• Nem Talált Eredményt

A be- és kiléptetés, valamint a tartózkodás rendje

In document III. Személyügyi közlemények (Pldal 55-58)

az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv épületeibe történő be- és kiléptetés szabályairól, a belső rend és biztonság fenntartásáról

1. A be- és kiléptetés, valamint a tartózkodás rendje

4. A Rendőrség épületeibe (a továbbiakban: épület) – az utasítás eltérő rendelkezésének hiányában – csak a jogosultságot igazoló okmánnyal (igazolvánnyal) vagy külön – szóbeli vagy írásbeli – engedéllyel lehet be- és kilépni.

5. Aki szemmel láthatóan ittas, bódult állapotban van, vagy ruházatának, személyes higiéniájának elhanyagolt volta miatt egészségügyi kockázatot jelenthet, annak az épületbe történő beléptetését az objektumőr megtagadja.

Ha  az  épületbe ilyen állapotban belépni kívánó személy a Rendőrség állományába tartozik, az objektumőr – a beléptetés megtagadásával egyidejűleg – annak közvetlen vezetőjét értesíteni köteles.

6. Az épületbe történő be- és kilépést igazolvány felmutatása nélkül, továbbá kísérés nélkül az épületben történő tartózkodást a következő személyek számára kell biztosítani:

a) a köztársasági elnök;

b) a miniszterelnök;

c) az Országgyűlés elnöke;

d) az Alkotmánybíróság elnöke;

e) a Kúria elnöke;

f) a belügyminiszter;

g) a legfőbb ügyész és helyettesei;

h) a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) államtitkárai;

i) az országos rendőrfőkapitány és helyettesei;

j) az érintett épületben működő szerv vezetője és helyettesei;

k) az objektum parancsnoka.

7. A fogadó szervezeti elem vezetője a 6. pont a)–h) alpontjában meghatározott személyek fogadásakor – igény esetén, előzetes egyeztetés alapján – felkészített kíséretet köteles biztosítani.

8. Az épületbe történő be- és kilépést igazolvány felmutatásával, annak ellenőrzése után, az épületben történő tartózkodást kísérés nélkül a következő személyek számára kell biztosítani:

a) a Kormány tagjai;

b) a BM helyettes államtitkárai;

c) az Alkotmánybíróság tagjai;

d) az Állami Számvevőszék elnöke;

e) a Kúria elnökhelyettese;

f) az alapvető jogok biztosa és helyettesei;

g) az országgyűlési, valamint a magyar európai parlamenti képviselők;

h) a BM Rendészeti Államtitkárság főosztályvezetői;

i) a Független Rendészeti Panasztestület elnöke és tagjai, valamint az általuk írásban erre felhatalmazott, a  Független Rendészeti Panasztestülettel közszolgálati jogviszonyban álló munkatársai, a felhatalmazásuk felmutatása esetén;

j) a Honvéd Vezérkar főnöke;

k) a Rendőrség, valamint a Határőrség nyugállományú tagjai;

l) a 6. pontban felsoroltak kíséretében levő személyek;

m) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és igazgatói, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság parancsnoka és helyettesei, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke és elnökhelyettesei, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója és igazgatói, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója és igazgatói;

n) a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői és helyetteseik;

o) az Országos Bírósági Hivatal vezetője és helyettesei;

p) az Országgyűlési Őrség állománya;

q) a feladatkörében eljáró ügyész.

9. A Rendőrség hivatásos állományának, valamint a BM és a Rendőrség kormánytisztviselői, igazságügyi alkalmazottai és közalkalmazotti állományának tagjai igazolványuk felmutatása után, illetve – amennyiben az ehhez szükséges feltételek fennállnak – a be- és kiléptetésre irányadó belső normában meghatározott eszköz (pl. belépőkártya) segítségével léptethetőek be az épületbe, és az ott-tartózkodásuk kísérés nélkül biztosítható.

10. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar hallgatói és a rendészeti szakközépiskolák tanulói számára a részükre kiállított igazolvány felmutatása után – tanulmányaikkal összefüggő feladatok ellátása, valamint humánigazgatási vagy gazdasági ügyeik intézése érdekében – biztosítani kell az épületbe történő belépést, illetve ott a kísérés nélküli tartózkodást.

11. A polgármesterek és a megyei közgyűlés elnökei számára igazolványuk felmutatását követően biztosítani kell az  illetékességi területükön lévő területi vagy helyi szerv épületébe történő belépést és ott a kíséréssel történő tartózkodást.

12. A 8. pont m) és n) alpontjában meghatározott szervek állományának tagjai számára – az együttműködési megállapodásokban foglaltak teljesítése érdekében végzett közös munka céljából – az épületbe történő belépés és ott a fogadó személy rendelkezésre állása esetén történő tartózkodás a szolgálati igazolványuk felmutatása esetén biztosítható.

13. A feladatkörében eljáró bíró az épületbe a bírói igazolványa felmutatásával léptethető be, és tartózkodása ott kíséréssel, az eljárási cselekmény befejezéséig biztosítható.

14. A feladatkörében eljáró ügyvéd az épületbe az ügyvédi igazolványa felmutatásával, illetve belépési céljának megjelölésével a regisztrációt követően léptethető be, és ott-tartózkodása a folyamatban lévő, általa képviselt üggyel kapcsolatos tevékenység végzése céljából, kíséréssel biztosítható.

15. A médiatartalom-szolgáltatók munkatársai az újságírói vagy szerkesztőségi igazolvány felmutatásával, csak a fogadó szervezeti elem vezetőjének engedélyével léptethetőek be az épületbe. Az épületen belüli kísérésükről a fogadó szervezeti elem vezetője köteles gondoskodni. A médiatartalom-szolgáltatók részére szervezett vagy nyilvános eseményekre érkező újságírók és forgatócsoportok beléptetése a rendező szerv vezetője által kijelölt személy jelenlétében történhet.

16. Az objektumőr az épületbe történő beléptetéskor – a helyi sajátosságoknak megfelelően manuális módon vagy informatikai rendszeren keresztül – rögzíti a Rendőrség személyi állományába, valamint a 6. és 8–10. pontban meghatározott személyi körhöz nem tartozó személy nevét, személyazonosításra alkalmas fényképes igazolványának számát, az 1. melléklet szerinti formanyomtatvány kitöltését követően a személyt ellátja belépésre és tartózkodásra feljogosító egyedi azonosítóval ellátott eszközzel (a továbbiakban: belépőkártya).

17. A személyi szabadságában korlátozott személyek épületbe történő beléptetése során az objektumőr a 16. pontban foglaltak szerint rögzíti a személy adatait, de belépőkártyával nem látja el.

18. A belépni kívánó személynek az épületben történő tartózkodása jogszerűségéért, folyamatos kíséréséért a fogadó szervezeti elem vezetője a felelős.

19. A belépni kívánó személy – ezen utasítás eltérő rendelkezése hiányában – az épületbe kizárólag kísérővel engedhető be. Az épületből történő kilépésnél a belépőkártyát az objektumőr visszakéri, és annak sértetlenségét szemrevételezéssel ellenőrzi.

20. Az épületben tartandó rendezvény esetén a be- és kiléptetés, valamint a kísérés megszervezéséről az objektumparancsnok előzetes értesítése mellett a rendezvényt szervező gondoskodik.

21. Az épületben külső szervek vagy szervezetek által vállalt karbantartási, javítási és egyéb munkát végzők beléptetését, mozgását, valamint a munkavégzés idején alkalmazandó biztonsági intézkedéseket az objektumparancsnok határozza meg.

22. A Magyar Rendvédelmi Karnak és az érdek-képviseleti szerveknek a 8. pont k) alpontjában meghatározott személyi körbe nem tartozó tisztségviselőjét e minőségében – a jogcím megjelölésével és a Magyar Rendvédelmi Kar vagy az  érdek-képviseleti szerv által kiadott, személyazonosításra alkalmas, arcképmással ellátott igazolványának bemutatását követően – az objektumőr belépteti.

23. A 22. pontban meghatározott személyeknek a hivatali munkaidőn túli benntartózkodásának rendjét az objektumparancsnokok – a helyi sajátosságok figyelembevételével, a jogszabályban rögzített érdek-képviseleti jogosultságok gyakorlásának korlátozása nélkül – határozzák meg.

In document III. Személyügyi közlemények (Pldal 55-58)