• Nem Talált Eredményt

A besorolási adat tulajdonságai és a katalógusfunkciók

In document Bibliográfiai adatfeldolgozás II. (Pldal 30-38)

3. A rekord hozzáférési pontjai és a tételtípusok

3.3 A rekord hozzáférési pontja

3.3.1 A besorolási adat tulajdonságai és a katalógusfunkciók

A leíró katalógus előző fejezetben tárgyalt funkcióit a használók keresési szempontjai határozzák meg, a funkciókat pedig a személynév, testületi név, földrajzi név és cím típusú besorolási adatokat tartalmazó hozzáférési pontokon keresztül teljesíti.

Egy-egy keresési szempontnak egy-egy besorolási adat felel meg. Segítségével helyezik el a tételt a katalógusban és keresik onnan vissza, illetve ezen keresztül lehet hozzáférni a

A bibliográfiai rekord hozzáférési pontja csak kitüntetett névalak lehet, míg a besoro-lási rekord utaló mezőiben feltüntetett névalak nem a kitüntetett alak. Ez utóbbiak alól kivétel a két kitüntetett alakú besorolási adatot összekötő magyarázatos utaló, más szóval hivatkozás.

10. kép A Bibliográfiai rekord tartalmi (zöld) és formai (piros) hozzáférési pontjai

A kitüntetett névalak általában hármas tagozódású:

A rendszó a névalak első eleme, az a „vezérszó”, aminek alapján el lehet végezni a be-tűrendbe rendezést. Rendszó minden névalakban van (kitüntetettben és nem kitünte-tettben is), annak első eleme (de nem föltétlenül egyetlen szó).

Hogy egy név elemei közül konkrétan melyik a rendszó, azt a névtípusonként szerkesz-tett szabványok írják le. (Részletes tárgyalásukat lásd a következő fejezetekben).

Egy egyszerű személynévnél a rendszó például a családnév.

Az egyéb névelem névtípustól és nyelvterülettől függően más és más elem.

Például egy egyszerű személynévnél az egyéni név.

A kiegészítő elem egyrészt kronologikus, másrészt szöveges.

Kronologikus kiegészítő elem például a személy születési és halálozási éve, a ren-dezvény megtartásának dátuma, a szöveges kiegészítő adatban pedig meg lehet adni a közreműködés jellegét, testületek esetében a székhely nevét stb.

Amikor a bibliográfiai leírásból kiválasztja azokat az elemeket, amelyek a rekord hoz-záférési pontjai lesznek, először mindig azt kell megállapítania, hogy az adat milyen típus-ba (személynév, testületi név, földrajzi név, cím) sorolható. Ez azért fontos, mert a szabvá-nyosítási szabályok típusonként eltérőek, de még egy adattípuson belül is más-más szabályok vonatkoznak a rendszóválasztásra.

Például személynév típusú adatban:

Rendszó Egyéb elem Kronologikus kiegészí-tő elem

Hagen, Friedrich von der (1738–1783) (szerk.) Testületi név típusú besorolási adatban:

rendszó kiegészítő elem egyéb elem

Magyar Televízió (Budapest). Opál Produceri Iroda

Földrajzi név típusú besorolási adatban:

rendszó kiegészítő elem (csak ha megkülönböztető szerepe van)

Zala (folyó)

Cím típusú besorolási adatban:

rendszó egyéb elem kiegészítő elem

A kiegészítő elemet mindig kerek zárójelpárban ( ) kell közölni. A kronologikus és egyéb számtípusú kiegészítő elemet arab számmal, a szöveges elemet mindig magyar nyelven, a földrajzi név típusú elemet a földrajzi nevek egységesítési szabályai szerint kell megadni.

A közreműködői melléktétel besorolási adatában kiegészítő elemként minden esetben közölni kell a közreműködői funkció megnevezését.

Kronologikus elemmel egészül ki

– a személynév típusú besorolási adat, ahol a személy születési és halálozási évét kell megadni:

Thaly Kálmán (1839–1909)

– a rendezvény neve, mint testületi név típusú besorolási adat, ahol a rendez-vény lebonyolításának éve az egyik, sorszáma (ha van) a másik számtípusú kiegészítő adat:

International Society for Shamanistic Research. Conference (1.) (1991) (Seoul) Szöveges elemmel egészül ki

– az egységesített besorolási adatként felhasznált eredeti cím:

Passionate hearts (magyar) – a megállapodásos cím:

Művek (vál.)

– a közreműködői melléktétel besorolási adatában a közreműködői funkció megnevezése:

Ábrányi Emil (1851–1920) (ford.)

A székhely megnevezéseként földrajzi név típusú elemmel egészül ki a testületi nevek egy része:

Őszi Tárlat (1993) (Debrecen)

Mivel egy besorolási adatnak többféle alakja is lehet, nagyon esetleges, hogy a felhasz-náló a kitüntetett névalak szerint keres-e. Ezért a névvariánsokról utaló mezőket tartalmaz-nak a rekordok, amelyek elvezetnek a nem kitüntetett alaktól a kitüntetett alakig. Biblio-gráfiában ezek az utalók a mutatóban szerepelnek, ennek alapján található meg a bibliográfiai tétel.

12. kép Utaló mezők (400, 500) Mark Twain besorolási rekordjában

13. kép A besorolási rekord megjelenítése

14. kép Bibliográfia egy tétele a megjelenési forma (könyv) azonosító adataival

15. kép A bibliográfia mutatójában a kitüntetett névalakhoz tartozó utaló

A Conte, Louis, de névalakban az évszám azért nincs zárójelbe téve, mert a kerek záró-jel ( ) a kitüntetett névalak kiegészítő adatának metaadata.

Hogy a katalógus a 2. leckében leírt feladatait teljesíteni tudja, egyazon szerző művei-hez a szerző különböző névalakjainak utalókkal történő összekapcsolásán keresztül enged hozzáférést úgy, hogy a különböző névalakok között van egy vagy több kitünte-tett alak. A kitüntekitünte-tett névalak azt jelenti, hogy a szerző bibliográfiai leírásban szerep-lő névalakját (ami a dokumentumon szerepszerep-lő névalak tükrözése), össze kell vetni az összes névvariációval, abból kiválasztani egyet (esetenként többet), ami a kitüntetett névalak lesz és ennek a kitüntetett névalaknak kell megszerkeszteni a rendszó – egyéb elem – kiegészítő elem részeit, majd az utalókat összekapcsolni a kitüntetett névalak-kal.

Előző példánknál maradva:

II. János Pál pápának számos névvariációja létezik: latinul Ioannes Paulus PP, ola-szul Giovanni Paolo II., lengyelül Jan Paweł II., születésekor pedig a Karol Wojtyła nevet kapta.

A név szabványos alakjának megalkotásakor, a névegységesítéskor a döntési folyamat lépései (az authority control):

1. több kitüntetett névalak is lehet, mert mind pápává választása előtt, mind utána jelen-tek meg írásai

2. a névtípus megállapítása: a személy neve pápává választása előtt egyszerű személy-név, pápává választása után uralkodói név

3. az egyik kitüntetett névalakot az egyszerű személynevek, a másik (a pápává választás utáni) kitüntetett névalakot pedig az uralkodói nevek szabályai szerint kell megalkotni, ezért ez a kitüntetett névalak magyar nyelvű lesz (ha a rekord nem nemzetközi adatcsere céljára készül)

4. ha a mű a pápává választást megelőzően keletkezett, a mű leíró adataihoz kitüntetett névalakként az egyszerű nevet választja és megalkotja annak egységesített alakját az egy-szerű nevek szabályai szerint, a név szabványos tagolásával: Wojtyła, Karol (1920–2005)

Ez a névalak lesz a leíró adatokat tartalmazó bibliográfiai rekord hozzáférési pontja (100-as mező).

16. kép A MARC 21 formátumú rekord a lengyel nemzeti könyvtár katalógusában

17. kép A rekord megjelenítése ISBD-formátumban

5. ha a mű a pápává választás után keletkezett, a mű leíró adataihoz kitüntetett névalak-ként az uralkodói nevet választja és megalkotja annak egységesített alakját az uralkodói nevek szabályai szerint, a név szabványos tagolásával: János Pál (pápa), II. (1920–2005)

18. kép A bibliográfiai rekord megjelenítése ISBD-formátumban

19. kép A bibliográfiai rekord megjelenítése HUNMARC-formátumban az OSZK katalógusában

A kitüntetett névalakokat egymással és a mellőzött névalakokat a kitüntetett

névalakok-3.3.2 A TÉTELGARNITÚRA TÉTELTÍPUSAI ÉS A BIBLIOGRÁFIAI REKORD

In document Bibliográfiai adatfeldolgozás II. (Pldal 30-38)