• Nem Talált Eredményt

A KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM ÜGYRENDJE

In document Kor mány ha tá ro zat (Pldal 115-118)

I. fejezet Az ügyrend hatálya

1. §

(1) A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ügy-rendje (a továbbiakban: Ügyrend) hatálya kiterjed a Kör-nyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban:

Minisztérium) valamennyi szervezeti egységére.

(2) Az utasítás hatálya

a) a miniszter irányítása alatt álló környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelõségre, nemzeti park igazgatóságra, valamint a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságra (a továbbiakban együtt: területi szervek),

b) az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Fõfelügyelõségre (a továbbiakban: Fõfelügye-lõség),

c)a Vízügyi Központ és Közgyûjteményekre (a továb-biakban: VKK),

d) a Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságára [b)–d) pontok együtt: intézmények], és

e)az Országos Meteorológiai Szolgálatra (a továbbiak-ban: OMSZ)

akkor terjed ki, ha arról az Ügyrend így rendelkezik.

* A kiadmányozás napja: 2006. szeptember 29.

II. fejezet

A Minisztérium állami vezetõit segítõ munkaértekezletek

Miniszteri értekezlet 2. §

(1) A Miniszteri értekezlet a környezetvédelmi és víz-ügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) részére kon-cepcionális döntést igénylõ kérdésekben döntés-elõkészí-tést végzõ, konzultatív tanácskozás.

(2) A Miniszteri értekezletet a miniszter vezeti. A Mi-niszteri értekezlet résztvevõi: az államtitkár, a szakállam-titkárok, a kabinetfõnök, a miniszter titkára, a Miniszteri titkárság vezetõje, az Államtitkár titkárságának vezetõje, a Stratégiai fõosztály vezetõje, a Kommunikációs fõosztály vezetõje, a sajtófõnök, a Fõfelügyelõség fõigazgatója, va-lamint a Miniszteri értekezlet napirendje szerint érintett, a miniszter által meghívott személy(ek).

(3) A résztvevõket távollétük vagy akadályoztatásuk esetén az általuk kijelölt vezetõ köztisztviselõ helyettesít-heti. Ezt a körülményt a távolmaradó résztvevõ köteles a Miniszteri titkárságon bejelenteni. A helyettesítõ köteles a Miniszteri értekezleten elhangzottakról a helyettesítettet tájékoztatni, és egyben a szükségessé váló intézkedéseket késedelem nélkül megtenni.

(4) A Miniszteri értekezlet ülését a miniszter – lehetõ-ség szerint hetente egyszer – hívja össze az általa megadott idõpontban.

(5) A Miniszteri értekezlet elõkészítése a Miniszteri ka-binet feladata. Az értekezleten született döntések végre-hajtását a kabinetfõnök koordinálja.

(6) A Miniszteri értekezleten folytatott tanácskozás/tár-gyalás figyelembevételével kimondott miniszteri döntést emlékeztetõben kell rögzíteni. Az emlékeztetõ készítésé-rõl a Miniszteri titkárság gondoskodik.

(7) A Miniszteri értekezlet emlékeztetõjét, annak mi-niszteri jóváhagyását követõen meg kell küldeni a résztve-võknek, továbbá azoknak, akikre nézve feladatot tartal-maz, és hozzáférhetõvé kell tenni a Minisztérium számító-gépes hálózati szolgáltatás rendszerén.

(8) A Miniszteri értekezlet minden esetben megtár-gyalja:

a) a minisztérium feladatkörét érintõ koncepcionális kérdéseket, stratégiai terveket, programokat;

b)a minisztérium jogalkotási tervét;

c)a szakmapolitikai egyeztetésre elõkészített kormány-elõterjesztéseket, kivéve, ha a miniszter az elõterjesztés Miniszteri értekezletre való beterjesztése alól felmentést ad;

d)a nemzetközi együttmûködés éves külföldi kiküldeté-si és fogadákiküldeté-si tervét;

e)a Minisztérium munkatervét, kiemelt feladatait;

f) mindazokat a kérdéseket, amelyeknek a Miniszteri Értekezleten való megtárgyalását a miniszter elrendeli, illetõleg az államtitkár, szakállamtitkár vagy a kabinetfõ-nök javasolja.

(9) A (8) bekezdés végrehajtására készült elõterjeszté-seket – lehetõleg – 2 munkanappal a Miniszteri értekezlet idõpontja elõtt kell eljuttatni a Miniszteri titkárságra elekt-ronikus formában, illetve az elõterjesztõ által aláírt két nyomtatott példányban. Az elõterjesztés formai és tartalmi követelményeit a Szabályzat 1. számú függeléke tartal-mazza. Az elõterjesztések elõkészítése, beterjesztése, egyeztetése tekintetében a 11. § (2) és (4) bekezdéseiben foglaltak az irányadók. Véleményeltérés esetén a 13. § (3) bekezdésében foglaltak értelemszerû alkalmazásával kell eljárni.

Államtitkári értekezlet 3. §

(1) Az Államtitkári értekezlet stratégiai és döntés-elõ-készítõ tanácskozás, amelynek kiemelt feladata a koordi-náció, illetve a Miniszteri értekezlet egyes napirendi pont-jainak elõkészítése. Az Államtitkári értekezlet megtár-gyalja mindazokat a kérdéseket, amelyek megtárgyalását az államtitkár napirendre tûzi. Az Államtitkári értekezlet állást foglal az elõterjesztésekkel kapcsolatban.

(2) Az Államtitkári értekezlet a Miniszteri értekezletre történõ benyújtás elõtt minden esetben megtárgyalja:

a)a Minisztérium jogalkotási tervét;

b)a Minisztérium munkatervét, kiemelt feladatait;

c)a nemzetközi együttmûködés éves külföldi kiküldési és fogadási tervét;

d)a szakmapolitikai egyeztetésre elõkészített kormány-elõterjesztéseket, valamint a Miniszteri értekezlet számára készített egyéb stratégiai jelentõségû elõterjesztéseket, ki-véve, ha az államtitkár az elõterjesztés Államtitkári érte-kezletre való beterjesztése alól felmentést ad.

(3) A (2) bekezdés végrehajtására készült elõterjeszté-seket – lehetõleg – 2 munkanappal az Államtitkári értekez-let idõpontja elõtt kell eljuttatni az Államtitkári titkárságra elektronikus formában, illetve az elõterjesztõ által aláírt két nyomtatott példányban. Az elõterjesztés formai és talmi követelményeit a Szabályzat 1. számú függeléke tar-talmazza. Az elõterjesztések elõkészítése, beterjesztése, egyeztetése tekintetében a 11. § (2) bekezdésében foglal-tak az irányadók. Véleményeltérés esetén a 13. § (3) be-kezdésében foglaltak értelemszerû alkalmazásával kell el-járni.

(4) Az Államtitkári értekezletet az államtitkár vezeti.

Résztvevõi: a szakállamtitkárok, a kabinetfõnök, a Mi-niszteri titkárság vezetõje, az Államtitkári titkárság veze-tõje, a Fõfelügyelõség fõigazgatója, valamint az értekezlet napirendje szerint érintett, az államtitkár által meghívot-tak.

(5) A résztvevõket távollétük vagy akadályoztatásuk esetén az általuk kijelölt vezetõ köztisztviselõ helyettesít-heti. Ezt a körülményt a távolmaradó résztvevõ köteles az Államtitkári titkárságon bejelenteni.

(6) Az Államtitkári értekezletet az államtitkár – lehetõ-ség szerint hetente egyszer – hívja össze az általa megadott idõpontban.

(7) Az Államtitkári értekezlet elõkészítése az Államtit-kári titkárság feladata.

(8) Az Államtitkári értekezlet emlékeztetõjének elké-szítésérõl az Államtitkári titkárság gondoskodik. Az emlé-keztetõt meg kell küldeni a résztvevõknek, továbbá azok-nak, akikre nézve feladatot tartalmaz, és hozzáférhetõvé kell tenni a Minisztérium számítógépes hálózati szolgálta-tás rendszerén.

4. §

(1) Az államtitkár szükség szerint, de legalább kétha-vonta kibõvített Államtitkári értekezletet tart, amelynek résztvevõi: a 3. § (4) bekezdésében felsorolt személyek, a Minisztérium fõosztályvezetõi, az OMSZ elnöke, a Mi-nisztérium Fejlesztési Igazgatóság igazgatója és a VKK fõigazgatója.

(2) A kibõvített Államtitkári értekezlet vezetésére, résztvevõinek helyettesítésére, az értekezlet elõkészítésé-re, az emlékeztetõ készítéséelõkészítésé-re, és annak közzétételére a 3. § elõírásai az irányadók.

Egyéb munkaértekezletek

Összmunkatársi értekezlet 5. §

(1) A miniszter szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal összmunkatársi értekezletet hív össze az el-végzett feladatok értékelése és a jövõbeni feladatok meg-határozása érdekében.

(2) Az összmunkatársi értekezleten a Minisztérium va-lamennyi munkatársa jogosult részt venni.

Területi szervek vezetõinek értekezlete 6. §

(1) Az állami vezetõk és a kabinetfõnök feladatkörük-ben a területi szervek vezetõi részére szükség szerint érte-kezletet tartanak, melynek idõpontjáról és napirendjérõl értesítik a területi szerv felügyeltét ellátó szakállamtit-kár(oka)t.

(2) A jogi és koordinációs szakállamtitkár szükség sze-rint – az általa meghatározott idõpontban – a

környezetvé-delmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelõségek igaz-gatói részére az elvégzett feladatok értékelése és a jövõbe-ni feladatok meghatározása érdekében értekezletet tart. Az értekezlet állandó meghívottjai: a szakállamtitkárok és a Fõfelügyelõség fõigazgatója, valamint az értekezlet napi-rendje szerint érintett, a szakállamtitkár által meghívott más személy(ek).

(3) A természet- és környezetmegõrzési szakállamtitkár szükség szerint – az általa meghatározott idõpontban – a nemzeti park igazgatóságok igazgatói részére az elvégzett feladatok értékelése és a jövõbeni feladatok meghatározá-sa érdekében értekezletet tart. Az értekezlet állandó meg-hívottjai: a szakállamtitkárok és a Fõfelügyelõség fõigaz-gatója, valamint az értekezlet napirendje szerint érintett, a szakállamtitkár által meghívott más személy(ek).

(4) A vízügyi szakállamtitkár szükség szerint – az általa meghatározott idõpontban – a környezetvédelmi és víz-ügyi igazgatóságok igazgatói részére az elvégzett felada-tok értékelése és a jövõbeni feladafelada-tok meghatározása érde-kében értekezletet tart. Az értekezlet állandó meghívottjai:

a szakállamtitkárok, a Fõfelügyelõség fõigazgatója és a VKK fõigazgatója, valamint az értekezlet napirendje rint érintett, a szakállamtitkár által meghívott más sze-mély(ek).

(5) A területi szervek vezetõi részére tartandó értekezle-tek elõkészítése az érértekezle-tekezletet összehívó vezetõ titkársá-gának a feladata.

Nemzetközi egyeztetõ értekezlet 7. §

(1) A jogi és koordinációs szakállamtitkár szükség sze-rint Nemzetközi Egyeztetõ Értekezletet tart.

(2) A Nemzetközi Egyeztetõ Értekezlet áttekinti a kör-nyezetvédelmi együttmûködés terén aktuális közösségi és nemzetközi ügyeket, meghallgatja a jóváhagyott – a Kö-zösségi és Nemzetközi Fõosztály (a továbbiakban: KNF) javaslatára az értekezlet napirendjére tûzött – nemzetközi eseményekre kiküldöttek elõzetes, illetve az eseményt kö-vetõ szóbeli beszámolóját.

(3) A Nemzetközi Egyeztetõ Értekezletet a KNF veze-tõje útján a jogi és koordinációs szakállamtitkár vezeti. Ál-landó résztvevõi: a KNF vezetõje, a KNF fõosztályveze-tõ-helyettesei, a szakállamtitkárok és a Stratégiai fõosztály vezetõje által kijelölt kapcsolattartók. A Nemzetközi Egyeztetõ Értekezlet eseti résztvevõi: a Minisztériumnak az egyes napirendi pontok szerint illetékes munkatársa, a lezajlott nemzetközi események küldöttje (delegáció ese-tén: delegációvezetõ, illetve az általa kijelölt munkatárs), továbbá a soron következõ heti nemzetközi események küldöttje (delegáció esetén: delegációvezetõ, illetve az ál-tala kijelölt munkatárs).

(4) A Nemzetközi Egyeztetõ Értekezlet titkársági fel-adatait a KNF látja el. A Nemzetközi Egyeztetõ Értekezlet ülésérõl – a KNF útján – a jogi és koordinációs szakállam-titkár a Miniszteri értekezlet számára szükség szerint em-lékeztetõt készít.

III. fejezet

Az ügyintézés részletes szabályai Az ügyintézésért felelõs vezetõ és ügyintézõ kijelölésének, valamint a kiadmányozásra történõ

beterjesztés rendje Az ügyintézõ kijelölése

8. §

In document Kor mány ha tá ro zat (Pldal 115-118)