• Nem Talált Eredményt

A meghatározott kritériumoknak megfelelő valamennyi vállalkozás számára elérhető

4. ÖKOSZISZTÉMA

4.2. Társadalmi vállalkozásokra irányuló szakpolitikai struktúrák és támogatási intézkedések

4.2.1. A meghatározott kritériumoknak megfelelő valamennyi vállalkozás számára elérhető

vállalkozások számára is előnyösek lehetnek)

Ez a jelentés elsősorban a foglalkoztatásra és a közfeladatok (jóléti szolgáltatások) ellátására adott támogatásra koncentrál a minden olyan szervezetre vonatkozó támogatási intézkedések tekintetében, amelyek megfelelnek egyes meghatározott kritériumoknak. A közfeladatok ellátásának támogatásai tipikusan nonprofit szervezetek számára elérhetőek, míg a foglalkoztatási támogatások hozzáférhetők a hagyományos vállalkozások számára is (Grants Europe 2018).

A nonprofit szervezetek a központi költségvetésből normatív állami támogatást igényelhetnek, ha bizonyos közfeladatokat látnak el, és rendelkeznek a szükséges engedélyekkel (pl. rászorulók alacsony küszöbű ellátása, családok ideiglenes otthona, közoktatás, szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltatók, stb.). A 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról a közfeladatot törvényben meghatározott állami

vagy önkormányzati feladatként definiálja. Az új civil törvény nem sorol fel konkrét tevékenységeket közfeladatokként. Az önkormányzatok a közszolgáltatások nyújtását kiszervezhetik úgy, hogy a közszolgáltatási szerződés keretében a közbeszerzési szabályok alapján magánszolgáltatókat választanak (Grants Europe 2018).37 Csak közhasznú szervezetek köthetnek közszolgáltatási szerződést állami, közigazgatási szervekkel.

Általánosságban elmondható, hogy a szervezetek a közfeladatokkal kapcsolatban felmerült költségekre normatív támogatást igényelhetnek (Gottgeisl és Láng 2013). A normatív támogatási összeg az éves költségvetés szerint alakul, és az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott. Ez számos problémát vet fel, mivel általában ez a támogatás nem elegendő a szervezetek fenntartására. A jogszabályok által biztosított lehetőség ellenére közszolgáltatási szerződések keretében kevés szervezet végez ilyen kiszervezett feladatokat (Grants Europe 2018).

A munkaerő-piaci integráció területén a szervezetek pályázhatnak támogatásokra a központi költségvetésből hátrányos helyzetű, súlyosan hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatására (lásd: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat n.d.):

 Fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű személy esetén: a támogatás a munkabér és a fizetett szociális hozzáárulási adó legfeljebb 60%-ának megfelelő összeg, legfeljebb egy évre; súlyosan hátrányos helyzetű álláskereső alkalmazása esetén legfeljebb két évre jár.

 Hátrányos helyzetű álláskereső esetén: a támogatás a munkabér és a fizetett szociális hozzájárulási adó legfeljebb 50%-ának megfelelő összeg lehet legfeljebb egy évig, súlyosan hátrányos helyzetű álláskereső esetén legfeljebb két évig.

A szociális szövetkezetek esetében a támogatás mértéke a munkabér és a ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó legfeljebb 70%-nak megfelelő összeg (Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat n.d.). A szociális szövetkezetekben továbbá lehetőség van sui generis (tagi munkavégzési) jogviszony indítására, és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap négy éven keresztüli degresszív támogatása fedezi az új tagok egészségügyi szolgáltatási járulékát (lásd a 2.3. fejezetet).

A tartós munkanélküliek foglalkoztatásának egyik formája az igen ellentmondásos közmunka program (lásd a 2.2. fejezetet). A közfoglalkoztatottak – a munkaerőpiacról

37 Az önkormányzatok normatív támogatása tekintetében a közszolgáltatások kiszervezését a 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról szabályozta, amely felsorolta az önkormányzatok közhasznú kötelezettségeit és feladatait, valamint az alvállalkozásnak kiadható szolgáltatási formákat (magánvállalkozásoknak, nonprofitoknak, egyházi szervezeteknek). Továbbá a 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról határozta meg az ellátásokra való jogosultság feltételeit és a szociális ellátás intézményrendszerét. Az állami szolgáltatások biztosítását emellett a 191/2008. (VII. 30.) Korm. rendelet a támogató szolgáltatás és a közösségi ellátások finanszírozásának rendjéről; 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről, 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról, valamint a 489/2013. (XII. 18.) Korm. rendelet az egyházi és nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok állami támogatásáról határozza meg (lásd Grants Europe 2018).

kiszorult hátrányos helyzetű emberek – munkát találhatnak többek között közhasznú szervezetnél, civil szervezetnél, szociális szövetkezetnél.38 A közfoglalkoztatás profitgenerálásra nem irányulhat. A központi költségvetésből származó támogatás mértéke a bérköltség (és az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adó) akár 100%-át is elérheti, emellett közvetlen költségekhez (és speciális esetekben szervezési költségekhez) is hozzájárulhat a bérköltségre nyújtott támogatás max. 5-20%-áig (Közfoglalkoztatási portál n.d.).

Továbbá a megváltozott munkaképességűek vagy fogyatékkal élők számára egyéb támogatási lehetőségek is léteznek (lásd Kajner és Jakubinyi 2015):

 Rehabilitációs hozzájárulás fizetése alóli mentesség: ha egy munkaadó foglalkoztatottainak száma 25 főnél több, akkor a szervezet összlétszámának 5 százalékában kell megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnia, különben 965,400 HUF/fő/év (3,000 EUR) hozzájárulást szükséges fizetnie az állam részére.

 Rehabilitációs kártya: az egészségkárosodott személy foglalkoztatásának teljes időtartamára teljes munkáltatói járulékmentességet biztosít a munkaadóknak legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százalékáig.

 Szociális foglalkoztatás állami támogatása (szenvedélybetegek és hajléktalanok számára is elérhető): a szociális foglalkoztató intézmények az éves központi költségvetésből állami támogatásra jogosultak a megváltozott munkaképességű emberek után, akiket foglalkoztatnak és támogatnak.

 Akkreditált foglalkoztatók által megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának állami támogatása: központi költségvetésből származó támogatás olyan szerződés által, amely finanszírozza a fogyatékkal élő munkavállaló bérét és a foglalkoztatás többletköltségeit.

Fontos megjegyezni, hogy az adózás előtti nyereség összege bizonyos mértékig csökkenthető a megváltozott munkaképességű munkavállalónak fizetett bér alapján.

Emellett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is támogathatja az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevő személyek szakmai rehabilitációs képzését (Grants Europe 2018).

38 2011. évi CVI. törvény a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról, valamint 375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról (lásd Grants Europe 2018).

4.2.2. Támogatási intézkedések a szociális gazdaság / nonprofit szervezetek