tényeket nem kell bizonyítani.

43. A vizsgálat során minden olyan bizonyíték felhasználható, amely alkalmas a tényállás tisztázására. Bizonyítéknak minősül különösen

a) a bejelentő nyilatkozata,

b) a személyi állomány tagjának nyilatkozata, c) az irat,

d) a fénykép- vagy videofelvétel, e) a szemléről készült jegyzőkönyv,

f) a vizsgálatba a 37. pont d) alpont szerint bevont támogató személy szakmai véleménye, g) az ellenőrzésről készült jegyzőkönyv,

h) a tárgyi bizonyíték, i) a rögzített hanganyag.

44. A vizsgálat során a bizonyítási eszköz, illetve eszközök az ügy természetéhez kapcsolódóan szabadon megválaszthatók, azonban nem alkalmazható olyan bizonyítási eszköz, amely beszerzésére vagy alkalmazásának engedélyezésére más szerveknek, illetve hatóságnak van jogszabályban meghatározott kizárólagos jogosultsága, továbbá amely nyilvánvalóan jogsértő módon került rögzítésre.

45. A vizsgálat során beszerzett bizonyítékokat egyenként és összességükben, illetve súlyuknak megfelelően kell értékelni, és ennek alapján kell a tényállást megállapítani.

46. A vizsgálat során az annak lefolytatására kijelölt személy vagy bizottság köteles megtartani és másokkal is megtartatni a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit. A vizsgálat lefolytatására kijelölt személy vagy bizottság a  feladatköre gyakorlásával nem élhet vissza, a feladatai gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és a bejelentővel, érintettekkel való együttműködés követelményeinek megfelelően köteles eljárni.

47. A bejelentés elbírálása, illetve a vizsgálat során tilos minden olyan különbségtétel, kizárás vagy korlátozás, amelynek célja vagy következménye a törvény előtti egyenlő bánásmód megsértése, a bejelentő és az eljárás egyéb résztvevője esetében az őt megillető jogok csorbítása. A vizsgálat során biztosítani kell továbbá a tisztességes ügyintézéshez való jogot, és szükség esetén az anyanyelv használatának jogát.

48. A vizsgálat során – amennyiben a bejelentés jellege és eredményes intézése indokolttá teszi – a bejelentőt, valamint a személyi állomány ügyben érintett vagy arról ismerettel rendelkező tagját lehetőség szerint meg kell hallgatni.

49. A meghallgatni tervezett személyt a meghallgatás tényéről, valamint annak időpontjáról és helyszínéről az MHP integritás felelős vagy a vizsgálatot lefolytató bizottság vezetője a meghallgatás időpontja előtt legalább kettő munkanappal írásban, illetve – az írásbeli értesítés akadályba ütközése esetén dokumentált módon – telefonon vagy szóban értesíti. Az értesítésnek tartalmaznia kell a bejelentés tárgyát.

50. Amennyiben a meghallgatni tervezett személy nem az MH állományába tartozó honvéd vagy honvédelmi alkalmazott, úgy nevezett meghallgatása, erre irányuló kérés esetén a lakóhelyén is foganatosítható. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket feljegyzésben kell rögzíteni.

51. A meghallgatásról jegyzőkönyv készül, amelynek tartalmaznia kell:

a) az ügy tárgyát, az ügyiratszámot és a bejelentés releváns adatait, b) a meghallgatás helyét, időpontját,

c) a meghallgatáson részt vevő személyek nevét, rendfokozatát és eljárási pozícióját,

d) a meghallgatott nevére, más személyes adataira, jogviszonyára, szervezeti egységére, lakcímére, egyéb elérhetőségére vonatkozó adatokat,

e) a meghallgatott személy jogaira és kötelességeire való figyelmeztetés megtörténtét, f) a meghallgatás során feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat,

g) a jegyzőkönyv meghallgatottal való ismertetésének tényét és a jegyzőkönyvben foglaltakkal való egyetértésére vonatkozó nyilatkozatát,

h) a meghallgatáson résztvevők és a jegyzőkönyvvezető oldalankénti aláírását.

52. A vizsgálat során lefolytatott egyéb eljárási cselekményről feljegyzés vagy jegyzőkönyv készül. A feljegyzés az eljárási cselekmény rövid összefoglalását, a készítés dátumát, valamint a feljegyzést készítő nevét, rendfokozatát és aláírását tartalmazza. A jegyzőkönyvet az 51. pontban írt kellékek szerint kell elkészíteni, azzal, hogy a feltett kérdések és az azokra adott válaszok mellett vagy helyett tartalmaznia kell az eljárási cselekmény megnevezését és rövid összefoglalását. Amennyiben az egyéb eljárási cselekményről a jegyzőkönyv kézzel írt formában kerül felvételre, majd annak adatai utóbb számítógépre is felvitelre kerülnek, úgy az eszerint elkészített és nyomtatott Word dokumentumot a kézírással felvett jegyzőkönyvvel együtt kell kezelni.

53. A vizsgálat befejezését követően az MHP integritás felelős, illetve bizottsági vizsgálat esetén a bizottság vezetője az  ügyet döntésre előkészíti. Ennek során összefoglaló jelentés készül, amelyhez csatolásra kerülnek a vizsgálat során keletkezett dokumentumok, valamint a bejelentő részére előkészített válaszlevél-tervezet.

54. Az összefoglaló jelentés tartalmazza:

a) a bejelentés rövid összefoglalását,

b) a vizsgálat során lefolytatott bizonyítási cselekményeket, c) a vizsgálat eredményeként megállapított tényállást,

d) a vizsgálat során értékelt – figyelembe vett vagy mellőzött – bizonyítékokat,

e) a vizsgálati tervben szereplő, de végre nem hajtott feladatokat, azok meghiúsulásának okait, illetve azok vizsgálat eredményére vonatkozó hatásait,

f) az ügy lezárására irányuló javaslatokat,

g) a hasonló események bekövetkezésének megelőzésére vonatkozó javaslatokat, különösen

ga) jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök, belső rendelkezések, MHP szabályzatok módosítása,

gb) az MHP OBKR Szabályzatban meghatározott ellenőrzések lefolytatása,

gc) az MHP Belső Ellenőrzési Főnökség hatáskörébe tartozó ellenőrzés kezdeményezése,

gd) az MHP, illetve az MHP érintett szervezeti egysége ellenőrzési nyomvonalának, kockázatelemzésének és kockázatértékelésének felülvizsgálata,

h) felelősségre vonási eljárás megindításának vagy szabálysértési-, illetve büntető feljelentés megtételének kezdeményezését.

55. Amennyiben a vizsgálat során az MHP integritás felelős, illetve bizottsági vizsgálat esetén a bizottság vezetője azt állapítja meg, hogy már a folyamatban lévő vizsgálat alatt is MH PK hatáskörbe tartozó intézkedés megtételére van szükség, arról haladéktalanul jelent az MH PK részére.

56. Amennyiben vizsgálat nem kerül lefolytatásra, úgy az MHP integritás felelős által készített összefoglaló jelentés az alábbiakat rögzíti:

a) a bejelentés rövid összefoglalását,

b) a bejelentéshez csatolt dokumentumokat és értékelését, c) az a) és b) pontok alapján megállapított tényállást, d) a vizsgálat mellőzésének okait,

e) a megtenni javasolt intézkedéseket.

57. Az MH PK az összefoglaló jelentés – szükség szerint az MHP integritás felelős, illetve a vizsgálatot lefolytató bizottság tagjai által szóban is előterjesztett jelentés – alapján dönt a javasolt intézkedésekről és az ügy lezárásáról.

58. Az MH PK döntését követően az MHP integritás felelős

a) gondoskodik a feltárt hibák, illetve a jogsértő magatartás megszüntetése érdekében javasolt, az MH PK által elrendelt intézkedések foganatosításának előkészítéséről és a végrehajtásuk nyomon követéséről (monitoring),

b) végrehajtja az ismert bejelentő részére küldendő, a vizsgálat eredményével kapcsolatos írásbeli értesítés elektronikus úton történő expediálását vagy a tájékoztatást tartalmazó levélpostai küldeményt átadja az ügyviteli szerv részére.

In document 2020. január 31. (Pldal 90-93)