• Nem Talált Eredményt

A HONVÉDELMI ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

In document HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 49. szám (Pldal 195-198)

7. A MINISZTER IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

7.3. A HONVÉDELMI ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

7.3.0.1. HM Honvédelmi Államtitkári Titkárság 1. Kodifikációs feladatok

a) Közreműködik az NKE-vel megkötésre kerülő együttműködési megállapodások előkészítésében.

b) Irányítja az NKE-vel összefüggő tárcán belüli szabályozó tevékenységet.

c) Közreműködik az NKE-vel összefüggő tárcán kívüli szabályozók kidolgozásában.

2. Koordinációs feladatok

a) Előkészíti az NKE Fenntartó egyes döntéseinek megalapozásával és szakmai támogatásával kapcsolatos javaslatokat, támogatja a honvédelmi államtitkár NKE Tanácsadó Testületben végzett munkáját.

b) Részt vesz az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán a szakalapítással, a szakindítással, a szakirány létesítésével és megszüntetésével kapcsolatos tárcaszintű feladatokban.

c) Koordinálja a felsőoktatásban folyó képzés biztosításával kapcsolatos feladatokat az illetékes HM szervekkel együttműködésben.

d) Koordinálja a HM és az MH létrehozásának kiemelt évfordulói és az MH hadtörténeti jelentőségű feladatai méltó megünneplésének, valamint a tárca kiemelt rendezvényeinek előkészítési és lebonyolítási feladatait.

3. Funkcionális feladatok

a) Ellátja a honvédelmi államtitkárhoz érkezett okmányok, levelek, meghívók és egyéb küldemények felvételével, iktatásával, kezelésével, feldolgozásával, feldolgozáshoz történő előkészítésével, az azok megválaszolásához szükséges háttéranyagok, választervezetek bekérésével kapcsolatos feladatokat.

b) Végzi a honvédelmi államtitkár programjainak, elfoglaltságainak nyilvántartásával, illetve figyelemmel kísérésével kapcsolatos feladatokat. Előkészíti referáláshoz a beérkező anyagokat, illetve feladatszabás kísérésével kapcsolatos feladatokat, bekéri az ezekhez szükséges okmányokat, háttéranyagokat, valamint ellátja az egyéb feltételek meglétének pontosításával kapcsolatos feladatokat.

c) Ellátja a honvédelmi államtitkár által meghatározott feladatok nyilvántartásával, végrehajtásának figyelemmel alapján továbbítja azokat a honvédelmi tárca érintett szerve vagy szervezete vezetőjéhez.

d) Részt vesz az államtitkár vendégei fogadásának, bel- és külföldi utazásainak előkészítésében.

e) A közigazgatási honvédelmi egyeztetéshez szükséges mértékben tájékoztatást ad a Nemzetbiztonsági Kabinet és Munkacsoport üléséről a Jogi Főosztály részére.

f) Végzi a honvédelmi államtitkár tevékenységéhez szükséges tárgyi feltételek folyamatos biztosításával kapcsolatos feladatokat.

g) Végzi a honvédelmi államtitkár hazai és nemzetközi tárgyalásaihoz, beszédeihez, előadásaihoz, médiaszerepléséhez szükséges dokumentációk összeállításának kezdeményezésével és koordinálásával kapcsolatos feladatokat, együttműködve a honvédelmi tárca érintett szakmai szerveivel, szervezeteivel.

7.3.0.2. HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály 1. Kodifikációs feladatok

a) Kidolgozza a honvédelmi tárca kulturális kapcsolatokkal, szabadidősporttal, nemzeti, honvédelmi, fegyvernemi, csapathagyományokkal, valamint katonai hagyományőrzéssel kapcsolatos normatív szabályozóit.

b) Kidolgozza a honvédelmi tárca hazafias és honvédelmi neveléssel, ifjúságpolitikával, esélyegyenlőséggel, azokkal összefüggő közösségi szolgálatot, nyári szakmai gyakorlatot érintő, valamint elismerésekkel kapcsolatos normatív szabályozóit.

c) Kidolgozza a nemzeti, a honvédelmi, a katonai, a fegyvernemi és csapathagyományok megőrzésével és átörökítésével kapcsolatos feladatok végrehajtásának szabályozását.

d) Előkészíti a honvédelmi neveléssel és a társadalmi kapcsolatokkal összefüggő együttműködési megállapodásokat.

e) Meghatározza a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium fenntartói feladataihoz kapcsolódó ágazati irányelveket.

f) Meghatározza a honvédelmi nevelés programjának keretében oktatott tananyagok tartalmára vonatkozó irányelveket.

g) Kidolgozza és jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi tárca hazafias, honvédelmi neveléssel, a kadét programmal és a katonai pályaorientációval kapcsolatos kommunikációs és médiatervét.

2. Koordinációs feladatok

a) Működteti az esélyegyenlőségi referens hálózatot.

b) Koordinálja, illetve végzi az ifjúság honvédelmi ismereteinek bővítésével és a honvédelmi neveléssel kapcsolatos ágazati feladatokat.

c) Koordinálja, illetve végzi a nemzeti, a honvédelmi, a katonai, a fegyvernemi és csapathagyományok megőrzésével és átörökítésével, valamint a katonai hagyományőrzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtását.

d) Koordinálja, illetve végzi a honvédelmi szervezetek társadalmi kapcsolatokkal kapcsolatos tevékenységét.

e) Együttműködik a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztállyal az MH nyugállományúakat tömörítő és a személyi állomány érdekeit képviselő országos érdekvédelmi szervezetek vezetésével az általuk szervezett kulturális rendezvények összehangolása érdekében.

3. Európai uniós, NATO- és nemzetközi feladatok

Tervezi és koordinálja a NATO tartalékos katonák társadalmi szervezeteinek nemzetközi tevékenységében való magyar részvételt.

4. Funkcionális feladatok

a) Végzi a minisztérium társadalmi kapcsolati tevékenységével kapcsolatos ágazati feladatokat. Támogatja a civil szervezetek honvédelmi eszmét népszerűsítő programjait, kapcsolatot tart a honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetekkel, segíti a honvédelem érdekében végzett társadalmi tevékenységet.

b) Tervezi és szervezi az esélyegyenlőséggel és az egyenlő bánásmóddal összefüggő szakmai képzéseket és konferenciákat.

c) Tervezi, szervezi a honvédelem ügyét támogató, népszerűsítő HM központi rendezvényeket, továbbá a civil szervezetek és tagjaik elismerésének átadási ünnepségeit, a HM gondoskodási körébe tartozók részére tartott rendezvényeket, valamint a társadalmi kapcsolatot erősítő sportrendezvényeket.

d) Végzi az ifjúság honvédelmi ismereteinek bővítésével és a honvédelmi neveléssel kapcsolatos ágazati feladatokat, a honvédelmi államtitkár által meghatározott irányelvek szerint feladatlistát készít, valamint működteti a Honvéd Kadét Programot és ellenőrzi annak végrehajtását. Ellátja a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium miniszteri fenntartói irányításával összefüggő feladatokat.

e) Javaslatot tesz a kadét programba felvehető intézmények körére, az évenkénti bővítés keretszámaira, követelményeire, a programba önként jelentkező intézmények kiválasztásnak módjára, szempontjaira, adatbázisban nyilvántartja a kadét programban résztvevő intézményeket.

f) Meghatározza a tantárgyba ágyazott honvédelmi nevelés (a továbbiakban: TÁHN) tananyag multimédiás tananyagkészlet elemeit, tervezi annak költségvetését.

g) Meghatározza a honvédelmi nevelési programok végrehajtásához szükséges felkészítések és továbbképzések irányelveit és ütemtervét.

h) Együttműködik a TÁHN rendszer stratégiai kidolgozásában és meghatározásában.

i) Összeállítja a honvédelmi nyári táborok programtervét és költségvetési tervét.

j) Kidolgozza a honvédelmi referensek éves cselekvési tervét.

k) Meghatározza a honvédelmi neveléssel kapcsolatos versenyrendszer, így különösen az Országos Haditorna Verseny, Kadét Kupa, Kadét Olimpia elemeit.

l) Ellátja a csapathagyomány-ápolással kapcsolatos Csapathagyomány Munkacsoport vezetői feladatait.

m) Végzi – pályázati úton, valamint egyedi elbírálás útján nyújtott támogatás keretében – a katonai hagyományőrzés, a sport és a kultúra területén a civil szervezetek támogatásával kapcsolatos feladatokat.

n) Végzi a miniszter által adományozható elismerések odaítélésével, valamint a rehabilitációval kapcsolatos szakmai feladatokat.

o) Végzi a nemzeti, a honvédelmi, a katonai, a fegyvernemi és csapathagyományok megőrzésével és átörökítésével kapcsolatos feladatokat.

p) Gazdálkodásra kijelölt szervként ellátja a honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek támogatása, valamint az Alapítványok, közalapítványok támogatása jogcímmel kapcsolatos feladatokat a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 5/2018. (III. 8.) HM rendelet és a fejezeti kezelésű előirányzatokkal történő gazdálkodás szabályairól és a költségvetési támogatások biztosításának egyes kérdéseiről szóló 14/2015. (IV. 30.) HM utasítás szerint.

q) Végzi a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal, hazafias, honvédelmi neveléssel és a Honvéd Kadét Programmal kapcsolatos szabályozókra, megállapodásokra, szerződésekre vonatkozó szabályozók előkészítésével összefüggő koordinációs és egyeztetési feladatokat.

r) Végzi a kadétrendszer kialakításával és az azzal összefüggő képzések, oktatási-nevelési feladatok tárcaszintű szakmai irányításának biztosításával, értékelésével, és az ahhoz kapcsolódó fejezeti kezelésű előirányzattal összefüggő gazdálkodási tevékenységet, továbbá a katonai pályára irányítás, a hazafias és honvédelmi nevelés irányelveinek, stratégiai célkitűzéseinek meghatározásával, a kadétrendszerben folyó képzési és nevelési programok kidolgozásával összefüggő feladatokat, a honvédelmi államtitkár által meghatározott irányelvek szerint feladatlistát készít, és végzi az azokkal összefüggő ágazati döntés-előkészítést.

s) Végzi a Honvédelmi Sportszövetséggel, a Hadigondozottak Közalapítványával és más társadalmi szervezetekkel való tárcaszintű kapcsolattartást, valamint az azokkal összefüggő ágazati döntés-előkészítést és az ahhoz kapcsolódó fejezeti kezelésű előirányzattal összefüggő gazdálkodási tevékenységet.

t) Végzi a szakterületéhez tartozó tárcaközi és társadalmi egyeztetések lefolytatását.

u) Végzi az ágazati rehabilitációs feladatok támogatását.

v) Jóváhagyásra előkészíti a honvédelmi tárca éves pályára irányítási tervét.

In document HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 49. szám (Pldal 195-198)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK