• Nem Talált Eredményt

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM ESÉLYEGYENLÕSÉGI SZABÁLYZATA

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 40-43)

Jelen Esélyegyenlõségi Szabályzat az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 63. § (4) bekezdésében, valamint a kormánytisztviselõk tekintetében is alkalmazandó Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 5. §-a és 70/A. §-ában meghatározottak figyelembevételével – a minisztériumban képviseleti jogosultsággal rendelkezõ érdek-képviseleti szervezetekkel együttesen – jött létre az egyenlõ bánásmód elveinek tiszteletben tartása és a munkahelyi esélyegyenlõség elõsegítése érdekében.

I. ÁLTALÁNOS CÉLOK, ETIKAI ALAPELVEK

1. A minisztérium a foglalkoztatás során tiszteletben tartja a vele jogviszonyban állók emberi értékeit, méltóságát, egyediségét. A minisztérium a diszkrimináció minden formáját elítéli, feladatainak ellátása során minden tekintetben szem elõtt tartja az esélyegyenlõség és az egyenlõ elbánás elvét.

2. A minisztérium olyan munkafeltételeket biztosít, és olyan munkakörülményeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak az alapvetõ értékeknek a megõrzéséhez és megerõsítéséhez, az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló törvényben megfogalmazottak megvalósításához.

II. HÁTRÁNYOS HELYZETÛ CSOPORTOK

3. Jelen Esélyegyenlõségi Szabályzat alkalmazásában hátrányos helyzetûnek tekintjük aki:

a) nõ,

b) 40 évnél idõsebb, c) roma,

d) fogyatékossággal élõ, megváltozott munkaképességû,

e) két vagy több 10 éven aluli gyermeket nevelõ, vagy 10 éven aluli gyermeket nevelõ egyedülálló,

f) tartósan beteg közeli hozzátartozót rendszeresen ápoló, g) gyesrõl/gyedrõl visszatérõ,

h) nyugdíj elõtt álló, i) pályakezdõ.

4. A minisztérium kötelezettséget vállal arra, hogy a felsorolt hátrányos helyzetû csoportok esélyegyenlõségének megvalósítása érdekében – a gyermeknevelésre, a gondozói és a szülõi szerepre, továbbá az életkorra, valamint a hátrányos helyzetet elõidézõ körülményekre tekintettel olyan pozitív, méltányos és rugalmas intézkedéseket dolgoz ki, amelyek elõsegítik a munkavégzés körülményeinek javulását, megõrzését.

III. HELYZETFELMÉRÉS

5. A munkatársak esélyegyenlõségével kapcsolatban felhasználandó adatok egy része, a nemre, korra, gyermeknevelésre, gyesrõl/gyedrõl visszatérésre, stb. vonatkozó adatok a személyügyi informatikai adatbázisból rendelkezésre állnak.

6. A nemzetiségre, betegápolásra, vagy megváltozott munkaképességre stb. vonatkozó adatok kezelése az érintettek önkéntes adatszolgáltatásai esetén, a személyügyi nyilvántartástól elkülönítetten, azzal össze nem kapcsolva történik.

IV. MINISZTÉRIUMI KONKRÉT CÉLOK

A) A munkatársak felvételénél az esélyegyenlõség biztosítása

B) Munkakörülmények általános javítása, a munkatársak egészségének megóvása C) Oktatási, képzési programokhoz való egyenlõ hozzáférés elõsegítése

D) Családos munkatársak számára biztosított lehetõségek

E) A nyugdíjas korhoz közelítõ, valamint a beteg közeli hozzátartozót rendszeresen ápoló munkatársak részére biztosított lehetõségek

F) Esélyegyenlõség létszámleépítés esetén

G) Pályakezdõ fiatalok esélyegyenlõségének megteremtése

V. A CÉLOK ELÉRÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK ÉS INTÉZKEDÉSEK A) A munkatársak felvételénél az esélyegyenlõség biztosítása:

A minisztérium az adott munkakörbe történõ felvételnél kizárólag a foglalkoztatás jellegébõl vagy természetébõl egyértelmûen következõ, szükségszerû megkülönböztetést alkalmazza, azaz a felvételnél a hangsúlyt az adott munkakör ellátásához szükséges készségekre, képességekre, jártasságokra és tapasztalatokra helyezi.

B) Munkakörülmények általános javítása, a munkatársak egészségének megóvása:

A munkavégzés feltételeinek javítása és az egészségmegõrzés érdekében a minisztérium fokozott figyelmet fordít az irodabútorok, illetõleg irodai eszközök beszerzésénél az ergonómiai megfelelésre.

Meghatározott rendszerességgel foglalkozás-egészségügyi orvosi rendelést mûködtet.

Támogatja az egészség megõrzését, javítását szolgáló sport- és szabadidõs tevékenységeket (pl. masszázs, illetve gyógytorna, jóga, rekreációs kártya, stb. igénybevételi lehetõségének biztosításával).

Hangsúlyt fektet a mozgáskorlátozottak részére a minisztérium akadálymentes megközelítésére és az épületen belüli akadálymentes közlekedés megvalósítására.

Kulturált étkezési, melegebéd-elérési lehetõséget biztosít a minisztérium épületén belül.

A kerékpárral való közlekedést fedett és megfelelõ méretû kerékpártároló rendelkezésre állásával motiválja.

Képernyõ elõtti munkavégzéshez éles látást biztosító szemüveg igénybevételét biztosítja a számítógéppel dolgozó munkatársak számára.

C) Oktatási, képzési programokhoz való egyenlõ hozzáférés elõsegítése:

E cél érdekében a minisztérium lehetõséget nyújt a továbbtanulás anyagi támogatására tanulmányi szerzõdések megkötésének formájában.

A munkatársak számára – a foglalkoztatás idõtartama alatt – biztosítja a minisztérium igényeinek megfelelõ, a foglalkoztatottak továbbképzési és fejlõdési igényeivel összhangban álló, egyenlõ eséllyel hozzáférhetõ, egész életen át tartó tanulás lehetõségét.

Megteremti a munkatársak teljes köre számára a képzésekhez és az azokról való tájékozódás lehetõségéhez való hozzáférést.

D) Családos munkatársak számára biztosított lehetõségek:

A minisztérium vállalja, hogy lehetõséget biztosít a jogviszonyban állók gyermekei számára szakmai gyakorlat elvégzésére, diplomamunka konzultáció lehetõségére, amennyiben a szakterület a minisztérium profiljába illeszkedik.

A 14 éven aluli gyermeket nevelõk rendes évi szabadságának kiadása során – a lehetõségekhez mérten – figyelembe veszi a gyermekgondozási és oktatási intézmények mûködési szüneteit, illetve a gyermeküket/gyermekeiket egyedül nevelõ, illetve három vagy több gyermeket nevelõ a szociális segély nyújtásakor elõnyben részesül.

Esetenként munkahelyi családos rendezvényeket (pl. mikulás, karácsony stb.) szervez.

A szülési szabadság, szülési/gyermekgondozási szabadságon lévõ munkatársakat egyenrangú munkatársaknak tekinteti, a távollét ideje alatt is folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, elõsegíti a gyedrõl/gyesrõl visszatérõ munkatársak beilleszkedését, igény esetén megvizsgálja a részmunkaidõben történõ foglalkoztatás lehetõségét.

E) A nyugdíjas korhoz közelítõ, valamint a beteg közeli hozzátartozót rendszeresen ápoló munkatársak részére biztosított lehetõségek:

A minisztérium a nyugdíjas korhoz közelítõ munkatársak esetében, igény szerint egyénre szabott tájékoztatást ad a nyugdíjba vonulási lehetõségekrõl.

A fogyatékos hozzátartozójukat ellátó, idõs, beteg szüleiket eltartó, illetve gondozó munkatársat szociális segély igénylésénél elõnyben részesíti.

F) Esélyegyenlõség létszámleépítés esetén:

A minisztérium a közszférát érintõ létszámleépítéskor a leépítendõ munkatársak körének meghatározását objektív kritériumokra alapozza.

Különös figyelemmel mérlegeli a hátrányos helyzetû csoportokból a nyugdíj elõtt állók és a kiskorú gyermeket/gyermekeket nevelõ szülõk helyzetét.

G) Pályakezdõ fiatalok esélyegyenlõségének megteremtése:

Központi ösztöndíjas, romaprogramok esetén – amennyiben a jogszabályi és a költségvetési feltételek engedik – a minisztérium lehetõséget biztosít a program keretében a fiatalok gyakorlati tapasztalatszerzésére.

VI.

NYILVÁNTARTÁS

, ADATOK KEZELÉSE

7. A minisztérium kijelenti, hogy az Esélyegyenlõségi Szabályzat végrehajtásához szükséges adatok gyûjtése és kezelése során a személyes adatok védelmérõl és a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) rendelkezései betartásával, valamint az érintettek személyiségi jogainak tiszteletben tartásával jár el.

8. A különleges személyes adatok csak az Avtv. és az Mt. vonatkozó rendelkezései szerint, önkéntes adatszolgáltatás alapján, meghatározott idõtartamig kezelhetõek.

VII. PANASZOK KEZELÉSE

9. Az egyenlõ bánásmód követelményének megsértése esetén (amelynek eseteit az Ebtv. tartalmazza) a sérelmet szenvedett munkatárs (a továbbiakban: sértett) a Személyügyi Fõosztályhoz fordulhat. Ez a rendelkezés nem érinti a sértett azon jogát, hogy közvetlenül kezdeményezze a jogszabály alapján igénybe vehetõ jogorvoslatokat.

10. A panaszos ügyeket elsõsorban békés módon, egyeztetéssel kell megoldani.

11. Amennyiben a minisztérium és a sértett nem tudnak megegyezni, közvetítõt vonhatnak be az eljárásba. Az egyeztetési eljárásban közremûködõként részt vehet az érdek-képviseleti szerv képviselõje.

VIII. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. A minisztérium vállalja, hogy az Esélyegyenlõségi Szabályzatot minden munkatárs számára elérhetõvé teszi az intranethálózaton keresztül.

13. A minisztérium 2011. november 30-ig megvizsgálja, hogy miként érvényesülnek az esélyegyenlõség elvei, valamint az Esélyegyenlõségi Szabályzatot esetleg milyen új célcsoportokkal, célokkal lehet bõvíteni.

14. A következõ idõszakra szóló Esélyegyenlõségi Szabályzat elfogadási határideje: 2012. december 31.

Jelen Esélyegyenlõségi Szabályzatot a minisztérium mint munkáltató és a minisztériumban képviseleti jogosultsággal rendelkezõ érdek-képviseleti szervezetek képviselõi együttesen mint akaratukkal mindenben megegyezõt jóváhagyólag aláírják.

Dr. Réthelyi Miklós s. k.,

nemzeti erõforrás miniszter

Gaál Edit s. k.,

OM Szakszervezete

Óváry István s. k.,

OKM Demokratikus Szakszervezete

A nemzeti fejlesztési miniszter 42/2011. (VIII. 25.) NFM utasítása

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minõsített adatok védelmére vonatkozó

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 40-43)