• Nem Talált Eredményt

A nemesített szalagok karbidszerkezetének vizsgálata

3. Szalagfűrészlap-alapanyagok összehasonlító vizsgálata

3.2. A nemesített szerkezet „rejtett” jellemzőinek vizsgálata

3.2.3. A nemesített szalagok karbidszerkezetének vizsgálata

A 3.1.2. fejezetben bemutattam az acélszalagok mikroszerkezetének metallográ-fiai vizsgálattal feltárható sajátosságait. A nemesített állapot finomszerkezetének, ezen belül is a vas-karbid fázis morfológiai jellemzőinek a megismerésére az ott al-kalmazott vizsgálati eljárások nem igazán alkalmasak. A 2000-ben replikamintákon végzett transzmissziós elektronmikroszkópos (TEM-) vizsgálatnak erős korlátot sza-bott a Bay-ATI berendezésének elaggott kora. A Bay-Nano intézet beindulásával si-került elérni olyan vizsgálóberendezéseket, amelyek feloldása a nanoskálára esik, így nagyfeloldású szerkezetvizsgálatot enged meg.

A lyukasztott fóliák használhatóságát és magát az eredményes TEM-vizsgálatot is szinte teljesen meggátolja a minta TEM-re előnytelen anyaga: az F3-2. ábra és az F3-11.a ábra jól mutatja, hogy a finom kiválások sűrűn, gyakran egymáshoz tapadva, rendezetlen kuszaságnak tűnő módon vannak jelen a szerkezetben. A pásztázó transzmissziós (STEM-) leképezés viszont megmutatta, hogy a karbidokat befoglaló mátrixban a 0,6–1% C-tartalmú acélok vegyes morfológiájú martenzitjére jellemző lé-ces-köteges szerkezet [179, 180, 181] gyakorlatilag teljes mértékben megőrződik a meg-eresztési folyamatban, ahogyan ezt az F3-11.b ábra mutatja.

A TEM-mel átvilágítható részek vizsgálata arra mutat, hogy a nagynak tűnő kar-bidrögök valójában finom, gyakran 10 nm-esnél is kisebb karbidrögöcskék agglome-rátumai; ezt lehet jól megfigyelni az F3-12. és az F3-13. ábra nyíllal jelölt helyein.

A TEM-vizsgálatnál egy minta kivételével gyakorlatilag leküzdhetetlen nehézsé-get jelentett a finom cementitkiválásokkal telített anyag gyors felmágneseződése. A finomkarbidos szerkezet a minta-előkészítést is megnehezíti, mivel a mátrix oldódása egyenetlen. A TEM-re alkalmatlan fóliák azonban jól vizsgálható mintáknak bizonyul-tak a téremissziós katódos pásztázó elektronmikroszkóppal végzett vizsgálatokban, amint ezt a F3-14. ábra példázza. Ezt a minta-előkészítési módszert mások is alkal-mazták kiválások pásztázó elektronmikroszkópos (SEM-) vizsgálatára [182].

A pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatot gyakran végezzük maratott csiszo-laton, de ezeknek a mintáknak a megfelelő maratása és az újraoxidálódás elkerülése csak bravúrok sorozatával biztosítható. Két minta esetében mutatja az eredményt az F3-15. és F3-16. ábra. Az elektrolitikus maratással vékonyított és lyukasztott TEM-fóliák lényegesen jobb felületeket adtak a SEM vizsgálatok céljára: F3-17. ábra.

A végsőkig elmenve az adott mintával elérhető feloldásban, az F3-17.c-d ábra, továbbá a további mintákról készített F3-18.– F3.21. ábrák képei megerősítik azt a megfigyelést, hogy a karbidkiválások valójában karbidrögöcskék aggregátumai.

A szerkezet további jellegzetessége az eredeti martenzitlécek és az ezek orien-tációjához kötötten kiváló cementit (pl. az F3-18.e-f. és az F3-20–21. ábra) mellett a maradék ausztenit szigetes eloszlása, amely jól megfigyelhető az 18.g-h, az F3-19.e-f és az F3-21.g-h ábrán, ahol nyilak jelölik a maradék ausztenit szigetecskéit.

A nemizotermikus megeresztéskor (de csak akkor) a cementit rendezett kiválá-sát a martenzitlécek határára a DP-acéloknál már megfigyelték [183]; ez a folyamatos megeresztés a szalagfűrészlapok alapanyagainak gyártásában, a folyamatos nemesítősorokon ténylegesen megvalósuló eset. Bő 40 éve, az alig ismert térionmikroszkópos vizsgálattal 0,88% C-t és 0,45% Mn-t tartalmazó edzett acélt kis hőmérsékleten (a mikroszkópban!) megeresztve azt tapasztalták, hogy az epszilon-karbidok csak az ikerhatárokon rendeződtek szabályosan [184]. Ugyancsak jól feltárt folyamat az is hogy a cementit és más karbidok vastagsága a martenzitlécekben és azok kisszögű határain jóval kisebb, mint a nagyszögű köteg-, cella- és szemcseha-tárokon [183, 185, 186, 187]. A cementit legkisebb méretére nézve a 22 ± 7 nm [183] és a

8 nm adatot találtam [187]. Ez utóbbi jól egyezik az általam észlelt legkisebb mérettel.

Ezek a jelenségek a mostani megfigyeléseim szerint a nagy széntartartalmú acélok-nál is bekövetkeznek. A szakirodalomban azt a most észlelt jelenséget, hogy az ele-mi cementitrögök aggregátumokba rendeződnek a martenzitlécek kisszögű határain, nem említik a megeresztési cementit morfológiai elemzéseiben sem [184, 188].

A SEM- és TEM-vizsgálat megerősítette a termoelektromos és a termoanalitikai vizsgálat eredményei alapján már megfogalmazódott következtetést, miszerint főként az edzést követően mennek végbe azok a mikroszerkezeti változások, amelyek meg-szabják a szalagfűrészlap alapanyagok ciklikus mechanikai igénybevételekkel szem-beni viselkedését. Ezt erősítik az ε-karbid átalakulásának nagy időigényére [167], a cementitkiválás erős hevítésisebesség-függésére [187, 189] és a maradék ausztenit bomlási kinetikájának sajátosságaira [167] vonatkozó szakirodalmi adatok, amelyeket a 21. ábra reprezentál. A sematikus a) ábra szerint a cementitkiválás inkubációs ide-je (e fogalmat még ma is indokolt használni [190, 191]) és így időkorlátos lefolyásának végeredménye erősen függ a megeresztési hőmérsékletre való hevítés sebességé-től. A b) ábrán Sidoroff adataiból [167, 192] – aki a megeresztéskori ausztenitbomlás és az ε-karbid átalakulás kinetikáját is vizsgálta 100Cr6 típusú csapágyacélban – meg-rajzoltam az 50, 90 és 100% elbomlott maradék ausztenithez tartozó extrapolációs görbéket. Meghatározó szerepűnek tartom az edzés befejeződése és a megeresztés kezdete közötti időben a szén megoszlását a martenzit ferritje és az ausztenit között [193], hiszen Speer modellje szerint [193] a korlátozott paraegyensúlyban a C = 0,75%

acél ausztenitjének C-tartalma megközelítheti a 7%-ot (!); lásd az F4-9. ábrát.

a)

Megeresztési hőmérséklet (°C) b) 21. ábra – a) A cementitkiválás kezdetének hevítéssebesség-függése Furuhara [187] nyomán;

b) A maradék ausztenit megeresztéskori elbomlása 100Cr6 acélban, Sidoroff nyomán

Ezek a diagramok nagyon demonstratívan jelzik, hogy a martenzit megeresztése jelentősen különböző mikroszerkezetre vezethet még akkor is, ha csak csekélynek tűnő eltérések állnak elő a folyamatos nemesítősoron a megeresztés technológiai fel-tételeiben. Ennek a kezdettől jelentősnek gondolt és számos apró (de csak közvetett) bizonyítékkal már megerősített tézisnek a közvetett igazolására olyan további igazo-lásokat törekedtem találni, amelyek bizonyítékként közvetlennek minősülnek. Éppen ezért a „rejtett” mikroszerkezeti sajátosságoknak a karbidszerkezet elektronmikro-szkópos elemzésével tovább nem foglalkoztam. Nem csak azért, mert a vizsgálati le-hetőségek csak a bemutatott mélységig voltak elérhetők, de azért is, mert ez a kuta-tási irány eléggé más irányba vezet a gyakorlatorientált káresetelemzési pályától, amely számomra mindvégig az elsődleges volt.

A maradék ausztenit jelenlétének tisztázása céljából a röntgendiffrakciós vizsgá-latok mellett visszaszórtelektron-diffrakciós (EBSD-) vizsgávizsgá-latokat végeztem, a 4.

táblázatban szereplő S1-C75Cr, M1-C75 és F1-C75 jelű anyagokon, továbbá az M3-as anyagcsoportból (270 db, Martin Miller-gyártású nemesítetett szalag) a termoelektromoserő-méréssel kiválasztott reprezentatív mintákon.

Ahhoz, hogy kellően jó képminőséget és jól értékelhető Kikuchi-ábrákat kapjunk, elengedhetetlen volt a megfelelő minta-előkészítési technika kidolgozása, az elekt-ronmikroszkóp rendszernek az alsó érzékenységi határán – nagyon kis nyalábátmé-rő és lépésköz – való működtetése és az automatikus fázisazonosítás feltételeinek optimalizálása. Ezt az összetett módszert azután sikeresen alkalmaztuk más kutatá-sokban is a nagyon finom és heterogén szerkezetű hegesztett kötések [194, 195, 196, 197, 198, 199, 200], valamint a TRIP- és a duplex acélok [201, 202, 203, 204, 205] fázistérképezésé-re. Az S1-C75Cr, M1-C75 és F1-C75 jelű anyagok EBSD-vizsgálatának eredményeit az F3-22–23. ábra foglalja össze [194]. A maradék ausztenit mennyisége 5,7–7,8%.

Észre kell venni, hogy a nagyobb értéket a legkisebb Seebeck-állandójú, S1-C75Cr jelű anyagban mértük, amelyben a cementit mennyisége is kiugróan nagy: 27,7%.

A 270 db Martin Miller-féle acélszalagból a termoelektromos erő értéke alapján kiválasztott három, reprezentatív minta – az M3-151, az M3-173 és az M3-191 jelű – EBSD-vizsgálati eredményei a F3-24. ábrán láthatók. A vas-karbid mennyisége itt is a legkisebb Seebeck-állandójú anyagban adódott a legnagyobbnak, és az eltérés is arányosan nagyobb, mint az előző ábrán szereplő anyagok esetében; ezeket az ösz-szefüggéseket szemlélteti a 22. ábra.

0

M1-C75 F1-C75 S1-C75 M3-151 M3-173 M3-191

Részarány a fázisrképen

22. ábra – A reprezentatív acélszalagminták EBSD-vizsgálattal meghatározott vas-karbid és ma-radék ausztenit mennyisége, valamint a relatív Seebeck-együtthatójuk értéke

Az EBSD-vizsgálat nagyon világosan megmutatta az összehasonlított acélok karbidszerkezetének jelentősen eltérő voltát. Ez még úgy is fontos és az eutektoidos rugóacélok vonatkozásában teljesen új eredmény, hogy az adatok pontosságát ront-ja az a vizsgálattechnikai korlát, hogy a keresett fázisok ténylegesen létező mennyi-ségének egy része a vizsgálat során gerjesztett mérési pontok méretétől akár jelen-tősen kisebb kiterjedésű térfogatelemeket is alkothat. Éppen ez teszi lehetővé, hogy az EBSD-vel vas-karbidként azonosított fázisnak a fázistérképen megjelenő mennyi-ségét és eloszlását minősítő értékként alkalmazzuk a nemesített – első megközelí-tésben ferrit-karbid elegynek tekinthető – acél karbidszerkezeti finomságának jellem-zésére. A szövetszerkezet finomabb feltárása nagyon izgalmas kihívást jelentene – pl. elkülöníteni az ausztemperálásos edzéskor keletkezett bénit ferritjét és karbidját a martenzitből és az ausztenit bomlásából keletkezettektől, illetve elemezni az F3-25. ábrán jól látható nagy és nagy Cr-tartalmú karbidok szerepét –, de ez is az ál-talam járt pályától egészen más irányba vezető kutatás tárgya lehetne.