• Nem Talált Eredményt

A Tektronix 2205 típusú oszcilloszkópja

In document Elektrotechnika - Elektronika (Pldal 147-150)

II. rész. Aktív eszközök

13. Elektronikus áram- és feszültséggenerátorok, tápegységek, műszerek

13.5. Oszcilloszkópok

13.5.2. A Tektronix 2205 típusú oszcilloszkópja

A TEKTRONIX 2205 oszcilloszkóp egysugaras, kétsugarasított műszer. Alkalmas X-Y üzemmódra, ilyenkor mindkét irányú eltérítést külső jel vezérli. A triggerfokozat az indítóje-let számtalan forrásból képes előállítani. Lehetőség van fénymodulációra (Z bemenet).

A bemeneti jelek határadatai:

frekvencia: DC - 20 MHz amplitúdó: max. 400 V

legkisebb feszültség: 50 mV/osztás

A kezelőszerveket a korábban bemutatott fő egységek szerint az előlapon is megkülönbözte-tik:

A képcső mellett közvetlenül jobbra: energiaellátás és képcsőáramkörök kezelőszervei:

 Intenzitás (Intensity, forgatógomb). Az elektronsugár intenzitását (a kirajzolt kép fényerejét) változtatja. Ne használjuk a maximális értékét, mert hosszútávon az osz-cilloszkópot károsíthatja!

 Sugárkereső nyomógomb (Beam Find). Ha a kirajzolt kép kívül esik a képernyő terü-letén, ezzel a gombbal az X és az Y eltérítéseket lecsökkenthetjük, minek eredmé-nyeképpen a kép bekerül a látható területre. Természetesen a gombot elengedve az eredeti állapot áll be ismét, de a lekicsinyített képből látni lehet, hogy milyen eltolá-sokkal (milyen pozicionálással) hozható a kép a látható tartományba.

 Fókusz (Focus). Az elektronsugár fókuszáltságát (a kirajzolt kép vonalvastagságát) változtatja.

 Sugárforgatás beállítószerve (Trace rotation). (Javításkor, első üzembeállításkor hasz-nálatos beállítószerv.)

 Hálózati kapcsoló (Power On-Off).

 Bekapcsolt állapotot jelző LED (a hálózati kapcsoló alatt).

Az előlap középső részén találhatóak a függőleges eltérítés kezelőszervei (Vertical feliratú körülkerített rész):

 l-es csatorna (CH1) függőleges pozicionálógombja (Position). Y irányban tolhatjuk el az egyes csatornára kapcsolt jel képét.

 2-es csatorna (CH2) függőleges pozicionálógombja (Position). Y irányban tolhatjuk el a kettes csatornára kapcsolt jel képét.

 Csatornaválasztó (Mode mező, bal oldali kapcsoló). Választási lehetőségek: csak az egyes csatorna jele jelenik meg (CH1), vagy csak a kettes csatorna jele jelenik meg (CH2), vagy mindkettő egyszerre (BOTH állás).

 Invertáló kapcsoló (Mode mező, középső kapcsoló). A kettes csatorna jelét (pontosab-ban annak megjelenítését) invertálhatjuk meg.

 Elektronkapcsoló (kétsugarasító kapcsoló) üzemmódválasztó (Mode mező, jobb oldali kapcsoló). Az oszcilloszkóp egysugaras lévén, külön elektronika gondoskodik a két jel egyidőben történő megjelenítéséről. A kapcsolóval azt szabályozhatjuk, mi alap-ján kapcsolja az elektronika a jeleket az egyetlen elektronsugárra. ALT üzemmód-ban egy lefutás alatt csak az egyik csatorna jele jelenik meg, míg a következő lefu-tás alatt a másik jel. Ezt a módot nagyfrekvenciás jelek vizsgálatánál célszerű hasz-nálni. CHOP üzemmódban fix ideig (kb. lμs-ig) az egyik, majd ugyanennyi ideig a másik jel vezérli a sugarat. Ezt a módot alacsony frekvenciájú jelek vizsgálatához ajánlhatjuk. Mindkét üzemmódnak közös jellemzője, hogy megfelelően alkalmazva őket nem látjuk, mikor rajzolja az elektronsugár az egyik, és mikor a másik jelet.

Ideális esetben mindkét jel kirajzolását folyamatosnak látjuk. A kapcsoló harmadik állásában (ADD) a két csatorna jelének összege jelenik meg.

 Bemeneti feszültségosztó (CH VOLTS/DIV). Azt szabályozhatjuk vele, hogy a képer-nyőn függőleges irányban egy osztás (egy négyzet) mekkora feszültségnek feleljen meg. A beállított érték a tárcsa bal oldalánál lévő, 1X feliratú ablak mellett olvasha-tó le. A jobb oldali, 10X PROBE feliratú ablakot akkor használjuk, ha olyan mérő-kábelünk van, amelybe nagy feszütségü mérésekhez tízes osztót építettek be.

 Kalibráló forgatógomb (CAL, a bemeneti feszültségosztóba építve). A függőleges erő-sítő erősítését állíthatjuk vele folyamatosan. Vigyázat, ha nem a jobb oldali vég-helyzetében áll, a bemeneti osztóval beállított értékek nem használhatók a ségszint meghatározására! Nem kalibrált állásban akkor használjuk, ha két feszült-ség arányára vagyunk csak kíváncsiak. (Pl. azt vizsgáljuk, melyik frekvencián csökken le egy erősítő erősítése 3dB-lel. Ilyenkor használhatjuk a képernyő száza-lékskáláját, a kalibráló gombbal a jelet 0 és 100% közé állítjuk, majd a frekvenciát növelve megkeressük a -3dB-es pontot.)

 Bemeneti leválasztás (a nagy forgatógomb alatt). DC állásban a bemenetre kapcsolt jel változtatás nélkül kerül megjelenítésre, AC állásban az egyenszint leválasztódik.

Vigyázat, a bemeneti kondenzátor (AC állás) az alacsonyfrekvenciás méréseket meghamisíthatja! Harmadik állásában (GND) nem a bemeneti jel, hanem pontosan ÖV kerül kijelzésre. Ez az állás kalibrálásra használható.

 Bemenetek (CH1, CH2 felirattal, legalul): BNC aljzatú bemenetek a vizsgálandó jelek számára. A BMC kábelek egyik végén BNC csatlakozó, a mások végén egy piros és egy fekete banándugó található. A fekete banándugó a kapcsolás nullapontjára csatlakoztatandó, ügyelve arra, hogy az összes BNC kábel fekete csatlakozója azo-nos potenciálra kerüljön.

Az előlap jobb oldali részén találhatóak a vízszintes eltérítés kezelőszervei (Horizontal felira-tú körülkerített rész):

 Vízszintes pozicionálógomb (Position).

 Nyújtás X irányban (Mag). X10-es állásban a kirajzolt képet vízszintesen tízszeresére nyújtjuk.

 Időalap választás (SEC/DIV). Itt állíthatjuk be a vízszintes eltérítés sebességét. (Egy vízszintes négyzet mekkora időtartamot reprezentáljon.)

 Időalap kalibrálás, változtatás (CAL, az időalap választóba építve). A vízszintes eltérí-tés sebességét itt folyamatosan állíthatjuk (növelhetjük), az időalap választó

kapcso-lóval beállított értékhez képest, maximum 2,5-szeresére. Méréskor ellenőrizzük, hogy a forgatógomb a jobb oldali végállásban áll-e, mert ekkor az időalap kapcso-lóval beállított értékek az irányadóak.

 Próbafeszültség (probe adjust. Nagysága: 500 mV, frekvenciája: IkHz, jelalak: négy-szög. Használata: csatlakoztassuk a mérőzsinór fekete vagy kék vezetékét (föld) a földelő bemenetre és érintsük a mérőzsinór másik vezetékét a próbafeszültség csat-lakozóhoz.

 Földelő bemenet (legalul). A műszer belső földjének kivezetése.

Az előlap jobb oldali szélén találhatóak a trigger fokozat kezelőszervei (Trigger feliratú kö-rülkerített rész):

 Trigger indítás választás (Slope, kapcsoló). Fel-, vagy lefutó élre triggerelhetünk.

 Triggerszint (Level, forgatógomb). Azt állíthatjuk be, hogy a jel milyen feszültségér-tékénél történjen meg az indítás.

 Triggerjelző LED (ha a LED világít, a triggerfokozat működik és vezérli a vízszintes eltérítést).

 Trigger mód (MODE):

P-P AUTÓ - TV-LINE: Olyan jelekhez, melyek ismétlődési frekvenciája nagyobb, mint 20 Hz. Ha nincs bemeneti jel, nem látunk semmilyen képet.

NORM: Tetszőleges jelhez. Ha nincs bemenő jel, vizszintes vonalat látunk.

TV-FIELD: TV félképekjeleinek vizsgálatához.

SGL SWP: A RESET nyomógomb megnyomása után csak egyszer történik rajzolás (fényképezéshez, egyszeres lefutású jelekhez).

 Egyszeres lefutású trigger RESET kapcsolója (RESET).

 Trigger forrás kiválasztás (SOURCE). Forrás lehet: első (CH1), vagy második (CH2) csatorna, vagy a kettő együtt (VERT MÓDÉ), vagy külső forrás (EXT). Ha külső forrást választottunk, a további lehetőségeink: vehetjük az indítójelet a hálózatból, (ez akkor célszerű, ha a vizsgált jel kapcsolódik a hálózati frekvenciához, pl egyeni-rányított és szűrt tápfesz.) vagy az EXT INPUT bemenetre kapcsolt jelet használ-hatjuk erre a célra (EXT vagy EXT/10, ez tízes osztást is jelent). A kapcsoló negye-dik állásában (EXT=Z) az EXT INPUT bemenetre kapcsolt jel a kirajzolás fényere-jét változtatja.

28. Trigger (vagy Z) bemenet EXT INPUT X-Y üzemmód

Ezt a működési módot az időalap-választás kapcsolójával aktivizálhatjuk úgy, hogy a forgató-kapcsolót teljesen jobbra csavarjuk (X-Y állás). Ilyenkor a vizszintes eltérítést nem a belső időalap, hanem az l-es csatorna bemenő jele vezérli. A 2-es csatorna bemenő jele Y irányú eltérítést végez.

A kezelés menete

(Az oszcilloszkóp mérőkábele két eret tartalmaz. A fekete vagy kék színű a test- vagy földve-zeték. A piros az un. melegveföldve-zeték. Méréskor ügyeljünk a mérőzsinór helyes csatlakoztatásá-ra!)

1. Kapcsoljuk be az oszcilloszkópot! Ellenőrizzük a bekapcsolt állapotot a LED-en!

2. Válasszuk ki azt a csatornát, amelyiken mérni szeretnénk (Mode mező, bal oldali kapcso-ló).

3. A trigger módot állítsuk norm állásba, a trigger forrást CH1 vagy CH2 vagy VERT MÓD állásba, a beállított csatornának megfelelően.

4. Állítsuk a bemeneti feszültségosztót legnagyobb állásba (5 V/DIV). Ellenőrizzük kalibrált-ságukat (CAL).

5. Keressük meg a csatornák jeleit. (Esetlegesen használjuk a sugárkeresőt.) Ha a jelek nem eléggé láthatóak, vagy fókuszáltak, állítsuk be a kezelőszerveket.

6. Válasszuk ki a megfelelő bemeneti leválasztást (AC vagy DC).

7. Csatlakoztassuk a jelet a bemenetre. Csökkentsük az osztásarányt, hogy értékelhető képet kapjunk. Állítsuk be az időalap értékét úgy, hogy a képernyőn a jel egy vagy két periódusa látszódjék.

Ha nincs jel: (nincs kép, vagy csak vízszintes vonal) 0. Ellenőrizzük, csatlakoztattunk-e jelet a bemenetre.

I. A sugárkeresővel (BEAM FIND) keressük meg a jelet és hozzuk a látható tartományba a pozicionáló gombokkal.

II. Ellenőrizzük, a megfelelő csatorna van-e kiválasztva, ill. nem áll-e az elektronkapcsoló ADD állásban.

III. A csatorna osztója megfelelő állásban áll-e, ill. a bemeneti csatolásválasztó nem áll-e GND állásban.

IV. Van-e trigger. Ezt a Trigger LED jelzi. A megfelelő mód van-e kiválasztva, ill. a triggerforrás megfelelő-e.

13-14. ábra

In document Elektrotechnika - Elektronika (Pldal 147-150)