• Nem Talált Eredményt

A gőzturbina segédrendszerei

In document Energetika II. (Pldal 129-133)

A. Fogalomtár a modulhoz

3. A gőzturbina segédrendszerei

3.1. Tömszelence- és zárógőz-rendszerek

A tömszelencék feladata a turbinák tengelyátvezetéseinél a környezetbe elszivárgó gázmennyiség, illetve a környezetinél kisebb nyomású helyeken a levegőbetörés minimalizálása. Egy többfokozatú tömszelence vázlata látható a 3.3.1.1. ábrán. A tömszelencén minden körülmények között közegáramnak kell áthaladnia, mert közegáram nélkül nem alakul ki a szükséges nyomásesés. Azonos geometriai méretek esetén tömszelence-fokozatonként azonos nyomásviszony jön létre. Az áthaladó gőzáram arányos a szabad keresztmetszettel és a fokozatonkénti nyomásviszonnyal. Logaritmikus nyomásskála esetén a fokozatonkénti nyomásviszony azonossága azt jelenti, hogy a nyomáslefolyás ábrája egyenes lesz, vagyis az áthaladó gőzáram arányos a nyomáslefolyási görbe meredekségével.

3.3.1.1. ábra

A 3.3.1.2. ábra azt mutatja be, hogyan változik egy ilyen nyomáslefolyási görbe meredeksége a tömszelence utolsó (környezethez legközelebbi) fokozatánál elhelyezett megcsapolás hatására. A vonal meredeksége a nagyobb nyomású tértől a megcsapolásig terjedő szakaszon valamivel megnőtt, vagyis a szökő gőzáram is egy kicsit nagyobb lett. A csapolástól a környezetig terjedő szakaszon viszont lényeges meredekségcsökkenés, azaz gőzáramcsökkenés következett be. A különbözetet a megcsapolás viszi el. Ennek hatására nagymértékben csökken a szabadba távozó gőz mennyisége.

3.3.1.2. ábra

Egy 3 házas, újrahevítéses gőzturbina tömszelencerendszerét mutatja a 3.3.1.3. ábra. A legnagyobb nyomású, a frissgőz belépésénél levő tömszelencén 3 megcsapolást is láthatunk az a.) ábrarészen. Az első megcsapolás – a nagynyomású gőzoldalhoz közel – még elegendően nagy nyomású gőzt vezet el ahhoz, hogy az az újrahevítőbe vezethető legyen, így mérsékelve a fojtás okozta veszteséget. A második megcsapolás gőzét – hasonló megfontolásból – a közép- és kisnyomású ház közötti tömlővezetékbe lehet vezetni. Végül a harmadik – utolsó – megcsapolásnál az a fontos, hogy a nyomás atmoszferikus nyomás fölött legyen, de ne sokkal, azért, hogy a megszökő gőz minél kevesebb legyen.

A gőzkörfolyamatú erőművek segédrendszerei

3.3.1.3. ábra

A nyomásirányban következő helyen, az újrahevítés előtti és utáni b.) tömszelence is hasonló, de elmarad a legnagyobb nyomású megcsapolás. A c.) ábrarész a középnyomású tömszelencénél már csak egy, kb. 1,2…1,5 bar nyomású megcsapolást mutat.

Ettől eltérő célja van a d.) ábrarészen látható legkisebb nyomású tömszelencének. Itt a cél a levegőbetörés megakadályozása az atmoszferikusnál kisebb nyomású gőztérbe. Ezt egy atmoszferikusnál valamivel nagyobb nyomású zárógőz bevezetésével lehet megoldani. Ilyenkor a tömszelence légkör felőli oldalán megfordul a nyomáslefolyás-vonal dőlése, és levegőbetörés helyett egy kis pipagőz fogja elhagyni a tömszelencét.

Mivel a zárógőznél ugyanúgy az 1,2…1,5 bar nyomás a legmegfelelőbb, mint a nagyobb nyomású tömszelencék legkisebb nyomású megcsapolásánál, kézenfekvő a két rendszer összekapcsolása. A nagyobb nyomású tömszelencék táplálják e rendszert, a kisnyomásúak pedig fogyasztják ebből a gőzt. A mennyiségi egyensúly és az optimális nyomás fenntartása érdekében gőzhozzávezetést építenek ki egy legalább 2 bar nyomású turbinamegcsapolásból és egy gőzelvezetési lehetőséget egy atmoszferikusnál alacsonyabb nyomású helyre. Ez utóbbi hely általában a kondenzátor.

3.2. A turbinák olajrendszerei

A gőzturbinák olajrendszere biztosítja a csapágyak kenését és hűtését, a turbina szabályozószelepeinek működtetését és a védelmi berendezések működése esetén a gép leállítását.

Az olajrendszer 3 fő rendszerre bontható:

• csapágyolaj-rendszer

• szabályzó olajrendszer

• biztonsági olajrendszer

A csapágyolaj-rendszer nyomásigénye 2…3 bar (1…2 bar túlnyomás), a biztonsági és a szabályzó olajrendszeré 10…30 bar.

eléréséhez többhengeres dugattyús szivattyút használnak, amely a csapágyolajból 100–300 bar nyomást állít elő.

A tengelyemelő szivattyú akkor indítható, ha a csapágyolaj rendszer nyomása már megfelelő, illetve automatikusan indul, ha a turbina kiesik vagy a fordulatszáma egy meghatározott érték alá csökken.

A vész-olajszivattyú feladata a turbina biztonságos leállításához szükséges csapágyolaj biztosítása a két előbbi szivattyú üzemképtelensége esetén. A szivattyú üzembiztonsága érdekében egyenáramú hajtással látják el.

Az olaj hűtésére használt hűtővíz lehet nyersvíz, szűrt víz vagy csapágyhűtővíz. Az olajhűtőben általában a hűtővíz a rézcsövekben, a hűtendő olaj a köpenytérben áramlik. A lehűtött olaj hőmérsékletét 40…50 °C-ra kell beállítani. Az olaj hőmérséklete a csapágyakban kb. 30 °C-kal nő meg.

A biztonsági olajrendszer a turbinát védi, ha valamelyik technológiai érték a meghatározott védelmi értéket eléri vagy meghaladja. A biztonsági olajrendszer a fő gőzszelepet zárja le, megakadályozva a gőz további bejutását a turbinába.

A szabályozó olajrendszer feladata hidraulikus szabályozású turbináknál a szabályozási feladatokhoz szükséges jeltovábbítás. A szabályozó olajrendszert rendszerint elválasztják a csapágyolaj-rendszertől.

3.3. Kondenzátor-légszivattyúk

A turbina tömörtelenségein keresztül betörő levegőt a kondenzátorból a légszivattyúkkal távolítják el. A légelszívás különböző típusú berendezésekkel történhet. Legelterjedtebben gőzsugár-légszivattyúkat, ritkábban vízsugár-légszivattyúkat alkalmaznak.

A vízsugár-légszivattyú előnye egyszerűsége, gazdaságossága és az a tulajdonsága, hogy az elszívott keverékből a gőzt kondenzálja. Hátránya, hogy ha a hűtővízszivattyú emelőmagassága 12m-nél kisebb, akkor külön üzemvízszivattyút (nyomásfokozó szivattyút) igényel (3.3.3.1. ábra(a)); egyébként a hűtővíz-nyomóvezetékről táplálható (3.3.3.1. ábra(b)).

3.3.3.1. ábra

A gőzkörfolyamatú erőművek segédrendszerei

A gőzsugár-légszivattyúk szerkezete valamivel bonyolultabb, mint a vízsugár-légszivattyúké. Egyrészt azért, mert gazdaságos működtetésükhöz legalább két fokozatra van szükség, másrészt az üzemgőz csapadékának és kondenzációs hőjének visszanyerésére felületi hőcserélőt (ún. üzemgőz-kondenzátort) kell alkalmazni. A gőzsugár-légszivattyúkat a 3.3.3.2.ábra szerint szokták a csapadékrendszerbe kapcsolni. Működtetésére 10…20bar nyomású gőz szükséges, ez a turbina valamelyik megcsapolásából vehető el. Az itt felhasznált gőzmennyiség a frissgőz mennyiségének 0,5…0,8%-a. A gőz lekondenzálását végző hőcserélőt a tápvízrendszerbe építik be, evvel részlegesen tehermentesítik az első tápvíz-előmelegítő fokozatot tápláló megcsapolást.

3.3.3.2. ábra

A működtetés alapvető feltétele, hogy az elszívandó gőz-levegő keveréket a kondenzátorban lehűtsük, míg a vízsugár-légszivattyúnál erre nincs szükség. Ennek érdekében a kondenzátoron belül egy ún. hidegpontot kell létrehozni, ahol az össznyomás azonos a kondenzátor egyéb helyein uralkodó nyomással, de az alacsonyabb hőmérséklet miatt a gőz parciális nyomása kisebb, így légcsapdaként működik. Ez biztosítja, hogy az elszívott vízgőz-levegő keverékben minél nagyobb legyen a levegő részaránya.

Az állandó üzemű légszivattyúk mellett ún. indító légszivattyút is alkalmaznak. Ez a berendezés a blokk indításakor létesít vákuumot a kondenzátorban és a turbinában. Rövid idő alatt nagy levegőmennyiséget kell elszívnia, de csak rövid ideig üzemel. Az indító légszivattyú egyszerű konstrukciójú, kondenzációs hőcserélő nélküli, és közvetlenül az atmoszférába szállít.

In document Energetika II. (Pldal 129-133)