• Nem Talált Eredményt

A KATONA JÓZSEF KÖNYVTÁR FEJLŐDÉSE 1996-2003____ 193

A minőségbiztosítási projekt négy éve befejeződött ugyan a Katona József Könyvtárban, de hatása, a tanult ismeretek gyakorlati alkalmazása azóta is folyamatosan hozzájárul minőségi működésünkhöz.

Hat év alatt kétmillió látogatót fogadtunk, így az 1996-ban megfogalmazott jövőképünkben tíz évre előre vetített többszázezer látogatót már félőidőben jelentősen meghaladtuk. 2000-ben intézményünk volt az ország leglátogatot­

tabb könyvtára.

A dokumentumszolgáltatás továbbra is meghatározó, mivel a kölcsönzők és a kölcsönzött dokumentumok száma is a duplájára növekedett. Figyelemre méltó azonban, hogy 2002-ben a közel 430 ezer kölcsönzött dokumentum mellett, csaknem 600 ezer alkalommal helyben használtak dokumentumokat az érdeklődők Fontos előrelépés tapasztalható a könyvtárközi kölcsönzés terén is, amely az elmúlt évek alatt a háromszorosára növekedett (72. számú melléklet).

Az Infotéka - az elektronikus információs szolgáltatásra építve - ma a legrugalmasabban bővül újabb és újabb különgyűjtemények befogadásával, megteremtésével. Jelentős szerepet vállalunk a lakosság Európai Uniós csatlakozásra való felkészítésében éppen úgy, mint az Internet használatának elsajátíttatásában, a szolgáltatások népszerűsítésében. Jelenleg 30 munka- állomáson teljes nyitvatartási időben térítés nélkül veszik igénybe könyvtár­

tagjaink a különböző adatbázisokat és az Internet szolgáltatást.

Nagyon gazdag program várja folyamatosan a gyerekeket, amelyek középpontjában valóban az olvasás, a játék áll és nem a számítógépek. A helyi eseményeken kívül nagy érdeklődés kíséri az országos és megyei gyerekprogramjainkat is.

„A könyvtár egyszerre lesz otthona a legmodernebb technikától az egyedi értékes művészeti alkotásokig mindannak, ami széleskörű igényekkel sokakat vonz. Ez megnyilvánul a különböző események, rendezvények befogadásában, szervezésében is.” (Jövőkép 1996)

Ma egy 120 munkaállomásból álló, korszerű számítógépes hálózatot működtet a könyvtár, teljes körű a gépesítés, 24 órás a web-szolgáltatás. Automatizált

fénymásológépek, nyomtatók, VHS és digitális kamerák, sokoldalú prezentációs eszközök, kamerás épület és térvédelem, dokumentumvédelmi rendszer segíti a korszerű és biztonságos működésünket. Ugyanakkor egy egész kortárs galériával felér azoknak a műalkotásoknak a köre, amelyek időközben pályázati támogatással elkészültek vagy a művészek ajándékaként a könyvtár tulajdonába kerültek.

Kiemelkedő jelentőségű lett intézményünkben a legváltozatosabb programok szervezése, amelyek száma évente megközelíti a háromszázat. Számos nemzetközi és hazai konferencia szervezését vállaltuk, meghatározó a szerepünk a város kulturális nagyrendezvényeiben (Tavaszi fesztivál, Hírős hét, Katona napok stb.), alkotók, közéleti emberek bemutatásában, különböző lakossági fórumok, kiállítások megszervezésében.

Több lábon áll intézményünk finanszírozása, - a város, a megye és a központi költségvetési támogatása mellett - egyre jelentősebb saját forrásunk. 1996 óta a szolgáltatásokból és a pályázatokból megszerzett saját bevételünk 7 %-ról, 20- 23 %-ra emelkedett.

A nemzetközi szakmai életbe is hihetetlenül gyorsan bekerültünk. Az elmúlt években 42 országból fogadtunk látogatókat, több jelentős projekt részesei voltunk.

Nemzetközi elismeréssel zárult az a három évig tartó projektünk, amelyet az Open Society Institute támogatásával több európai országgal közösen valósítottunk meg. A záró workshopot a Katona József Könyvtár szervezte, amely után átvehettük a modellértékű könyvtári működésünket elismerő tanúsítványt.

Mi az eredményesség, a siker titka?

Biztosan állíthatjuk, hogy intézményünk szolgáltatásai iránti évről-évre fokozódó érdeklődés szoros összefüggésben áll a teljes körű minőségirányítás (TQM) bevezetésével. Az intézmény egésze minőségi szolgáltatások nyújtására törekszik, amely természetesen nem mindig sikerül, de összességében a minőség a jellemző.

10.1 Stratégiai terv

A stratégiai tervünk elkészítése - amelyet a fenntartó önkormányzat is előírt ez év elején - meghatározó lépés volt. Munkacsoportot alakítottunk, amely egymás közt felosztotta a területeket és intenzív munkába kezdett. A könyvtár első Jövőképe mára már szinte teljesen megvalósult, így hozzáfogtunk az átdolgozásához. Részletesen tanulmányoztuk a makro- és mikrokömyezetet, amelyhez nagy segítséget jelentettek az Interneten folyamatosan megjelenő dokumentumok, különösen az információs társadalomra vonatkozók. Élvezetes, tisztázó vitákban véglegesítettük küldetésünket, átfogó céljainkat, választottuk ki megvalósítandó céljaink kulcsfontosságú területeit.

A 2003. évben már ennek alapján állítottuk össze cselekvési tervünket.

Meglátásunk szerint nagy változások előtt állunk, ha a közigazgatási reform elindul. így mindenképpen fontos lesz évente számba venni, hogy stratégiánkat hogyan kell a változó lehetőségekhez a leghatékonyabban hozzáigazítani.

10.2 Projektcsoportok

/

Általánossá vált - a szervezeti egységek mellett - a projektcsoportok működése, a kiscsoportos közös munka. Évente 2-3 munkacsoport foglalkozik aktuális feladatok kidolgozásával, ugyanakkor a jelentős számú pályázat, projekt meg­

valósításának is egyértelműen ez a bevált formája. Ez a munkamódszer nemcsak a munkatársak aktivitását növelte meg, hanem sokat segített a szakmai önállósodásban, felelősségvállalásban is.

Évente 15-20 olyan projekt fut, amelynek a kezdetektől - a pályázat megírása, költségszámítás, stb. - a megvalósításon át az elszámolásig azok a kollegák a felelősei, akik a pályázat beadását kezdeményezték. Természetesen, ha a projekt egy-egy új szolgáltatás bevezetését eredményezi, akkor az beépül a könyvtár megfelelő szervezeti egységébe és munkaköri feladatként él tovább.

10.3 Problémamegoldás

Mára már egyre gyakoribb, hogy egy-egy problémát jól ismerünk fel és jól oldunk meg az arra hivatott eszközök alkalmazásával. Ezen a téren azért még sokat kell tanulnunk és főleg szemléletet váltanunk. Azt ugyanis nem állíthatjuk,

nem esünk még néha abba a hibába, hogy a rossz problémafelvetés miatt

„problémázgatunk”, így nem is jutunk el a megoldáshoz. Erre legtöbbször úgy jövünk rá, hogy jön az újabb elégedetlen belső vagy külső használó és szinte ugyanazokra a hiányosságokra derül fény. Sokkal könnyebben belátjuk ilyenkor a PDCA hasznosságát, a halszálka alkalmazásának szükségességét. Az ellenőrzés elmulasztása mindig megbosszulja magát, ezért erre egyre nagyobb figyelmet fordítunk még a legkisebb dolgokban is.

10.4 Teljesítménymérés

Az elmúlt években elsődlegesnek tartottuk, hogy megállapodjunk - az országos adatgyűjtéssel összhangban - azoknak az adatoknak a regisztrálásában, amelyek alapjai a teljesítménymérésünknek. Ehhez mindenképpen több éves adatgyűjtés kell, hiszen különben nem lehetséges az összehasonlító elemzés.

Az is nagyon fontos, hogy a fogalmakat egységesen értelmezzük, ami bizony sok gondot jelent gyakran még egy intézményen belül is, nem beszélve a szakma széles köréről. Mi kiemelkedő jelentőségűnek tartjuk a különböző szolgáltatások mérését, így erre dolgoztunk ki adatgyűjtő lapokat. Elemezzük olvasótáborunk összetételét, használói szokásait is.

Bízunk benne, hogy a teljesítményméréssel foglalkozó országos munka- bizottság, amelyben mi is dolgozunk, érdemi segítséget tud nyújtani rövidesen ehhez a nagyon fontos munkaterülethez, így megindulhat az országos összehasonlító elemzés is.

10.5 Dokumentálás, szabályozás

Talán a legnagyobb előrelépést ezen a területen értük el. Elkészültek az intéz­

mény alapvető szabályzatai (Alapító okirat, Szervezeti és Működési Szabályzat és mellékletei, Kollektív Szerződés stb.) és ezek aktualizálása folyamatos.

Munkánk dokumentálása általános követelménnyé és gyakorlattá vált.

Kialakítottuk azokat a belső működési szabályokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy ilyen nagy és szerteágazó tevékenységet folytató intézmény­

ben követhető és biztonságos legyen ez a munkaterület is. A minőség érdekében törekszünk bizonyos dokumentálások egységes megjelenítésére, azonos formák és stílus alkalmazására.

Meghatározóvá vált az elektronikus dokumentálás, tájékoztatás. Azok a szakmai dokumentumok (elemzések, adatok, beszámolók, tájékoztatók stb.), amelyek mindenki számára fontos tájékoztatási források, elsősorban a belső hálózat nyilvános szakmai dokumentumai között érhetők el. Természetesen nem ez szolgál a megőrzés helyéül, az archiválás mentett, védett fájlokban történik. A közérdeklődésre számot tartó lényeges anyagokból nyomtatott változat is készül, amely így a könyvtár számítógéppel nem dolgozó munka­

társainak is elérhetővé válik a közösségi helyeken.

10.6 Kapcsolatépítés, együttműködés

A kapcsolatépítés tudatos törekvés szolgáltatásaink bővítésében. így számos intézménnyel, civil szervezettel működünk együtt annak érdekében, hogy minél szélesebb használói kört érjünk el változatos szolgáltatásokkal. A könyvtár közösségi szolgáltatásainak, sokféle programjának bizonyára meg­

határozó szerepe van abban, hogy az intézmény látogatóinak száma évek óta növekszik.

10.7 Tájékoztatás, kommunikáció

Átfogó tájékoztatási rendszert dolgoztunk ki annak érdekében, hogy minél sokoldalúbban tudjuk informálni a lakosságot szolgáltatásainkról. Színvonalas, igényes kivitelezésű, többnyelvű általános és részletes tájékoztatónk jól szolgálja ezt a célt.

Minden nyomtatott és elektronikus médiát felhasználunk arra, hogy szolgáltatásainkat, rendezvényeinket rendszeresen megjelentessük. Gyakran hívnak bennünket stúdióbeszélgetésekre különböző témákban. Mivel nagyon gazdag programkínálatunk, ezért szinte folyamatosan jelen vagyunk a médiák­

ban. Úgy gondoljuk, ez nagyon fontos ahhoz, hogy az emberek - még azok is, akik nem járnak a könyvtárba - tudjanak létezésünkről, alapvetően tájékozottak legyenek a könyvtár által nyújtott lehetőségekről.

Meglátásunk szerint általában a könyvtáraknak a közérthető tájékoztatás, a hatékony kommunikáció terén még sokat kell fejlődniük.

10.8 Képzés, továbbképzés - humán erőforrás

Kezdettől fogva nagy hangsúlyt helyeztünk a saját képzésünkre, tovább­

képzésünkre. A munkakörében mindenki szakképzett, természetesen sokan rendelkeznek többféle végzettséggel is.

A legnagyobb előrelépést talán az információs technológia tudásának elsajátításában értük el, amely természetesen ma is differenciált ismereteket jelent, de az átlagos felhasználói szintet többségünk meghaladja. Általános a számítógép használata, így a munkatársak képesek önállóan elektronikus dokumentum előállítására, sokan készítenek prezentációkat, digitalizálnak különböző hang- és képanyagokat. Speciális tudás is gazdagítja kollektívánkat, mivel vannak, akik járatosak kiadványszerkesztésben, számítógépes grafikában, weboldal szerkesztésben.

Különösen sokat javult az Interneten való keresési tudása azoknak a kollegáknak, akik ezt munkakörükben is naponta gyakorolják. A külső, belső elektronikus levelezés, kapcsolattartás teljesen általánossá vált. Ez nagymérték­

ben hozzájárul a gyors, hatékony ügyintézéshez, közös munkavégzéshez, nem helyettesítve természetesen a rendszeres személyes kapcsolattartást.

A minőségbiztosítás és más fontos ismeretek elsajátítását többnyire belső továbbképzéssel oldjuk meg, de többen vesznek részt szervezett tanfolya­

mokon is. Ösztönözzük és támogatjuk a nyelvtanulást, ezen a téren azonban még sokaknak kell előrelépnie, akkor is, ha ma már a legfontosabb nyelveket többen beszélik különböző szinteken a munkatársak közül.

Rendszeresen látogatjuk a szakmai programokat, rendezvényeket. A résztvevő­

ket többnyire költségekkel, a munkából való mentesítéssel támogatjuk. Alapvető elvárásunk azonban velük szemben, hogy az ott hallottakról rövid beszámolót készítsenek és tegyenek közzé, s lehetőleg dolgozzák ki a könyvtárunkban is hasznosítható javaslatokat.

10.9 Működési források

Az intézmény fejlődésének alapvető feltétele a biztos működési alap, amely csak több forrásból teremthető meg a szükséges mértékben. Az önkormányzati finanszírozásnak mára 85 %-át a bér és járulékai jelentik, így elengedhetetlen