• Nem Talált Eredményt

A laboratórium eszközrendszerének bemutatása

4. A környezeti mérések pedagógiai módszertani vizsgálata

4.4. Az NyME BPK Szakmai Tanárképzı Intézet Multimédia és Környezetmódszertani

4.4.1. A laboratórium eszközrendszerének bemutatása

Az értekezés szempontjából ennek az eszközparknak a bemutatására azért van szükség, mert egyfelıl a vizsgálatban résztvevı Hermann Ottó SZKI-ban is ezek a mőszerek vannak telepítve a laboratóriumi, illetve a terepi mérésekhez. Ezért a középiskolai környezeti szakképzésben résztvevı tanulók és a környezeti mérnöktanár szakos hallgatók egységes, vagy legalábbis közel azonos mőszerpark segítségével sajátíthatják el az ismereteket, fejleszthetik kompetenciáikat.

153 A laboratóriumot a Világbanki Projekt keretében 120 000 USD összegő eszközparkkal alakították ki Dr. Lükı István egyetemi docens, tanszékvezetı irányításával a Környezeti mérnöktanár képzés új modelljéhez.

Ebben az akkreditált laborban dolgozták ki kollégáim a mőszerek pedagógiai alkalmazásának módszertani segédleteit (Hoczek László154) és készült számos diplomamunka a mőszerek használatával kapcsolatban. A Multimédia és környezet-módszertani labor a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának Szakmai Tanárképzı Intézetéhez tartozik. A labor a hagyományos értelemben vett környezetvédelmi oktatás mellett fontos szerepet játszik a mérnöktanár szakos hallgatók szakmódszertani képzésében. A mőszerek gyakorlati alkalmazását elsajátítva a hallgatók a középfokú oktatás mindennapi gyakorlatában találkozhatnak azokkal, és a megszerzett ismereteiket beépíthetik az oktatási tevékenységükbe. A laboratórium egyben lehetıséget kínál arra is, hogy mint bemutatóközpont mőködjön, hiszen a környezetvédelmi méréstechnikai mőszergyártó cégek legújabb termékeiket bemutathatják itt, valamint lehetıséget ad azoknak módszertani elemzésére is.155

A labor rendelkezik több asztali számítógéppel, internet hozzáféréssel, projektorral, valamint az oktatástechnológia egyéb eszközeivel is (diavetítı, scanner, írásvetítı, episzkóp, videokamera, digitális fényképezıgép).

Környezetvédelmi mérıkoffer (UW 2000)

Mérési paraméterei: A mőszer komplex környezetvédelmi mérések és vizsgálatok elvégzésére alkalmas. A következı paraméterek mérhetık vele: pH, vezetıképesség, hımérséklet, fényerısség, keménység, savasság, ammónium, nitrit, nitrát, foszfát, szulfát, szulfid, szabad klór, klorid, vas, réz, nikkel, cink, króm, mangán, cianid.

Mérési tartományai:

22. Táblázat: A környezetvédelmi mérıkoffer mőszereinek méréstartománya (saját feldolgozás)

pH 0-14 pH

Fényerısség 10-200000 Lux Vezetıképesség 0-20 mS Hımérséklet -50-150°C

Szerkezeti felépítése: A koffer rendelkezik a mérésekhez szükséges kézi mérımőszerekkel (pH- vezetıképesség-, hımérséklet-, oldott oxigéntartalom-mérı, fotométer), valamint a hozzájuk tartozó reagensekkel és segédeszközökkel (mérıkanál, mérıpohár, pipetták, szőrıpapírok, kémcsövek, tartóállvány). A mőszerek lemosásához desztillált víz szükséges.

80.kép: A környezetvédelmi mérıkoffer (saját feldolgozás)

154 Hoczek László: Laboratóriumi és terepi módszerek a környezetvédelmi képzésben. In: Eredmények és kihívások a szakmai tanárképzésben. Sopron, 2002.

155 Hoczek László: Laboratóriumi és terepi módszerek a környezetvédelmi képzésben. In: Eredmények és kihívások a szakmai tanárképzésben. Sopron, 2002.

Mőködési alapelve: A digitális pH-, vezetıképesség-, hımérséklet-, oldott oxigéntartalom-mérı egyszerő felépítéső, mely biztosítja a könnyő kezelhetıséget. A kalibrálás után, a mérés során közvetlenül leolvasható a mőszerrıl a mért érték, vagy interface segítségével

számítógépre is vihetı a mért adat. A fotométer segítségével meghatározhatjuk a fentiekben felsorolt ionok koncentrációit oly módon, hogy a mintához hozzáadjuk a megadott reagenst az elírt módon, majd a megadott hullámhosszon rámérünk. A kapott értékbıl a kalibráló görbe segítségével meghatározható a koncentráció.156

Talajvizsgáló terepi laboratórium

Mérési paraméterei: A mini-labor a következı talajparaméterek mérésére alkalmas: pH, mész, nitrát, mangán, foszfát, szulfát, kálium, kalcium, magnézium, alumínium, réz, vas, klorid. Néhány elem mérési tartománya:

23. Táblázat: A mini-labor által mérhetı néhány elem mérési tartománya (saját feldolgozás) Talaj pH 4,0-4,5-5,0-5,5-6,0-6,5-7,0-7,5-8,0 pH

Nitrát 30-25-20-15-10-5-0 mg/l

Magnézium 500-350-250-175-45-25-15-10 mg/l Foszfát 140-100-70-45-25-15-10 mg/l Alumínium 50-0 mg/l

Szerkezeti felépítése: A reagenseket, a méréshez szükséges egyéb segédeszközöket (mérıkanál, tölcsér, szőrıpapír), valamint a kiértékelésnél használt küvettás színskálát tartalmazza a mini-labor.

Mőködési alapelve: Kolorimetriai módszerrel történik az elemek koncentrációjának meghatározása: a vizsgált oldathoz hozzáadjuk a megfelelı reagenst, majd a színváltozás alapján egy színskála segítségével meghatározhatjuk az elemek koncentrációit.

81. kép: A mini-labor (saját feldolgozás)

156 Betriebsanleitungen für Ökoligie und Umweltschutzmessgerate Windaus

Hordozható pH, vezetıképesség és oldott oxigénmérı (Checkmate 90)

Mérési paraméterei: A mőszer a pH, a vezetıképesség, a hımérséklet és az oldott oxigén mérését szolgálja a különbözı oldatokban.

Mérési tartománya:

24. Táblázat és 82. kép: Checkmate 90 mőszereinek méréstartománya és fotója (saját feldolgozás)

Szerkezeti felépítése: A szett tartalmazza a mőszert illetve a hozzátartozó érzékelıket (pH, vezetıképesség, oldott oxigéntartalom mérı), valamint a mőanyagüvegeket.

Mőködési alapelve: Automatikus kalibrálás után könnyedén elvégezhetı a mérés. A kapott adatok tárolhatók, valamint interface-en keresztül számítógépre vihetık.157

Hangszint analizátor (Lucas CEL)

Mérési paraméterei: A mőszer a környezet hangterhelésének mérésére alkalmas: valós idejő hangszint mérése, környezeti zajszint mérésére a felhasználó által kiválasztott mintavételezési eljárás segítségével. A rezgésmérı tartozékok segítségével pedig, lehetıség van rezgések mérésére is. A mérési tartománya 5,0 dB - tıl 140 dB - ig terjed.

83. kép: Hangszint analizátor (saját feldolgozás)

Szerkezeti felépítése: A szerkezet a következı módon épül fel: mikrofon-elıerısítı-szőrı-erısítı-egyenirányító-mőszer (digitális széles, oktáv, harmad oktáv sáv jel processzor), interface.

Mőködési alapelve: A kézben tartható mőszer elıre programozott beállításokat tartalmaz, melyek révén a mérési folyamatok egyszerőbbé válnak.

157 M90 Használati útmutatója

A hang fizikai érzékelésére egy mikrofon szolgál, amely a hagyományossal arányos elektromos jelet állít elı. Ebbıl logaritmikus átalakítás után kapjuk a hangszintmérı mőszer által kijelzett dB értéket.158

Terepi mikrobiológiai laboratórium (Hach)

Mérési paraméterei: A laboratórium alkalmas a víz- és talajoldatokból származó teljes coli, fekáliás coli és E. coli szám meghatározására.

Szerkezeti felépítése: A koffer tartalmazza az inkubátort, a membránszőrı készüléket, a táptalajokat, az ampullákat és a szükséges segédeszközöket (Petri - csésze, tölcsér, membránszőrı, csipeszek)

Mőködési alapelve: A coli szám kimutatására több módszer is a rendelkezésünkre áll a használati utasítás révén: membránszőrıs módszer, presence / absence (van/nincs) próba.

84. kép: Hach (saját feldolgozás)

Ezeknek a fı lépései a következık: a mintát vegyíteni kell a megfelelı táptalajjal, majd keltetni kell 24 óráig, ellenırizni kell a színváltozást és meg kell számolni a keletkezett telepeket.159

Hordozható füstgázvizsgáló berendezés

Mérési paraméterei: A berendezés alkalmas az oxigén, szénmonoxid, nitrogénoxid, nitrogén-dioxid, kén-dioxid, szénhidrogének valamint nitrogén-oxidok és egyéb mérgezı gázok mérésére, illetve a fizikai paraméterek: hımérséklet, nyomás, nyomásváltozás, gázsebesség vizsgálatára. Mérési tartománya az anyagoktól függıen változik.

Szerkezeti felépítése: A mőszert egy tetıvel ellátott, hordozható alumínium dobozba építették be, mely tartalmazza az alapvetı segédeszközöket is, mint például 300 mm-es szonda, tartalék filterek. A mőszer több szenzorral, digitális kijelzıvel, valamint beépített nyomtatóval rendelkezik. A szenzorokat félévente ajánlott cserélni.

Mőködési alapelve: A készülék gyárilag kalibrált. A hatékony mintakezelı rész (szenzor) végzi a tiszta, szárított, összetételében változatlan gáz megfigyelését - elektrokémiai úton – a szívási pontnak megfelelıen. A mőszerhez szoftver is tartozik, így az adatok számítógépes úton is feldolgozhatóak.160

158 CEL Kezelıi kézikönyv 060176 3. kiadás, 1995.

159 Használati útmutató a Hach-féle analitikai eljárásokhoz, Euroton kiadó

160 Használati útmutató a Greenline Mk2-hez

4.4.2. Tanári útmutatók az egyszerőbb mérésekhez és a Multimédia és