• Nem Talált Eredményt

A 2013. évre vonatkozó átmeneti rendelkezések

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 21-25)

Átmeneti rendelkezések

23. § (1) A személyügyi központ a 2013. évi továbbképzések tervezésének támogatására 2012. november 15-ig módszertani útmutatót bocsát ki.

(2) A közigazgatási szerv a 2013. évre vonatkozó éves továbbképzési terveit a továbbképzési programjegyzéken szereplõ képzési programok kínálata alapján készíti el 2013. január 15-ig.

(3) A közigazgatási szerv a 2013. éves továbbképzési tervét 2013. január 31-ig megküldi a személyügyi központ részére.

Továbbképzési kötelezettség

24. § A továbbképzési kötelezettséget 2012–2013. évben

a) a közigazgatási szakvizsgára kötelezett kormánytisztviselõ, köztisztviselõ a közigazgatási szakvizsga sikeres letételével teljesíti,

b) a közigazgatási szakvizsgával rendelkezõ, vagy az alól mentesített kormánytisztviselõ, köztisztviselõ a minõsített továbbképzési programjegyzéken szereplõ képzéseken való részvétellel teljesíti.

13. Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

(2) A 32. § (2) és (3) bekezdése 2012. október 1-jén lép hatályba.

(3) A 9–12. § és a 19–22. § 2014. január 1-jén lépnek hatályba.

(4) A KTK tagjainak megbízatása a KTK új tagjainak felkérésével megszûnik. A KTK új tagjait a rendelet hatálybalépését követõ 60 napon belül kell felkérni.

26. § Az elsõ továbbképzési idõszak 2014. január 1-jével indul és 2017. december 31-ig tart. A továbbképzési idõszakban elõírt tanulmányi pontokat idõarányosan teljesítik azok a kormánytisztviselõk, köztisztviselõk, akiknek a továbbképzési idõszak alatt keletkezik továbbképzési kötelezettségûk.

27. § E rendeletben a Kormány személyügyi központként a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalt jelöli ki.

28. § (1) A közigazgatási szakvizsgáról szóló 35/1998. (II. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.)

a) 4. § (4) bekezdésében az „A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal” szövegrész helyébe az „Az NKE” szöveg, b) 7. § (4) bekezdésében az „az NKE-nél” szövegrész helyébe az „a munkahelye szerint illetékes vizsgaszervezõnél”

szöveg lép.

(2) Az R1. 1. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(3) Az R1. 3. számú melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

29. § A felszámolók névjegyzékérõl szóló 114/2006. (V. 12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében a „Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatát” szövegrész helyébe a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalt”

szöveg lép.

30. § Az egyes központi államigazgatási szervek személyügyi nyilvántartási és integrált emberi erõforrás-gazdálkodási rendszerérõl szóló 335/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 13. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(1) A KSzSzR – 17. §-ban meghatározott feladatok ellátásával megvalósított – szakmai üzemeltetését a Hivatal végzi.

(2) A KSzSzR mûködtetéséhez szükséges informatikai, mûszaki feltételeket – a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. bevonásával – a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (a továbbiakban: KEK KH) biztosítja, és közremûködik a Hivatal 17. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott feladatainak ellátásában.”

31. § (1) A közigazgatási és az ügykezelõi alapvizsgáról szóló 174/2011. (VIII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) 2. címe helyébe a következõ cím lép:

„2. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapvizsgához kapcsolódó feladatai”

(2) Az R2. 3. § (2) bekezdése a következõ e)–j) pontokkal egészül ki:

„e) fejleszti és mûködteti a Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportált (a továbbiakban: Vizsgaportál);

f) kidolgozza és mûködteti a minõségirányítási rendszert;

g) tárgyévet követõ év március 31-ig összefoglaló-értékelõ beszámolót készít a közigazgatási alapvizsgák tapasztalatairól;

h) kezeli a munkáltatói regisztrációkat;

i) vizsgaportál mûködtetéshez technikai támogatást nyújt;

j) módszertani felkészítést szervez a vizsgaszervezõk és vizsgabiztosok részére.”

(3) Az R2. 3/A. § (9) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(9) Az éves helyszíni minõségügyi ellenõrzések összefoglaló jelentését az NKE az éves helyszíni ellenõrzés befejezését követõ harmincadik napig készíti el. Az NKE az éves helyszíni minõségügyi ellenõrzések összefoglaló jelentését a miniszternek megküldi jóváhagyásra.”

(4) Az R2. 2. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(5) Az R2.

a) 3/A. § (1) bekezdésében, (3) bekezdésében, (5) bekezdésében, (6) bekezdésében, az 5. § (2) bekezdés h) pontjában, a 9. § (4) bekezdésében az „a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal” szövegrész helyébe az „az NKE”

szöveg,

b) a 13. § (1) bekezdésében az „A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal” szövegrész helyébe az „Az NKE” szöveg, c) 15. § (2) bekezdésében az „a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalt” szövegrész helyébe az „az NKE-t” szöveg, d) 17. § (1) bekezdésében az „a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz” szövegrész helyébe az „az NKE-hez” szöveg

lép.

(6) Hatályát veszti az R2.

a) 3/A. § (2) bekezdése,

b) 12. § (3) bekezdés második mondata.

32. § (1) A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalról szóló 177/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet 10. § h) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„h) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közremûködésével mûködteti a kompetencia és munkaköralapú közszolgálati továbbképzés tervezési, beiskolázási és módszertani feladatait,”

(2) Hatályát veszti a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalról szóló 177/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet 10. § e)–g) pontja.

(3) A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalról szóló 177/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet 10. § e)–g) pontjaiban foglalt feladatokat e rendelet 6. §-a alapján 2012. október 1-jétõl a továbbiakban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem látja el.

E feladatok, valamint e feladatokkal érintett jogviszonyokban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal általános jogutódja, ide nem értve a foglalkoztatottak tekintetében a munkajogi jogutódlást.

33. § Hatályát veszti a fõvárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés a) pont második fordulata, b) pontja, c) pontjában az „a közigazgatási versenyvizsgák” szövegrész, valamint f) pontja.

34. § Hatályát veszti

a) a köztisztviselõk továbbképzésérõl és a közigazgatási vezetõképzésrõl szóló 199/1998. (XII. 4.) Korm. rendelet, b) a közigazgatási felsõvezetõi képzésrõl szóló 40/2010. (II. 26.) Korm. rendelet.

35. § Ez a rendelet a belsõ piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Orbán Viktors. k.,

miniszterelnök

1. melléklet a 273/2012. (IX. 28.) Korm. rendelethez

Az R1. 1. számú melléklet 11. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„11. A bizottság munkáját a vizsga rendjéért, szabályosságáért felelõs elnök vezeti, s a szakvizsgaszervezõ által megbízott vizsgabiztos segíti. A háromtagú vizsgabizottságnak jelen kell lennie a vizsgák írásbeli vizsgarészén is, s a vizsgarészt követõen helyben azonnal ki kell javítaniuk és minõsíteniük az írásbeli dolgozatokat. Vizsgabiztos a szakvizsgaszervezõ által megbízott, legalább középfokú iskolai végzettségû személy lehet. Feladatai: 1. gondoskodik a vizsga lebonyolításához szükséges technikai feltételekrõl; 2. az írásbeli vizsgához szükséges feladatokat és segédleteket a jelöltek rendelkezésére bocsátja; 3. az írásbeli vizsgán felügyelõként segíti a bizottságot a rend fenntartásában, a visszaélések megakadályozásában; 4. gondoskodik a vizsgajegyzõkönyvek (2. függelék) és bizonyítványok (2. számú melléklet) kitöltésérõl, ellenõrzi adataik pontosságát és valódiságát; 5. vezeti a vizsganyilvántartó könyvet (3. függelék). A vizsgabiztosok felkészítésérõl az NKE gondoskodik.”

2. melléklet a 273/2012. (IX. 28.) Korm. rendelethez

Az R1. 3. számú melléklet 1. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„1. A szakvizsga kötelezõ vizsgatárgya: Általános közigazgatási ismeretek, amely a központi állami szervek rendszerének ismerete (a Magyarország alkotmányos berendezkedésének és mûködésének átfogó, részletes ismerete, az államszervezet – ideértve az önkormányzati rendszert is – tagozódása, az egyes állami szervek funkciója és mûködésük jellemzõi, az államigazgatás szervezetrendszere és mûködése, az államigazgatás feladatai); az államháztartás általános szabályainak ismerete (az államháztartási jog alapvetõ rendelkezése, a költségvetési szervek gazdálkodásának fõbb jellemzõi); a közigazgatás-szervezési és vezetési alapismeretek (közigazgatási menedzsment és közszolgálati ismeretek); valamint jogalkalmazási (eljárásjogi) és jogalkotási (jogalkotási eljárási és szakmai kodifikációs) ismeretek; az Európai Unió szervezeti rendszere, jogrendszere, az Európai Unió és a nemzeti közigazgatások viszonya témakörökre terjed ki.”

3. melléklet a 273/2012. (IX. 28.) Korm. rendelethez

1. Az R2. 2. melléklete a következõ 10. ponttal egészül ki:

„10. A vizsgaszervezõ az NKE által rendelkezésére bocsátott írásbeli feladatokat – zárt borítékban – a vizsgaelnök rendelkezésére bocsátja a hozzájuk tartozó helyes megoldással együtt.”

2. Az R2. 2. melléklet 3. függeléke helyébe a következõ függelék lép:

„3. függelék Szám:

(a Magyarország címere többszínnyomással) BIZONYÍTVÁNY

Családi és utónév:

Születési hely, idõ:

Anyja születési család és utóneve:

...(vizsgaszervezõ neve)... , mint vizsgaszervezõ elõtt a közszolgálati tisztviselõkrõl szóló 2011. évi CXCIX. törvény alapján ... minõsítéssel

ÜGYKEZELÕI ALAPVIZSGÁT tett.

Kelt: ..., ... év ... hó ... nap P. H.

... ...

vizsgáztató bizottság tagja vizsgáztató bizottság tagja

...

vizsgáztató bizottság elnöke”

A Kormány 274/2012. (IX. 28.) Korm. rendelete

a rendészeti alapvizsgáról és a rendészeti szakvizsgáról, a Rendészeti Alap- és Szakvizsga Bizottságról, valamint a rendészeti alapvizsga vizsgabiztosi és a rendészeti szakvizsga vizsgabizottsági névjegyzékrõl

A Kormány a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következõket rendeli el:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban:

Hszt.) hatálya alá tartozó fegyveres szervek hivatásos állománya – a szolgálati helyétõl függetlenül – az e rendeletben foglaltak szerint rendészeti alapvizsgát tesz, valamint rendészeti szakvizsgát tesz vagy tehet.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a Hszt. 264/C. §-ában meghatározott különleges foglalkoztatási állományba tartozókra.

(3) A rendészeti alap- és szakvizsgáztatással kapcsolatos feladatok végrehajtásának általános felügyeletét a rendészetért felelõs miniszter látja el.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 21-25)