• Nem Talált Eredményt

A megbízás végrehajtása (konzultáció, megbízáshoz kapcsolódó

In document II. FOGLALKOZTATÁS 151–152 (Pldal 25-31)

IV 19

Vizsgálja meg, hogy a könyvvizsgálói üzletág alkalmazottainak száma milyen mértékben csökkent az év során (a munkáltató, illetve a munkavállaló felmondása). Vizsgálja meg, hogy a csökkenés oka lehet-e a könyvvizsgálat minőségével kapcsolatos probléma.

Hivatkozzon itt is a kilépő munkatársakkal folytatott interjúk (az ún.

exit-interview-k) áttekintésének eredményére.

Kis létszámú könyvvizsgáló cég esetén ítélje meg, hogy a minőség-ellenőrzésre kijelölt megbízás esetében történt-e jelentős változás a könyvvizsgálati munkacsoport összetételében, s az eredményezhette-e a könyvvizsgálati munka minőségének romlását.

ISQC1.29

IV 20

Vizsgálja meg, hogy az audit partnerek között van-e olyan, aki valamely általa vezetett könyvvizsgálati munkakódra nem terhelt időt.

Amennyiben a kis létszámú könyvvizsgáló cégnél nem vezetnek munkaidő nyilvántartást, úgy a kérdés nem értelmezhető.

Amennyiben vezetnek munkaidő nyilvántartást, úgy ellenőrizze, hogy a minőségellenőrzésre kijelölt megbízás esetében a könyvvizsgáló terhelt-e időt a mterhelt-egbízásra a vizsgált időszakban, és az tükrözi-terhelt-e az terhelt-elvárható munkaóra ráfordítást.

ISQC1.30

IV 21

Vizsgálja meg, hogy a fenti Alkérdésekben szereplő eljárások (módszerek, eszközök stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt stb.) a könyvvizsgáló cég, amellyel biztosítja a minőségi munkavégzés feltételeinek megteremtését.

(A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti Alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

ISQC1.29-30

IV 22

Tekintse át a korábbi közfelügyeleti minőségellenőrzés és belső minőségellenőrzés által tett megállapításokat (amennyiben voltak ilyenek). Megtette-e a könyvvizsgáló cég vezetése a megállapítások tekintetében a megfelelő intézkedéseket?

ISQC1.49-54.

MNKS (19-20)

I / N

IV 23 Megfelelően alkalmazta-e a könyvvizsgáló cég a belső minőségellen-őrzési szabályzatában foglaltakat a megbízások végrehajtása során? ISQC1.32 I / N

V. A megbízás végrehajtása (konzultáció, megbízáshoz kapcsolódó

minőségellenőrzés, eltérő vélemények, dokumentáció) Hivatkozás Kérdés

Tartalmazzák-e a könyvvizsgáló cég szabályzatai az alábbiakat:

- következetesség a megbízás végrehajtásának minőségét illetően (írásos kézikönyv, audit szoftver vagy akár standard dokumentumok révén);

- a felügyelettel kapcsolatos felelősségek (megbízás előrehaladásának nyomon követése, annak megítélése, hogy elegendő idő áll-e rendelkezésre a munka elvégzéséhez, jelentős kérdések kezelése, konzultációk tartása stb.);

- az áttekintéssel kapcsolatos felelősségek (standardok és jogszabályok betartása, szükség van-e a tervek módosítására, a végrehajtott munka alátámasztja-e a következtetéseket, elegendőek-e a bizonyítékok a jelentés alátámasztására stb.)?

ISQC1.32

V 3

Tartalmazza-e a fenti szabályzat a konzultációkra vonatkozó főbb előírásokat:

- megfelelő konzultációkra kerüljön sor nehéz vagy vitatott ügyekben (belső munkatársakkal vagy külső szakértőkel egyaránt);

- a konzultációk jellegét, hatókörét és a levont következtetéseket;

- a dokumentációs kötelezettséget?

ISQC1.34 I / N

V 4

Vizsgálja meg a könyvvizsgáló cég azon szabályzatait, amelyek a belső és külső szakértők munkájának igénybevételére vonatkoznak (IT, adó, értékelés).

Figyelembe vette-e a könyvvizsgáló cég a szabályzataiban a következőket:

- a szakértőktől elvárt teendők egyértelműsége;

- a szakértők igénybevételéről szóló döntés részletei (kötelező vagy audit partner dönt, kell-e indokolni stb.);

- a szakértők által tett megállapítások beépítése a részletes könyvvizsgálati tervbe és munkaprogramba;

- a szakértők által elvégzett munka formális dokumentálása a könyvvizsgálati munkacsoport felé (összefoglaló jelentés vagy munkapapírok stb.)?

ISQC1.34 I / N

V 5

Tartalmazza-e a szabályzat azokat a kritériumokat, amelyek meghatározzák, hogy mely könyvvizsgálati megbízások esetén kell minőségellenőrzést végrehajtani?

Tartalmazza-e a szabályzat, hogy kötelező a minőségellenőrzés a közérdeklődésre számot tartó cégek esetében minden egyes könyvvizsgálatnál?

Kitér-e a minőségellenőrzéssel kapcsolatos szabályzat a minőség-ellenőrzések jellegére, ütemezésére és terjedelmére, továbbá, arra, hogy a jelentés dátuma nem lehet korábbi, mint a minőségellenőrzés befejezésének dátuma?

Szerepel-e a szabályzatban, hogy a minőségellenőrzés dokumentálása történhet a jelentés dátuma után is?

A könyvvizsgáló cég belső minőségellenőrzéssel kapcsolatos szabályzata a következő főbb területeket fedi le: a könyvvizsgálati tervezés (a jelentősebb kockázatok azonosítása, a munkaprogramban rájuk vonatkozó tesztek megfelelősége), a könyvvizsgálati tesztek eredményének kiértékelése (nagy kockázatú területeken), szakértők megfelelő szintű bevonása és a megállapításaik integrálása a könyvvizsgálati tervbe, azon könyvvizsgálati megállapítások, amelyeket az ügyfél menedzsmentje nem helyesbített, a kiadandó könyvvizsgálói jelentés megfelelősége.

Kitér-e a szabályzat arra, hogy a minőségellenőrzésnek magában kell foglalnia a következőket:

- jelentős kérdéseknek a megbízásért felelős partnerrel történő megbeszélése;

- a pénzügyi kimutatások vagy a vizsgálat tárgyával kapcsolatos egyéb információ, valamint a javasolt jelentés áttekintése;

- a megbízás kiválasztott dokumentációjának áttekintése a munkacsoport által alkalmazott jelentős megítélések és levont következtetések kapcsán; és

- a jelentés összeállításánál levont következtetések értékelése és annak mérlegelése, hogy a javasolt jelentés helytálló-e?

ISQC1.37

Előírja-e a könyvvizsgáló cég szabályzata a kötelezően vizsgálandó területeket, témaköröket, valamint a végrehajtandó eljárások és a levont következtetések dokumentálását, továbbá, hogy a könyvvizsgáló cégnek nyilvántartást kell vezetni a minőségellenőrzés eredményéről és az eredményeket megalapozó szempontokról?

ISQC1.38

Megfelelő módon kommunikálja-e a könyvvizsgáló cég a minőség-biztosítással kapcsolatos teendőket a könyvvizsgáló partnereknek és alkalmazottaknak?

Megvitatja-e az ellenőr az ellenőrzés eredményeit a jogszabály szerint engedélyezett könyvvizsgálóval vagy a fő könyvvizsgáló partnerrel, valamint a könyvvizsgáló cég eljárásait, amelyeket annak eldöntésére vezet be, hogy hogyan kell rendezni a fő könyvvizsgáló partner és az ellenőr közötti esetleges nézeteltéréseket?

ISQC1.17

Rendelet 8. cikk (6)

I / N

V 10

Kitér-e a könyvvizsgáló cég szabályzata a megbízásokhoz kapcsolódó minőségellenőr kijelölésére, illetve arra, hogy kizárólag olyan könyvvizsgáló lehet minőségellenőr, aki független a megbízástól?

Meghatározza-e az alkalmasság kritériumait?

(A munkakör betöltéséhez szükséges szakmai képzettséget, beleértve a szükséges szakmai tapasztalatot és feladatkört is, valamint azt, hogy a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrrel milyen mértékben lehet konzultálni.)

Előírja-e a könyvvizsgáló cég szabályzata annak dokumentálását, hogy - a minőségellenőrzési eljárást végrehajtották;

- a minőségellenőrzés a jelentés dátumakor vagy azt megelőzően befejeződött; és

- a minőségellenőrnek nincs tudomása semmilyen megoldatlan ügyről?

ISQC1.42

Rendelet 8. I / N

V 12

Kitérnek-e a minőségellenőrzésre vonatkozó szabályzatok az eltérő vélemények kezelésére? Előírják-e a levont következtetések dokumentálását és a gyakorlatban történő megvalósítását, és azt, hogy a jelentés a kérdés megoldásánál korábbra nem dátumozható?

Tesztelje az eltérő vélemények kezelésének tekintetében végrehajtott eljárások megfelelőségét. Léteznek-e arra utaló jelek, hogy a könyvvizsgáló cég eltérő vélemények kezelésére irányuló folyamatai nem működnek?

ISQC1.43-44

Rendelet 8. I / N

V 13

Tartalmaz-e a szabályzat konkrét előírásokat a könyvvizsgálati dokumentációra vonatkozóan, beleértve a végleges megbízási dokumentáció összeállításának befejezésére vonatkozó rendelkezést (legfeljebb 60 nappal a kibocsátott jelentés dátuma után), a dokumentáció bizalmas kezelését és megőrzését, integritását, elérhetőségét és visszakereshetőségét?

ISQC1.45-47

Tekintse át a könyvvizsgáló cég szabályzatait az adatbiztonsággal és az adatok bizalmas kezelésével kapcsolatban. Tartalmaz-e a szabályzat utalást a következőkre:

- a könyvvizsgálói részleg minden munkatársának kötelezettségévé teszi az adatok bizalmas kezelését, a bizalmas dokumentumok megfelelő kezelését;

- lehetővé teszi annak nyomon követését, hogy a munkalapoknak és dokumentumoknak ki a készítője, ki módosította, illetve ellenőrizte őket, mindezek mikor történtek;

- lehetővé teszi és megköveteli a munkalapok és bizalmas dokumentumok fizikai védelmét és megakadályozza azt, hogy azokhoz engedély nélkül hozzáférjenek;

- ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a fentiekhez hozzáférjenek azok akiknek munkájához ez szükséges?

Kis létszámú könyvvizsgáló cég esetében az adatbiztonsággal kapcsolatos szabályok lehetnek kevésbé formálisak. Ítélje meg, hogy a cég méretéhez viszonyítva megfelelő mélységben tartalmaz-e adatbiztonsággal kapcsolatos előírásokat a szabályzat.

ISQC1.46

Könyvvizsgálati és a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzéssel

kapcsolatos szabályzatok változása, nyilvántartása és ismerete

V 15

Értékelje, hogy a könyvvizsgáló cég átvezette-e a közelmúltban bekövetkezett jogszabályi változásokat a könyvvizsgálati módszerek leírásában/metodológiájában és az egyéb kapcsolódó iránymutatásokban?

Vizsgálja meg, hogy a könyvvizsgáló cég korábbi közfelügyeleti minőségellenőrzése és a cégen belüli figyelemmel kisérése során tett megállapítások hatását átvezette-e a könyvvizsgáló cég által alkalmazott könyvvizsgálati módszerek leírásában/metodológiájában?

(Tekintse át a könyvvizsgáló cég által alkalmazott könyvvizsgálati módszerek leírásához/metodológiájához és az egyéb iránymutatásokhoz kapcsolódó dokumentumokat. A könyvvizsgáló cég aktualizálta-e az általa alkalmazott könyvvizsgálati módszereket?)

ISQC1. 29.

V 16

Tekintse át azt a folyamatot, ahogyan a könyvvizsgáló cég naprakészen tartja a könyvvizsgálati szabályzatait a könyvvizsgálati, számviteli, függetlenségi vagy egyéb szabályok változása miatt. Vegye figyelembe (1) a szabályzatok naprakészségéért felelős személy szakmai hátterét és gyakorlatát, (2) a változások jóváhagyásának folyamatát és (3) a módszert, ahogyan a változásokat a könyvvizsgálói részleg alkalmazottai felé kommunikálják.

Vizsgálja meg, hogy a vizsgálat alá vont években volt-e változás a magyar könyvvizsgálati standardokban és számviteli szabályokban és tekintse át, hogy ezek a változások átvezetésre kerültek-e a könyvvizsgáló cég megfelelő szabályzatain.

(Kis létszámú könyvvizsgáló cég esetén a fenti folyamat lehet kevésbé formális. A könyvvizsgáló cég méretéhez viszonyítva ítélje meg, hogy megfelelően lekövetik-e a releváns szakmai szabályokban történő változásokat.)

Folytasson megbeszélést a könyvvizsgálati részleg dolgozóival annak érdekében, hogy megállapíthassa, hogy a minőségbiztosítással kapcsolatos szabályzatokat megfelelően ismerik-e és azokat megfelelően alkalmazzák-e.

A megbeszélésbe olyan alkalmazottakat vonjon be, akik ún. nagy kockázatú csoportok tagjai, pl. a vizsgált évben előléptetett menedzserek, új könyvvizsgálók.

Ítélje meg, hogy:

- a könyvvizsgáló cég vezetősége ténylegesen alkalmazza, amit formálisan kommunikál (minőség melletti elkötelezettség vs. pénzügyi szempontok);

- a HR eljárások megfelelőek, különös tekintettel az alkalmazottak éves értékelésére, az előléptetések és javadalmazások (fizetésemelés és prémium) rendszerére;

- a könyvvizsgálati részleg alkalmazottai megkapják a megfelelő technikai és szakmai segítséget a munkájuk elvégzéséhez;

- nincs ésszerűtlenül nagy hangsúly fektetve a pénzügyi jellegű mutatókra (kihasználtság, megtérülés stb.);

- a ténylegesen a munkával töltött idő kerül rögzítésre a munkaidő nyilvántartó rendszerben (vizsgálja meg, hogy vannak-e olyan alkalmazottak, akik látszólag nem túlóráznak a könyvvizsgálati főszezonban).

ISQC1.17

MNKS (20)

V 18

Vizsgálja meg, hogy a fenti Alkérdésekben szereplő eljárások (módszerek, eszközök stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt stb.) a könyvvizsgáló cég a minőségbiztosítással kapcsolatos szabályok összegyűjtésre, aktualizálására és a munkatársakkal való megismertetésére. (A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti Alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

ISQC1.17 ISQC1.29 ISQC1.32

A megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzéssel kapcsolatos

szabályok betartása

V 19

A könyvvizsgáló cég azon könyvvizsgálati megbízásaiból, amelyek során megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés nem történt vegyen mintát és vizsgálja meg, hogy a vonatkozó szabályzat szerint tényleg nem kellett megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzést végezni (minimum 5 megbízás).

Kis létszámú könyvvizsgáló cég esetében a minta lehet ötnél kevesebb is.

ISQC1.35

V 20

Válasszon mintát azon könyvvizsgálatok közül, amelyek során megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés történt és tekintse át a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés időzítését, az általa áttekintett területeket és a dokumentáltság alapján ítélje meg, hogy a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés során tényleges vizsgálatot végeztek vagy csak formálisan és automatikusan jóváhagytak mindent.

[Figyelembe vehető tényezők: a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés dokumentáltsága, az első minőségellenőrzési lépések időpontja (elég korán elkezdték-e), a minőségellenőrzés lezárásának időpontja (volt-e/lett volna-e elég idő a megfelelő lépéseket megtenni, ha a minőségellenőrzés megállapításokat tett volna).]

ISQC1.36 ISQC1.A42 ISQC1.A43

V 21

Tekintse át a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzésre kötelezett megbízások és a minőségellenőrzést végző szakemberek listáját.

Mintavétel alapján vizsgálja meg, hogy a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzést végzők könyveltek-e időt az általuk vizsgált könyvvizsgálati megbízások munkakódjára.

[Vizsgálja meg, hogy a fenti elemzés eredménye lehet-e jele a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés alacsony színvonalának. Vizsgálja meg, hogy a könyvelések időpontja összhangban van-e a végrehajtott lépések logisztikájával (a könyvvizsgálati főidőszak végén könyveltek időt, de a könyvvizsgálati dokumentumok szerint a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőr már a tervezéskor is be volt vonva).]

ISQC1.36 ISQC1.A42 ISQC1.A43

V 22

A megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés végrehajtásában résztvevő munkatársakkal folytasson megbeszélést és azonosítsa, hogy volt-e olyan eset, amikor a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés tényleges hatással volt a könyvvizsgálatra.

(A fenti példák ismeretében tekintse át az adott könyvvizsgálatok dokumentációját és ellenőrizze, hogy a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzés miatti változások megfelelően dokumentálva vannak-e, mint a könyvvizsgálati terv változása, kiegészítő tesztek végzése, vélemény megváltoztatása stb.)

Vizsgálja meg, hogy a fenti Alkérdésekben szereplő eljárások (módszerek, eszközök stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt stb.) a könyvvizsgáló cég a belső minőségellenőrzés standardban foglaltak szerinti megvalósulására.

(A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti Alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

ISQC1.35-38

A megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőr személye

V 24

Vizsgálja meg, hogy a minőségellenőrzés végrehajtására jogosult személyek rendelkeznek-e a megfelelő jogkörökkel és beosztással annak érdekében, hogy nyíltan felvállalhassák szakmai ellenvéleményüket az érintett partnerrel szemben (manager a minőségellenőr - partner vezeti a megbízást).

ISQC1.39-40 ISQC1.A49

V 25

Mintavétel alapján vizsgálja meg, hogy van-e olyan tényező, amely a megbízáshoz kapcsolódó minőségellenőrzést végző szakember objektivitását megkérdőjelezné (vannak-e arra utaló jelek, hogy részt vesz a könyvvizsgálati tesztek tervezésében és végrehajtásában, a könyvvizsgálatot érintő döntéseket hoz, a minőségellenőrzést végző szakembert a megbízásért felelős partner választja, a minőségellenőrzésben érintett szakemberek

„körbevizsgálják” egymást stb.).

Az ellenőrzést a megbízás minőségellenőrének kell elvégeznie, aki olyan, jogszabály szerint engedélyezett könyvvizsgáló, aki nem vesz részt abban a jogszabályban előírt könyvvizsgálatban, amelyre az ellenőrzés vonatkozik.

Amennyiben a jogszabályban előírt könyvvizsgálatot könyvvizsgáló cég végzi, és minden, jogszabály szerint engedélyezett könyvvizsgáló részt vett a jogszabályban előírt könyvvizsgálat elvégzésében, vagy amennyiben a jogszabályban előírt könyvvizsgálatot olyan, jogszabály szerint engedélyezett könyvvizsgáló végzi, aki nem tagja vagy alkalmazottja egy könyvvizsgáló cégnek, gondoskodnia kell arról, hogy egy másik jogszabály szerint engedélyezett könyvvizsgáló végezze el az ellenőrzést.

ISQC1.40

Vizsgálja meg, hogy a fenti Alkérdésekben szereplő eljárások (módszerek, eszközök stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt stb.) a könyvvizsgáló cég a minőségellenőrök standardban foglaltak alapján történő kiválasztására. (A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti Alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

ISQC1.39-41

Adatbiztonság a gyakorlatban

V 27

Folytasson megbeszélést a könyvvizsgáló cég IT vezetőjével és iroda vezetőjével és tekintsék át a következő területeket:

- a titkosítás ki van-e kényszerítve pl. a hálózati forgalomra, valamint a hordozható adattároló eszközökre vonatkozóan;

- adatbiztonsággal kapcsolatos oktatásban részesülnek-e a könyvvizsgáló cég alkalmazottai;

- van-e a könyvvizsgáló cégnek olyan elektronikus archiváló rendszere, amely igazolni tudja, hogy a megőrzött dokumentum eredeti (hardver és szoftver szinten egyaránt);

- a szerverekről készülő biztonsági mentések rendszere;

- a vírusszűrés rendszere;

- a papír alapú dokumentumok tárolása (a könyvvizsgáló cég irodájában és a külső és belső irattárakban);

- volt-e IT alapú probléma a vizsgálat alá vont években (elveszett, ellopott laptop, illetéktelen számítógépes behatolás);

- az irodákba való belépés rendje (kártya, őrszolgálat stb.).

Kis létszámú könyvvizsgáló cégek esetében a fenti előírások lehetnek kevésbé formálisak. A cég méretéhez viszonyítva ítélje meg, hogy megfelelően kezelik-e az adatbiztonság kérdését a gyakorlatban.

ISQC1.46 ISQC1.A7d ISQC1.A56-

A62

V 28

Legalább 5 megbízás alapján ellenőrizze, hogy a megbízások a könyvvizsgáló cég szabályzatának megfelelően, de legfeljebb 60 napon belül archiválásra kerültek-e.

Kis létszámú könyvvizsgáló cég esetén a minta lehet kisebb, mint öt.

ISQC1.47 MNKS (28)

V 29

Vizsgálja meg, hogy a fenti Alkérdésekben szereplő eljárások (módszerek, eszközök stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt stb.) a könyvvizsgáló cég az adatbiztonság gyakorlatban történő megvalósítására. (A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti Alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

ISQC1.46 ISQC1.47

V 30

Tekintse át a korábbi közfelügyeleti minőségellenőrzés és belső minőségellenőrzés által tett megállapításokat (amennyiben voltak ilyenek). Megtette-e a könyvvizsgáló cég vezetése a megállapítások tekintetében a megfelelő intézkedéseket?

ISQC1.49-54.

MNKS (19-20)

I / N

V 31 Megfelelően alkalmazta-e a könyvvizsgáló cég a belső minőségellenőrzési szabályzatában foglaltakat a megbízások végrehajtása során?

ISQC1.32 I / N

VI. Figyelemmel kísérés Hivatkozás Kérdés

Rendelkezik-e a könyvvizsgáló cég a figyelemmel kísérésre (monitoringra) vonatkozó szabályzattal, és az kitér-e legalább a következő területekre:

- a minőségellenőrzési rendszer megfelelő időnként történő értékelése;

- a minőségellenőrzési rendszer megfelelő működésének mintavételes ellenőrzése (konkrét könyvvizsgálati megbízások áttekintése minőségellenőrzési szempontból);

- olyan személy kijelölése a fenti értékelési és fejlesztési feladatok vezetésére és végrehajtására, aki megfelelő hatáskörrel és tapasztalattal rendelkezik (ha nem partner az illető, hogyan van elég hatalma a megfelelő változások végrehajtatására);

- az értékelési folyamat eredményeképp azonosított gyengeségek vagy problémák formális kiértékelése és megoldási javaslatok kidolgozása;

- az értékelési folyamat eredményeképp azonosított gyengeségek vagy problémák közlése az audit partnerekkel és könyvvizsgálati munkatársakkal;

- a fenti értékelési és fejlesztési folyamat megfelelő mélységű dokumentálása;

- azon események felsorolása, amelyek változást eredményezhetnek a minőségellenőrzési folyamatban (új könyvvizsgálati standardok, a cég elleni peres vagy nem peres eljárások kiértékelése, közfelügyeleti hatóság, vagy egyéb hasonló, külföldi szervezetek minőségellenőrzése)?

Amennyiben kis létszámú a könyvvizsgáló cég, és nem tudja megoldani a figyelemmel kísérési eljárásokat saját erőforrással, úgy megfelelően képzett külső személyt vagy másik céget alkalmazhat a megbízások ellenőrzéséhez és a figyelemmel kísérés egyéb eljárásaihoz. Szerepel-e ez a kitétel a szabályzatban?

ISQC1.48-54 MNKS (19)

I / N

VI 2

Rendelkezik-e a könyvvizsgáló cég olyan szabályzattal, amely a könyvvizsgálati (és egyéb) megbízások minőségével kapcsolatos panaszok kezelésére vonatkozik, különös tekintettel a panaszok összegyűjtésére, dokumentálására, a panaszok független kivizsgálására és a levont következtetések hasznosítására?

ISQC1.55

ISQC1.59 I / N

A figyelemmel kísérés folyamata

VI 3

Vizsgálja meg, hogy a figyelemmel kísérési folyamat milyen szabályok alapján fedi le a könyvvizsgálati partnereket (pl. 3 évente kötelező vizsgálat).

Vizsgálja meg azon különleges eseteket, amelyek alapján egyes audit partnereket a normál eljáráson kívüli vizsgálat alá vonnak (előző figyelemmel kísérési folyamat jelentős negatív megállapításokkal, távozó partner, új partner, peres vagy peren kívüli eljárás a partner egy könyvvizsgálata miatt stb.). Ítélje meg, hogy a figyelemmel kísérési eljárások (normál és soron kívüli) megfelelő időszakonként történnek-e.

Szerezze be a normál ciklus szerinti figyelemmel kísérési eljárások jegyzőkönyveit és ítélje meg, hogy a normál ciklus szerinti ellenőrzések ténylegesen lefedtek-e minden könyvvizsgálati partnert.

Kis létszámú könyvvizsgáló cég esetén vizsgálja meg, hogy a szabályzatban szereplő eljárásokat végrehajtották-e a vizsgált időszakban.

ISQC1.48

VI 4

A fenti figyelemmel kísérési eljárások jegyzőkönyvei alapján állapítsa meg volt-e olyan könyvvizsgálati partner, akit soron kívüli ellenőrzés alá kellett volna vonni és győződjön meg róla, hogy ez a soron kívüli ellenőrzés meg is történt-e.

ISQC1.48

VI 5

Vizsgálja meg, hogy a figyelemmel kísérési eljárást végző személyek esetében nem vetődhet-e fel olyan tényező, amely csökkenti annak minőségét, pl. az ellenőrzést végzők túl alacsony beosztásúak, kevés az általános tapasztalatuk, nincs elegendő tapasztalatuk a vizsgálatra kiválasztott ügyfél iparágában (hitelintézet stb.), „körkörös” ellenőrzések (A vizsgálja B-t, majd B vizsgálja A-t).

ISQC1.48 b

In document II. FOGLALKOZTATÁS 151–152 (Pldal 25-31)