• Nem Talált Eredményt

A helyi önkormányzatok kiegészítĘ támogatása

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 126-129)

1. Helyi önkormányzatokat megilletĘ tartalékok 1.1. Önkormányzati fejezeti tartalék

ElĘirányzat: 1 777,7 millió forint

I. Az önkormányzati fejezeti tartalék elĘirányzatot növeli

a) a települési önkormányzatok és társulásaik által feladatmutató alapján igényelt normatív hozzájárulásoknak és támogatásoknak az államháztartásról szóló jogszabályokban meghatározott idĘpontokban és esetekben – a nem helyi önkormányzat vagy társulás részére történĘ feladatátadással összefüggĘ elĘirányzat-csökkenés kivételével – lemondott elĘirányzat összege,

b) az intézményátadásból felszabaduló olyan összeg, amely nem illeti meg az átvevĘt, c) a költségvetési évet megelĘzĘ évi elszámolás alapján a települési önkormányzatok

és társulásaik által költségvetési évben visszafizetett hozzájárulások és támogatások összege,

d) a kincstári felülvizsgálat, illetve az Állami SzámvevĘszék ellenĘrzése alapján a települési önkormányzatok és társulásaik által jogtalanul igénybe vett hozzájárulások és támogatások költségvetési évben visszafizetett összege,

e) a települési önkormányzatok és társulásaik által költségvetési évben megfizetett igénybevételi, kiegészítĘ és késedelmi kamat összege.

II. Az önkormányzati fejezeti tartalék elĘirányzatot csökkenti a települési önkormányzatok és társulásaik által feladatmutató alapján igényelt normatív hozzájárulásoknak és támogatásoknak az államháztartásról szóló jogszabályokban meghatározott idĘpontokban és esetekben – a nem helyi önkormányzattól vagy társulástól történĘ feladatátvétellel összefüggĘ elĘirányzat-növelés kivételével – pótigényelt elĘirányzat összege.

III. Az önkormányzati fejezeti tartalék terhére a következĘ kifizetések teljesíthetĘk

a) a hozzájárulások és támogatások költségvetési évet megelĘzĘ évi elszámolása alapján a települési önkormányzatok és társulásaik részérĘl a költségvetési évben keletkezĘ pótigény összege,

b) a kincstári felülvizsgálat, illetve az Állami SzámvevĘszék ellenĘrzése alapján a települési önkormányzatokat és társulásokat pótlólagosan megilletĘ hozzájárulások és támogatások költségvetési évben kifizetett összege,

c) az államháztartásról szóló jogszabályok alapján költségvetési évben a települési önkormányzatokat és társulásaikat megilletĘ igénybevételi, késedelmi és kiegészítĘ kamat összege,

d) azon megyei jogú városok támogatása, amelyek 2011-ben megyei önkormányzat által fenntartott vagy támogatott elĘadó-mĦvészeti szervezetet, könyvtárat mĦködtetnek. A támogatás ezen intézmények mĦködési kiadásaihoz használható fel.

A d) pont szerinti kifizetések fedezetéül a Kormány átcsoportosítást hajthat végre a

„Helyi önkormányzatok támogatásai és helyben maradó személyi jövedelemadója”

fejezeten belül.

1.2. Megyei önkormányzati tartalék ElĘirányzat: 1 500,0 millió forint

Az elĘirányzat szolgál a megyei önkormányzatok 2012. évi új feladatszerkezetébĘl adódó váratlan mĦködési kiadások támogatására mĦködési bevételeik figyelembevételével.

Felhatalmazást kap a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter, hogy a támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, felhasználásának, elszámolásának és ellenĘrzésének részletes szabályait – az államháztartásért felelĘs miniszter egyetértésével – 2012. február 29-éig rendeletben állapítsa meg.

2. Önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévĘ önkormányzatok támogatása ElĘirányzat: 24 932,0 millió forint

Az önkormányzat önállósága és mĦködĘképessége megĘrzése érdekében kiegészítĘ támogatást igényelhet az általa ellátott feladatok mĦködtetéséhez kapcsolódó hiányra a következĘ feltételek szerint.

Nem igényelhet támogatást az önkormányzat, ha:

a) a település lakosságszáma – a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának 2011. január 1-jén rendelkezésre álló adatai alapján – nem éri el az 1 000 fĘt és nem tartozik körjegyzĘséghez,

b) helyi adó bevezetésérĘl nem döntött, és ilyen bevételt nem tervez, c) a költségvetési rendeletében nem tervez mĦködési célú hiányt,

d) a költségvetési évet megelĘzĘ évi zárszámadását – kötelezĘ könyvvizsgálat esetén – a könyvvizsgáló elutasító záradékkal látta el.

A körjegyzĘséghez való tartozásra vonatkozó feltétel teljesítése alól a kormány általános hatáskörĦ szerve felmentést ad, ha a települési önkormányzat földrajzi helyzete nem teszi lehetĘvé, hogy az igazgatási feladatai ellátására körjegyzĘséget alakítson, illetve ahhoz csatlakozzon, vagy a települési önkormányzat az igazgatási és kötelezĘ közszolgáltatási feladatai ellátására más önálló önkormányzati hivatallal rendelkezĘ települési önkormányzattal kívánt körjegyzĘséget létrehozni vagy már mĦködĘ körjegyzĘséghez kívánt csatlakozni, de a közös feladatellátáshoz felkért települési önkormányzat vagy a már mĦködĘ körjegyzĘséghez tartozó önkormányzat ezt nem tette számára lehetĘvé.

A támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, felhasználásának, elszámolásának és ellenĘrzésének részletes szabályairól a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter az államháztartásért felelĘs miniszter egyetértésével költségvetési év február 29-éig rendeletet alkot.

Nem lehet támogatást igényelni a gazdaságtalan feladatszervezésbĘl, a mĦködési kiadások elismerhetĘnél nagyobb mértékébĘl adódó mĦködési hiány, így a helyi önkormányzatokért

felelĘs miniszter által – az államháztartásért felelĘs miniszterrel egyetértésben – kiadott rendeletben meghatározott költségek finanszírozásához.

Az önkormányzat a támogatási igényt a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter által mĦködtetett informatikai rendszerben lezárja, és a rendszerbĘl generált adatlapokat a kincstár illetékes területi szervéhez nyújtja be papír alapon.

Az igénylést a költségvetési év során április 30-áig, szeptember 10-éig és november 5-éig lehet benyújtani.

Támogatási igényt az önkormányzat a költségvetési évben legfeljebb két alkalommal nyújthat be, kivéve, ha olyan elĘre nem látható esemény következik be, amely az önkormányzat mĦködĘképességét veszélyezteti.

A kincstár a saját nyilvántartásából elérhetĘ és az önkormányzattól – indokolt esetben helyszíni ellenĘrzés során – rendelkezésre álló dokumentumokkal kiegészített igénylést megküldi a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszternek és az államháztartásért felelĘs miniszternek.

A támogatásról a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter és az államháztartásért felelĘs miniszter – a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter által felkért bizottság javaslata alapján – a beérkezĘ támogatási igények elbírálását követĘen folyamatosan, de legkésĘbb 2012. december 20-áig együttesen dönt. Az önkormányzat mĦködĘképességét veszélyeztetĘ esetben a döntés meghozatalára az igénylés beérkezését követĘen soron kívül kerülhet sor.

A támogatás önkormányzatonkénti összege a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter által vezetett minisztérium honlapján és az államháztartásért felelĘs miniszter által vezetett minisztérium honlapján közzétételre kerül.

A támogatás átutalása a támogatási döntés meghozatalát követĘen haladéktalanul történik.

3. A tartósan fizetésképtelen helyzetbe került helyi önkormányzatok adósságrendezésére irányuló hitelfelvétel visszterhes kamattámogatása, a pénzügyi gondnok díja

ElĘirányzat: 100,0 millió forint

a) Visszterhes kamattámogatást igényelhet az a helyi önkormányzat, amely a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvényben szabályozott eljárás keretében az egyezséget pénzügyi intézménytĘl felvett hitellel teremtette meg. Ha a kamattámogatás alapjául szolgáló hitel forinttól eltérĘ devizanemĦ, a kamattámogatást a Magyar Nemzeti Bank által a kamattámogatás esedékességét megelĘzĘ második munkanappal közzétett, az adott devizára vonatkozó középárfolyam figyelembevételével kell kiszámítani. A kamattámogatás feltételeit a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter és a helyi önkormányzat megállapodásban rögzíti.

b) A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásában közremĦködĘ pénzügyi gondnokok díjához állami támogatás vehetĘ igénybe. A pénzügyi gondnok díjának összege – az általános forgalmi adóval együtt – legalább 800 ezer forint, legfeljebb 3 000 ezer forint.

A pénzügyi gondnok díjának folyósításáról – a bíróság díjmegállapító végzésének jogerĘre emelkedését követĘen – a helyi önkormányzatokért felelĘs miniszter intézkedik.

A települési önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 126-129)