• Nem Talált Eredményt

A fizikai kondicionális követelmények vizsgálatának szabályai

In document MAGYAR KÖZLÖNY 111. szám (Pldal 175-179)

E. 1600 méter gyorsított menet ponttáblázata korosztályonként (nők) (49 éves korig csak FÜV engedéllyel)

A) A fizikai kondicionális követelmények vizsgálatának szabályai

(A szabályok a 2., 4. pont és az 5/j pont kivételével a fizikai alkalmasság-vizsgálatra és a fizikai állapotfelmérésre egyaránt vonatkoznak) 1. A fizikai kondicionális követelmények felmérésének előfeltételei:

a) A vizsgálatot olyan helyszínen, létesítményben lehet csak elvégezni, ami megfelel az egészségügyi (jól szellőző, pormentes, megfelelő hőmérsékletű) és a balesetvédelmi (helyiség és futópálya talaja sík felület, csúszásmentes, száraz) előírásoknak.

b) Az állóképességi gyakorlat során minden esetben egyértelműen meg kell jelölni, és a végrehajtóval közölni kell a rajt és a cél pontos helyét.

2. A fizikai alkalmassági vizsgálatok dokumentálása:

a) A vizsgálatra jelentkezők adatait és eredményeit a MedWorks egészségügyi informatikai rendszerben kell rögzíteni. A felmérés eredményei az erre a célra kidolgozott MS Excel táblázatban is tárolásra kerülnek.

b) A felmérés folyamatában az eredmények lejegyzésére, az erre a célra rendszeresített fekvőtámasz-, felülés- és körszámláló lapot, valamint ergometriás vizsgálati lapot kell használni.

c) A 9. melléklet A) pontja szerinti fizikai alkalmassági vizsgálati lapot a felmérő ergonómus tölti ki, írja alá, egy felügyelő bizottság hitelesíti.

3. A fizikai vizsgálatokat megelőző tevékenységek:

a) Az MH központi egészségügyi szervezete alkalmaság-vizsgáló szerve fizikai alkalmasság-vizsgálatért felelős orvosa meghatározza a vizsgálat mozgásanyagát, amit ismertet a vizsgálatra jelentkezővel és az ergonómusokkal.

b) A fizikai vizsgálatokat megelőzően mindenkinek ki kell töltenie a 9. melléklet A) pontja szerinti fizikai alkalmassági vizsgálati lapot.

c) A fizikai vizsgálatokra, az erre a célra kialakított irodában kell jelentkezni, ahol ellenőrzésre kerül, hogy minden szükséges vizsgálat elvégzésre került, valamint a jelentkező terhelhető-e.

d) A napi feladatoknak megfelelően 10-20 fős csoportok kerülnek kialakításra.

e) A vizsgálatra jelentkezők átöltöznek sportöltözetbe, értékeiket a zárható szekrényekbe helyezik (a máshol elhelyezett értékekért az intézet nem vállal felelősséget), felkészülnek a felmérésre.

4. A fizikai vizsgálatok végrehajtásának rendje:

a) A fizikai alkalmasságvizsgálatok szabályos végrehajtásának ellenőrzésére Felügyelő Bizottságot kell létrehozni.

b) A fizikai alkalmasságvizsgálatot felügyelő bizottságok felállítása háromféleképpen kerülhet megvalósításra az előkészítés függvényében:

ba) A felmérést végrehajtó állomány tagjainak bevonásával (a végrehajtó állomány rangidős tisztjének bevonásával);

bb) 10 főnél nagyobb, azonos alakulattól érkező létszám esetén az alakulat vezénylő zászlósának bevonásával;

bc) MH központi egészségügyi szervezete alkalmaság-vizsgáló szerve saját állományának bevonásával.

c) A bizottság vezetője köszönti a megjelenteket, bemutatja a felmérő állományt, az egészségügyi biztosítását végző személyzetet és a felügyelő bizottságot.

d) Tájékoztatja a jelenlevőket a felmérés menetéről, a gyakorlatok sorrendjéről, a betartandó balesetvédelmi rendszabályokról.

MAGYAR KÖZLÖNY 2015. évi 111. szám

Időjárástól függően lehetőség szerint a felmérés a tornateremben az erő-állóképességi gyakorlatokkal kezdődik és az állóképességi gyakorlat felmérésével folytatódik pályán. Az erő-állóképességi gyakorlatok végrehajtása után legalább 5 perc, az állóképességi gyakorlat után legalább 20 perc pihenőidőt kell biztosítani.

e) Ismertetésre és bemutatásra kerülnek a gyakorlatok, kiemelve a gyakran előforduló hibákat is.

f) Lista szerint rajtszámok kerülnek kiosztásra, amiket a felmérés során végig, láthatóan viselni kell, törekedve tisztaságuk és állapotuk megőrzésére.

g) A gyakorlatok megkezdése előtt időt kell biztosítani az önállóan vagy szakember által vezetett bemelegítésre.

h) Fizikai alkalmasság-vizsgálat esetén, az erőelemek felmérése előtt annyi, hasonló létszámú csoport kerül kialakításra, ahány ergonómus a felmérésben részt vesz. Egy csoporton belül egy ergonómus mér fel, amit a vizsgálati lapon aláírásával igazol, ez számítógépen is rögzítésre kerül. Biztosítani kell, hogy az I. és II. fokú vizsgálatokat ne ugyanaz a személy hajtsa végre.

5. Az erő-állóképességi gyakorlatok végrehajtása:

a) Fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás gyakorlat:

A „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy

„Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.

Kiinduló helyzet: mellső fekvőtámasz (a vállszélesnél legfeljebb kéttenyérnyivel szélesebb támasz, könyökben nyújtott kar, a fej, a törzs, a láb egy vonalban, a lábak legfeljebb vállszéles terpeszben helyezkedhetnek el);

1. ütem: karhajlítás (a váll érje el a könyök síkját);

2. ütem: karnyújtás kiinduló helyzetbe.

A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Ha az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra.

Ha az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra.

A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.

b) Térdelő-fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás gyakorlat:

A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.

Kiinduló helyzet: Térdelő-fekvőtámasz nyújtott csípővel (a vállszélesnél legfeljebb kéttenyérnyivel szélesebb támasz, könyökben nyújtott kar, a fej, a törzs, a comb egy vonalban);

1. ütem: karhajlítás (a váll érje el a könyök síkját);

2. ütem: karnyújtás kiinduló helyzetbe.

A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Ha az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra.

Ha az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra.

GYAR KÖZLÖNY 2015. évi 111. szám18479 A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.

c) Karhajlítás-nyújtás függésben nyújtón (húzódzkodás):

A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe fel!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását

Kiinduló helyzet: Függés a nyújtón (húzódzkodó állványon) vállszéles alsó- vagy felső- madárfogással, illetve alsó-, vagy felső-teljes fogással, kar könyökben nyújtott;

1. ütem: karhajlítás (az áll kerüljön a nyújtó fölé);

2. ütem: karnyújtás kiinduló helyzetbe.

A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Ha az első 5 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra. Ha az első 5 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra.

A gyakorlatot mindaddig lehet folytatni, amíg a jelentkező két kézzel fogja a nyújtót. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.

d) Hajlított karú függés nyújtón:

A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe fel!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet (segítség, fellépő használata a kiinduló helyzet elfoglalásához megengedett), majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását (gyakorlat közben segítség, fellépő használata nem megengedett)

Kiinduló helyzet: Hajlított karú függés a nyújtón (húzódzkodó állványon) vállszéles alsó- vagy felső- madárfogással, illetve alsó-, vagy felső-teljes fogással (könyök hajlított, az állcsúcs alsó széle a nyújtó vas síkjával legalább egyvonalban, az áll nem támaszkodhat a vason);

Gyakorlat megkezdése: abban a pillanatban, amikor a végrehajtó álla a nyújtó vas síkjával legalább egyvonalba ér (a vasra nem támaszkodik), és a fogást végző kezeken kívül minden más testrész a levegőben van, az ellenőrző (ergonómus) elindítja az időmérést és jelzi ezt a végrehajtónak.

Gyakorlat vége: abban a pillanatban, amikor a végrehajtó álla a nyújtó vas síkja alá kerül, vagy támaszkodik azon (támaszkodás esetén kétszer figyelmeztetni kell a végrehajtót, ha a figyelmeztetés eredménytelen, vagy harmadszor is előfordul az álltámasz, a gyakorlat véget ér) az ellenőrző (ergonómus) megállítja az időmérést, és közli ezt a végrehajtóval.

e) Hanyattfekvésből felülés gyakorlat:

A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.

Kiinduló helyzet: hajlított ülés (sarok a talajon, a térd 90 fokban hajlított, a lábfej társ, vagy szer által rögzített), fejhez tartás, vagy vállhoz tartás keresztezett karral a test

MAGYAR KÖZLÖNY 2015. évi 111. szám

1. ütem: ereszkedés hanyattfekvésbe (csípő és lapocka érinti a talajt);

2. ütem: felülés kiinduló helyzetbe.

A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Ha az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra. Ha az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek dokumentálásra.

A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.

f) Lapocka emelés gyakorlat („hasprés”)

A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.

Kiinduló helyzet: Hanyattfekvés talptámasz a talajon, fejhez tartás, vagy vállhoz tartás keresztezett karral a test előtt vagy felkarhoz tartás keresztezett karral a test előtt (a kiválasztott testrésszel az érintkezés mindvégig maradjon meg);

1. ütem: törzshajlítás előre (mindkét lapocka elemelkedik a talajról);

2. ütem: ereszkedés kiinduló helyzetbe.

A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Ha az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra. Ha az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek számolásra.

A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.

g) Függésben térdemelés gyakorlat

A „Kiinduló helyzetbe!”, vagy „Kiinduló helyzetbe le!” vezényszóra a vizsgálandó személy a korábban ismertetett és bemutatott módon foglalja el a kiinduló helyzetet, majd a „Rajt!”, vagy „Gyakorlat rajta!” vezényszóra kezdje meg a gyakorlat végrehajtását.

Kiinduló helyzet: Függés (nyújtón, húzódzkodó állványon), vagy felkarfüggés (korláton), vagy támasz (korláton). A törzs és a térd helyzete nyújtott;

1. ütem: térdemelés (a térd és a csípő egy magasságba kerül, a comb párhuzamos a talajjal);

2. ütem: térd leengedése kiinduló helyzetbe.

A gyakorlat végrehajtása során, a gyakorlat végrehajtását ellenőrző (ergonómus) ha szükséges hibát javít és minden szabályosan végrehajtott gyakorlat után közli az eredményt. Ha az első 10 ismétlés szabálytalan, akkor a felmérő jelentkezőt az „Állj!”, vagy „Gyakorlat állj!” vezényszóval megállítja, „Állásba fel!” vezényszóval felállítja, majd elismétli a szabályos végrehajtás kritériumait, a végrehajtás közben vétett hibákat és a sor végére küldi, ezzel lehetőséget adva a javításra. Ha az első 10 végrehajtás szabályos, nincs lehetőség az újra kezdésre, csak a szabályosan végrehajtott gyakorlatok kerülnek számolásra.

A gyakorlat végrehajtására 2 perc áll rendelkezésre. Pihenni csak kiinduló helyzetben lehet.

GYAR KÖZLÖNY 2015. évi 111. szám18481

Az állóképességi gyakorlatok felmérése:

h) 3200 m síkfutás, 2000 m síkfutás és 1600 m menet

Az állóképességi gyakorlatok pálya körülmények között kerülnek felmérésre.

A felmérés színhelyéhez a felmérő irányításával alakzatban, a közúti közlekedés szabályait betartva, együtt megy ki és jön vissza a felmérendő állomány.

A sportpályára érkezve ismertetésre kerül a felmérés végrehajtása, a pálya méretei, a körök száma. Különös tekintettel a pálya adottságaira ismételten végrehajtásra kerül a szükséges balesetvédelmi oktatás.

A 3200 m és a 2000 m síkfutást és az 1600 m menetet sportruházatban kell végrehajtani.

A jelöltek önállóan vagy igény szerint testnevelő által vezetve bemelegítenek.

„Rajthoz!” vezényszóra elfoglalják a rajthelyet, majd a „Rajt!” vezényszóra megkezdik a feladat végrehajtását.

A végrehajtást ellenőrző ergonómus lejegyzi a kör megtételét, igény szerint körönként közli a részidőt, a táv megtételének felétől a hátra levő körök számát is ismertetheti. A felmérendő táv teljesítésekor az eredmény érthetően elhangzik és feljegyzésre kerül a Körszámláló lapon.

A 3200 m és a 2000 m síkfutás végrehajtásánál a gyaloglás megengedett.

Az 1600 m menet során mindig érintkezzen az egyik láb a talajjal, futás (repülő fázis) nem megengedett. Ha szabálytalan a végrehajtás a harmadik figyelmeztetést követően a gyakorlat végrehajtása felfüggesztésre kerül.

A felmérés során a vizsgált személyek nem hagyhatják el a pályát, ellenkező esetben a felmérésből kizárásra kerülnek.

i) Kerékpár-ergometria:

A kerékpár-ergometria vizsgálatot a másodfokú FÜV Bizottság, valamint az 50 év felettiek számára a csapatorvos javaslatára a felmérő intézet írhatja elő.

Kivételes esetekben, extrém időjárási viszonyok között, a balesetek megelőzése céljából, amikor a vizsgálat nem halasztható, szintén alkalmazható mozgásforma.

A vizsgálatot az Intézet erre a célra kialakított tornatermében kell végrehajtani.

A vizsgálatot testtömeg ellenőrzés előzi meg.

A vizsgálati protokoll szerint a kezdő terhelési szint = testtömeg x 0,5 watt, amit 1 percenként testtömeg x 0,25 watt teljesítménnyel kell növelni.

Érvényes teljesítmény az, amit az adott perc végéig legalább 60 fordulat/perc fordulatszámmal tartani tud a vizsgált személy.

Az eredmény =

w

kerül kiszámolásra és értékelésre.

6. A fizikai vizsgálatok értékelése, tájékoztató az eredményekről

a) A fizikai vizsgálatok befejezését követően az adatok az MS Excel táblázatban kerülnek rögzítésre, ami azonnal kiszámolja a pontértékeket. Így a felmérés eredményhirdetéssel zárul. A felmérést vezető rangidős ergonómus felolvassa az elért pontszámot és értékeli azt (alkalmas/alkalmatlan). A végrehajtó az eredményhirdetés után kifogással élhet abban az esetben, ha nem az előírásnak megfelelően történt a vizsgálat.

b) Az esetlegesen felmerülő egészségügyi problémákat, sérüléseket, baleseteket legkésőbb ekkor kell bejelenteni. Ha a felmérés során baleset, sérülés történt, arról a Munkavédelmi felelős jegyzőkönyvet készít, intézkedés történik a sérült egészségügyi ellátásáról.

Egyéb felmerülő kérdések is ekkor kerülnek megválaszolásra.

In document MAGYAR KÖZLÖNY 111. szám (Pldal 175-179)