• Nem Talált Eredményt

A Rendõrség költségtérítési jogosultsága téves riasztás esetén

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 131-136)

Kiemelt célunk

III. A Rendõrség költségtérítési jogosultsága téves riasztás esetén

14. Támadás esetén a pénzügyi szolgáltató központjából a jelzés az ORFK központi szerverére érkezik, majd az RZS NEO rendszeren keresztül a riasztás megjelenik az intézkedésre köteles rendõri szerv ügyeletén, valamint a prioritásként megjelölt munkaállomásokon.

15. Amennyiben téves riasztás érkezik a Rendõrséghez, úgy az azzal kapcsolatban felmerült és megállapított költségekrõl a beérkezõ riasztás helye szerint illetékes rendõr-fõkapitányság a Rendõrség számviteli politikájáról szóló 1/2008.

(OT 27.) ORFK Irányelve 4. számú mellékleteként kiadott, a rendõrségi önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzat alapján számlát állít ki az érintett pénzügyi szolgáltató részére.

16. Az idõben lemondott téves riasztást a beérkezõ riasztás helye szerint illetékes rendõr-fõkapitányság nem számlázza ki a pénzügyi szolgáltató részére.

IV. Záró rendelkezések

17. Az objektumdosszié-kezelõ osztályvezetõi szintû szolgálati elöljárója a tárgyévet követõ év április 30-áig értékelõ jelentést készít, és azt megküldi az ORFK BF BMÁO vezetõjének. A jelentésnek tartalmaznia kell:

a) a rendszerbe bekötött pénzügyi szolgáltatók, illetve telephelyek számát;

b) a tárgyévben bekötésre került pénzügyi szolgáltatók, illetve telephelyek számát;

c) a tárgyévben történt valós és téves riasztások számát, az intézkedések eredményét, költségeit;

d) a rendszer mûködésének egyéb tapasztalatait.

18. A rendõr-fõkapitányságok vezetõi az utasítás közzétételét követõ 30 napon belül kijelölik, hogy melyik szolgálati ág feladatkörébe tartozik az objektumdosszié kezelése, a pénzügyi szolgáltató által feltöltött adatok ellenõrzése.

19. A rendõr-fõkapitányságok vezetõi intézkednek a jelzések kezelésének és az arra történõ reagálásnak az adott viszonyokhoz igazodó metodika kidolgozására, figyelemmel az ORFK Rendészeti Fõigazgatóság e témakörben kidolgozott módszertani útmutatójára.

20. Az utasítás a közzétételét követõ 8. napon lép hatályba.

21. A hitelintézeti támadásjelzõ rendszer mûködtetésérõl szóló 29/2010. (OT.15.) ORFK utasítás hatályát veszti.

22. Az utasítás 3. pontjában meghatározott szervezeti egységek az utasítás hatályba lépését követõ 60 napon belül intézkednek a támadásjelzõ rendszer mûködtetésérõl szóló 29/2010. (OT.15.) ORFK utasítás hatálya alatt megkötött keretmegállapodások felülvizsgálatára és szükség szerinti módosítására.

Dr. Hatala József r. altábornagy s. k.,

országos rendõrfõkapitány

10016 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2011. évi 52. szám

1. melléklet a 20/2011. (X. 7.) ORFK utasítás tervezethez

Keretmegállapodás a támadásjelzõ rendszer jelzéseinek fogadására

amely egyrészrõl az ORSZÁGOS RENDÕR-FÕKAPITÁNYSÁG (a továbbiakban: ORFK, székhelye: 1139 Budapest, Teve u. 4–6., képviseli: ………, országos rendõrfõkapitány),

másrészrõl a/az ……… (a továbbiakban: pénzügyi szolgáltató, székhelye, adószáma: ………, képviselõje: ………), (továbbiakban együtt: Felek) között az alábbiak szerint jött létre.

1. A keretmegállapodás célja egy olyan rendszer kialakítása és mûködtetése, melynek segítségével az általános rendõrségi feladatok ellátására létrehozott szerv (a továbbiakban: Rendõrség) haladéktalanul tudomást szerezhet a pénzügyi és kiegészítõ pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzõket ért, folyamatban lévõ támadásokról és meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket.

2. Értelmezõ rendelkezések:

a) pénzügyi szolgáltató: a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 3. §-ának (1) és (2) bekezdéseiben meghatározott szolgáltatást nyújtó szolgáltató;

b) objektumdosszié: olyan informatikai adatbázis, amelyben a pénzügyi szolgáltatók statikus és dinamikus adatokat adnak meg a Rendõrség számára az azonnali intézkedések eredményes végrehajtása érdekében;

c) objektumdosszié-kezelõ: a pénzügyi szolgáltató telephelye szerint illetékes rendõr-fõkapitányság személyi állományához tartozó olyan személy, aki e rendõr-fõkapitányság vezetõjének kijelölése alapján az objektumdossziéban lévõ adatok kezelésére jogosult;

d) rendszer élesítése: a pénzügyi szolgáltató és a Rendõrség informatikai hálózatának összekapcsolása, éles üzemmódba helyezése;

e) támadás: személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztetõ jogellenes cselekmény;

f) telephely: a pénzügyi szolgáltató a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 7. § (1) bekezdés szerinti székhelye, valamint (2) bekezdés szerint telephelye;

g) tesztüzem: a támadásjelzõ rendszer élesítését követõ elsõ szakasz, amely a felek megegyezése szerinti ideig, de legalább 8 munkanapon keresztül tart, ezen idõintervallumban a pénzügyi szolgáltatótól érkezõ jel közvetítése és fogadása során felmerülõ technikai háttér üzemszerû mûködésének vizsgálata folyik,

h) téves riasztás: olyan riasztás, amelynek kiváltó oka nem támadás;

i) téves riasztás idõben történõ lemondása: a téves riasztás azon idõpontban való lemondása, amikor a beérkezõ riasztás fogadása és annak lemondása közötti idõintervallumban az intézkedésre köteles rendõri szerv még egyáltalán nem reagált, vagy azzal kapcsolatban elszámolható költsége nem keletkezett (különösen, ha az intézkedésre kijelölt rendõr a helyszínre történõ kivonulását még nem kezdte meg).

3. A pénzügyi szolgáltató a keretmegállapodásra irányuló szándékát az ORFK-hoz benyújtott írásbeli nyilatkozatával kezdeményezi. A pénzügyi szolgáltató csatlakozására jelen keretmegállapodás aláírásával kerül sor. A keretmegállapodás aláírását követõen az ORFK elektronikus felületet biztosít a pénzügyi szolgáltató számára abból a célból, hogy a pénzügyi szolgáltató a csatlakozni kívánó telephely adatait az objektumdossziéba feltölthesse. Az elektronikus felület elérhetõségérõl és a támadásjelzés technikai paramétereirõl az ORFK a keretmegállapodás aláírását követõ 8 munkanapon belül írásban tájékoztatja az érintett pénzügyi szolgáltatót.

4. A keretmegállapodással rendelkezõ pénzügyi szolgáltató a telephelyének a támadásjelzõ rendszerhez történõ csatlakozását a telephely szerint illetékes rendõr-fõkapitányság vezetõjéhez két példányban benyújtott csatlakozási szándéknyilatkozattal és a telephely adatainak objektumdossziéba történõ egyidejû feltöltése mellett kezdeményezheti.

5. A csatlakozási szándéknyilatkozat, valamint az azzal egy idõben az objektumdossziéba feltöltött adatok beérkezését követõen 8 munkanapon belül a telephely szerint illetékes rendõr-fõkapitányság ellenõrzi az adatok hiánytalan feltöltését, annak valóságtartalmát a helyszínen is ellenõrzi, valamint beállítja azon prioritási szinteket, ahol a jel fogadása a Rendõrségen megjelenik. A megadott adatok valóságtartalmáért a pénzügyi szolgáltató felelõs.

6. Hiányos vagy téves adatfeltöltés, illetve a pénzügyi szolgáltató által a telephely vonatkozásában jelen keretmegállapodás 10. pontjában vállalt kötelezettségek nemteljesítésének észlelése esetén a telephely szerint illetékes rendõr-fõkapitányság elektronikus úton haladéktalanul értesíti a csatlakozási szándéknyilatkozatban

kapcsolattartásra kijelölt személyt, és felhívja a hiányosan vagy tévesen megadott adatok 30 munkanapon belül történõ pótlására, helyesbítésére, illetve a kötelezettségvállalások megfelelõ teljesítésére.

7. Amennyiben a telephely szerint illetékes rendõr-fõkapitányság megállapítja, hogy a pénzügyi szolgáltató telephelye vonatkozásában e követelményeknek a hiánypótlásra felhívást követõen sem felel meg, az érintett telephely csatlakozása megtagadható, és a pénzügyi szolgáltató érintett telephelyének adatai az objektumdossziéból törlésre kerülnek.

8. A pénzügyi szolgáltató telephelyének csatlakozása a csatlakozási szándéknyilatkozat objektumdosszié-kezelõ általi záradékolását követõen a telephely szerint illetékes rendõr-fõkapitányság vezetõjének 3 munkanapon belüli jóváhagyásával történik. A jóváhagyásra csak azután van lehetõség, ha a telephely adatainak az objektumdossziéba való maradéktalan feltöltése megtörtént, és a telephely a jelen keretmegállapodás 10. pontjában megjelölt feltételeket teljesítette.

9. A telephely csatlakozásának tényérõl a telephely szerint illetékes rendõr-fõkapitányság a csatlakozási szándéknyilatkozat egy záradékolt és jóváhagyott példányának megküldésével haladéktalanul írásban értesíti a pénzügyi szolgáltatót. Ezt követõen a rendõrség legkésõbb 3 munkanapon belül a rendszer élesítésérõl intézkedik, és errõl ismételten értesíti a pénzügyi szolgáltatót. Az élesítés elsõ szakasza az ún. teszt-üzemmód.

10. A pénzügyi szolgáltató csatlakozása keretében vállalja, hogy,

a) telephelyén olyan kamerarendszert mûködtet, amely azonosításra alkalmas képi megjelenítést (fotó) biztosít, és amely segítségével a saját központjában ellenõrzi a riasztás okát és a saját központján keresztül továbbítja a jelet a rendõrségi szerverre;

b) lehetõsége szerint alkalmassá teszi a telephelye kamerarendszerét arra is, hogy a Rendõrség rendszerébe a Rendõrség által meghatározott módon élõképet (mozgókép) továbbítson a támadással egy idõben. Ezen technikai feltételek megvalósulásáról a pénzügyi szolgáltató elõzetesen írásban tájékoztatja a Rendõrséget;

c) az általa feltöltött adatokat legalább 6 havonta ellenõrzi, és szükség esetén aktualizálja;

d) közremûködik a teszt-üzemmód végrehajtásában;

e) támadásjelzés esetén ellenõrzi a riasztás okát, és téves riasztás esetén a támadásjelzést az intézkedésre köteles rendõri szervvel elõzetesen egyeztetett módon (pl. telefonon vagy elektronikusan, jelszóval vagy kóddal) haladéktalanul lemondja;

f) telephelye megfelel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke által a pénzügyi szervezetek mûködésének biztonsági feltételeirõl kiadott ajánlásban (a továbbiakban: ajánlás) foglalt elõírásoknak;

g) telephelye a rendszer folyamatos üzembiztonságának ellenõrzése érdekében, legalább heti egy alkalommal tesztriasztást küld a beérkezõ riasztás helye szerint illetékes rendõri szervnek.

11. Amennyiben az adatok utóellenõrzése során megállapítást nyer, hogy a pénzügyi szolgáltató érintett telephelye az ajánlásban foglaltaknak már nem felel meg, illetve a rendelkezésre bocsátott adatok hiányosak, vagy tévesek, úgy a telephely szerint illetékes rendõr-fõkapitányság ezen feltételek teljesüléséig az érintett telephely vonatkozásában a beérkezõ riasztások fogadását felfüggesztheti.

12. Amennyiben téves riasztás érkezik a rendõrséghez, úgy az azzal kapcsolatban felmerült és megállapított költségekrõl a beérkezõ riasztás helye szerint illetékes rendõr-fõkapitányság, a Rendõrség számviteli politikájáról szóló 1/2008.

(OT 27.) ORFK Irányelve 4. számú mellékleteként kiadott, a rendõrségi önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzat alapján számlát állít ki az érintett pénzügyi szolgáltató részére, amelyet az teljesítési idõn belül köteles kiegyenlíteni.

13. Az idõben lemondott téves riasztást a beérkezõ riasztás helye szerint illetékes rendõr-fõkapitányság nem számlázza ki a pénzügyi szolgáltató részére. A pénzügyi szolgáltató tudomásul veszi, hogy a támadásjelzõ rendszer gyorsasága miatt a Rendõrség reagálási ideje nagymértékben lecsökken, ezért a téves riasztás lemondására minimális idõ áll rendelkezésre.

14. Jelen keretmegállapodás az aláírását követõ 15. napon lép hatályba és határozatlan idõre szól.

15. A Felek bármelyike jogosult a keretmegállapodást indokolás nélkül írásban bármikor harminc napra felmondani.

Budapest, 20………

országos rendõrfõkapitány pénzügyi szolgáltató vezetõje

10018 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2011. évi 52. szám

2. melléklet a 20/2011. (X. 7.) ORFK utasítás tervezethez

Csatlakozási szándéknyilatkozat a támadásjelzõ rendszerhez

Az Országos Rendõr-fõkapitányság és a ……… (pénzügyi szolgáltató megnevezése) között létrejött ……… számú keretmegállapodás alapján bejelentem csatlakozási szándékunkat az alábbi Telephely vonatkozásában:

telephely neve: ...

telephely címe: ...

telephely vezetõjének neve: ...

telephely vezetõjének telefonszáma: ...

telephely részérõl kapcsolattartásra kijelölt személy neve: ...

telephely részérõl kapcsolattartásra kijelölt személy telefonszáma: ...

telephely részérõl kapcsolattartásra kijelölt személy e-mail címe: ...

Kijelentem, hogy a Telephely megfelel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke által kiadott, a pénzügyi szervezetek mûködésének biztonsági feltételeirõl szóló ajánlásban foglalt elõírásoknak.

Kelt, ………

………

aláírás

(pénzügyi szolgáltató képviselõje)

ZÁRADÉK

Az adatok hiánytalan feltöltését igazolom.

Kelt, ………

………

aláírás

(objektumdosszié-kezelõ)

Jóváhagyom:

Kelt, ………

………

aláírás

(illetékes rendõr-fõkapitányság vezetõje)

3. melléklet a 20/2011. (X. 7.) ORFK utasítás tervezethez

A támadásjelzõ rendszer objektumdossziéjába feltöltendõ adatok köre

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 131-136)