• Nem Talált Eredményt

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium közleményei

Pályázati felhívás

a hazai roma mikro-, kis- és középvállalkozások

piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházások támogatására (Kódszám: KKC-2008-R)

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium pályázatot hirdet a hazai roma mikro-, kis- és középvállalkozá-sok piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházáközépvállalkozá-sok támogatására a Kis- és Középvállalkozói Célelõirányzatból.

I. A támogatás célja

A pályázati konstrukció célja:a hazai roma mikro-, kis- és középvállalkozások piaci esélyeit javító fejlesztések és beruházások támogatása, különös tekintettel az ingatlanfejlesztésekre, gépek, berendezések és haszongépjármûvek be-szerzésére, informatikai fejlesztésre, már mûködõ vállalkozások tekintetében.

A program megvalósítása a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyes fejezeti kezelésû elõirányzataiból finanszí-rozott, állami támogatásnak minõsülõ felhasználások általános szabályairól szóló 6/2008. (III. 7.) GKM rendelet 4. §-a (1) bekezdésének 1. pontja szerinti jogcímen, a Kis- és Középvállalkozói Célelõirányzat [a Magyar Köztársaság 2008.

évi költségvetésérõl szóló 2007. évi CLXIX. törvény 1. melléklet XV. fejezet 25. cím 3. alcím 3. jogcímcsoport] terhére történik.

II. A támogatásra rendelkezésre álló forrás mértéke

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg: 300 millió Ft.

III. A támogatott pályázatok várható száma A támogatott pályázatok várható száma: 90-100 db.

IV. Pályázók köre (Támogatásra jogosultak)

Pályázhatnak a magyarországi székhelyû, a devizajogszabályok alapján belföldinek minõsülõ

– gazdasági társaságok (közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelõsségû társaság, részvénytársaság, közös vállalat),

– szövetkezetek, – egyéni vállalkozók,

amelyek mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minõsülnek.

A mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározását a pályázati formanyomtatvány ismerteti részletesen.

A pályázónak rendelkeznie kell az Országos Cigány Önkormányzat, vagy a területileg illetékes Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) támogató levelével, melyet kizárólagosan az aláírásra jogosultak írhatnak alá. Amennyiben az

adott településen nincs helyi CKÖ, akkor a helyi roma közösség érdekképviseletét ellátó társadalmi szervezet ajánlásá-val kell rendelkeznie a pályázónak, mely ajánláshoz mellékelni kell a társadalmi szervezet bírósági végzését is. Az aján-lásnak részletesen tartalmaznia kell, hogy:

– a vállalkozás eddigi tevékenysége során hogyan járult hozzá a helyi roma közösség gazdasági és társadalmi integrá-ciójához,

– a vállalkozás foglalkoztatott-e korábban roma munkavállalókat.

V. Támogatás formája

A támogatás formája: a pályázó mûködési támogatásának nem minõsülõ, visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás (a továbbiakban: vissza nem térítendõ támogatás).

A pályázat keretében nyújtott támogatás csekély összegû (de minimis) támogatásnak minõsül. Csekély összegû gatás esetén bármely három pénzügyi év idõszakában bármely kedvezményezett részére odaítélt csekély összegû támo-gatás összege nem haladhatja meg a 200 000 eurónak, a közúti szállítási ágazatban tevékenykedõ kedvezményezett ese-tében a 100 000 eurónak megfelelõ forint összeget. A csekély összegû támogatás odaítélésének feltétele, hogy azt meg-elõzõen a kedvezményezett nyilatkozik a megelõzõ két pénzügyi évben és a folyamatban lévõ pénzügyi évben általa igénybe vett valamennyi csekély összegû támogatás támogatástartalmáról. Csekély összegû támogatás nyújtható vala-mennyi ágazat vállalkozásai számára – a Szerzõdés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1998/2006/EK Bizottsági rendelet alapján – az alábbi kivételekkel:

a) halászati és akvakultúra-ágazat vállalkozásai;

b) az EK Szerzõdés I. mellékletében felsorolt mezõgazdasági termékek elsõdleges termeléséhez kapcsolódó tevé-kenységet végzõ vállalkozások;

c)az EK Szerzõdés I. mellékletében felsorolt mezõgazdasági termékek feldolgozásában vagy forgalmazásában tevé-kenykedõ vállalkozások, amennyiben:

1. a támogatás összege az elsõdleges termelõktõl beszerzett vagy az érintett vállalkozások által forgalmazott ilyen termékek ára vagy mennyisége alapján kerül rögzítésre,

2. a támogatás az elsõdleges termelõknek való teljes vagy részleges továbbítástól függ;

d)harmadik országokba vagy tagállamokba irányuló exporttal kapcsolatos tevékenységek támogatása, nevezetesen az exportált mennyiségekhez közvetlenül kapcsolódó támogatás, az értékesítési hálózat kialakításával és mûködtetésével, vagy az exporttevékenységgel összefüggésben felmerülõ egyéb folyó kiadásokkal kapcsolatos támogatások;

e)az importáruk helyett hazai áru használatától függõ támogatás;

f)a szénipar vállalkozásai;

g)teherszállító jármûvek megvásárlására a kereskedelmi fuvarozás terén mûködõ vállalkozások számára;

h)nehéz helyzetben lévõ vállalatok részére.

Jelen pályázati felhívás alapján nyújtott támogatások csekély összegû támogatásnak minõsülnek, amelyeket kizárólag az Európai Közösséget létrehozó Szerzõdés 87. és 88. cikkelyének a csekély összegû (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet – HL L sorozat 379/5 2006. 12. 28. – (a to-vábbiakban 1998/2006/EK bizottsági rendelet) szabályai alapján lehet nyújtani.

Minden egyes új csekély összegû (de minimis) támogatás odaítélésekor az adott pénzügyi évben, valamint az elõzõ két pénzügyi év alatt odaítélt de minimis támogatás teljes összegét kell figyelembe venni.

A csekély összegû (de minimis) támogatás ugyanazon elszámolható költségek vonatkozásában nem halmozható álla-mi támogatással, amennyiben az így halmozott összeg meghaladná a támogatási intenzitás csoportmentességi rendele-tekben vagy az Európai Bizottság jóváhagyó határozatában meghatározott mértékét.

A támogatást nyújtó köteles írásban tájékoztatni a kedvezményezettet arról, hogy de minimis támogatásban részesül.

A tájékoztatásnak kifejezetten utalnia kell a 1998/2006/EK bizottsági rendeletre – hivatkozva annak pontos címére és az Európai Közösség Hivatalos Lapjában való kihirdetésére –, valamint meg kell határoznia a támogatás pontos összegét támogatástartalomban kifejezve.

Támogató felhívja a pályázó figyelmét, hogy csekély összegû támogatási jogcímen nyújtott támogatáshoz kapcsolódó minden dokumentumot az odaítélést követõ 10 évig meg kell õriznie és a támogatást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén azokat köteles bemutatni.

VI. A támogatás mértéke

Az elnyerhetõ támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének legfeljebb 65%-a, illetve 80%-a, amennyiben a program a kedvezményezett térségek besorolásáról szóló 311/2007. (IX. 17.) Korm. rendelet 2. melléklete szerint komp-lex programmal segítendõ 33 leghátrányosabb helyzetû kistérségben valósul meg.

A támogatás maximális összege:

– 5 millió Ft, ha a beruházás nem kizárólag haszongépjármû-beszerzésre, és nem kizárólag minõség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésére vonatkozik, valamint nem kizárólag a piacra jutáshoz szükséges beszerzésekre vonatkozik,

– 4 millió Ft, ha a beruházás kizárólag haszongépjármû-beszerzésre vonatkozik,

– 1 millió Ft, ha a beruházás kizárólag a piacra jutáshoz szükséges beszerzésekre vonatkozik,

– 800 ezer Ft, ha a beruházás kizárólag minõség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésé-re vonatkozik.

Ha a pályázónak a támogatásból finanszírozott projekttel kapcsolatban nincs áfalevonási jogosultsága, akkor a támo-gatás számításának alapja a projekt áfával növelt, bruttó összköltsége.

Ha a pályázó áfalevonásra jogosult, akkor a támogatás számításának alapja a projekt nettó összköltsége.

A gépbeszerzésnek a pályázó által aktivált beruházás keretében kell megvalósulnia. Operatív lízing és haszonbérlet keretében történõ beszerzéshez támogatás nem igényelhetõ. Amennyiben a vállalkozás pénzügyi lízing keretében kíván-ja a gépet beszerezni, a beruházás megvalósítását két éven belül, a pályázó vállalkozás tulajdonjogszerzésével be kell fe-jezni. A támogatás csak a lízingcég részére fizetendõ tõkerésze után igényelhetõ.

A döntéshozó indokolt esetben a támogatást a kértnél alacsonyabb mértékkel is megállapíthatja, errõl a pályázót tájé-koztatja. Ha a pályázó a csökkentett mértékû támogatás mellett is képes, és kész a fejlesztés megvalósítására, errõl köte-les – az értesítés kézhezvételét követõ 15 napon belül – írásban nyilatkozni, csatolva beadványához a megfelelõen módo-sított üzleti és finanszírozási tervét, az igényelt és az elnyert támogatási összeg különbözetére vonatkozó forrás meghatá-rozását (pl. igazolt saját forrás, bankhitel).

A kedvezményezetteknek jelen pályázati konstrukció keretei közt nincs lehetõségük elõleg igénybevételére.

A támogatás maximális összege csak akkor fizethetõ ki, ha a pályázó az elszámolható költségeket igazoló számlákat a projekt megkezdését követõ két év plusz 60 napon belül benyújtja a közremûködõ szervezetnek. Mindazokra a számlák-ra, amelyek e határidõn túl kerülnek benyújtásszámlák-ra, nem fizethetõ ki a támogatás arányos része a pályázó részére. A pályá-zónak a támogatás elnyerésekor vállalt kötelezettségei ez esetben is fennállnak.

VII. Kizáró okok

Nem nyújtható támogatás azon pályázó részére

– amely csõdeljárás, felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt áll;

– aki vagy amely a támogatás iránti pályázat benyújtását megelõzõ három naptári éven belül az államháztartás alrend-szereibõl, az Európai Unió elõcsatlakozási eszközeibõl, vagy a strukturális alapokból juttatott valamely támogatással összefüggésben a támogatási szerzõdésben vállalt kötelezettségét nem, vagy csak részben teljesítette;

– akinek vagy amelynek lejárt esedékességû, meg nem fizetett köztartozása van, kivéve, ha az adóhatóság számára fi-zetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett;

– aki vagy amely nem felel meg az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15. §-ban elõírt, rendezett munkaügyi kapcsolatok törvényben meghatározott követelményeinek;

– akinek vagy amelynek az utolsó éves beszámoló alapján saját tõkéje negatív volt, vagy az a gazdálkodószervezet, amelynek a számviteli jogszabályok szerint számított saját tõkéje a törzstõke (alaptõke) jogszabályban elõírt legkisebb mértéke alá csökkent;

– aki vagy amely a beruházást, illetve a fejlesztést olyan ingatlanon kívánja megvalósítani, amely a pályázat benyúj-tásának idõpontjában nem per- és igénymentes, illetõleg bérelt ingatlan esetében a bérleti szerzõdés kizárólagos joggal nem biztosítja a támogatással megvalósuló létesítmény üzemeltetésének lehetõségét legalább a rendeletben elõírt üze-meltetési kötelezettség idejére. Amennyiben a beruházást, illetve fejlesztést osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanon kívánják megvalósítani, a pályázat befogadásának feltétele a tulajdonostársak között közokiratba vagy tejes bizonyító erejû magánokiratba foglalt használati megállapodás és az ahhoz tartozó használati megosztásra vonatkozó vázrajz pá-lyázati dokumentációval történõ benyújtása. A per- és igénymentesség követelményének az osztatlan közös tulajdon azon tulajdoni hányada vonatkozásában kell teljesülnie, amely a beruházás (fejlesztés) helyszíne;

– akirõl vagy amelyrõl hitelt érdemlõen bebizonyosodik, hogy a pályázat szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben be-folyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltatott a pályázat benyújtásakor;

– aki vagy amely a jóváhagyott utolsó éves beszámoló vagy szja-/eva-bevallás alapján meghatározott nettó árbevéte-lének több mint 50%-át mezõgazdasági tevékenység (TEÁOR szám: 01.11 – 03.22) teszi ki;

– a külföldre irányuló szállítási ágazatban tevékenykedõ vállalkozások, a mezõgazdasági, illetve halászati terméke-ket elõállító, feldolgozó vagy azok marterméke-ketingjével foglalkozó vállalkozások, valamint az exporthoz közvetlenül kap-csolódó tevékenységek;

– aki vagy amely ezen pályázat (KKC-2008-R) keretében már részesült támogatásban. (A kis- és középvállalkozá-sokról, fejlõdésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény 4. §-a alapján partner vagy kapcsolódó vállalkozások vagy annak minõsülnek. Lásd. pályázati formanyomtatvány IV. KKV Nyilatkozat);

– akinek vagy amelynek a tevékenysége/projektje a környezetvédelmi és egyéb hatósági elõírásoknak nem felel meg;

– aki vagy amely nem rendelkezik a tevékenység folytatásához szükséges szakhatósági engedélyekkel;

– akinek vagy amelynek a pályázatban szereplõ projektje részvény- és/vagy üzletrészvásárlást tartalmaz.

A támogatást a pályázat befogadását megelõzõen megkezdett beruházásra nem lehet igényelni. A projekt megkezdé-sének kritériumait a Pályázati útmutató tartalmazza.

VIII. Támogatható tevékenységek és elszámolható költségek a)Támogatható tevékenységek köre:

A támogatás kizárólag a pályázó cégkivonat/vállalkozói igazolványban szereplõ tevékenységéhez kapcsolódó, és az alábbi jogcímeken megvalósuló fejlesztésekhez adható:

a)Mûszaki gépek, berendezések beszerzése és/vagy

– technológiai korszerûsítést eredményezõ új, illetve 6 évnél nem régebbi eszközök beszerzése (azaz az eszköz gyár-tási éve nem lehet korábbi, mint a pályázat benyújtását megelõzõ hatodik év),

– szállítás és üzembe helyezés,

– betanítás (közvetlenül az eszközhöz kapcsolódva).

b)Ingatlan építése, bõvítése, fejlesztése és/vagy – infrastruktúra építése, korszerûsítése,

– szolgáltatónak közmû- és hálózatfejlesztési hozzájárulás fizetése, – ingatlan építése, bõvítése, korszerûsítése,

– ingatlanfejlesztési kiviteli tervek.

c)Informatikai fejlesztés és/vagy – hardver,

– szoftver (beleértve: speciális egyedi fejlesztésû szoftver).

d)Irodabútor/berendezés vásárlása és/vagy e)Haszongépjármûvek vásárlása és/vagy

f)Minõség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetése és/vagy – ISO 9001 szabvány elõírása szerinti minõségirányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása,

– ISO 14001 követelményeknek megfelelõ környezetközpontú irányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása, – ISO/TS 16949; QS 9000, VDA jármûipari beszállítói követelményeknek megfelelõ rendszer bevezetése és tanúsít-tatása,

– AQAP 2110/2120, valamint AQAP 150 és 160 szerinti NATO beszállítói követelményeknek megfelelõ minõség-irányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása,

– ISO 13485 szabvány elõírása szerinti speciális orvostechnikai többletkövetelményeket tartalmazó minõségirányí-tási rendszer bevezetése és tanúsíttatása,

– Élelmiszer-biztonsági rendszer szabványok (BRC, EFSIS, IFS, ISO 22000) bevezetése és tanúsíttatása, – EMAS minõségirányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása,

– MSZ 28001 (OHSAS 18001) szerinti munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer bevezetése és tanúsítása,

– ISO 27001:2005, informatikai biztonsági menedzsment követelményeknek megfelelõ irányítási rendszer bevezeté-se és tanúsíttatása,

– ISO/IEC 15408:1999 (Common Criteria 2.1) informatikai rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódó menedzsment kö-vetelményeknek megfelelõ irányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása,

– BS 15000:2000 (ITIL) informatikai szolgáltatás menedzsment követelményeknek megfelelõ irányítási rendszer be-vezetése és tanúsíttatása,

– COBIT3 informatikai rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódó menedzsment követelményeknek megfelelõ irányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása,

– ISO/IEC 17025 szerinti vizsgáló- és kalibráló laboratóriumi rendszer akkreditálása.

A már mûködõ irányítási rendszerek megújítása is támogatható.

g)A piacon való megjelenés támogatása (kiállítás, marketing, …) – piaci megjelenés (vásárokon, kiállításokon való részvétel), – marketingeszközök elkészítése, beszerzése.

A haszongépjármûvet kizárólag a pályázó saját vállalkozási tevékenységének kiszolgálása céljából történõ munkaerõ, eszköz, alapanyag, készáru szállítására lehet hasznosítani. Más cégek részére történõ bérfuvarozási tevékenység (TEÁOR’08 49.31 – 49.42) fejlesztése nem támogatható. A pályázó cég ügyvezetõje, képviseletre jogosultja, tagja, va-lamint rokonaik, mint magánszemélyek nem adhatnak el mûszaki gépet, berendezést, haszongépjármûvet, a pályázó szá-mára.

b)Elszámolható költségek:

Ingatlanfejlesztési célú támogatás esetén az elszámolható költségek:

– Telekhatáron belüli infrastruktúraépítés, (víz, villany, gáz).

– Ingatlanépítés, -bõvítés (amennyiben ezekhez közvetlenül kapcsolódik, útépítés, parkolókialakítás, kerítésépítés és parkosítás, akkor elfogadható).

– Vásárolt anyagok költsége.

– Vissza nem igényelhetõ áfa (áfa-visszaigénylésre nem jogosult pályázók esetén).

Eszközbeszerzés célú támogatás esetén az elszámolható költségek:

– Mûszaki gépek, berendezések beszerzése.

– Szállítás, üzembe helyezés és költségei.

– Haszongépjármû beszerzése.

– Olyan informatikai eszközök és szoftverek, amelyek a vállalkozás mûködtetéséhez tevékenységéhez elengedhetet-lenül szükségesek.

– Digitális fényképezõgép, illetve kamera, amennyiben a fõ tevékenységhez kapcsolódik.

– Vissza nem igényelhetõ áfa (áfa-visszaigénylésre nem jogosult pályázók esetén).

Piacra jutás támogatása esetén az alábbi költségek számolhatók el (maximum 1 millió forintig):

Vásárokon, kiállításokon való megjelenés díja (utazás, napidíj, bérköltség, szállás kivételével).

Marketinganyagok, marketingakciók költsége.

Minõség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása esetén az alábbi költsé-gek számolhatók el (maximum 800 ezer forintig):

Rendszer kialakítása: irányítási rendszer kézikönyve, folyamatleírások, munkautasítások, munkaköri leírások készí-tése, irányítási rendszer bevezekészí-tése, oktatás (a felkészítõ, tanácsadó szervezet árajánlata alapján elszámolt költségek).

Nemzetközileg elismert tanúsíttatás: elõaudit, tanúsító audit, a tanúsítvány regisztrációjának költsége a tanúsító szer-vezet árajánlata alapján.

c)Egyéb, a támogathatósághoz kapcsolódó feltételek:

– Támogatás csak új telephely létesítéséhez vagy meglévõ telephely bõvítéséhez kapcsolódó tárgyi eszköz beszerzé-séhez vagy a termékben, a szolgáltatásban vagy a termelési, szolgáltatási folyamatban alapvetõ változást hozó tevékeny-ség megkezdéséhez (ésszerûsítés, diverzifikálás vagy korszerûsítés útján) nyújtható, így szinten tartó beruházás nem fi-nanszírozható.

– A támogatásban részesített fejlesztés a vállalkozás gazdasági tevékenységét szolgálja.

– A támogatás új gép, vagy 6 évesnél nem idõsebb használt gép vásárlásához vehetõ igénybe. Új haszongépjármû (a luxus terepjárók kivételével valamennyi pick-up típus) beszerzése is támogatható, amennyiben munkaeszköznek te-kinthetõ és a vállalkozás mûködtetéséhez elengedhetetlen. A beszerezni kívánt gépeknek meg kell felelniük a vonatkozó európai irányelvek, illetve az azokat harmonizáló magyar rendeletek követelményeinek. A gépeknek CE jelöléssel és/vagy gyártói megfelelõségi nyilatkozattal [lásd 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeirõl

és megfelelõségének tanúsíttatásáról] kell rendelkezniük. Használt gép vásárlásához támogatás csak akkor vehetõ igény-be, ha a pályázó igazolni tudja, hogy a használt gép 6 évnél nem idõsebb.

– Használt gép beszerzése esetén az eladónak nyilatkoznia kell a gép eredetérõl, valamint arról a tényrõl, hogy a gép a projektet megelõzõen nem került beszerzésre hazai vagy európai uniós támogatás igénybevételével. A használt gép ára nem haladhatja meg a piaci értékét, valamint egy hasonló új gép áránál alacsonyabbnak kell lennie. A használt gépnek a mûködéshez szükséges mûszaki paraméterekkel kell rendelkeznie, és meg kell felelnie a vonatkozó elõírásoknak és szabványoknak.

– A gépbeszerzésnek, gépjármûbeszerzésnek a pályázó által aktivált beruházás keretében kell megvalósulnia. Opera-tív lízing és haszonbérlet keretében történõ beszerzéshez támogatás nem igényelhetõ. Amennyiben a vállalkozás pénz-ügyi lízing keretében kívánja a gépet beszerezni, a beruházás megvalósítását 2 éven belül a pályázó vállalkozás tulajdon-jogszerzésével be kell fejezni. A támogatás csak a lízingcég részére fizetendõ összeg tõkerésze után igényelhetõ.

– Használt haszongépjármû beszerzése esetében a támogatási szerzõdés megkötésekor a gépjármû nem lehet idõsebb 3 évesnél, a gépjármû per-, teher- és igénymentes kell legyen, a gépjármû nem lehet hatósági alvázszámú, karambolos, továbbá luxus kategóriába sorolt, a gépjármû 60 napnál nem régebbi eredetvizsgálattal, érvényes forgalmi engedéllyel, környezetvédelmi igazolólappal, illetve törzskönyvvel kell rendelkezzen (az eredetvizsgálatról és a jármûkísérõ okmá-nyokról készített hiteles másolatokat a pályázathoz ugyancsak csatolni kell).

– A fejlesztés megvalósításához nyújtott támogatás esetén a szerzõdéskötés feltételeként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nem ír elõ biztosítékadási kötelezettséget.

– Ingatlannal kapcsolatos beruházások esetén az ingatlan építése, bõvítése, fejlesztése, korszerûsítése támogatható (pl. külsõ megjelenés javítása, portálok, kirakatok kialakításával, esztétikai színvonal növelésével). A karbantartás és szintentartó beruházás nem finanszírozható (pl.: péküzem éves újrameszelése, vagy padlószõnyeg lecserélése járólap-pal stb.), azaz a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvényben meghatározott tárgyieszköz-beruházáshoz lehet a támogatást igénybe venni.

– Üzlethelyiség-fejlesztéshez kapcsolódóan támogatás tárgyi eszközök (mûszaki gépek, berendezések stb.) beszerzé-se és olyan tevékenység megkezdébeszerzé-se támogatható, amely a termelési, szolgáltatási folyamatban alapvetõ változást hoz (ésszerûsítés, diverzifikálás vagy korszerûsítés útján).

– A támogatott fejlesztés kizárólag olyan ingatlanon valósítható meg, ahol biztosítható a rendeletben elõírt (a projekt befejezésétõl számított legalább 3 évig tartó) fenntartási, mûködtetési idõ. Az ingatlannak per- és igénymentesnek kell lennie, illetve bérelt ingatlan esetében a bérleti szerzõdésnek kizárólagos joggal biztosítania kell a támogatással megva-lósuló beruházás legalább fenti ideig való üzemeltetési lehetõségét.

– Amennyiben a pályázó a 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet szerinti érzékeny ágazatban tevékenykedõ vállalkozás-nak minõsül, a rendelet megfelelõ rendelkezéseit is figyelembe kell venni.

– A beruházást legkésõbb a támogatási szerzõdés megkötését követõ 2 hónapon belül meg kell kezdeni, és a fejlesz-tésnek a megkezdéstõl számított két éven belül meg kell valósulnia.

– A projekt megtérülési idejével kapcsolatban nincs minimális elvárás.

– Ugyanazon projekthez támogatás egy elõirányzatból csak egy alkalommal ítélhetõ meg.

– A fejlesztés nem kapcsolódhat közvetlenül mezõgazdasági, vadgazdálkodási, erdõgazdálkodási és halgazdálkodási tevékenységhez (TEÁOR’08 01.11 – 03.22).

– A pályázó vállalja, hogy a támogatott beruházással létrehozott termelõ kapacitásokat, szolgáltatásokat a támogatási szerzõdésben rögzített üzembe helyezési (befejezési) idõponttól számítva legalább 3 évig folyamatosan fenntartja és mû-ködteti.

– A beruházás eredményeként megvalósult létesítményen egy táblát köteles elhelyezni a következõ szöveggel: „Ez a beruházás a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával valósult meg, a roma vállalakozások fejlesz-téseit segítõ program keretében.”

– Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a költségvetési forrásra való tekintettel az elnyert támogatás felhasználá-sakor a közbeszerzésekrõl szóló 2003. évi CXXIX. törvény rendelkezéseit figyelembe véve kell eljárni.

A kifizethetõ támogatás akkor sem haladhatja meg a támogatás maximális értékét, ha az elszámolható költségek összege meghaladja a maximális értéket. Ez esetben a pályázó választhatja meg a még be nem nyújtott számlák alapján, hogy mely elszámolható költségekhez vesz igénybe támogatást.

A kifizethetõ támogatás akkor sem haladhatja meg a támogatás maximális értékét, ha az elszámolható költségek összege meghaladja a maximális értéket. Ez esetben a pályázó választhatja meg a még be nem nyújtott számlák alapján, hogy mely elszámolható költségekhez vesz igénybe támogatást.