• Nem Talált Eredményt

A rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikái

Az Intézkedéstaktika alapvető taktikáit tartalmazó kiadványról, amely az 18/2008.

(OT 10.) ORFK utasítás mellékleteként került kiadásra, az előzmények című részben tettem említést. Módszertani útmutatónak szoktam hívni, mert alapve-tő taktikákat, ajánlásokat tartalmaz, amelyek alkalmazhatóak, átültethealapve-tőek a konkrét szituációba, egyfajta mankóként is szolgálhatnak. Ez a kiadvány egy nagy űrt tölt be, mert a vonatkozó jogszabályok, mint például a rendőrségi tör-vény azt határozza meg, hogy mikor és milyen intézkedéseket kell, illetve le-het alkalmazni, valamint milyen esetekben, és milyen kényszerítő eszközökkel lehet azokat – legitim erőszak formájában – kikényszeríteni. A rendőrség szol-gálati szabályzata a törvényben meghatározottakat további részletszabályokra bontja. Jól láthatjuk, hogy a mikor és mit kell alkalmazni, szabályozva van, de a hogyan kell végrehajtani az nincsen. A Módszertani útmutató ezekre a kér-désekre válaszol, nyújt segítséget az intézkedő rendőröknek. A Módszertani útmutató két évtized rendőri és egy évtized oktatási tapasztalatai alapján került véglegesítésre, illetve összeállításra. A kiadvány részei fokozatosan készültek el, miután az oktatásban igazolta a vele szemben támasztott követelményeket.

Az elgondolt taktikák, taktikai eljárások és technikák működőképesnek bizo-nyultak. A Módszertani útmutató az ORFK utasítás mellékleteként került ki-adásra, majd az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában elkezdtük felkészí-teni a vezető intézkedéstaktikai instruktorokat. A vezető instruktorok feladata volt ellenőrizni, hogy az a felkészített instruktorok megfelelő módon adják át az ismereteket a kollégáknak, az instruktorok feladata pedig a képzések meg-tartása volt. A mi részünkről multiplikátor felkészítést jelentett a feladat, mert elvileg olyan kollégák kerültek kijelölésre, akik a taktikákkal tisztában voltak, ezért a didaktikai részt, a hogyan kell az állománynak megtanítani és számon-kérni volt a feladatunk. (Krauzer, 2008, 51-54.)

Befejezés

A tanulmányban igyekeztem teljeskörűen, mindenre kiterjedően, részletesen és alaposan bemutatni az Intézkedéstaktika rendőr tiszthelyettes-képzésében kialakított és működő modelljét. Hosszú folyamat eredményeként mára már nagyon sok helyen találkozunk az intézkedéstaktika kifejezésével, oktatásával.

Nagy öröm számomra, hogy a négy – Adyligeti, Körmendi, Miskolci és Sze-gedi – rendészeti szakgimnázium oktatási programjaiba és vizsgáztatási tevé-kenységeibe teljes mértékben beépült, elfogadott lett mind a tanárok, mind a tanulók körében. Azt gondolom jelentősen támogatja az oly sokat emlegetett gyakorlatorientált rendőr szakképesítést és valódi, a szakma igényeinek meg-felelő tartalommal került megtöltésre. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetünk, mert az Intézkedéstaktika tantárgyat mindig hozzá kell igazí-tani a napi élethez, jelenségekhez, történésekhez, elkövetési magatartásokhoz.

Az Intézkedéstaktika alapjai, mint az alapintézkedések, a biztonsági rendsza-bályok vagy az alapelvek nem változnak. Legfeljebb bővülnek, amire ráépül-nek a specialitások, amelyeket a napi élet eseményei határoz meg. Meggyőző-désem, hogy a tanulókat a napi életre, napi gyakorlatra kell felkészteni, amely alapján a tanári állománynak is felkészültnek kell lennie, napi információkkal kell rendelkezniük. Ez akkor valósulhat meg, ha mindkét fél tesz érte, mind a tanintézet, és mind a rendőri szervek. Mindkettőnek nyitottnak kell lennie a másik irányába a közös cél elérése érdekében. Sajnos sok esetben a napi gya-korlat nem ezt mutatja. Az iskolákkal szemben megfogalmazódnak az elvárá-sok, de a feltételrendszer nem mindig adott hozzá, ezen feltétlenül változtatni kell, ha komoly eredményeket akarunk elérni.

Felhasznált irodalom

Atkinson, R. L. (1999): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó

Babus, L. – Sóti, K. – Krauzer, E. (2000): A rendőrség és az emberi jogok. Budapest: Athena-eum Nyomda. 23.

Busi, J. – Csiszár, T. – Gálik, A. – Dopita, G. J. – Jádi, Zs. – Horváth, A. – Kesztyűs, M. – Kra-uzer, E. – Krémer, F. – Pokker, Z. – Sas, F. (2008): Társadalomismeret. In: Oláh, I. (szerk.):

Belügyi Rendészeti Ismeretek I. Budapest: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. 379.

Busi, J. – Csiszár, T. – Gálik, A. – Dopita, G. J. – Jádi, Zs. – Horváth, A. – Kesztyűs, M. – Kra-uzer, E. – Krémer, F. – Pokker, Z. – Sas, F. (2008): Rendvédelem II. In: Horváth, A. (szerk.):

Belügyi Rendészeti Ismeretek III. Budapest: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. 286.

Babus, L. (2002): Tények és képek az iskola múltjából és jelenéből. Budapest: Budapesti Ren-dészeti Szakközépiskola

Krauzer, E. (1997): Szituációs feladatgyűjtemény. Budapest: Budapesti Rendőr Szakközépiskola Krauzer, E. – Kis, G. (2000): Az intézkedéstaktika lélektani elemei. Budapest: Budapesti

Ren-dészeti Szakközépiskola. 30.

Krauzer, E. (2008): A rendőri intézkedés gyakorlati végrehajtását befolyásoló tényezők, szem-pontok, feltételek. In: ORFK: A rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikái. Melléklet az ORFK 18/2008. utasításhoz. Budapest: ORFK. 10-19.

Krauzer, E. (2008): A szolgálati, illetve kényszerítő eszközökre, felszerelésekre vonatkozó sza-bályok. In: ORFK: A rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikái. Mel-léklet az ORFK 18/2008. utasításhoz. Budapest: ORFK. 19-23.

Krauzer, E. (2008): A rendőri intézkedések alapvető taktikái. In: ORFK: A rendőri intézkedé-sek gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikái. Melléklet az ORFK 18/2008. utasításhoz.

Budapest: ORFK. 24-47.

Krauzer, E. (2008): Nyilvános helyen végrehajtott rendőri intézkedések alapvető taktikái. In:

ORFK: A rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikái. Melléklet az ORFK 18/2008. utasításhoz. Budapest: ORFK. 51-54.

Krauzer, E. (2008): Rendőri intézkedések és a kényszerítő eszközök alkalmazása. In: Horváth, A. (szerk.): Belügyi Rendészeti Ismeretek II. Budapest: Igazságügyi és Rendészeti

Miniszté-rium. 127-221.

Krauzer, E. (2012): Intézkedéstaktika személy- és vagyonőrök, valamint fegyveres biztonsági őrök részére. Budapest: PRO-SEC Kft. 104.

Nagy, S. (1993): Az oktatás folyamata és módszerei. Budapest: Volos Bt.

Nánási, M. (1977): Pedagógia. Budapest: Tankönyvkiadó

A cikkben szereplő online hivatkozások

URL1: http://ofi.hu/tudastar/problemak-kerdesek/oktatasi-modszerek (utolsó megtekintés:

2017.09.22.)

URL2: www.nyf.hu/others/docs/pszicho/az_attitud.doc (utolsó megtekintés: 2017.10.11.) URL3: https://asszertivakademia.hu/konfliktuskezeles-bevezetes-alapok-technikak (utolsó

meg-tekintés: 2017.09.20.)

Felhasznált jogszabályok

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény

A rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikáiról szóló 18/2008. (OT 10.) ORFK utasítás

A rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet

Az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló 217/2012. (VIII.

9.) Korm. rendelet

2012. évi CXX. törvény és a 68/2012. BM rendelet alapján egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek továbbképzése

A kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet A közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 23.) Korm. rendelet A belügyminiszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről,

vala-mint egyes, szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló 20/2013. (V. 28.) BM rendelet

2/2013. BM rendelet és 25/2013. BM utasítás alapján a rendészeti továbbképzés