• Nem Talált Eredményt

A gyakrabban hasznalt irodalom roviditesenek jegyzeke

7 0

M E L L Y E T

S C A R I C E U S MATHE I T T VALO P R A E D I C A T O R S A G A B A N S Z E R Z E T T ANNO 1 6 0 0 .

R E N O V A L T A T O T T AZ PROTOCOLUMMAL E D G Y U T T S Z A B A D S Z A L L A S I M I H A L Y I T T VALO

N O T A R I U S A L T A L ANNO 1 7 0 0 .

Kik kevib£n akartok be menni, I l l i k nektek e l o s z s z o r e z t t u d n i , Hogy en r a j t a m nem k e l l haragudni, Uczaimon ha nem t u t t o k j a r n i .

Elegy-belegy v o l t az en ulesem, Sar, homok s v i z m i a t t kerengesem, De hogy l o n i t t l e telepedesem, Sok horgas koz s ucza j u t a nekem.

Vegy eszedben a z e r t i t t egy dolgot Ha f e l o l e m a k a r s z i g a s s a g o t ,

Mert h a l l o t t a l , tudom, sok h i v s a g o t , Regi meltosagomrul csak almot.

J e l e s dolog mindent Szamon t u d n i , Mert az nem hagy soha meg C s a l a t n i , Szemelyt, i d o t t s h e l y e t k e l l n o t a l n i . Ha akarunk bizony dolgot i r n i .

I t t k a p i t a n y K e v e t u l n i n e s nevem.

Mint nemellyek i t e l n e k f e l o l e m , Sem Gorog Szd Kevi az en nevem, Noha V i z z e l mind Kornyul Vetettem.

E l e i t u l fogva egy Jamborti'il, Neveztettem az Szent Abrahamtul, Abrahamnak Megygyes egy h a z a t u l , Es kornyulem v a l d sok szep f a k t u l .

Kovin, vegre az utan k i s k e v i , L e t t riRvcin az KaczoknJl R.'iczkevi, Azert e r r u l ha mind kezdunk s z d l n i , Az Magyarokatis meg k e l l l a t n i .

8. V a l a ugy mint harom szaz hetvenben, Damasus Rbmai Puspoksegb£n,

Es az Valens C s a s z a r i szekibe^n, Hogy Magyarok lonek k i jovesbe^n.

9. Az S c i t h i a v o l t eo l a k d helyek, t i z szaz ezer s nyocz ezer szemelyek, Es mind ezek v o l t a k fegyveressek, hazok nepe meg ez f o l o t t v e l e k .

10. R e t t e n e t e s mindenutt j b v e s e k , Sokszamtalan barom f y s v e l e k , Kadar v a l a f e o vezer eo koztok, Het k a p i t a n y Hadi Fejedelmek.

11. Az Rbmai v i t e z e k meg h a l l a k , Hogy Magyarok f o l d o k e t szaguldgak, Es magokat sok f e l e o s z l a t t y a k , Haddal oket hamar mind e l nyomak.

12. Sot m i v e l , hogy az het ka^jitanok.

E l h u l l a n a k az hadban miattok, A t i l l a es Buda, rokonsagok, Vegre lonek Magyari k i r a l y o k .

13. Az A t i l l a kemeny ember v a l a , K i az nepeet oszve v e r t e v a l a , Es eo v e l e k egyemben vy v a l a , Azert nagy sok orszagot e l dula.

14. Rut o r r u Bendeguz ennek A t t y a , Harmincz nyolcz ez az Noetul fogva, Nem Sem, Japhet, de Cham maradekja, A z e r t l o n az S c i t i a l a k a s a .

74

-15. Ostobasag v a l a eo v a l l a s a , De m i v e l , hogy nagy l o n birodalma, K e t t o j u t torv6ny h a z a s - t a r s r a , Gorog s Nemeth Csaszarok l e a n y a ,

16. Lon t u l a j d o n k i r a l y i szekiben Egesz negyven negy e s z t e n d e i g l e n , Aladar e s Ernak azon kozben, Ket szep f i a l o n neveked^sben.

17. Sokat v i v a A t i l l a nagy meszsze, De hogy Buda Sicambri^ban u l e , Nem az B a t t y a , de maga nev6re, Egy Feo szomsz^d v a r a t e p i t t e t e .

18. Csudalatos l o n ezen h a r a g j a , Mert A t i l l a t az i r l g y s e g bantya, A z e r t i t h o n tamada Budara, Lon m i a t t a Dcsenek h a l a l a .

19. Am az utan hogy o i s meg h a l a , Orszaga k e t f i a r a marada, De azok nem a l k h a t ^ n a k r a j t a , Mind kettonek hada l o n egy masra.

20. R^cz, Gorog, Thott Nemzetseg E r n a k k a l Horvat s Nemeth vagyon A l a d a r r a l . Oszve j u t v a n ezek nagy SzornyO haddal Aladar meg b l e t e k nagy k a r r a l .

21. Igen az Ernaknak i s ez a r t a ,

Mert k e t f e l o l hogy sok Magyar h u l l a , Szomszed nepek e r e j e t o l t a r t a , A z e r t hordozkodek S c h i t h i a b a n .

Azokban i s j d r e s z e l marada, Szekelysegben k i meg s z a l l o t t v a l a , Ok Bengeguzt othon e r t e k v a l a .

23. E l e i t u l mindent meg besz611e,

^s az utan nem s o k a i g e l e , De hogy Testamentumot i s tene, Mindeneket az I s t e n r e kere.

24. Vetne r e a k i - k i mind eo magat, L a t n a j a meg az bed Pannoniat, Hoi temetve h a t t a az A t t i l a t , Es c s u d a l l y a k az fbldnek bo S i r j a t .

25. Sok i d o , hogy ez utan e l mulek, Negyedik ez: Eleiid meg ndszek, Tole terhben Enodbija esek, K i t L i l i l l y e n alom j e l e n t e t e k .

26. Mehemnek es latam ed gyumblcset.

Bo V I Z mddra t e r j e d e az f d l d r e , A z e r t i l l y e n l a t a s r a t e k i n t v e , Lon Almos az k i c s i n y Gyermek neve.

27. Az Magyarok az Aszszdny almabul, Vegezenek az k i i n d u l a s r u l , Es i d o v e l v a l a s z t a k Hadnagyul, E z t az Almost eo birodalmokbul.

28. Temerdeki neppel k i jovenek, De hogy Erdelyben be erkezenek Het ko v a r a t szepen epitenek, Szekelyek i s m e l l e t t u k levenek.

29. H a l a l a l o n o t t a n az Almosnak, Magva o t t szakada A t t i l a n a k , K i r a l y s a g o t t adatek Arpadnak, Es m e l l e t t e h a t kapitanyoknaik.

30. Ekkor immar ugy mint k i l e n c z szazban, I r n a k v a l a Cxtus egyhazaba^n,

Hogy Magyarok bo Pannoniab£n, Ferkezenek ismet Urasagba^n.

31. Igen r b v i d s z d v a l e r r i i l s z d l v a n , Arpad f i a l o n k i r a l y , a Z o l t a n , Toxus ennek f i a meg ez utan, E s az Gejza negyed k i r a l y o s z t a n .

32. Rbmai f o C s a s z a r otthon v a l a , T i z e n harmad Janos nevu Papa, Gejzanak l o n I s t v a n e l s o f i a , K i I d n vegre Magyarok k i r a l l y a .

33. Az Ur I s t e n e z t sok j d v a l l a t t a , Mert S a r o l a hogy l o n hazas t a r s a , Az h i t r e 15n Csuda f o r d u l a s a , Harmincz egy esztendoket r e g n a l a .

34. Ennek f i a Szent I s t v a n y k i r a l y l o n , Es koronat s z i n t e n Rdmabul von, Korosztseget A l b e r t PiJspdktul von, Vegre f i a Szent Imre Herczeg l o n .

35. Sokat tenne mind e z e k r u l s z d l n i , C r o n i c a k a t k e l l inkab f o r g a t n i . En S i j e t e k csak K e v i r u l s z d l n i , Es az utan abban veget v e t n i .

36. E z t ved a z e r t Sunimaul eszedben,

Hogy Szent I s t v a n utan mind egy rendben, Huszon otod l o n k i r a l y az szekbe^n, Az Budai Fejedelemsegb£n.

37. Nagy hatalma akkor az Toroknek, Hetedik Csaszarnak, Mahumetnek, Romlasa l o n o t t az Gorogoknek, Racz Orszagnak es Havasalfoldnek.

38. Ezer negy s z a z esztendo j a r v a l a , Sigmondot v a l a s z t a k s e l o a l i a , Buda v a r a t vigan l a k j a v a l a ,

Mert Torok h i r t meg k o z e l nem h a l l a .

39. Kezde gyakran Erdelyben m u l a t n i , Buda t a j j a n vadaszasban j a r n i , C s e p e l y i s z i g e t b e n i s be l e p n i , Felsege Jobbagyin eo l a k o z n i .

40. Lam egykor ez a vendegseg kozben, Szent Abraham t e l e k e n , fbldunkben, Sigmond k i r a l y monda az Szuksegben, Sokadalmat hogy adna k6zinkb£n.

41. Egy kapolna Boldog Aszszony v a l a , Esztendoben o t t lenne v a s a r a , S a r l b s Bolddg Aszszonynak n a p j a r a , Tulajdon csak az F a l u hasznara.

42. Meg e r t e k e z t , sokan meg k e d v e l l e k , Abraham T e l e k e t meg t o b b i t e k , Korcsoma es portb be hozatek, Szomszed nepek F a l u n k e n t t e r h e l e k .

78

-43. Az Sigmond k i r ^ l y n a k eok ez utan, Panaszt tonek husz esztendo mulvan, A z e r t hagya, hogy az f a l u t a j j a n Az a r u l l y o n , k i o t t l a k i k n y i l v a n .

44. Tob szabadsagotis ada n e k i k ,

Hogy bor, Porto s z o l g a l l y o n csak n e k i k , Vam s Harminczad k i t e r h e s v o l t eddig, Ne legyen ez utan nehez n e k i k .

45. H a l l y szep dolgot immar az R a c z o k r u l , Mert f o l k e l v e n onnon h a z a j o k b u l , Az sok meg v e t t varak romlasabul, Budat erek mind egy a k a r a t b u l .

46. I g y s z o l l a n a k az A l b e r t K i r a l y n a k , Meg h o l t Sigmond leanya Uranak, Tudod Dram romlasat hazanknak, 36 Magyarj K i r a l y o k a l l y a n a k .

47. Az Toroknek e l untuk i n s e g e t . E l vesztottOk hazanknak j o b r e s z e t , TOrtOk edigh mind hevet, h i d e g e t , Felsegednek most ertUk s z e m e l l y e t .

48. Sok nyomorusagainkat t e k i n c s meg, I t t foldedben v a l a h o l nyugos meg, Monda K i r a l y , az h o i t e t z i k nektek, Am l a s s a t o k , telepedgyetek meg.

49. De az Raczok penzessek Valanak, Hazajokbul k i k f e l szaladanak.

E l i n d u l v a n a z e r t f o l t a r t a n a k , Es az V a c z i szigetbien halanak.

De v e r r a d v a Visegrad hogy l a c z i k , Monda egy ven ordoggel v e t o d i k , A k i varnak e l l e n e b e n l a c z i k .

5 1 . Azon f e l l y u l Esztergamot erek, Ismet Vaczot nem meszsze szemlelek, Egy h a j d j u k a l a igazodek,

^ s Csepelynek s z i g e t e t hogy erek.

52. K i t a l a l a k Abraham T e l e k j e t , Eo szemeknek bekesseges f o l d e t ,

^ s Falunak vevek S i l l y e r s e g e t , De nem szabad t e l l y e s eo t b r v e n y e t .

53. Nehezek ez teczek az Raczoknak, Az6rt ismet s z o l l a n a k k i r a l y n a k , Oket enged6 koz szabads^gnak, s ugy esenek sok haz fundalasnak.

54. Az derekon h e l y e k e t vevenek, ts hamar ko hazakat szerzenek.

Gazdagsaggal mert bovolkodenek.

Tobben i s az ut^n Erkezenek.

55. Kovin v a l a Szendoro megyeben, Balvanyos es Zkronovcz ellenebe^n, Honnan v a l o k e l s o k i jovesben, Varos nevet hozanak kozinkben.

56. Mert az F a l u Abraham t e l e k j e , Varassa l o n es K i s K e v i neve, Az utan l o n R a c z k e v i eo h i r e . K i t sok egyeb n6p i s o r e g b f t e .

8 0

-5 7 . I l l e n mddon oszve alkuvanak,' Hogy Abraham k i s d e d egyhazanak, Raczok nagyob B o l t o t c s i n a l a n a k , Es egyetembm o t t imatkozanak.

58. Nem sok ido ez utan mult v a l a , Egyessegben hogy l a k o z t a k v a l a , Mas tanacsuk az Raczoknak j u t a , Hogy o v e j e k lenne az kapolna.

5 9 . Tonek a z e r t i l l y k o t e s t egy m a s s a l , Hogy csak Magyar b i r j o n Abrahammal, Es az Raczok az Boldog A s z s z o n y a l , K i - k i e l v e n eo s o l o s m a j a v a l .

6 0 . I t t most i l l i k e z t i s e l o l hoznom, Ounan t u l v o l t vetesem, szantasom, Es az Dunat o i l y k i c s i n y n e k tudom, Meg l a b o l t a az en Ekes barmom.

6 1 . Az nagy Boldog Asszony k a p o l n a j a t , Raczok meg e p l t e k mint s a j a t y a t , Tud k i l e n c z v e n negy esztendo szamat, Hogy mind veghez v i v e k eo munkajat.

6 2 . Meg az utan mast i s epitenek, K i t ok Szent Keresztnek nevezenek, Hatvan negy e s z t e n d e j e mar ennek, Hogy abban veget erhetenek.

6 3 . Borbas nemzet j o t t v a l a utdbban, Az kerkedek egy lakodalomba^n, Hogy m i t nyerne egy esztendo t a j b a n , K o l t e n e j e templom fundalasb^n.

Hogy csak eddgyik j a r a s a n a k haszna, E l e g l o n az Szent Koroszt r a k a s r a , Mas uta l o n Torony c s i n a l a s r a .

65. Rakni kezdek az olaszok szepen, De az Torok h a l l a t e k csak vegen, Az Utkozet a Mohacsi Mezon, H o l d u l a s t ton mind az egesz foldon.

66. Bomlasa lon minden szep rakasnak, Mert h a l a l a lon L a j o s k i r a l y n a k , Csak h e l y e lon orsz^g s i r a l m a n a k , Pusztan a l i a vara i s Budanak.

67. Igy vesze e l minden szabadsagom, K i t adott v o l t egynyehany k i r a l y o m , Oregbedek csak habos homokom, K i mostafiis szoiiinzed [)tic5ztasriyom.

68. Szornyu Veszedelme F e h i r varnak, Tolda ismet nepet varosomnak, Egy uczamat az nagy pusztasagnak, Nem engedek, h a l a az C h r i s z t u s n a k .

69. Onnan vagyon most rierek oromem, Sok i n s e g g e l noha rakva belem, Es sok Nemzet l a t t a t i k en bennem, De k e v e s t u l vagyon segedelmem.

70. Tagas P i a c z Malom P i a c z edgyik, Szena P i a c z , f a P i a c z negyedik, Vagyon bennem kep P i a c z harmadik, Aros P i a c z , Racz P i a c z hatodik.

82

-71. V e s z e t t dolog en bennem l a k a s o d , Uczaimnak ha nevet nem tudod, Nagy f e l Uczat, kep f e l Uczat j a r o d , Mellyek Uczat oda f e l szamlalod.

72. Romlasabul az j b F e h i r varnak, 285 Feher v a r i u c z a t i s adanak,

Veresebul az lenmagh o l a j n a k , Olay vero neven edgyet hivnak.

73. A l u t e r v e n nagy a l l ucza edgyik,

A k a s z t b f a s , Makbfalva masik, 290 Oldal ucza szegh ucza negyedik,

Szent Miklds Uczaja az otodik.

74. Nem szukseges az Uczat l a k o s o k r u l , E l n e v e z n i , avagy az h a z a k r u l ,

Mert ha ok k i mulnak ez V i l a g b u l , 295 Az ucza n e v e i s e l vesz abbul.

75. A k a r h o i j a r j az varosban s z e l l y e l , S z e l i t - h o s z s z a t szemleld e l ,

E l o s z s z o r az U c z a i t osztan o l v a s d r e n d e l ,

Es ugy h i j j a d orok n e v e z e t t e l . 300

76. Kevinek sok horgas Uczai k o z t , Oldal Uczat teszed az tbbbi k o z t , Nevezhetni mesterseghez kepest, Ha k i abban eleteben nem r n s t .

77. K i f e l i n d u l s z az Szent Abrahamtul 305 Szoros kozt e s f a kozt e r s z a z o n t u l .

Rev koz ismet k o v e t k e z i k arcznak, Koves koz, szenas koz mindazontul.

78. E l , a l a eredven ugyan onnan, Oldal p i a c z j b n elodben o t t a n , Ruhas o l d a l s z a b d k r u l mondatvan, Boros o l d a l j o b o r o k r u l o s z t a n .

79. De az a l t a l Uczat Szent K e r e s z t e l , Hihad szorgas o l d a l n a k n e v e v e l , Es az utan Halaszok n e v e v e l , Halasz o l d a l t mongy I s t e n h i r e v e l .

80. Vannak tob egyeb kozok i s bennem, De a z o k r o l s z d l n i nincsen kedvem, A B i r d s a g koz v o l t eddig bennem, Es koz f i z e t e s b e n minden nepem.

81. E l e i t u l fogvan az nagy huseg, Polgariumba^n l a k o t t nagy egyesseg.

Mostan penig g y u l o l s e g s i r i g y s e g , Szivemet s z a k a s z t y a nagy sok inseg.

82. J d Istenem, de t e read nezek, S e g i c s c g e t Szent F i a d e r t kerek, Mert csak az t e Szent nevedben h i s z e k , Egyeb segedelmet nem remelek.

83. E l t e s minket Szent tiszteletedb£n, Nevely A t y a f i u s z e r e t e t b m , Bekesseges t u r e s t adgy eletunkben, Egyesseget, j d v a l l a s t hitunkbe^n.

84. Rut, k i e t l e n z u r z a v a r napokba^n.

Mind ezeket i r a k b o j t mas hdb£n, Mikor h e t s z e r l o n j e g az Dunab£n, Be fagyasban es e l indulasba^n.

84

-85. Tudom e z t , hogy sok jambor e m l i t i , De C h i r s t u s r a k e l l inkab mutatni, Legyen a z e r t e r r u l meg jedzendo

Ezer o t t szaz nyolczvan egy esztendo 340

F i n i s

Apposuit Michi. Kun szabad s z a l l a s i J u r a t u s N o t a r i u s Anno 1700 d i e 14. J u l y .

OSZK K e z i r a t t a r , F o l . Hung. 2904.