• Nem Talált Eredményt

A matematikai tudásszint mérései, tantervértékelési vizsgálatok

In document OKTATÁS ÉS FOGLALKOZTATÁS (Pldal 147-150)

Az empirikus neveléstudományi vizsgálatok második világháború utáni újjáéledése dön-tően Kiss Árpád munkásságának köszönhető. Az 1950-es évek végén lebonyolított, több tantárgyat érintő felméréseinek köszönhetően a tanulók matematikai tudásszintjéről is ér-tékes adataink vannak, sőt konkrét feladatok megoldottsági szintjét is ismerjük. A vizsgált populációt a három mérésben az általános iskolából kilépő, a gimnáziumba belépő, illetve a gimnázium első osztályát befejező tanulók alkották, a felmérés átlagosan 330 tanuló közreműködésével valósult meg. A vizsgálatban nagy hangsúlyt kapott a tantervi követel-ményeknek való megfelelés problémája. Az eredmények alapján Kiss azt a következtetést fogalmazza meg, hogy „a vizsgált tanulók többségének tudásszintje nem vagy csak egyes ismeretkörökben éri el a tantervekben meghatározott magasságot” (Kiss, 1961, 611. o.).

Az ötvenes-hatvanas években jelentős változások történtek a nemzetközi összehasonlító vizsgálatok terén. Bár a tanulói teljesítmények értékelésére létrejött nemzetközi szervezet (International Association for the Evaluation of Educational Achievement, IEA) jogilag 1967 óta létezik, az első nemzetközi összehasonlító vizsgálatok már 1959-ben megkezdőd-tek. Magyarország 1969-ben csatlakozott a szervezethez, a kelet-közép-európai országok közül elsőként és sokáig egyetlenként. Az IEA első matematikai mérése 1963–1967 között zajlott, így abban nem vettünk részt.

A második IEA matematikai mérésnek (SIMS, Second International Mathematics Study) előkészítése igen jelentős volt abból a szempontból, hogy összekovácsolta a

mate-VIDÁKOVICH TIBORCSÍKOS CSABA

matikatanítás és mérés nemzetközi szakembereit. Ekkor jelent meg először nemzetközi mérésben, hogy a tanulói eredmények elemzését a tantervek tervezőinek, az iskolavezetők és a tanárok kérdőíves kikérdezésével nyert adatokkal kapcsolták össze. Ez a kutatás dolgozott először a tanterv három szintjének megkülönböztetésével: intended, implemented, attained curriculum; Báthory (1979) szóhasználatával: a hivatalos, a bevezetett és a megvalósított tanterv.

A második matematikai IEA-mérés 1979 és 1983 között zajlott, a róla szóló monog-ráfi ák több évvel később jelentek meg (lásd például Robitaille–Garden, 1989). A SIMS két tanulói populációt vizsgált, a 13 éves korosztályt és a felső középiskola végzős évfolyamát.

Az utóbbi évfolyamról a magyarországi mintába gimnáziumi és szakközépiskolai osztá-lyok is belekerültek, míg több országban „csak a felsőoktatási tanulmányokra előkészítő, gimnáziumi típusú iskolákból választották ki a tanulókat” (Báthory, 1992, a VII. fejezet 18. végjegyzete).

Az első populáció (Magyarországon a 8. osztályosok) eredményei szerint a 14 fejlett ország között 5. helyezett lett Magyarország. A mérés során öt tartalmi területen oldottak meg a 13 évesek feladatokat: aritmetika, algebra, geometria, mérés, leíró statisztika. A má-sodik populáció (a végzős középiskolások) körében számrendszerek, algebra, geometria, elemi függvények és kalkulus, valószínűségszámítás és statisztika témakörök szerepeltek.

A középiskolai minta kiválasztásának problémái miatt Robitaille–Garden (1989) kiszámí-tottak egy mutatót, amely arra vonatkozik, hogy a középiskola végzős tanulói populációjá-ban hány százalékra tehető a magas teljesítményt nyújtók aránya. Az eredeti mintápopulációjá-ban meg-fi gyelhető 3 százalékos érték Magyarország esetében 17 százalékra módosul így, amellyel a 12 ország között az 5. helyen állunk.

A nemzetközi rendszerszintű mérésekkel gyakran párhuzamosan futó hazai nagymintás felmérések rendszerének kialakításában az első lépés az 1980-ban lebonyolított TOF-80 mérés volt, amelyet az IEA második matematikai felmérésével párhuzamosan bonyolítottak le. A nemzetközi és a későbbi hazai vizsgálatokban főszerepet játszó három műveltségi te-rület megjelenése mellett fi gyelemre méltó, hogy szerepelt a felmérésben háttérváltozóként a később oktatáspolitikai jelentőségű vált településtípus. A későbbi mérésekkel szemben a TOF-80 még kifejezetten a tantárgyi tudásszintmérésként tekinthető, amelynek fő célja az 1978-ban bevezetett tantervek értékelése volt.

A TOF-80 keretében, a 8. osztályos tanulók populációjában lebonyolított felmérés rész-letesebb eredményei taneszköz- és tantervértékelést is lehetővé tesznek (Radnainé, 1983, 154. o.). A matematikai tudás felméréséhez a második IEA matematikai mérés feladatait használták, és ezekből készültek a 7. osztályban használt tesztváltozatok és a 8. osztályos feladatlap. A felmérés 8. osztályos tanulók körében zajlott, akik részben a „régi”, részben az ideiglenes tanterv szerint tanultak, és alig voltak olyanok, akik az akkor újnak számító, 1978. évi tanterv szerint.

A szerző – leíró statisztikai összehasonlítás eredményeként – megállapítja, hogy „álta-lában jobb az ideiglenes tanterv szerint tanulók teljesítménye” (153. o.). Az IEA második matematikai felmérésének megfelelő hazai középiskolai mérés eredményeiről Radnainé–

Habermann (1984) közölt adatokat, elsőként publikálva a gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók teljesítményét összehasonlító, reprezentatív mintából származó eredményeket.

A TANULÓK MATEMATIKAI TUDÁSÁNAK ALAKULÁSA  NEMZETKÖZI ÉS HAZAI VIZSGÁLATOK

Az 1986. évi Monitor-felmérés részben az 1978-as tantervhez kapcsolódó tanterv-értékelő vizsgálatnak tekinthető, de egyúttal ez volt az első a kialakuló rendszeres hazai monitorvizsgálatok között. A matematika területén 4., 8., 10. és 12. osztályosokkal végzett felmérésekről Hajdu Sándor tanulmányai számolnak be (Hajdu, 1989, 1991). Lényeges eredménynek tartjuk, hogy megtörtént a matematika osztályzatok és a külső szakértők ál-tal készített matematikai tudásszintmérő teszten elért eredmények összefüggés-vizsgálata.

A két változó közötti korreláció értéke 0,581-nek adódott, ami 33,76 százalékos determi-nációs együtthatót jelent.

A Monitor ’86 adatainak elemzésében is helyet kapott a településtípus szerepének vizs-gálata. Az eredmények szerint a községi tanulók alacsony átlagos teljesítménye mögött a városi arányhoz közeli mértékben fordulnak elő jó átlagteljesítményű községi iskolák, de ugyanakkor jóval a városi arány fölött van a gyenge teljesítményű községi iskolák aránya.

A matematikai teljesítménnyel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés, hogy a nemek közötti különbség milyen irányú és milyen mértékű. Az első Monitor-mérés az iskolai év-folyamok és a mért tartalmi területek függvényében mutatott ki nemek közötti különbsé-geket. A későbbi mérésekben is alapvető tendencia szerint a középiskolában a fi úk fölénye jellemző (lásd például Vári és szerzőtársai, 1998).

A matematikatudás értékelésében az elmúlt évtizedekben fontos szerepet játszot-tak a megyei szintű felmérések, illetve a hasonló szerepű fővárosi felmérések is. A hazai tudásszintmérések egyik legmarkánsabb vonulatát Orosz Sándor Veszprém megyei vizs-gálataiban (Orosz, 1998, 2001) követhetjük nyomon. Az általános iskolából kilépő tanulók tudásszintjét az 1989–1991 közötti időszakban, majd 1996-ban mérték fel több tantárgy-ból, köztük matematikából is. A vizsgálat eredményei szerint a két időszak között a vizs-gált tantárgyak többségének átlagteljesítményében nem mutatkozott szignifi káns változás, meglepő hanyatlást tapasztaltak viszont a matematikai átlagteljesítményekben. A vizsgálat másik fontos eredménye, hogy felhívta a fi gyelmet az iskolák közötti, fokozódó polarizá-cióra: a két időszak között nőttek az iskolák közötti különbségek.

Ugyancsak fontos a tantárgyi osztályzatok és a teszteken mutatott teljesítmények össze-függéseinek vizsgálata, amely rámutatott az egyes osztályzatokat elért tanulók teljesítményei közötti nagymértékű átfedésekre. Az eredmények szerint matematikából az átlagosnál szo-rosabb az osztályzatok és a teszteredmények közötti összefüggés, tehát a matematikataná-rok a következetesebben értékelők közé tartoznak. Ez összhangban van a szegedi egyetem iskolaitudás-vizsgálatának eredményeivel (lásd például Csapó, 2002).

A nemzeti alaptanterv megjelenése előtti időszakban a diagnosztikus pedagógiai felmé-rések országos elterjedésének és szerepük növekedésének voltunk tanúi. Ebből az időszakból Pálmay Lóránt munkáját emeljük ki, aki budapesti felső tagozatos diákok matematikatu-dását mérte föl (Pálmay, 1994). A megjelenését követő néhány évben a nemzeti alaptanterv – érthető módon – valamelyest meghatározta a tudásszintméréseket is. A kérdés ezekben a vizsgálatokban általában az volt, hogy mennyire felelnek meg a tanulók ismeretei, kész-ségei a nemzeti alaptanterv követelményeinek.

VIDÁKOVICH TIBORCSÍKOS CSABA

In document OKTATÁS ÉS FOGLALKOZTATÁS (Pldal 147-150)