• Nem Talált Eredményt

A smith-i tipológia

In document Életciklus szakaszok az rségben (Pldal 33-38)

I. fejezet - A turizmus tudományos vizsgálata

4. A turisták jellemz i

4.1. Turistatípusok

4.1.3. A smith-i tipológia

Smith Cohenhez hasonló alapelvekb l indult ki. Elméletének középpontjában a turisták száma, célja és a helyi normákhoz, a helyi kultúrához való alkalmazkodása alapján hét típust különböztetett meg. Smith átveszi Cohen alapkategóriáját, az otthonosság-újdonság tengelyt. Smith szerint a turisták száma, típusa és el zetes elvárásai a desztinációval kapcsolatosan összefüggnek, és nagyban befolyásolja, hogy a turizmus milyen hatással van a fogadóterületre, a fogadóterület kultúrájára. Ez egyben azt jelenti, hogy minél magasabb a turisták száma egy helyszínen, annál nagyobb hatással vannak a helyi kultúrára. A Smith-féle modellben feltételezend , hogy fejlett küld piacról és

fejletlenebb fogadópiac összehasonlításáról van szó. A fejlett desztinációból fejlett vagy legalábbis hasonló fejlettség desztinációban érkez turisták szerepe és jelent sége jóval kisebb. Ezeknek a turistáknak az alkalmazkodó képessége igazából nem szignifikáns, mivel a helyiek életmódja és egyéb tulajdonságaikban nem térnek el jelent s mértékben a turistáétól. Ebben a megközelítésben Smith szerint a szolgáltatások jellegével kapcsolatos elvárások esetében, mivel azok nagy része nyugati jelleg szolgáltatás, csak a min ségben lehetnek jelent sebb eltérések. Így a turisták nagyobb létszáma nem a kulturális hatásokban és változásokban jelentkezik, hanem a szoció-ökonomiai változásokban. A kulturális jelleg hatások a gazdasági tényez kkel összefügg társadalmi változásokon keresztül jelentkeznek.

Újdonság Turista típusa Turisták száma Alkalmazkodás a helyi

normákhoz 2. Táblázat - Smith turista tipológiája

forrás: Smith, 1989

4.1.4. Az Eurostyle-analizís

Az elmúlt években a turizmusban a szokások, igények és kívánságok növekv differenciálódása figyelhet meg. Hogy a turista szabadsága alatt mit akar megvalósítani, már nem csak a társadalmi helyzetét l, gazdasági erejét l és korától függ. A szabadságpreferenciák kifejl déséhez egyre jobban hozzájárulnak olyan értékek, mint az értékítélet, értékorientáltság és a fogyasztói szokások. Ezekkel a

jellemz kkel az emberek bizonyos csoporthoz való tartozásukat fejezik ki. Ma már nem elegend egy célcsoport hagyományos szociodemografikus jellemz k szerinti elemzése, hanem azt is vizsgálni kell, hogy az egyes csoportoknak és azon belül az egyéneknek milyen elvárásaik és igényeik vannak szabadidejükkel, illetve a desztinációval kapcsolatban. Az egyes csoportok utazási szokásai érthet bbé válnak az életstílusok hátterének ismeretében. Ez a Lifestyle – analízis, mellyel egy térkép készíthet a turisták beállítottságáról, a magatartásukról és a motivációikról (4. ábra). Szocio-kulturális területen 16 súlypontot jelöl életstílus-térkép. A térkép a magatartás értelmezésére, a távlati tervezésre és a jöv jelenéseinek elképzelésére alkalmas.

Általános érvény megállapítás, hogy minél északabbra fekszik egy típus a térképen, annál inkább anyagias az értékrend, minél délebbre helyezkedünk el a térképen, annál többet jelentenek a bels értékek. Az a típus mely nyugatra található, nyílt és dinamikus, míg a keleten fekv csoportok inkább a hagyományt, a ragaszkodást és a nyugalmat kedvelik. A szabadságpreferenciákban megtaláljuk, hogy az egyes csoportok, emberek szabadságuk ideje alatt mit részesítenek el nyben. Ehhez segítséget az ún.

„szabadságirányt ” ad. E szerint az északi csoport a kikapcsolódást, a napot, strandot keresik. A nyugati csoport az élményt keres , csavargó típus. A délnyugati csoportok még szabadságuk ideje alatt is szeretnek tanulni, csodálva ismerkedni. Saját tapasztalatuk alapján városokat és természeti helyeket megismerni. Északkeleten f leg a pihenni vágyók vannak, esetenként olyanok is, akik egy helyet azért keresnek fel, hogy elmondhassák: ott jártak.

4. ábra - Európai üdül típusok Forrás: Österreich Werbung, 1999

Ez alapján a következ üdül típusok különíthet k el:

1. Az óvatos, pihenni vágyó üdül : Ez a csoport magába foglalja az otthonül k, bizalmatlanok, az óvatosak és a leszakadtak csoportját. Általában id sebb emberek, házasok: többségük gyerekei már nem laknak a szül kkel. Munkások, kézm vesek vagy irodai alkalmazottak, esetleg már nyugdíjasok. Az asszonyok f leg háziasszonyok. Ritkán van magas iskolai végzettségük, alacsony vagy közepes jövedelemkategóriával bírnak. A biztonságot és a morális rendet keresik. Megijednek a változásoktól, és gyakran ellenségesek mindenfajta innovációval szemben.

2. Klasszikus kultúrüdül : Ez a célcsoport a moralistákat, rendszeret ket és a puritánokat foglalja magába. Közép- és id sebb korúak, 45 és 65 év közöttiek tartoznak ide. Családosok, de gyerekeik már nem velük laknak. Magas jövedelm , vezet beosztású alkalmazottak, vállalkozók vagy szabadfoglalkozásúak (rendszeret k, puritánok), alkalmazottak (moralisták),

vagy már nyugdíjasok. Családi házban, vidéken vagy nagyvárosok elegáns külvárosaiban laknak. Konzervatív opinien-leaderek (véleményalakítók), inkább konformisták (alkalmazkodók) és tradicionalisták (hagyománytisztel k).

3. Az igényes élményüdül : Ez a csoport a karrieristákat, tiltakozókat, úttör ket, jótev ket és a jó szomszédokat foglalja magába. F leg fiatal vagy középkorú városlakókból áll (egyedül állók vagy fiatal gyerekes családok). Nagyvárosi lakókat képviselnek: gyakran egyetemi végzettség ek. Általában magas jövedelm , közép-vagy magas beosztású, vezet pozícióban lev k, vagy szabadfoglalkozásúak. Realisták és egocentrikusok. Megpróbálnak egy bizonyos életszínvonalat elérni és egy progresszív társadalomhoz tartozni, amelyben a szabadid és az üdülés nagyszámú ember részére elérhet .

1. A fiatal élvezetüdül : Itt a rockerek és a megjátszók szerepelnek. Fiatal városlakók. Gyakran nem házasok, tanulók, munkások vagy alkalmazottak.

Közepes, illetve alacsonyabb jövedelm ek. Kisvárosi vagy el városi bérlakásokban, illetve házakban laknak.

5. A fiatal család: Ez a csoport a romantikusokat és a gondtalanokat foglalja magába. Így a 25 és a 44 év közötti gyerekes házaspárok. Bérlakásokban vagy családi házakban élnek, el városokban vagy kisvárosokban. Az asszonyok háziasszonyok vagy alkalmazottak. A férfiak iparosok, mesteremberek, alkalmazottak vagy munkások. A háztartások jövedelme átlagos. Stabilitást és egy bizonyos életszínvonalat keresnek. Nagy jelent séget tulajdonítanak a családi jólétnek és a gyereknevelésnek. Sokat jelent számukra az otthon, a kellemes és biztonságos életvitel.

A fenti tipológiákat vizsgáljuk, akkor Plog kategóriái általános jelleg ek, mert személyiségtípusokat vesz alapul. Ezért ez állandónak tekinthet , csak hosszabb távon változhatnak jelent sen. Smith és Cohen kategóriái csak konkrét utazások esetében tekinthet k reálisnak, mert a szolgáltatások, a helyiekhez való alkalmazkodás és az utazással szemben fellép elvárások utazásonként és személyenként is eltér lehet.

Emellett ezt a jelenséget a desztináció általános és speciális jellemz i, tulajdonságai is befolyásolják. Az Euro-Style általánosan megfogalmazza a különböz turista típusokat és azok f bb jellemz it. A turizmus társadalmi-kulturális hatásainak vizsgálata esetében ez a felosztás igen hatásos, mert könnyen azonosítható az egyes csoportokra jellemz elvárás és attit d.

In document Életciklus szakaszok az rségben (Pldal 33-38)