• Nem Talált Eredményt

A mûszaki leírás tartalma

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 74-79)

28. § (1) A mûszaki leírás tartalmazza a környezetvédelmi teljesítményre, a valamennyi követelménynek – így különösen a fogyatékos emberek számára a szolgáltatásokhoz való egyenlõ esélyû hozzáférés szempontjának – megfelelõ kialakításra, a biztonságra, és méretekre vonatkozó jellemzõk meghatározását, ideértve a közbeszerzés tárgyára alkalmazandó, a terminológiára, a jelekre, a vizsgálatra és vizsgálati módszerekre, a csomagolásra, a jelölésre, a címkézésre, a használati utasításra, a gyártási folyamatokra és módszerekre vonatkozó követelményeket.

(2) Építési beruházás esetében a közbeszerzési mûszaki leírásnak az (1) bekezdésben foglaltak mellett tartalmaznia kell a minõségbiztosításra, a tervezésre és költségekre vonatkozó szabályokat, a munkák vizsgálati, ellenõrzési és átvételi feltételeit, az építési eljárásokat vagy technológiákat, valamint minden olyan egyéb mûszaki feltételt, amelyet az ajánlatkérõnek módjában áll általános vagy különös rendelkezésekkel elõírni az elkészült munka és azon anyagok vagy alkatrészek tekintetében, amelyeket az magában foglal.

(3) Árubeszerzés vagy szolgáltatás megrendelése esetén a közbeszerzési mûszaki leírásnak az (1) bekezdésben foglaltak mellett tartalmaznia kell a minõségre, a teljesítményre, a termék rendeltetésére, valamint a megfelelõségigazolási eljárásokra vonatkozó követelményeket.

V. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

29. § (1) Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépése után megkezdett közbeszerzésekre kell alkalmazni.

(2) A minõsített ajánlattevõk hivatalos jegyzékében e rendelet hatálybalépésekor bejegyzett gazdasági szereplõk jegyzékbe vételének érvényességi ideje, azon gazdasági szereplõk esetében, amelyek bejegyzésére 2011. június 30.

napját megelõzõen került sor, 2012. június 30-án, azon gazdasági szereplõk esetében, amelyek bejegyzésére 2011. június 30. napját követõen került sor, 2012. december 31-én jár le. A jegyzékbe vétel érvényességi ideje e rendelet szabályai szerint megújítható.

30. § Ez a rendelet – a Kbt.-vel együtt – az építési beruházásra, az árubeszerzésre és a szolgáltatásnyújtásra irányuló közbeszerzési szerzõdések odaítélési eljárásainak összehangolásáról szóló, 2004. március 31-i 2004/18/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek, valamint a vízügyi, energiaipari, közlekedési és postai ágazatban mûködõ ajánlatkérõk beszerzési eljárásainak összehangolásáról szóló, 2004. március 31-i 2004/17/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Orbán Viktors. k.,

miniszterelnök

38806 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 158. szám

A Kormány 311/2011. (XII. 23.) Korm. rendelete

a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukciójához kapcsolódó beruházások

megvalósításával összefüggõ közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánításáról

A Kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerûsítésérõl szóló 2006. évi LIII. törvény 12. § (5) bekezdésében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 174/A. § (1) bekezdés a) pontjában,

a 2. § tekintetében az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (1) bekezdés m) pontjában, a 3. § tekintetében az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (1) bekezdés s) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következõket rendeli el:

1. § (1) A Kormány kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánítja az 1. mellékletben felsorolt közigazgatási hatósági ügyeket, amelyek alapját a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukciójához kapcsolódó beruházások képezik.

(2) A Kormány az (1) bekezdés szerinti közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hatóságként az 1. mellékletben meghatározott hatóságokat jelöli ki.

(3) Azokban az esetekben, amikor az 1. mellékletben meghatározott ügyfajtára vonatkozó jogszabály az adott ügyben szakhatóság közremûködését rendeli el, a Kormány az (1) bekezdés szerinti közigazgatási hatósági ügyekben eljáró szakhatóságként a 2. mellékletben meghatározott hatóságokat jelöli ki.

2. § Az 1. § (1) bekezdése szerinti beruházások megvalósítása során a külön jogszabályban meghatározott építészeti-mûszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni.

3. § A tervezõ az engedélyezési tervdokumentáció tervezése során az érintett szakhatóságokkal egyeztetni köteles, ennek megtörténtérõl és tartalmáról az építésügyi hatósági eljárásokról és az építésügyi hatósági ellenõrzésrõl szóló 193/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 19. §-a szerinti tervezõi nyilatkozatot kiegészítve, külön nyilatkozik.

4. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

(2) A 6. § 2012. január 1-jén lép hatályba.

(3) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban levõ ügyekben is alkalmazni kell.

5. § Hatályát veszti a Budai Palota kulturális, turisztikai fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggõ közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánításáról 73/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet.

6. § (1) Az 1. mellékletben foglalt táblázat D:11. és D:13. mezõjében a „Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság” szövegrész helyébe a „Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság” szöveg lép.

(2) A 2. mellékletben foglalt táblázat B:4. mezõjében a „Fõvárosi Polgári Védelmi Igazgatóság” szövegrész helyébe a „Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság” szöveg, a 2. mellékletben foglalt táblázat B:5. mezõjében a „Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság” szövegrész helyébe a „Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság” szöveg lép.

Orbán Viktors. k.,

miniszterelnök

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 158. szám 38807

1. melléklet a 311/2011. (XII. 23.) Korm. rendelethez

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû beruházás megvalósításához szükséges hatósági engedélyezési eljárások és az eljárások lefolytatására hatáskörrel rendelkezõ hatóságok

A B C D E

1. Beruházás megnevezése Beruházás azonosítója A beruházás megvalósításával kapcsolatos

engedélyezési eljárások Elsõ fokon eljáró hatóság Másodfokon eljáró hatóság

2. A Várbazár épületének

rekonstrukciója, valamint sajátos

14386 hrsz. (Várkert Casino);

Apród utca 1–3. sz., 6332 hrsz., (Orvostörténeti Múzeum);

Ybl Miklós tér 8. sz., 6230/2 hrsz.

(Irodaház);

6268 hrsz. telek (Osztrák köv.);

Apród u. 5–7. sz., 6331 hrsz., telek;

6452/1, 6452/2, 6452/3 hrsz.

(Déli és keleti várlejtõ park,

„Vízhordó lépcsõ” új megközelítési útvonal) ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számú területek, illetve ezen területekbõl telekalakítás folytán kialakított területek.

Az alábbi közterületek:

Lánchíd utca (14384 hrsz.), Ybl Miklós tér (6271/2 hrsz.), Szarvas tér (6271/1 hrsz.), Öntõház utca (14373/2 hrsz.), Sándor Móric lépcsõ (6330 hrsz.), 6272 hrsz. zöldterület,

Attila út (6329 hrsz.), Váralja utca (6335 hrsz.), Palota út (7124/2 hrsz.), Dózsa György tér (6350 hrsz.), Várkert rakpart (14387/2 hrsz.), Friedrich Born alsórakpart – mûemléki védelem alatt álló építmények,

– építményen belül, építménybe beépített felvonók,

4. útügyi hatósági engedélyezési

eljárások

5. Építményeken kívüli felvonó,

mozgólépcsõ, emelõk, gépi

6. a Magyar Kereskedelmi

Engedélyezési Hivatalról és a területi mérésügyi és mûszaki biztonsági hatóságokról szóló 320/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 12. § (2) bekezdése és 13. §

7. vízjogi hatósági eljárások Közép-Duna-völgyi

Környezetvédelmi,

8. hírközlési hatósági eljárások Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke

9. földvédelmi, telekalakítási,

földmérési,

ingatlan-nyilvántartási hatósági eljárások

Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal

Budapest Fõváros

Kormányhivatalának Földhivatala

10. talajvédelmi hatósági eljárások Pest Megyei Kormányhivatal

Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal

11. beépített tûzjelzõ, tûzoltó

berendezések létesítési és használatbavételi eljárásai

Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság

12. tûzvédelmi hatósági ügyekben

eltérési engedélyezési eljárások

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi

Fõigazgatóság

katasztrófák elleni védekezésért felelõs miniszter

13. a jogszabályokban rögzített

tûzvédelmi hatósági egyeztetésekkel kapcsolatos hatósági eljárások

Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság

14. kulturális örökségvédelmi

hatósági engedélyek

Budapest Fõváros Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Irodája

Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

15. bányahatósági engedélyek Budapesti Bányakapitányság Magyar Bányászati és Földtani

Hivatal

16. hajózási engedélyek,

kikötõ engedélyezése

Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala

Nemzeti Közlekedési Hatóság Központja

MAGYARKÖZLÖNY2011.évi158.szám

2. melléklet a 311/2011. (XII. 23.) Korm. rendelethez

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû beruházás megvalósításához szükséges hatósági engedélyezési eljárásokban közremûködõ hatáskörrel rendelkezõ szakhatóságok

A B C

1. Szakhatósági közremûködése tárgyköre Elsõ fokú szakhatóság Másodfokú szakhatóság

2. építésügy Pest Megyei Kormányhivatal építésügyért felelõs miniszter

3. környezetvédelem, természetvédelem és vízügy Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség

Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Fõfelügyelõség

4. katasztrófavédelem Fõvárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Belügyminisztérium

Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság

5. tûzvédelem Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság Belügyminisztérium

Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság 6. kulturális örökségvédelem: mûemlék, mûemléki

jelentõségû terület, mûemléki környezet, régészeti lelõhely, régészeti védõövezet

Budapest Fõváros Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Irodája

Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

7. közlekedés Nemzeti Közlekedési Hatóság Központja

8. a) közút Budapest Fõváros Kormányhivatala Közlekedési

Felügyelõsége

9. b) hajózás Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási

Hivatala 10. rendészet,

a helyi közutak és a közforgalom elõl el nem zárt magánutak esetén

Budapest I. Kerületi Rendõrkapitányság Budapesti Rendõr-fõkapitányság

11. földmûvelésügy

12. a) termõföldvédelem Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal Budapest Fõváros Kormányhivatalának Földhivatala

13. b) talajvédelem Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi

Igazgatósága

Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal

14. egészségügy Budapest Fõváros Kormányhivatala Népegészségügyi

Szakigazgatási Szerve

Országos Tisztifõorvosi Hivatal

15. hírközlés Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke

16. mûszaki biztonság Budapest Fõváros Kormányhivatala Mérésügyi és Mûszaki

Biztonsági Hatósága

Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 17. élelmiszer-egészségügy Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és

Állategészségügyi Igazgatósága

Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal

18. területrendezés Budapest Fõváros Kormányhivatala Építésügyi

Hivatalának Állami Fõépítésze

területrendezésért felelõs miniszter

19. földtan Budapesti Bányakapitányság Magyar Bányászati és Földtani Hivatal

20. bányászat Budapesti Bányakapitányság Magyar Bányászati és Földtani Hivatal

38810MAGYARKÖZLÖNY2011.évi158.szám

A Kormány 312/2011. (XII. 23.) Korm. rendelete

a hivatásos katasztrófavédelmi szerv eljárásai során a veszélyes áruk vasúti és belvízi szállításának ellenõrzésére és a bírság kivetésére vonatkozó egységes eljárás szabályairól, továbbá az egyes szabálytalanságokért kiszabható bírságok összegérõl, valamint a bírságolással összefüggõ hatósági feladatok általános szabályairól

A Kormány a vasúti közlekedésrõl szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény 88. § (1) bekezdés n) pontjában, a víziközlekedésrõl szóló 2000.

évi XLII. törvény 88. § (1) bekezdés m) pontjában, a 26. § tekintetében a szabálysértésekrõl szóló 1999. évi LXIX. törvény 166. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következõket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Magyarország területén

a) a veszélyes áru vasúti továbbítása során a veszélyesáru-szállítás szabályai betartásának aa) vasúti pályán;

ab) üzemváltó állomáson, határállomáson, vasúti üzemi létesítményen;

ac) telephelyen;

b) a veszélyes áru vízi szállítása során a veszélyesáru-szállítás szabályai betartásának ba) nemzetközi és nemzeti vízi úton;

bb) kikötõ területén vagy azon kívül;

bc) veszteglõ (lekötõ) helyen

történõ, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv (a továbbiakban: katasztrófavédelmi hatóság) által lefolytatott ellenõrzésére.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 74-79)