• Nem Talált Eredményt

A hajótest hajlításból származó deformációja

In document Hajóépítés I. (Pldal 102-106)

5. A hossz-szilárdság számítása

5.6. A hajótest hajlításból származó deformációja

5.33. ábra: Áthidaló lemez geometriai kialakítása fő- és emelt fedélzetek találkozásánál A kérdéses sarkok környezetében legalább az 5.34. ábrán jelölt részeken meg kell erő-síteni a külhéj- és fedélzetlemezelést. Az erősítések helyén a névleges lemezvastagságnak a 1,4 – 1,5-szörösét ajánlott alkalmazni, az átmeneti lemez felső élét pedig a kihajlás elkerü-lése érdekében peremmel kell ellátni.

5.34. ábra: Lemezerősítések felépítmények sarkainál

5.6. A hajótest hajlításból származó deformációja 5.6.1. A hajótest behajlásának számítása

A hajótest semleges szálának a hajót terhelő hajlító nyomaték hatására a terheletlen ál-lapothoz képest mérhető behajlását a hátsó függélytől x távolságban a

 

x x

dx E x J

x z M

0 0

2

) (

) (

összefüggés írja le. A képletben M(x) a hajót terhelő nyomaték függvény, J(x) a hajótestet helyettesítő rúdmodell szelvényről szelvényre változó keresztmetszeti tényezője, E a hajó-test szerkezeti anyagának rugalmassági modulusa. Acél hajóhajó-testek esetén E = 2,06 x 107 [N/mm2].

6. A HOSSZ-SZILÁRDSÁG SZÁMÍTÁSA 107

Ha eltekintünk a keresztmetszeti tényezőnek a hajó hossza menti változásától, és azt végig a főborda keresztmetszeti tényezőjével megegyező állandó értéknek választjuk, a fenti összefüggés a

 

x x

dx x M E J z

0 0

) 2

1 (

egyszerűsített alakra rendezhető. Az alkalmazott egyszerűsítéssel – különösen áruszállítók hajó esetében – nem követünk el lényeges hibát, mert a hajó hengeres középrésze a hajó hosszának hosszú jelentős szakaszára kiterjed, és a testet hajlító nyomaték is ezen a szaka-szon a legnagyobb.

A hajlító nyomaték függvény értéke x = L helyen a görbe meghatározására szolgáló numerikus eljárás pontatlansága miatt sok esetben nem zérus. Ezért a behajlás számításá-nak megkezdése előtt a nyomaték függvényt korrigálnunk kell (5.35. ábra).

5.35. ábra: A hajlító nyomaték függvény korrekciója

Ha x = L helyen ismerjük a nyomaték függvény értékét (ML), akkor a hajó hossza men-tén bármely más helyen a korrigált nyomaték:

x L M M

Mxkorr. x L

A képletben Mx a korrigálatlan nyomatéki függvény értéke az x helyen. A behajlások meg-határozásához a nyomaték korrekciót figyelembe véve az elvégzendő műveleteket a

 

x x

korr dx

x M E J z

0 0

2

) .

1 (

képlet jelöli ki.

A számítást a korrigált nyomaték értékek ismeretében két lépésben, trapéz szabály al-kalmazásával hajtjuk végre. Először meghatározzuk az

M x dx

E

J1 ( )korr.

integrál értékét. Az integrál növekménye az i-edik szakaszon:

108 HAJÓÉPÍTÉS I.

www.tankonyvtar.hu  Hadházi Dániel, BME

x

Így az x helyen lévő i-edik szakasz végén az integrál közelítő értéke:

i i

i G G

G 1

A másodszori integrálást is trapéz szabály alkalmazásával végezzük. A második integrál növekménye az i-edik szakasz végén:

)

Így az x helyen lévő i-edik szakasz végén a kétszeres integrál értéke:

Ezután meg kell határozni az integrálási állandó értékét is.

Az első integrálásnál:

 

A másodszori integrálásnál:

x

Ezzel az i-edik szakasz végén a tartó lehajlása

 

5.6.2. Hajó vízkiszorításának meghatározása merülési mércék leolvasásával

A hajótest deformációjának az előző pont szerint történő kiszámítására csak nagyon ritkán kerül sor, jóllehet a hajó deformált alakjának ismerete műszaki és gazdasági jelentő-séggel is bír. Hosszú tengelyvezeték esetén a hajótest deformációja a támcsapágyak el-mozdulásával jár. Ezt pedig a tengelyek olyan mértékű járulékos igénybevételét okozhatja, amely akár tengelytörést is eredményezhet.

A hajóba berakott áru mennyiségét a hajónak a rakodás megkezdése előtt és a rako-dás befejezése után meghatározott vízkiszorítások különbsége adja. Ez a számítás azonban mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, mert a rakodás megkezdése előtti és utáni állapotában a rugalmas testként más-más módon deformálódott hajótest víz alatti térfogatának pontos ismerete nélkül nem kapunk kielégítő eredményt.

6. A HOSSZ-SZILÁRDSÁG SZÁMÍTÁSA 109

A hajóba került rakomány pontos mennyiségének megállapítása és bizonylatolása az erre a munkára kiképzett „draught surveyor”-ok, merülésvizsgálók feladata. A draught surveyorok munkája a rakodás megkezdése előtt a hajó felmérésével kezdődik. Szondázás-sal vagy a fedélzeti számítógépek érzékelőinek segítségével megállapítják a hajó vala-mennyi tankjának aktuális töltöttségi szintjét, de nyílt vízi rakodás esetén vizsgálják még a kiengedett horgonylánc hosszát is. Ezután mintát vesznek a hajót körülvevő vízből, hogy megtudják annak aktuális sűrűségét, majd körül csónakázzák a hajót és leolvassák a hajó mellső (TF), középső (Tm) és hátsó (TA) merülési mércéit. Ezeken a lapokon terjedelem hiányában sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy a draught surveyor-i munka és számítások minden lépését részletesen bemutassuk, ezért itt most csupán ezen számításoknak a hajó aktuális közepes merülésének ún. 6 vagy 8 pontos meghatározási módszerére térünk ki.

Ezen számítás lényege, hogy a hajó közepes merülését a hajótest deformációjának fi-gyelembe vételével állapítják meg. A merülési mércék nem csupán a hajó úszáshelyzeté-ben bekövetkező változásokat mutatják, de a hajótest deformációja miatt a merülési mér-cék helyzete a víz felszínéhez képest is elmozdul. Feltételezve, hogy a merülési mérmér-cék a mellső és a hátsó függélynél, valamint a főbordánál találhatók – máshol elhelyezett mércék esetén a leolvasott értékeket ezekre a vonalakra kell átszámítani – a hajó vizsgált helyzeté-hez tartozó vízkiszorításának meghatározásához kiinduló mértékadó merülésként

- 6 pontos számítás esetén:

a merülési mérce leolvasások súlyozott átlagaként adódó értéket veszik figyelembe. Látha-tó, hogy a főbordánál mért merülés a többinél lényegesen nagyobb súllyal szerepel. Ennek oka, hogy a hajó vízkiszorítása a közép részen koncentrálódik. Ha a hajótest a rakomány aszimmetrikus elhelyezése következtében el is csavarodik, azaz ugyanazon a helyen a hajó jobb és baloldalán a merülési mércék nem azonos értékeket mutatnak, akkor a fenti képlet-be a hajó középsíkjában érvényes értékeket kell képlet-behelyettesíteni:

2

Merevebb, ugyanakkora hajlító nyomaték hatására kisebb mértékben deformálódó – például több hosszválaszfallal épített – hajótest esetén a 6 pontos, rugalmasabb szerkezet esetén pedig a 8 pontos számítási képlet használata ajánlott.

A rakodás befejezése után a már említett felméréseket, leolvasásokat és a szükséges számításokat újból elvégzik. A hajóba került rakomány mennyiségét a két vízkiszorítás értéknek a készletek töltöttségi szintjében a rakodási műveletekkel párhuzamosan beállt változásokkal korrigált különbsége adja.

www.tankonyvtar.hu  Hadházi Dániel, BME

In document Hajóépítés I. (Pldal 102-106)